Anth
Anth Nieuws 2 juni 2010
Leestijd: 1 minuut

Spyware op de Mac

Apple’s Mac wordt vaak beschouwd als een besturingssysteem dat vrijwel geen last heeft van virussen en spyware. Intego, een bedrijf dat anti-virussoftware voor Mac levert waarschuwt nu echter dat een spyware-programma het op de computers van Apple gemunt heeft.

De spyware kan op je computer terecht komen na het installeren van gratis applicaties en screensavers van sites als Macupdates en Softpedia. De spyware genaamd OpinionSpy/PremierOpinion zit niet verborgen in de software zelf, tijdens het installatieprocces wordt het venijnige programma gedownload. Tijdens de installatie wordt aangegeven dat het programma aan “marktonderzoek” doet. De spyware zou bestanden op de geïnfecteerde computer scannen een gebruikersinformatie naar servers op afstand sturen. Ook zou het vervelende programma zichzelf opnieuw op kunnen starten en problemen kunnen veroorzaken op geïnfecteerde Macs. De spyware lijkt vooral te schuilen in de screensavers van het bedrijf 7art-screensavers. Ook het programma “MishInc FLV To Mp3” installeert de spyware op je computer.

Het programma is ook zonder dure anti-virussoftware van Intego te verwijderen.
Zoek in de activiteitenweergave op je Mac (programma’s-> hulpprogramma’s) in het zoekveld naar het woord ‘Opinion’. Als er een process gevonden wordt is dit de bevestiging dat je computer geïnfecteerd is met de spyware.

In de finder zoek je vervolgens naar een programma met de naam ‘Premier’. Als je zo’n applicatie vindt, verwijder hem dan.(wachtwoord invoeren noodzakelijk)

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat een bedrijf dat anti-virussoftware verkoopt het belang van een virusscanner onderstreept (“Wij van Wc-eend…”). Voorzichtigheid bij het installeren van dergelijke programma’s is natuurlijk wel geboden.
Bron

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spyware op de Mac
Sluiten