Snow Leopard Server voor het MKB

18 reacties

Eind mei vond in samenwerking met opleidingsinstituut LAI de OMT-informatieavond ‘Wie is er bang voor Snow Leopard Server’ plaats voor het midden- en kleinbedrijf. Ruim 40 OMT’ers hadden zich hierop ingeschreven en het werd een gezellige, lekkere en informatieve avond.

Vorige week was het tijd voor het vervolg: de tweedaagse cursus Snow Leopard Server voor het MKB. Dat ik mezelf ook onder het MKB schaar én eerder dit jaar ben gezwicht voor een Mac mini Server maakte me tot het ideale proefkonijn. Vandaag op OMT een kort verslag met tips, aanbevelingen en conclusies.

Onder de bezielende leiding van de door Apple geautoriseerde trainer Johan Henselmans gaan we van start, maar niet voordat Johan heeft gevraagd of er onderbroken moet worden voor de wedstrijd Nederland-Denemarken. Hier blijkt dat er ondernemers in de zaal zitten. Tijd is geld en dus wordt er zonder onderbreking doorgetraind. Iedere cursist heeft een iMac, een MacBook en een router op tafel staan. De iMac gaat spelen voor server, de MacBook als client.

DNS DNS DNS

Apple zelf zegt dat het installeren van Snow Leopard Server een fluitje van een cent is, maar gaat daarmee voorbij aan het feit dat er niet altijd sprake is van een gespreid bedje: een goed ingericht netwerk. De ochtend wordt dan ook besteed aan het goed inrichten van het netwerk. Na het configureren van de router duiken we in DNS (het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen en vice versa) en DHCP (het automatisch toekennen van IP-adressen). Een fout in deze configuraties kan tot vele kopzorgen leiden bij het verdere inrichten van Snow Leopard Server.

Na de uitstekende lunch in een nabij gelegen restaurant komt de firewall aan bod, een noodzakelijke service om te zorgen dat je server bestand is tegen aanvallen vanaf het gevaarlijke internet. De vinkjes per poort en applicatie maken het configureren bijzonder eenvoudig. We mogen alle poorten voor het verkeer dat van buiten ons netwerk komt dicht laten met uitzondering van de poorten van services die we gaan gebruiken.

Services

Na enige tijd draaien alle servers en wordt de poort naar internet door Johan opengezet. Nu is het tijd om services in te stellen. We beginnen met het aanmaken van groepen en gebruikers. Hier laat Snow Leopard Server z’n eenvoud zien: met Server Preferences is het instellen van de basis een koud kunstje. Bij het aanmaken van een groep wordt automatisch een gedeelde map gemaakt met de juiste rechten en bij het aanmaken van gebruikers worden vanzelf de services die je aanvinkt in de basis geconfigureerd. Wil je meer, dan kun je terecht in de iets ingewikkeldere en uitgebreidere Server Admin en Workgroup Manager. Wil je tot het gaatje gaan, dan biedt de command line van de Terminal uitkomst. Tip: begin eerst met het aanmaken van groepen en dan de gebruikers. Je kunt dan namelijk meteen de groep aangeven waar gebruikers lid van zijn.

De volgende dag loont zich bij het inrichten van de e-mailservice de tijd die we hebben gestoken in het begrijpen van DNS. Binnen een mum van tijd wordt dit onderdeel afgerond en stroomt de e-mail binnen bij de client. Ook deelnemers die e-mail voor meerdere domeinnamen willen hosten komen aan hun trekken door een uitleg over virtual hosts. Met de webmail-interface op de server heeft Apple duidelijk een steekje laten vallen. De open source Squirl client ziet er uit alsof er sinds 1995 niks meer aan is gedaan. De modern uitziende wiki- en webbased agenda-functionaliteit die Apple ook heeft ingebouwd vormen hier een schril contrast mee. Logisch dat bij dit onderdeel iets langer stil gestaan werd. Voor de enkeling die een website wil hosten op z’n eigen server komt de webservice ook nog even aan de orde. De tweede dag wordt afgesloten met het inrichten van een VPN, een virtual private network, waarmee je beveiligd toegang kunt krijgen tot de server en het kantoornetwerk vanuit elke plek op internet.

Conclusie

Snow Leopard Server is waarschijnlijk de eenvoudigste en goedkoopste server om te configureren en te beheren. Maar op onverwachte momenten is er nog wel technische kennis vereist om de juiste configuratie-beslissingen te nemen en helaas moet je zo nu en dan echt de eenvoudige Server Preferences inruilen voor de Server Admin om het boeltje echt werkend te krijgen. Je moet je als ondernemer dan ook de vraag stellen of je echt een eigen server nodig hebt. Veel diensten kunnen namelijk in de cloud gevonden worden. Kies je wel voor een eigen server, dan is Snow Leopard Server een goede keuze, want als het eenmaal is ingericht, heb je er vrijwel geen omkijken meer naar.

Wil je het helemaal zelf doen, dan is de training van LAI eigenlijk onmisbaar. Mijn Mac mini én netwerk heb ik na de training volledig opnieuw ingericht en problemen die ik ondervond zijn allemaal opgelost. Niet iedereen wil echter zelf systeembeheerder spelen. Het zou daarom goed zijn als zich een aantal professionals zou aanbieden dat het inrichten en beheren van Mac OS X Server voor het MKB als standaard product voert. One More Thing wil deze professionals zichtbaar en vindbaar gaan maken, maar daarover later meer. Ook openen we binnenkort in de community een Snow Leopard Server forum, waarop beginnende en ervaren gebruikers van Apple’s server-oplossing ervaringen kunnen uitwisselen.

Wil je zelf de training Snow Leopard Server voor het MKB volgen bij LAI, dan is daarvoor op 16 en 17 november de gelegenheid. Je kunt je hier aanmelden en inschrijven voor 895 euro exclusief BTW.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Jeordy

  Prachtig initiatief. We draaien zelf ook al een half jaar met een OS X Server (Mac mini), vrijwel zonder problemen (éénmalig een rechten-probleem gehad). Het inrichten van je DNS luistert ontzettend nauw en is de belangrijkste stap in het installeren van de server. Éénmaal goed je DNS ingesteld en je kan naar hartelust stoeien.

  Een aanrader voor elke MKB-er die niet aan hoge licentiekosten vast wil zitten met Microsoft.

 • Profielfoto
  fly

  Als je op het linkje klikt voor de training op 16 en 17 november staat er NETGEAR Switch Essentials is dit wel de juiste cursus.

 • Profielfoto
  casperrrrrrr
 • Profielfoto
  borisboef

  Vrije prijzige cursus. Een goede systeembeheerder kan voor dit bedrag prima de standaard services inrichten op een OS X Server lijkt me. Trek daar de investering van eigen uren nog maar eens van af…

 • Profielfoto
  Jesper

  De cursus is duurder dan een Mac Mini:P

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Wat is een MKB?

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @fly: dank voor de opmerkzaamheid. De link is nu aangepast.
  @Cloudsurfer: ’t is niet zozeer één MKB maar gewoon MKB: Midden- en Kleinbedrijf. Een veelgebruikte aanduiding voor de klein-zakelijke markt.

 • Profielfoto
  THX-1138
 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik vind het inderdaad ook redelijk duur, zeker als je het aantal deelnemers vermenigvuldigt met het inschrijfbedrag…

  Daar zijn zeker goedkopere alternatieven voor te vinden.

 • Profielfoto
  ewd

  is die server training van 895 ex btw incl mac mini?

  dan kom ik meteen ..

 • Profielfoto
  iMartien

  Mensen die de cursus duur vinden moeten maar eens opzoeken wat een training Windows Server 2008 kost;)

 • Profielfoto
  Nemus

  @Cloudsurfer: MKB is dus zoals Jan David aangaf Middelgrote en Kleine Bedrijven.

  Wij noemen dat in België KMO (Kleine en Middelgrote Ondernemingen) en internationaal is dat dan SME (Small and Medium Enterprises)

  Btw, ik vind het initiatief super! Snow Leopard Server is gé-wel-dig, en Apple heeft trouwens geweldige boeken zelf uitgebracht ook (OSX essentials is een aanrader)

 • Profielfoto
  dborneman

  haha ja dan kom ik ook wel:-P betaal ik desnoods 1200 euro, maar wil ik wel de server versie uiteraard;-)

 • Profielfoto
  NArthurNO

  Voor dat geld kan je ook iemand inhuren, wat kost zo’n persoon? 50€ per uur? 16x 50€ = 800€. Hoef je er zelf niets van te snappen.

  Daarna is er geen omkijken meer naar, als het een keer fout gaat haal je die computer technicus er weer bij.

 • Profielfoto
  mymac

  Mij lijkt het ook ideaal voor t bedrijf van m’n ouders. Wat ik me alleen nog steeds afvraag, is hoe iedereen zijn automatisering heeft geregeld die volledig OS X draait? Wij hebben momenteel SAP, maar dit werkt niet op OS X, dus daar loop je al tegen het eerste en grootste probleem aan. Dit is eigenlijk het enige probleem waardoor er nog steeds Microsoft spullen te vinden zijn. Hoe doen jullie dit?

 • Profielfoto
  borisboef

  @mymac Webbased, speciale software voor Mac, Filemaker, Parallels, etc…

 • Profielfoto
  Geanonimiseerde gebruiker

  MacOSX server is super, maar voor MKB zou ik toch Google Apps aanraden. Mail, agenda, chat, document sharing voor lage kosten en zonder beheer.

 • Profielfoto
  Rttgfde

  Lijkt mij een uitstekende cursus, de prijs is prima.

  In feite is de mogelijkheid tot het doen van eigen systeembeheer onbetaalbaar als je ooit in een situatie komt waarbij alles (email, kalender, adresboek) eruit vliegt, op maandagochtend, en je systeembeheerder zit op school en kan pas aan het eind van de middag tijd voor je vrijmaken.

  Mensen met Mac OSX server-ervaring zijn echt niet op de hoek van elke straat te vinden. Zeker niet waar ik woon, in Fryslân.

  Als ik hiervan afhankelijk was schreef ik me meteen in!