Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 25 juli 2010

Hét overzicht van iPad 3G databundels

Inmiddels is de iPad verkrijgbaar in Nederland. Als je van plan bent om er één te kopen, dan raadt OMT je een 3G model aan. Maar dat betekent wel dat je na aankoop van je iPad nog niet klaar bent. Wil je overal kunnen internetten dan moet je er nog een 3G data-abonnement bijnemen. Gelukkig hebben de meeste mobiele operators bundels die geschikt zijn voor je iPad. Maar welke moet je nu nemen? En zijn er buiten het speciale iPad-aanbod niet betere deals te vinden? One More Thing heeft het uitgezocht en zet het aanbod van T-Mobile, Vodafone en KPN voor je op een rijtje.

iPad bundels
Alle grote operators (KPN, T-Mobile en Vodafone) hebben met de introductie van de iPad in Nederland speciale iPad bundels uitgebracht. Het betreft in alle gevallen prepaid bundels, waardoor je nooit vastzit aan een abonnement. Je koopt een bundel voor 30 dagen. Daarna bepaal je zelf of je weer 30 dagen bijneemt, of niet. Alle iPad bundels worden geleverd met een microsim. De verschillen tussen de drie aanbieders zitten vooral in de download-snelheid en secundaire voorwaarden, zoals het gebruik van Wifi-hotspots.

T-Mobile biedt als enige een prepaid per MB-optie, naast het reguliere iPad-aanbod. Voor alle bundels geldt dat je voor € 9,95 een microsim moet kopen. Daar staat al wel € 2,50 aan data-tegoed op. Heb je al een iPhone abonnement bij T-Mobile, dan krijg je zelfs € 30,- tegoed bij je microsim.

Vodafone heeft twee bundels voor de iPad. In tegenstelling tot T-Mobile krijg je de microsim gratis én heb je bij één van de twee bundels een hogere downloadsnelheid.

  • iPad Start: 500 MB, max. 3,6 Mb/s voor € 20,- per maand
  • iPad Basis: 2 GB, max. 7,2 Mb/s voor € 30,- per maand

KPN wordt (nog) niet genoemd in Apple’s overzicht maar heeft wel twee data-bundels (of waren het nou buffels?) voor de iPad. De snelheid is hoger dan bij de andere aanbieders én je krijgt er gratis toegang tot alle KPN WiFi hotspots in Nederland bij. In tegenstelling tot T-Mobile en Vodafone laat KPN je wel betalen (€ 0,18) voor elke MB die je buiten je bundel gebruikt.

Alternatieve data-abonementen
Het grote voordeel van de iPad bundels is het feit dat ze eenvoudig opzegbaar zijn. Je zit niet vast aan jaarcontracten en kan dus moeiteloos switchen als een concurrent je een beter aanbod doet. Toch loont het de moeite om wel een jaarabonnement in overweging te nemen voor je iPad. Weliswaar worden deze abonnementen meestal met reguliere simkaarten geleverd, waardoor je zelf moet knippen, je krijgt wel meer snelheid voor je geld of evenveel data voor minder geld.

Nog interessanter is de USB-modem die je, al dan niet gratis, bij data-abonnementen krijgt. Daarmee kan je de bundel ook gebruiken om mobiel mee te internetten op je laptop. Hiervoor moet je wel een tweede simkaart (duo-sim) aanvragen, zodat je één kaart in de iPad en één in het modem gezet kan worden. De dataverbinding werkt altijd maar op één apparaat tegelijkertijd. Wil je dus mobiel internetten op je laptop, dan moet je mobiele data uitzetten op je iPad.

T-Mobile heeft een aantal data-only abonnementen die in de meeste gevallen zonder modem geleverd worden. Er zijn wel speciale aanbiedingen in combinatie met een USB-modem of mobiele WiFi hotspot. Gebruik je meer dan je bundel toestaat, dan wordt de verbinding simpelweg teruggeschroefd naar een nog steeds werkbare 384 Kb/s.

Vodafone levert een gratis USB-modem bij alle data-abonnementen. Daarnaast zijn de theoretische snelheden hoger dan bij T-Mobile, al heb je hier alleen voordeel bij op je laptop. De iPad kan immers maximaal een snelheid van 7.2 Mb/s aan. Ook krijg je tijdelijk 50% korting op de eerste 5 maanden bij een 1-jaarscontract en 50% korting op de eerste 12 maanden bij een 2-jarig abonnement. Kom je buiten je bundel, dan wordt je snelheid sterker teruggeschroefd dan bij T-Mobile, namelijk naar 128 Kb/s.

KPN heeft twee soorten data-bundels: Snel Mobiel Internet abonnementen bieden de maximale snelheid van 14400 Kb/s, maar je betaalt daarbij wel € 0,20 voor elke MB die je buiten de bundel gebruikt. Zeker Mobiel Internet heeft lagere snelheden, maar laat je niet betalen voor internet buiten de bundel. In plaats daarvan wordt de snelheid teruggeschroefd naar 128 Kb/s. Tijdelijk krijg je 50% korting op de eerste 6 maanden of op het eerste jaar, respectievelijk bij een één- en tweejarig abonnement. Voor het USB-modem moet je bij bijna alle éénjarige abonnementen bijbetalen. Neem je een tweejarig abonnement, dan is het gratis.

  • Snel Mobiel Internet Start: 400 MB, max. 14400 Kb/s voor € 20,- per maand (€ 10, eerste 6 maanden bij 1 jaar, eerste 12 maanden bij 2 jaar)
  • Snel Mobiel Internet Comfort: 1 GB, max. 14400 Kb/s voor € 40,- per maand (€ 20, eerste 6 maanden bij 1 jaar, eerste 12 maanden bij 2 jaar)
  • Snel Mobiel Internet Pro: 2,5 GB, max. 14400 Kb/s per maand (€ 30, eerste 6 maanden bij 1 jaar, eerste 12 maanden bij 2 jaar)
  • Zeker Mobiel Internet Start: 400 MB, max 768 Kb/s voor € 25,- per maand (€ 12,50 eerste 6 maanden bij 1 jaar, eerste 12 maanden bij 2 jaar)
  • Zeker Mobiel Internet Comfort: 1 GB, max. 1500 Kb/s voor € 45,- per maand (€22,50 eerste 6 maanden bij 1 jaar, eerste 12 maanden bij 2 jaar)
  • Zeker Mobiel Internet Pro: 2 GB, max. 2000 Kb/s € 65,- per maand (€ 32,50 eerste 6 maanden bij 1 jaar, eerste 12 maanden bij 2 jaar)

Conclusies
De iPad-bundels van de verschillende operators ontlopen elkaar niet veel. Toch heeft elke aanbieder een ‘unique selling point’. Zo moet je T-Mobile nemen als je nog niet weet hoeveel data je daadwerkelijk gaat gebruiken. Met een prepaid-per-MB kaartje betaal je alleen voor de data die je gebruikt en heb je al een iPhone bij T-Mobile dan krijg je € 30,- aan data voor niets. Vodafone heeft de beste deal als je veel data gebruikt. Gemiddeld genomen heeft KPN echter de beste deal: een snel netwerk, betaalbare prijzen (rekening houdend met de tijdelijke aanbieding) en het voordeel van hotspot-gebruik, al moet je wel zeker zijn dat je niet meer MB nodig hebt dan je bundel toelaat, anders moet je bijbetalen.

Het loont zeker de moeite om de reguliere data-abonnementen van de aanbieders in overweging te nemen. Vooral als je ook een laptop hebt is het prettig om je ingekochte MB’s ook buiten je iPad om te kunnen gebruiken. Hierbij heeft Vodafone de beste deal: een snel netwerk en een gratis USB-modem. Wel wint T-Mobile het op gebruik buiten de bundel. De snelheid ligt dan twee keer hoger dan bij Vodafone en KPN. Die laatste laat je zelfs bijbetalen in sommige gevallen. Een andere reden om voor een regulier data-abonnement te gaan is de optie voor onbeperkt gebruik. Dat kost bij alle providers een flinke duit, maar alleen bij T-Mobile is onbeperkt ook écht onbeperkt. KPN en Vodafone hanteren een fair-use policy.

Tot slot
Eén optie hebben we niet genoemd, omdat het officieel niet toegestaan is, maar wie al een iPhone abonnement bij T-Mobile heeft, kan zijn iPhone-abonnement ook op de iPad gebruiken. Hiervoor koop je een duosim voor je huidige abonnement. Zolang de mobiele-dataverbinding op de iPhone uitstaat kan je vervolgens onbeperkt internetten op de iPad. Mits je een 3G verbinding hebt (in plaats van GPRS) blijf je dan gewoon bereikbaar op de iPhone. Nogmaals: deze optie is officieel niet toegestaan.

Dit artikel zal continue up-to-date gehouden wanneer er nieuwe abonnementen beschikbaar komen.

Reageer op artikel:
Hét overzicht van iPad 3G databundels
Sluiten