Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 28 juni 2010

Snow Leopard Server voor het MKB

Eind mei vond in samenwerking met opleidingsinstituut LAI de OMT-informatieavond ‘Wie is er bang voor Snow Leopard Server’ plaats voor het midden- en kleinbedrijf. Ruim 40 OMT’ers hadden zich hierop ingeschreven en het werd een gezellige, lekkere en informatieve avond.

Vorige week was het tijd voor het vervolg: de tweedaagse cursus Snow Leopard Server voor het MKB. Dat ik mezelf ook onder het MKB schaar én eerder dit jaar ben gezwicht voor een Mac mini Server maakte me tot het ideale proefkonijn. Vandaag op OMT een kort verslag met tips, aanbevelingen en conclusies.

Onder de bezielende leiding van de door Apple geautoriseerde trainer Johan Henselmans gaan we van start, maar niet voordat Johan heeft gevraagd of er onderbroken moet worden voor de wedstrijd Nederland-Denemarken. Hier blijkt dat er ondernemers in de zaal zitten. Tijd is geld en dus wordt er zonder onderbreking doorgetraind. Iedere cursist heeft een iMac, een MacBook en een router op tafel staan. De iMac gaat spelen voor server, de MacBook als client.

DNS DNS DNS

Apple zelf zegt dat het installeren van Snow Leopard Server een fluitje van een cent is, maar gaat daarmee voorbij aan het feit dat er niet altijd sprake is van een gespreid bedje: een goed ingericht netwerk. De ochtend wordt dan ook besteed aan het goed inrichten van het netwerk. Na het configureren van de router duiken we in DNS (het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen en vice versa) en DHCP (het automatisch toekennen van IP-adressen). Een fout in deze configuraties kan tot vele kopzorgen leiden bij het verdere inrichten van Snow Leopard Server.

Na de uitstekende lunch in een nabij gelegen restaurant komt de firewall aan bod, een noodzakelijke service om te zorgen dat je server bestand is tegen aanvallen vanaf het gevaarlijke internet. De vinkjes per poort en applicatie maken het configureren bijzonder eenvoudig. We mogen alle poorten voor het verkeer dat van buiten ons netwerk komt dicht laten met uitzondering van de poorten van services die we gaan gebruiken.

Services

Na enige tijd draaien alle servers en wordt de poort naar internet door Johan opengezet. Nu is het tijd om services in te stellen. We beginnen met het aanmaken van groepen en gebruikers. Hier laat Snow Leopard Server z’n eenvoud zien: met Server Preferences is het instellen van de basis een koud kunstje. Bij het aanmaken van een groep wordt automatisch een gedeelde map gemaakt met de juiste rechten en bij het aanmaken van gebruikers worden vanzelf de services die je aanvinkt in de basis geconfigureerd. Wil je meer, dan kun je terecht in de iets ingewikkeldere en uitgebreidere Server Admin en Workgroup Manager. Wil je tot het gaatje gaan, dan biedt de command line van de Terminal uitkomst. Tip: begin eerst met het aanmaken van groepen en dan de gebruikers. Je kunt dan namelijk meteen de groep aangeven waar gebruikers lid van zijn.

De volgende dag loont zich bij het inrichten van de e-mailservice de tijd die we hebben gestoken in het begrijpen van DNS. Binnen een mum van tijd wordt dit onderdeel afgerond en stroomt de e-mail binnen bij de client. Ook deelnemers die e-mail voor meerdere domeinnamen willen hosten komen aan hun trekken door een uitleg over virtual hosts. Met de webmail-interface op de server heeft Apple duidelijk een steekje laten vallen. De open source Squirl client ziet er uit alsof er sinds 1995 niks meer aan is gedaan. De modern uitziende wiki- en webbased agenda-functionaliteit die Apple ook heeft ingebouwd vormen hier een schril contrast mee. Logisch dat bij dit onderdeel iets langer stil gestaan werd. Voor de enkeling die een website wil hosten op z’n eigen server komt de webservice ook nog even aan de orde. De tweede dag wordt afgesloten met het inrichten van een VPN, een virtual private network, waarmee je beveiligd toegang kunt krijgen tot de server en het kantoornetwerk vanuit elke plek op internet.

Conclusie

Snow Leopard Server is waarschijnlijk de eenvoudigste en goedkoopste server om te configureren en te beheren. Maar op onverwachte momenten is er nog wel technische kennis vereist om de juiste configuratie-beslissingen te nemen en helaas moet je zo nu en dan echt de eenvoudige Server Preferences inruilen voor de Server Admin om het boeltje echt werkend te krijgen. Je moet je als ondernemer dan ook de vraag stellen of je echt een eigen server nodig hebt. Veel diensten kunnen namelijk in de cloud gevonden worden. Kies je wel voor een eigen server, dan is Snow Leopard Server een goede keuze, want als het eenmaal is ingericht, heb je er vrijwel geen omkijken meer naar.

Wil je het helemaal zelf doen, dan is de training van LAI eigenlijk onmisbaar. Mijn Mac mini én netwerk heb ik na de training volledig opnieuw ingericht en problemen die ik ondervond zijn allemaal opgelost. Niet iedereen wil echter zelf systeembeheerder spelen. Het zou daarom goed zijn als zich een aantal professionals zou aanbieden dat het inrichten en beheren van Mac OS X Server voor het MKB als standaard product voert. One More Thing wil deze professionals zichtbaar en vindbaar gaan maken, maar daarover later meer. Ook openen we binnenkort in de community een Snow Leopard Server forum, waarop beginnende en ervaren gebruikers van Apple’s server-oplossing ervaringen kunnen uitwisselen.

Wil je zelf de training Snow Leopard Server voor het MKB volgen bij LAI, dan is daarvoor op 16 en 17 november de gelegenheid. Je kunt je hier aanmelden en inschrijven voor 895 euro exclusief BTW.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Snow Leopard Server voor het MKB
Sluiten