WebOS-ontwikkelaar keert terug bij Apple

Door: Anth - 10 reacties

Notificaties verschijnen op de iPhone prominent in beeld zodat je ze niet kan missen. Het notificatiesysteem van WebOS werkt daarentegen subtieler, met een smalle balk die de gebruikers attent maakt op aandachtspunten. De ontwerper van dit notificatiesysteem, Rich Dellinger, is onlangs door Apple in dienst genomen.

Dellinger is geen onbekende voor Apple, van 1999 tot 2006 werkte hij onder andere bij de  technische ondersteuning van het bedrijf. Na zijn vertrek bij Apple in 2006 ging Rich Delinger aan de slag bij Palm waar hij als designer en ontwikkelaar WebOS grondig onder handen nam. Volgens LinkedIn zit Dellinger sinds maart echter weer op het oude nest in Cupertino. Palm heeft de laatste maanden te maken met een ware leegloop. In april vertrok Mike Abott, VPN of Software, naar Twitter en Matias Duarte, hoofdontwerper van WebOS, ging aan de slag bij Android.
Rich Dellinger is bij Apple aangesteld als Senior User Interface Designer waar hij wellicht zijn licht zal schijnen op het notificatiesysteem van iOS.

Het notificatiesysteem van WebOS getoond op een Palm Pre.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik blijf de ui van palm echt schitterend vinden. Er is gewoon zo veel aandacht aan details geschonken. Daar hecht ik wel waarde aan.

  Ben benieuwd wat voor mooie creaties hij bij Apple voor ons zal gaan maken:)

 • Profielfoto
  ctxppc

  Rich zal heel hard moeten nadenken om webOS te overstijgen: hij moet met zijn eigen creatie (van het notificatiesysteem) concurreren.

  Apple zou daarna een dergelijk systeem moeten toepassen in Mac OS X en ook een soort Growl maken (local notifications). Wie wil niet dat zijn e-mailclient constant actief is en dat je MacBook toch één uur meer batterijtijd over heeft?:lol::razz:

 • Profielfoto
  iDaan98

  Telefoons van hun zijn echt lelijk, maar het OS is mooi!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Laat die jongen alsjeblieft de ‘cards’ interface van WebOS inbouwen in iOS. De GUI van de multitasking is het slechtste wat ik als Apple gebruiker sinds 1987 heb gezien. Waardeloos. Na een dag draaien er 20 apps in je dock?!

 • Profielfoto
  Its Showtime

  …De GUI van de multitasking is het slechtste wat ik als Apple gebruiker sinds 1987 heb gezien. Waardeloos. Na een dag draaien er 20 apps in je dock?!

  Dat er na een dag 20 apps in je dock draaien heb je zelf in de hand. Je kan in het multi-tasking menu, dat je oproept door twee keer op de home button te drukken, namelijk ook apps sluiten. Dit gebeurt op dezelfde manier als je apps ordent, namelijk tappen op de app en ingedrukt houden. Dan gaan ze op dezelfde manier ‘wiebelen’ en verschijnt er links boven de app een close button.

  Een foto om het te illustreren:
  Sluiten van een App bij multi-tasken

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Eigenlijk is het net zo onhandig als wat je merkt als je voor het eerst met Mac OS X aan de gang gaat: Programma’s sluiten niet als je alle vensters sluit, dus als je niet af en toe met de hand opruimt staat binnen de kortste keren je dock vol met draaiende ikoontjes. Ook al maakt het niet zo veel uit als onder Windows dat er veel programma’s open zijn, de dock is niet echt handig als er te veel in staat. Dat probleem wordt natuurlijk alleen maar erger als de ‘dock’ een klein stukje scherm is waar je maar 4 ikoontjes tegelijk in kunt zien.

  Ik mag hopen dat ze een makkelijkere manier verzinnen om applicaties te sluiten dan het mechanisme wat de vorige post laat zien; ik denk eigenlijk dat het veel makkelijker zou zijn als alleen applicaties die daar iets te zoeken hebben op de achtergrond blijven draaien.

 • Profielfoto
  spacefreek

  cmd-tab Q Q Q Q Q?

  Ik hoop ook op een nieuwe notificatiesysteem, de huidige blauwe schermpjes beginnen oud & overdreven te worden..

 • Profielfoto
  bitsflew

  …De GUI van de multitasking is het slechtste wat ik als Apple gebruiker sinds 1987 heb gezien. Waardeloos. Na een dag draaien er 20 apps in je dock?!

  Dat er na een dag 20 apps in je dock draaien heb je zelf in de hand. Je kan in het multi-tasking menu, dat je oproept door twee keer op de home button te drukken, namelijk ook apps sluiten. Dit gebeurt op dezelfde manier als je apps ordent, namelijk tappen op de app en ingedrukt houden. Dan gaan ze op dezelfde manier \’wiebelen\’ en verschijnt er links boven de app een close button.

  Een foto om het te illustreren:
  Sluiten van een App bij multi-tasken

  Dat is hetzelfde als force-quit, dus alleen gebruiken in geval van nood (b.v. hangende app)

  Je kunt een app niet stoppen zoals op een Mac of PC, de grap is dat dat ook niet nodig is.

  Korte uitleg over hoe het OS omgaat met apps in de taskbar.

  Apps die niets in background doen komen automatisch in de suspended state(*) en gebruiken dus geen CPU tijd.

  Apps die wel iets in background doen krijgen daarvoor maar beperkt de tijd, duurt de background task te lang dan wordt de app in de suspended state(*) gezet, uiteraard krijgt de App wel eerst een seintje dat dat gaat gebeuren.

  Een uitzondering zijn Apps die aangeven dat ze in background gebruik maken van voip, audio of de location services.

  (*) Alleen Apps die gelinked zijn met iOS4, oude apps worden als vanouds gestopt.

 • Profielfoto
  Ezra

  Ik vind het zo beter…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Geloof maar dat er best goed over nagedacht is, maar dan ook op alle vlakken: gebruiksvriendelijkheid, crashbestandigheid en een minimum aan batterijverbruik.