Steve Jobs op AllThingsD: de samenvatting

Door: Anth - 25 reacties

Gisteren vond de jaarlijkse All Things Digital Conference plaats, een evenement over digitale vooruitgang georganiseerd door The Wall Street Journal. Drie jaar geleden was Steve Jobs voor het laatst te gast op het evenement, waar hij destijds met Bill Gates discussieerde over de geschiedenis van Apple en Microsoft. Dit jaar plofte hij opnieuw neer in een rode stoel op All Things D, waar hij praatte over de iPad, de fabriek van Foxconn en de afwezigheid van Flash op de mobiele apparaten van Apple. Ook sprak hij over de e-mails die hij de laatste tijd stuurt, in het bijzonder over de discussie die hij enige tijd geleden voerde met een journalist van Gawker.com.

Het interview met Steve Jobs kon vannacht (Nederlandse tijd) gevolgd worden via een live blog op Engadget.com. Deze blog is hier na te lezen. Hieronder staat een gedeelte van het interview met Steve Jobs waarin hij spreekt over de keuze om Flash links te laten liggen op de iPad en iPhone. Een video van het volledige interview is helaas nog niet beschikbaar. Inmiddels zijn alle video’s te bekijken op AllthingsD.

Apple heeft succes door technologieƫn te gebruiken die een toekomst hebben. Alle technologieƫn hebben een lente, een zomer en uiteindelijk ook een einde. Wij denken dat Flash geen toekomst meer heeft, HTML 5 daarentegen biedt dat toekomstperspectief wel. Wel wilden geen conflict met Adobe, we namen een puur technische beslissing. Ik besloot de brief te schrijven omdat Adobe ons publiekelijk bleef afkraken.

Wat weet je over de situatie in de fabriek van Foxconn?
We zitten er bovenop, we houden alles in de gaten in fabrieken waar voor ons gewerkt wordt. Ik kan wel vertellen dat de fabriek geen ‘sweatshop’ is. Er werken daar 400.000 mensen en het zelfmoordpercentage ligt lager dan in de Verenigde Staten. Toch is het een moeilijke situatie, we proberen het te begrijpen.

Er komen steeds meer platformen bij. Google werkt aan Android, Chrome OS. Ook de sociale netwerken zoals Facebook zijn enorm groot. Het lijkt alsof er een platformoorlog aan de gang is, deel jij die mening?
Nee, en we hebben de concurrentiestrijd tussen Apple en Microsoft ook nooit zo ervaren, misschien hebben we daarom wel verloren.

Hoe kijk je tegen Google als concurrent aan?
We proberen de producten te maken, zij besloten de concurrentie met ons aan te gaan. We hebben geen zoekmachine opgestart, we zijn niet de concurrentie met hen aangegaan.

Wordt het niet tijd dat we de oude interface op televisies overboord gooien, net als jullie hebben gedaan bij de telefoon?
De televisie heeft een nieuwe marktstrategie nodig. Mensen krijgen bij televisieabonnementen gratis een set-topbox, dus niemand wilt betalen voor zo’n box. Vraag het aan bedrijven die er ervaring mee hebben, zoals ons en Google.. over een paar maanden. Zo lang die nieuwe marktstrategie er niet is zal de televisie altijd verliezen en is het geen interessante markt.

Om een succesvol draadloos apparaat te maken moet je dat apparaat testen. Dat kan niet in een laboratorium, je moet het product daadwerkelijk in het dagelijks leven testen. Een van onze werknemers had een nieuwe iPhone bij zich. Het is niet duidelijk of hij de telefoon verloren is of dat het toestel uit zijn tas gestolen is.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Die gast heeft dunne polsen!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Vet:D. Laat even weten als de volledige video online staat! Fascinerend om te zien hoe Steve dingen altijd uitlegt!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Leuk om te zien hoeveel passie hij in zijn bedrijf stopt. Lijkt wel meer dan in andere films. Je ziet de persoonlijkheid van Jobs een beetje:P

  Ik wacht geduldig op het hele interview:)

 • Profielfoto
  niels

  Prima pleidooi hoe de vrije markt verouderde technologieƫn (zoals Flash) achter zich laat:

  That’s what a lot of customers pay us to do: to make the best products we can. And if we succeed: they’ll buy them. And if we don’t: they won’t.

 • Profielfoto
  rerooky

  Elke keer weer mooi om te zien hoe simpel eigenlijk de keuzes zijn die Apple/Jobs maakt: alleen dingen in de lente van hun bestaan gebruiken. En de durf om dingen in de herfst van hun bestaan te verlaten (zoals een floppy). Aardige filosofie…..

 • Profielfoto
  maconly

  steve for president.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Oude mannen die over de toekomst van technologie discussiĆ«ren. Ik krijg steeds meer het gevoel dat het tijd wordt voor een sfuffle bij Apple… Jobs begint steeds meer op “de opa met het wijzende vingertje” te lijken.

 • Profielfoto
  Hailstorm

  Die beste man is CEO. Hij is echt niet de bedenker van Apple’s producten en diensten.

  Hij kan enkel op zijn eigen (charismatische) manier uitleggen waar hij ‘ja’ op heeft gezegd.

 • Profielfoto
  KingChaos

  Wat een Charisma! Die man kan volgens mij nog een vuilnisbelt als 5 sterren hotel verkopen.

  Maar wat hij inhoudelijk zegt. Ik ben het wel eens, als je voor Mac/iPhone/iPad kiest kies je voor de keuzes die Apple dacht het beste waren. Wat ze altijd al hebben gedaan.
  En het bewijst zich inderdaad. Ze hebben nu meer marktwaarde dan het bedrijf dat zich juist probeert aan te passen aan alles. Je kunt je niet aanpassen aan alles.

 • Profielfoto
  onemorevaral

  Nou Anthony, je maakt je er wel een beetje makkelijk van af… OMT is een bron van Apple nieuws in het Nederlands, dus geef ons een vertaling van de meest in het oog springende uitspraken van Steve…

 • Profielfoto
  Anth

  Is het niet veel interessanter die uitspraken bij de hand te hebben tegen de tijd dat het interview ook volledig te bekijken is? Als dat zo is zullen er zeker stukken uit het interview belicht worden.:)

 • Profielfoto
  truckdiver

  hier vindt je zogoed als heel het interview in verschillende filmpjes

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Het valt me op dat z’n stem telkens heel anders is.
  En vind hem er niet echt goed uitzien (bleke huidskleur/vel over been). Misschien ook wel begrijpelijk na zo’n ingreep.

 • Profielfoto
  EWH

  Jongens, met z’n allen he: All hail Steve!:sealed: Het wordt vrij vermoeiend om gelijk alle reacties te zien van: Zie je, zie je, we zijn met z’n alle hier goed bezig… Godzijdank past men zich niet aan aan iedereen. Maar als de grote rivaal Microsoft bepaald dat een bepaalde technologie niet meer wordt ondersteund of iets ‘beperkends’ oplegt, dan staan we hier met z’n alle eieren te gooien. Dubbel moraalridders heet zoiets volgens mij… Een beetje meer nuance zou wel mooi zijn….:confused:

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @EWH: tja, dat soort reacties zijn ook te verwachten op een forum wat APPLE georiƫnteerd is, denk je niet? Als je liever alleen kritiek wil lezen moet je reacties polsen op een Windows forum:grin:

  Het is natuurlijk niet allemaal rozegeur en maneschijn (en ik moet het hele interview vanavond ook nog eens even op mijn gemak bekijken) maar ik ben het wel in grote lijnen eens met de route die Apple uitstippelt. Waar gehakt wordt vallen spaanders, en je kunt dan ook niet iedereen tevreden stellen, maar ze doen het goed (hun succes bewijst het). Hetzelfde gold voor Microsoft tijdens het “Bill Gates tijdperk”. Ik vond dat ze walgelijke producten maakten (maken), maar hun banksaldo gaf aan dat ze het goed deden. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen de manier van handelen steunt of dol is op de producten. Datzelfde geldt nu ook voor Apple. Vooral de mensen die Apple altijd als underdog zagen zullen het nu vaak niet eens zijn met de manier van handelen. Apple is van een haast “socialistisch” standpunt naar een kapitalistische koers gegaan, maar mijns inziens wel met behoud van integriteit (voor zover je dat kunt bij dergelijke omzetcijfers).

 • Profielfoto
  lEl

  Alle video’s zijn te zien op de all-things-D website: http://video.allthingsd.com/

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Jah alleen er is wel in geknipt. Ik hoop dat ie er helemaal komt. Hij heeft een intrigerende visie op dit soort dingen.

 • Profielfoto
  EclipX

  haha ik had een weddenschap gedaan met een vriend… in welke kleren we hem nu deze keer zouden zien.. :D ben nu 10euro rijker…

  een van rijkste mensen ter wereld, en geen persoonlijke kledings adviseur, of gewoon een ander truitje.. jeezes.. net van die freakynesheid ben ik niet meer zo zot van apple

 • Profielfoto
  iSponge

  Dat stuk over die vermiste/gestolen iphone verward me nu wel een beetje.. Steve verteld een heel ander verhaal als wat we zo’n beetje overal lezen.. dat een persoon de iphone aansloot op iemands computer en dat die persoon toen de politie gebeld heeft? Dat hoor ik voor het eerst, heeft de rest dat stukje weg gelaten of is het dat Steve verkeerd geĆÆnformeerd is? of liegt hij dat? Ik snap er niets meer van iig……

  Voor de rest.. redelijk te verwachten antwoorden eigenlijk, maar’t is altijd wel mooi om te zien hoe gepassioneerd hij het brengt:D

 • Profielfoto
  EWH

  @EWH: tja, dat soort reacties zijn ook te verwachten op een forum wat APPLE georiƫnteerd is, denk je niet? Als je liever alleen kritiek wil lezen moet je reacties polsen op een Windows forum:grin:

  Het is natuurlijk niet allemaal rozegeur en maneschijn (en ik moet het hele interview vanavond ook nog eens even op mijn gemak bekijken) maar ik ben het wel in grote lijnen eens met de route die Apple uitstippelt. Waar gehakt wordt vallen spaanders, en je kunt dan ook niet iedereen tevreden stellen, maar ze doen het goed (hun succes bewijst het). Hetzelfde gold voor Microsoft tijdens het “Bill Gates tijdperk”. Ik vond dat ze walgelijke producten maakten (maken), maar hun banksaldo gaf aan dat ze het goed deden. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen de manier van handelen steunt of dol is op de producten. Datzelfde geldt nu ook voor Apple. Vooral de mensen die Apple altijd als underdog zagen zullen het nu vaak niet eens zijn met de manier van handelen. Apple is van een haast “socialistisch” standpunt naar een kapitalistische koers gegaan, maar mijns inziens wel met behoud van integriteit (voor zover je dat kunt bij dergelijke omzetcijfers).

  Nee, het gaat mij ook niet om kritiek te spuien, maar enige nuance is soms wel verfrissend (zoals jij dus:grin:). Let me be clear: ze maken supermooie producten, die goed geintegreerd zijn met elkaar, etc. Wat mij tegenstaat is de nuance die er niet is. Maar goed, daarom zit ik ook niet als verkoper in de zakenwereld, dat zal wel mee spelen:crazy:

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Gouwe kerel. Alle filmpjes moet je gezien hebben.
  Ps. dat verhaal dat Steve een weeskind is geloof ik niet meer. Das toch echt een broodje aap om te verdoezelen dat hij een echte goden zoon is. Ja toch?;)

 • Profielfoto
  WhyNot

  ‘I’m sure that there is sex in there somewhere!’

 • Profielfoto
  Infinitatus

  Het mooie van Allthingsd is dat als je goed tussen de regels luistert dat Steve soms zaken over de toekomst zegt. Kijk maar eens naar de laatste allthingsd dat Steve te gast was. Er werd toen al indirect gerefereerd naar de nieuwe iphone.
  Helaas is in de nieuwe videos veel geknipt en blijft er deze keer nauwelijks informatie over (misschien komt het hele interview toch op de website). En Steve houdt tegenwoordig meer zijn mond stijf dicht.
  1 ding, daar heeft hij zijn mond wel mee voorbij gepraat: bekijk het onderdeel televisie eens. Technisch kan hij hier ook iets nieuws van maken. Maar het huidige zakenmodel rond televisies is zwaar gesubsidieerd. Denk aan gratis settopboxen. En wereldwijde verschillende standaarden en kabelmaatschappijen maken het probleem ook niet makkelijker. Wat Steve eigenlijk zegt is dat hij op dat gebied iets nieuws klaar heeft staan, maar het nog niet weet te introduceren. Mja met de iphone is het hem ook gelukt. Het zou me niets verbazen als we op dat gebied binnen een aantal jaren iets gaan horen. En dan heb ik het niet over een apple tv kastje (ofwel het moet zwaar gewijzigd zijn) (ja ik heb ook het gerucht gelezen van een apple tv met iphone OS, maar ik weet niet of hij dat bedoelde).

 • Profielfoto
  prullenbak

  ā€˜Iā€™m sure that there is sex in there somewhere!ā€™

  Ben ik de enige die dacht: “oe, dan mag de film niet verkocht worden in iTunes”

  :P

 • Profielfoto
  Begbie

  Prima pleidooi hoe de vrije markt verouderde technologieƫn (zoals Flash) achter zich laat:

  That\’s what a lot of customers pay us to do: to make the best products we can. And if we succeed: they\’ll buy them. And if we don\’t: they won\’t.

  Geniaal. Precies wat ik ook altijd zeg als mensen de iPhone maar weer eens afkraken: kijk om je heen, zijn al die iPhone bezitters soms gek?!