Waar is de Mac?

Door: Lucas Raggers - 44 reacties

De grote afwezige op de WWDC conferentie is natuurlijk de Mac. Er zijn geen Apple Awards voor de Mac, er zijn geen updates en Steve Jobs repte in zijn keynote met geen woord over die andere productgroep van Apple.

RBC Capital Markets heeft een argument gevonden waarom Apple met name gefocust is op de iPhone en iPad. Ze hebben namelijk berekend dat als de zaken gaan zoals ze nu gaan, de opbrengsten van de iPhone en iPad in 2011 tweemaal zo groot zijn als de opbrengsten van de Macintosh. Volgend jaar brengt de iOS markt waarschijnlijk zo’n 36 miljard dollar op en de Macintosh slechts 17 miljard.

Er gloort echter hoop. Steve Jobs reageerde op het bericht van Dan Lyons als zou de Mac dood zijn. Kort maar krachtig  antwoordde Steve: “Completely wrong. Just wait.”

Hoe lang kun jij nog wachten? En waar wacht je op?

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  The JM

  Het wordt wel eens tijd ja.

 • Profielfoto
  Mc55

  geduld is een schone zaak

 • Profielfoto
  koenvisser

  Ik ben blij dat ze het wwdc op iOS hebben gericht, de producten die deze software dragen zorgen namelijk voor switchers naar de mac. Kijk maar eens hoe hard de sales van de Mac gaan de afgelopen 4 jaar.

 • Profielfoto
  JaNiintendo

  Ze zijn vast bezig een groot project. Met updates voor iLife en iWork. Volgens mij zijn ze gewoon bezig met nieuw besturingssysteem, dat echt alles (hopelijk) overtret. Grote updates denk ik.

 • Profielfoto
  FLEXMI photography

  Ik hoop dat er op het mac gebied ook hele leuke dingen gaan gebeuren.
  Maar ” jus wait” ja hoe lang moeten we nog wachten?

 • Profielfoto
  Terwanerik

  Ik heb net een nieuwe macbook en iPad dus mag van mij nog wel even wachten, qua hardware dan. Mac OS 10.7 mag zo snel mogelijk komen!!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Mac OS X is goed, maar het kan altijd beter:)

 • Profielfoto
  huinkroese

  De Mac sectie is toch redelijk up to date? iMac’s zijn nog goed genoeg voor de doelgroep en MacBook Pro’s zijn net ge-update. Mac Mini lijkt me of af te gaan sterven omdat de kloof met iPad en MacBook te klein is en mobiel inmiddels de voorkeur geniet, of véél sneller en completer te worden in dezelfde kleine vorm (goede videokaart, Core i7, etc.) om nog interessant te zijn.
  De Mac Pro’s moeten weer top-of-the-range werkbeulen worden, die lopen nog teveel achter omdat ze in standaard config niet merkbaar sneller zijn dan MBP’s/
  Beide desktop’s lijken me ook gefreesd te gaan worden met het oog op milieu en stevigheid. UniBody desktops.

  Maargoed, ik zing het nog wel even uit, misschien dat AppleTV nog weer eens terugkomt, al zal dat ook wel iOS gaan draaien dan.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Niks aan de hand! Ze zijn de Mac niet vergeten. Ik gok dat we zeer binnekort een compleet nieuwe generatie iMacs gepresenteerd krijgen.:)

 • Profielfoto
  queenfan

  Omdat de iPhone/iPod Touch en iPad enorme vlucht neemt en daardoor markting technisch heel veel te halen is heeft men dit keer alleen over iOS 4 gehad denk ik.

  Door iOS door te ontwikkelen kan je meer en meer mensen bekend laten maken met Apple en hun producten. iOS is een uitgekleede versie van OSX en de relatie is iets om daardoor verder uit te bouwen.

  Denk dat als men eenmaal bekend is met een Apple product als de iPad dat men ook bij vervanging of nieuwe aanschaf van een computer eens gaat kijken naar een Mac.

  En dat de Mac dood zou zijn kan natuurlijk niet er zijn te veel gebruikers die dit gebruiken en er zijn takken die niets anders willen. Daarbij zit OSX in de lift maar zal niet raar opkijken als men weer terug komt op MacWorld in januari en dan nieuwe Mac producten introduceert zoals mischien OS 10.7 of nieuwe versie van iLife.

  De Mac is zeker niet dood, het is meer levend dan ooit.

 • Profielfoto
  .Daan

  Natuurlijk is de Mac nog niet dood. Al hoewel ik wel verwacht dat Mac OS X veel gaat lenen van het iOS.

  En laten we eerlijk zijn, is er dit jaar echt een verbazingwekkend mooie Mac App uitgekomen?

 • Profielfoto
  Bart Dekker

  De Mac Pro dient zeer snel geupdate te worden, vermits men anders zij heil bij windows gaat zoeken. Ik denk overigens dat we voor het einde van de maand nog wel een nieuwe mac pro en mac mini kunnen verwachten. Houdt me hier echter niet aan vast.

 • Profielfoto
  macpro

  @huinkroesse: de Mac mini zie ik zo gauw niet verdwijnen. Het is het enige alternatief voor de veel duurdere Mac pro. En een iMac wil je niet altijd inzetten op plaatsen waar een mini voldoet.
  Kijk maar eens naar al die colocatie toko’s en al die mensen/bedrijven die een kleine server nodig hebben. De mini is daarvoor een uitstekende kandidaat.

 • Profielfoto
  Hessel89

  Ik hoop echt dat de Mac Pro’s nu eindelijk eens worden geupdate!
  Wil er 1 halen maar de laatste update was in maart 2009 dus als ik er nu 1 haal ben ik bang dat ik er straks spijt van krijg..

  Oja en een macbook air <3 update zou NICE zijn!!:)

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Google had recent een behoorlijk succesvolle conference waar de aandacht vrijwel compleet gericht was op Android.
  Als zijnde de grootste concurrent vind ik het niet gek dat Apple deze WWDC compleet in het teken van het iOS en iOS-devices (iDevices:lol: ?) heeft gesteld.

  De Mac Pro krijgt in de komende maanden een stevige update, zo verwacht ik. Wellicht wachten ze nog op processors of zoiets? Of misschien dat er nog een moederbordje ontworpen moet worden met USB 3? (Esata wordt dan volledig overgeslagen.) Of is er nog nieuws over FireWire 3200?

  De Mac Mini zal niet uitsterven. Kinderen maken via de Mini en iPods kennis met Mac OS X en Apple, de (media)server thuis is voor een aantal mensen een Mini, het is een makkelijke computer ‘voor erbij’, en opa’s en oma’s kunnen ook ermee makkelijk (leren) computeren.
  Vergeleken met Windows-desktops van € 499 is de Mini echt nog up-to-date. Er zit in ieder geval Intel in, en geen AMD (zoals bij Acer… :slant: )
  HDMI zie ik niet zo snel gebeuren. Alleen voor de Mini/Apple TV? Daarvoor gaan ze geen licenties aanschaffen en hun ‘eigen’ standaard DVI in de prullenbak gooien!

 • Profielfoto
  ruub8

  Ik wilde eigenlijk deze zomer een iMac kopen, maar ik denk dat ik nog even wacht. Hoop dat er ook een HDMI aansluiting op de 21,5″ komt!

 • Profielfoto
  erjee52

  Wat te denken van een iMac met touchscreen? Volgens mij is dat een logische stap vooruit. En ja, software zal ook wel worden aangepast.

 • Profielfoto
  1984

  Het lijkt er regelmatig op dat de Mac dood is. of dat de kwaliteit achteruit gaat.

 • Profielfoto
  arthur1511

  Steeds meer mensen switchen naar de Mac. Het design, de onderlinge samenwerking van de hardware zorgen voor een totaalbeleving die zijn gelijke niet kent inn de diverse computerplatforms. Over het algemeen zijn de reacties van een Android (Google) en een Microsoft vooral ingegeven door afgunst.

  Langzaam maar zeker zie je de situatie ontstaan waarbij Apple inloopt of uitloopt op de beide rivalen. De beurswaarde van Apple is al groter dan die van Microsoft.

  Apple peinst er dan niet over om Mac een stille dood te laten sterven. Wat zij wel doen, en het positieve effect daarvan is reeds bewezen, is het tactisch uitbrengen van releases.

  De iMac in zijn huidige vorm is nog niet eens zo heel oud. Dat er nieuwe hardware voorhanden is, kan wel zo zijn, maar we weten allemaal dat de strijd om de snelheid niet opgaat in Apple land.

  De eerste updates die je redelijkerwijs mag verwachten zijn die van de Mac Pro en de Mac Mini. Ook hobbyproject Apple TV zal wel een boost krijgen, al was het maar om te voorkomen dat het marktaandeel van Google TV te groot wordt.

  Nee, Mac is niet dood, het leeft! En ik denk dat we in de komende maanden nog veel moois mogen verwachten.
  2010 is wat dat betreft al een mooi jaar. Upgrades van de Macbooks, de iPad en komende maand de nieuwe iPhone. Het jaar is dan pas op de helft. Als de tweede helft van dit jaar net zo mooi wordt, dan zal ik nog menig discussie hebben met mijn vrouw om haar ervan te overtuigen dat we ‘het’ écht wel nodig hebben.

 • Profielfoto
  ReneeJ

  Cinema Display’s mogen ook wel weer eens. 27 inch erbij en 24 goedkoper + Full HD

 • Profielfoto
  JTD

  Kort maar krachtig antwoordde Steve: “Completely wrong. Just wait.”

  Ja haha, en dat doen we natuurlijk allemaal braaf.
  Wat een open deur zeg, van Mister Apple. Als hij nu niks nieuws heeft dan kun je er inderdaad op wachten totdat hij dat wel heeft…duh.

  :grin:

 • Profielfoto
  Jeordy

  De geruchten over nieuw te verwachten producten zijn:
  AppleTV update en extreme prijsverlaging
  27″ Cinema Display
  Mac Mini update

  Intel heeft de Core i9 (6 cores) aangekondigd en als Apple het slim aanpakt wachten ze tot deze voor de Mac Pro beschikbaar is.

  de iMac en MacBook families hebben al updates gehad, dus daar verwacht ik weinig nieuws.

 • Profielfoto
  mijnnaamisramon

  Ik wacht al sinds maart op een nieuwe Mac Pro. Wil eindelijk de sprong maken van iMac naar Mac Pro,… ik kan niet wachten! Maar zoals iemand al eerder zegt, ik ga nu geen kompjotter aanschaffen die uit maart 2009 komt,… daar krijg je gegarandeerd spijt van,…. We zullen nog geduld moeten hebben,…

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  ik fantaseer eigelijk wel van een macbook (pro) met een 300 ppi display, net als de iPhone 4, of in ieder geval de nieuwe iPod touch met het zelfde display als de nieuwe iPhone…

  One can always hope right?

 • Profielfoto
  detee61

  Hopelijk wordt de MacBook Air snel geupdated.

 • Profielfoto
  leak123

  Well, nobody was surprised to have no mac news this week really…the rumours in the valley are that Apple plans to reassert the mac brand in August this year with an across the board relaunch of the mac range (Jobs has hinted at big things to come this year).
  We (in my case software development) have been loosely informed to adapt all apps to touchscreen use and a streamlined front end for all mac OS versions…including desktop OSX
  Redesigned iMac seem a certainty here, but we believe a redesign of OSX will be the major news…all macs will be streamlined for touch input (recent leak of the touchpad supports this).
  Certain (according to our contacts) are:
  Cloud based iTunes
  Free MobileMe
  Redesign and low priced AppleTV
  “Touch” accessories for all macs inbound
  MacMinis updated and very aggressively priced as macs!, fully featured macs.

  So, our info here in Silicon Valley is that Apple is prepping a major attack on the PC world by playing to their experiences in the mobile market, especially ease of use and interface. We expect it all to kick off sometime in August…hardly anytime at all.

  Compliments on a great site, recommended by a Dutch co-worker…like your country! (also thanks to BabelFish for translation)

  Just like some of you stated in comments, MAC is long from dead (my company has seen record profits this year)

  And just to be amusing to myself: “…one more thing:”
  We have been told to build “FaceTime” into our collaboration software, so look to see “FaceTime” connecting not just all iPhone4 users, but also ALL MAC users very soon…
  Better go now, do some work and stop leaking what little i know.
  August will be fun….

 • Profielfoto
  Vinhelper

  Waar ik op wacht? Niets, want ik heb voorlopig waarschijnlijk nog geen Mac nodig.
  Alleen de Mac Pro loopt erg ver achter. Mac Pro?
  Ja, hij bestaat nog.
  UPDATEN DAT DING!!:angry:

 • Profielfoto
  spacefreek

  OS XI, let maar op..

 • Profielfoto
  johnbijl

  Nou,

  Een update’tje van iLife zou best welkom zijn. Vooral iWeb kraakt en piept. En de cinema displays zijn natuurlijk aan een upgrade toe.

 • Profielfoto
  prullenbak

  WWDC 2010: I wasn’t disappointed.

  (best een lang artikel, dus vergeet je “reader”-functie in safari 5 niet!;)

 • Profielfoto
  strigoi

  Intel heeft de Core i9 (6 cores) aangekondigd en als Apple het slim aanpakt wachten ze tot deze voor de Mac Pro beschikbaar is.

  Deze CPU is al op de markt en beschikbaar voor de Mac Pro sinds maart 2010. Ik wacht al een tijd op een nieuwe Mac Pro, maar het heeft geen haast.

 • Profielfoto
  strigoi

  Cinema Display\’s mogen ook wel weer eens. 27 inch erbij en 24 goedkoper + Full HD

  De huidige 24″ is ‘Full HD’, net zoals de 21,5″ en 27″ iMac dat ook al zijn. “Full HD” is 1920×1080 pixels. Dat hebben alle boven genoemde schermen, zelfs de ‘oude’ 23″ en 30″ ACDs.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ik zit nog altijd te wachten op een iBook G5….

  Misschien toch nog:D

 • Profielfoto
  HarryCovair

  Een goedkope AMD mac…. Die moet dan wel “intel-only” apps draaien, want daar wordt ik nu een beetje gek van op mn good old PPC G5.

 • Profielfoto
  NTG

  Mac OS 11?:wink:

 • Profielfoto
  wab

  Ik denk dat Apple blij is met de aandacht voor de iPad en de iPhone want zo kunnen ze doen voor de Mac wat ze altijd al zo graag gedaan hebben: In alle stilte een release voorbereiden.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  De Mac sectie is toch redelijk up to date? iMac\’s zijn nog goed genoeg voor de doelgroep en MacBook Pro\’s zijn net ge-update. Mac Mini lijkt me of af te gaan sterven omdat de kloof met iPad en MacBook te klein is en mobiel inmiddels de voorkeur geniet, of véél sneller en completer te worden in dezelfde kleine vorm (goede videokaart, Core i7, etc.) om nog interessant te zijn.
  De Mac Pro\’s moeten weer top-of-the-range werkbeulen worden, die lopen nog teveel achter omdat ze in standaard config niet merkbaar sneller zijn dan MBP\’s/
  Beide desktop\’s lijken me ook gefreesd te gaan worden met het oog op milieu en stevigheid. UniBody desktops.

  Maargoed, ik zing het nog wel even uit, misschien dat AppleTV nog weer eens terugkomt, al zal dat ook wel iOS gaan draaien dan.

  Daar kloppen een aantal dingen niet echt

  1)Mac Mini is zeker niet dood , een iPad kan zeker geen Mac Mini vervangen
  Een iPad is meer iets voor ‘erbij’ , en is geen volwaardige mac
  (IOS =/= OSX SL)
  De mac mini daarentegen is daarentegen ideaal als download/media server
  De Mac mini is eigenlijk meer de desktop versie van de witte macbook
  Daar is CPU/GPU power niet de prioriteit , maar meer de multimedia en office toestanden , en dat allemaal in een volwaardige en vlotte OSX omgeving , daarbij gaat volgens mij de Mac Mini geen I7/5 krijgen tot het moment dat de basic iMac er ook 1 krijgt

  2) De huidige iMacs zijn al gemaakt in het unibody principe
  De achterkant is nu volledig in alu en bijna naadloos geplaatst tegen de voorkant , dat ook uit 1 stuk aluminium bestaat

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  @Dr. Maddox

  Oh ja joh? GOK jij dat? wat goed van jou!

 • Profielfoto
  huinkroese

  Goed, voor iedereen die m’n eerste reactie blijkbaar alleen voor de helft heeft gelezen nog een keer;

  De OMT stelling is dat de Mac niet meer wordt bijgehouden, ik vind dat nogal meevallen. De enige computers die een beetje een zetje mogen hebben zijn de MacPro en de Mini omdat deze zowel qua prijs-prestatie als qua design en productieproces achter beginnen te lopen bij de rest van de line-up.
  Het zou me logisch lijken als ze de Mini nog iets goedkoper in de markt zetten, óf juist iets hoger in de markt zetten. Er zit nu €1500,- tussen de Mini en de Pro, en dat zou best €1000,- mogen zijn als de mini minder mini zou zijn (en dus een high-end desktop voor consumenten).
  Wil je nu een beetje leuke Mini, met monitor en toetsenbord en muis en speakers ben je ook meer dan €1000,- kwijt, waar je ook een iMac voor kan kopen, ergo: de Mac Mini moet goedkoper om in de line-up nog levensvatbaar te zijn of zou kunnen verdwijnen. Ik vind niet dat dit noodzakelijk is, maar de stelling is al een hypothese, dus ik borduur daar op voort.
  Ik heb een MacPro en een MacBook Pro, en ik kom er steeds vaker achter dat de MacBook Pro (die wel twee jaar jonger is) eigenlijk minstens zo snel, stabiel en bruikbaar is als de MacPro, vandaar dat ik me in dat segment voor kan stellen dat die wat meer naar de Mini toe groeit (zie verhaal hierboven over Mini Pro) óf standaard meerdere HD’s, dikke videokaarten, 16gb RAM etc. krijgt voor diezelfde €2000,- en over-the-top snelle processoren.

 • Profielfoto
  snipper

  Na de eerste iPhone had ik al snel een touch screen iMac verwacht. Snel is het niet geworden, maar het lijkt me onvermijdelijk dat die er komt.

  Aangezien de iMac goedkoper is en in grotere volumes verkocht wordt, zal die wel eerder geupdate worden, maar vergeet niet dat Apple in het verleden aan de Pro vaak meer verdiende, ondanks veel lagere volumes, doordat de marge veel hoger lag.

  Hoewel indrukwekkend, kan de Macbook Pro als het er op aankomt toch echt niet op tegen de Mac Pro. Met gewone enkele taken maakt het niet zo veel uit, maar zet maar eens wat documenten in de hele Adobe creative suite tegelijk open. Het verschil was wel altijd groter en kan dat met de laatste versies van Intel en consorten ook weer makkelijk worden.

  Het uiterlijk van de Pro mag wel eens verfrist na al die jaren, maar anderzijds is het een werkpaard en geen luxepaard en wat dat betreft kan het nog jaren mee.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Steve weet ’t ook: Fanboys zijn net honden die willen worden uitgelaten; Hoe langer je ze laat wachten hoe harder ze kwispelen als het eindelijk zover is.

  Pas op dat ze de gang niet onderpiesen Steve!:lol:

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Cinema Display\’s mogen ook wel weer eens. 27 inch erbij en 24 goedkoper + Full HD

  Full HD? wat is ie nou dan?

 • Profielfoto
  ikke93

  mac osx Liger

 • Profielfoto
  evadless

  of een totaal nieuw product ?
  hoewel ik totaal ni zou weten wat we nu nog missen van apple