Wat doe je op een WWDC?

19 reacties

Voor de meeste Apple fans is de keynote het hoogtepunt van een WWDC, voor de meeste ontwikkelaars is het dat niet. Zodra de WWDC keynote voorbij is kan het echte werk beginnen. Natuurlijk is een Steve Jobs keynote fantastisch maar waar het mij als developer bij een WWDC om gaat zijn drie dingen: sessies met informatie, toegang tot Apple medewerkers en de mogelijkheid te netwerken.

Laat ik beginnen met de sessies: zodra de keynote voorbij is beginnen de sessies en die duren tot vrijdagmiddag. Meestal zijn er een stuk of zes tegelijk gaande en soms moet je moeilijke keuzes maken. De ontwikkelaars van Apple zelf (‘Apple engineers’ noemen ze hen op de WWDC) vertellen wat ze hebben gemaakt, hoe het werkt en hoe een ontwikkelaar het moet gebruiken. Er zijn sessies voor beginners en voor gevorderden, over algemene onderwerpen die iedereen aangaan en over niches. Sommige WWDC bezoekers gaan helemaal niet naar de sessies, ze vinden dat al die informatie ook in de documentatie staat (of komt) en bovendien kunnen ze als WWDC bezoeker later video’s van de sessies downloaden via iTunes. (Developers zonder WWDC kaartje kunnen diezelfde video’s tegen betaling downloaden.) Ik vind de sessies geweldig, ik ga altijd naar zo veel als mogelijk. Natuurlijk staat er heel veel in de documentatie, maar een Apple engineer er over horen praten geeft een extra dimensie. Je hoort hoe iets precies bedoeld is hetgeen je zo een paar dagen programmeren kan schelen. Je hoort over bugs en je realiseert je dat het niet jouw schuld is dat iets niet werkt. Je hoort andere ontwikkelaars vragen stellen en van hun kijk op de zaak leer jij dan ook weer wat. Enzovoort.

Naast sessies zijn er de zogenaamde ‘Labs’. Er zijn algemene labs, labs over user interface, over QuickTime, over 64-bit, over developer tools, etc. Als je een lab binnenkomt wordt je begroet door een ‘conciërge’. Deze hoort je vraag aan en verwijst je naar een bepaalde Apple engineer. Veel vragen zijn simpel en die kunnen de meeste engineers wel beantwoorden maar als het nodig is wordt je gewoon doorverwezen naar de man (en een enkele keer de vrouw) die dat deel van het iOS en/of Mac OS gemaakt heeft. Ik vind dat werkelijk formidabel. Ik los mijn meeste programmeerproblemen gewoon zelf op, echter, in de loop van een jaar verzamel ik een lijstje met vragen die ik tijdens de WWDC wil stellen. Soms heb ik een probleem wel opgelost maar vraag ik mij af of het niet beter kan. En er zijn van die dingen die je met een paar uur googelen gewoon niet achterhaalt. Een bezoek aan een lab levert zeer waardevolle informatie en erg leuke gesprekken op. Ook kan iedere WWDC bezoeker zich met zijn of haar app inschrijven voor een 30 minuten gesprek met een Apple user interface expert. Deze experts zijn dag in dag uit bezig na te denken hoe de user interfaces van Apple er uit moeten zien. Als zo’n stel ogen fris naar jouw applicatie kijkt levert dat vaak een compleet herontwerp van de interface op. Uiteraard ten goede. Alleen zo’n sessie kan de trip al de moeite waard maken.

De sessies worden voorbereid en gegeven door Apple engineers. De labs worden bemand door Apple engineers. De verhouding Apple medewerker – bezoeker bij een WWDC is ongeveer 1 op 5. Het kost Apple dus ook veel tijd en geld. Nu de WWDC dit jaar zo snel uitverkocht raakte vroegen sommige mensen zich af of er een Europese WWDC zou komen, Microsoft reist met z’n developer conferences immers ook de wereld over. Ik zie dat met de WWDC niet snel gebeuren. Het is simpelweg veels te veel gedoe en te kostbaar om al die Apple medewerkers naar een ander werelddeel te vliegen.

Ik vind de labs het meest waardevolle onderdeel van een WWDC maar veel ontwikkelaars zeggen dat ze vooral voor het netwerken gaan. Dat is echter niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Er lopen duizenden ontwikkelaars rond en de meeste hebben wel een interessant verhaal, hoe vind je echter net die persoon die je spreken wil? Ook hierbij kan enige voorbereiding geen kwaad. Verder zijn er allerlei feestjes, borrels en demonstraties in de directe omgeving van de WWDC maar die moet je dan wel even van te voren opzoeken, soms moet je je van te voren inschrijven en dan is het vaak snel vol. Ik ben in de loop der jaren bij heel veel nutteloze borrels langs geweest, maar er zaten ook een paar absolute toppers tussen. Als je weet wat je wil dan is de WWDC zeker de plek waar het gebeurt. En soms is het gewoon leuk, bijvoorbeeld toen Twitter, op loopafstand van Moscone West, z’n deuren opende voor geïnteresseerde WWDC’ers.

De WWDC is wat mij betreft altijd de beste week van het jaar.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  63743 Master

  Interessant Artikel!:D

 • Profielfoto
  Matthijn

  Enkel jammer van het hoge prijskaartje, maar reuze interessant en leerzaam zal het vast zijn!

 • Profielfoto
  Edwin377

  leuke info!

 • Profielfoto
  iCreatedTech

  Hoeveel betaal je dan voor zo’n WWDC kaartje?

 • Profielfoto
  Vinhelper

  Als je het hoge prijskaartje (dacht 1600 dollar) goed benut, verdien je het als goed is terug, door ‘amazing’ apps te maken.:wink:

 • Profielfoto
  Anth

  Dank Roelof voor het artikel, ontzettend interessant om als ‘buitenstaander’ eens voorbij de keynote van het WWDC te kijken!

 • Profielfoto
  Twanb

  Zijn er niet dergelijke conferenties in Nederland of in de buurt?

 • Profielfoto
  Jasperduck78

  Leuk en interessant verhaal!:thumbsup:
  zo krijg je ook ‘ns wat te horen wat zich daar nog meer afspeelt.

 • Profielfoto
  Yannes

  Wow ik had werkelijk geen idee dat het zo duur was de WWDC. Nouja, als developer lijkt het me wel erg leuk om daar elk jaar naartoe te gaan.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Ik heb echt niet gedacht aan een Europese WWDC; ze zouden dit inderdaad (opnieuw?) moeten organiseren. Ze hebben af en toe wel eens (al dan niet gratis) tours, maar ik wil een echte WWDC.
  Wat denk je, Apple? WWDC 2010 à Paris?:lol:

  Hoeveel betaal je dan voor zo\’n WWDC kaartje?

  Meestal is het rond $ 1.500, maar als je je ingeschreven bent op de ADC-website kun je meestal een korting van $ 300 krijgen. Je moet je wel haasten en goed opletten. Een bezoek aan eBay is ook geen slecht idee: sommige mensen kunnen niet gaan, terwijl ze wel voor de tickets betaald hebben.

  Let op: Bovenstaande prijzen zijn exclusief vliegtickets (rond $ 500 en $ 1.000)! :ftim::cry:

 • Profielfoto
  Wallinator

  En exclusief accommodatie toch?

 • Profielfoto
  reven

  Voor het eerst dat ik een artikel op OMT zie van kwaliteit. Persoonlijk en een uniek stukje. Niet zo’n half bakken uit het engels vertaalde artikel (van Mashable, Engadget, gizmodo, digg…)

  COMPLIMENTEN OMT!
  MEER VAN DIT AUB!

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Als je een medewerker naar een cursus stuurt van een paar dagen ben je ook binnen de kortste keren een paar duizend euro kwijt. Omdat WWDC een week duurt (+ reistijd) zit het er dik in dat, als je door je werkgever wordt gestuurd, deze meer geld kwijt is omdat je een week lang niet werkt dan die 1500 dollar van het kaartje.

  Het gaat er meer om dat het ook echt iets oplevert, en dat doet het blijkbaar.

 • Profielfoto
  ACSA_NL

  Ik ben zelf in 2008 geweest. Meer voor de IT track, die er toen nog wel was…:slant:

  Maar daar wel geproefd aan het development voor de iPhone, nu als resultaat: een vaste baan als iPhone Developer….. En doe ik dit full-time.

  De sessies zijn erg leuk, de labs ook, maar vergeet vooral niet de Stump the Experts… Dat is echt heel erg leuk….

  Apple Experts zitten op het podium en stellen vragen aan het publiek, Het publiek kan ook vragen aan de experts stellen.

  Zelf nog een vraag goed beantwoord… Erg leuk!

  Indien mogelijk wil ik zeker volgend jaar weer gaan, en dan wel gelijk een vakantie eraan plakken.:lol:

 • Profielfoto
  Jerry.w

  ook een dure week, maar uiteindelijk (als je goed oplet en goed nadenkt en de nuttige informatie gebruikt) ook winstgevend.

 • Profielfoto
  Ezra

  Kan iemand mij vertellen hoe duur zo’n kaartje voor de WWDC was als consument?

 • Profielfoto
  Matthijn

  @Ezra +- 1600$ zonder vlieg-ticket enzo.

 • Profielfoto
  wjend

  @Ezra, er kunnen en mogen alleen developers komen, en je moet dan ook echt ingeschreven staan en $99 per jaar betalen. Consumenten kunnen er niet bij zijn. Waarom denk je dat het World Wide Developers Conference heet…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Dik 5000 bezoekers a 1500 dollar, da’s een leuke vergoeding voor de kosten:grin: