Ondertussen in Shenzhen

Door: Statenweg - 21 reacties

Zowel Apple als de Foxconn fabriek in Shenzhen (China), waar iPods, iPhones en iPads worden gebouwd, zijn in de afgelopen weken bekritiseerd na een alarmerend aantal zelfdodingen onder Chinese arbeiders. De incidenten zouden het gevolg zijn van de zware werkomstandigheden. Na salarisverhoging en psychologische hulp, kondigde Foxconn deze week nieuwe maatregelen aan, waaronder een extra loonsverhoging.

Hoewel je de fabrieken met zwembaden en andere voorzieningen om te ontspannen niet kunt bestempelen als ‘sweatshops’ vallen de vele werkuren zwaar. Daar komt bij dat de werkomstandigheden allerminst gemakkelijk zijn. Overwerken is desondanks populair om genoeg geld te verdienen om rond te komen of aan de verwachtingen van familie te voldoen.

Veel arbeiders zijn jonge mannen en vrouwen die uit hun dorpen zijn vertrokken op een eenzame tocht naar de grote steden om geld te verdienen. Binnen de poorten van de fabrieken, die vaak enkele voetbalvelden beslaan, wonen ze gezamenlijk in ‘units’.

De teller met het aantal incidenten staat dit jaar al boven de 10, maar volgens statistici ligt het aantal zelfdodingen onder het landelijk gemiddelde. In de fabrieken wonen en werken vaak honderdduizenden werknemers. In de Foxconn fabriek in Shenzhen alleen al zo’n 300 duizend. Ook zou copycat-gedrag optreden door de aandacht die de voorvallen krijgen in de media. Desalniettemin leveren de incidenten veel negatieve publiciteit op voor Foxconn en westerse afnemers als Apple.

‘Zelfmoordpremie’
Deze week kondigde Foxconn aan te stoppen met het compenseren van nabestaanden van werknemers die zelfmoord plegen. Deze ‘zelfmoordpremie’ van 10 jaarsalarissen zou aanzetten tot zelfmoord.

Als reactie op de incidenten en de negatieve publiciteit besloot Foxconn eerder de lonen met tientallen procenten te verhogen. Ook Apple kondigde aan de werknemers in de fabriek voortaan direct 1 tot 2% van de winst op een product uit te keren.

Door de lonen nog verder te verhogen hoopt Foxconn het aantal zelfdodingen verder tegen te gaan. Het overwerken zou niet langer noodzakelijk moeten zijn om rond te komen, maar een persoonlijke keuze om meer geld te verdienen.

Hoewel de lonen al vaker flink zijn opgehoogd, stijgen ze minder hard dan de spectaculaire economische groei in de regio. Dit heeft tot gevolg dat de binnenlandse consumptie in China achterblijft. Verandering is noodzakelijk als China zich langzaamaan wil gaan richten op productie voor de binnenlandse markt in plaats van de export. Deze is al lange tijd groot als gevolg van de lage lonen en aantrekkelijke wisselkoers van de Chinese munt.

Gevolgen onder de streep
De hogere lonen hebben echter gevolgen voor de winst onder de streep. Door de lage prijzen die westerse bedrijven verwachten voor de producten uit de fabrieken is er niet veel ruimte om de lonen flink op te hogen. Een antwoord op de duurder wordende arbeid is dat de fabrieken efficiënter gaan werken, waardoor de arbeidsproductiviteit toeneemt. Ook dit heeft echter negatieve gevolgen voor de werkomstandigheden.

Daar komt bij dat Chinese werknemers zich steeds bewuster worden van hun positie. De enorme vraag naar arbeiders is inmiddels groter dan het aanbod. Hierdoor kunnen zij eisen stellen en bijvoorbeeld gemakkelijker een baan dichter bij huis vinden.

Als maatregel tegen toekomstige loonstijgingen, grijpt Foxconn automatisering aan om minder arbeid te hoeven inhuren. Foxconn liet deze week op een aandeelhoudersvergadering weten volledig geautomatiseerde fabrieken te willen bouwen in Taiwan of Vietnam.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  wjend

  Goed en interessant artikel, Erik!

 • Profielfoto
  Moos

  lol, zelfmoordpremie.
  Dan ben je ook wel heel dom om in een land als China zo’n maatregel te treffen.

 • Profielfoto
  MacSamuel

  Ik ben zelf in Shenzen geweest. De stad is zĂł groot dat ik er 5 uur dezelfde kant op heb gereden zonder de stad te verlaten… Er hangt een grote smog boven, de straten zijn smerig en er is voornamelijk hele lelijke hoogbouw. Ik kan me niet voorstellen dat iemand in die stad gelukkig kan zijn en als ik er langer dan een week zou zitten denk ik dat ik ook suĂŻcidaal zou worden…

 • Profielfoto
  trabant

  De stad is zó groot dat ik er 5 uur dezelfde kant op heb gereden zonder de stad te verlaten…

  Zo’n auto heb ik ook!;)

  Door de lage prijzen die westerse bedrijven verwachten voor de producten uit de fabrieken is er niet veel ruimte om de lonen flink op te hogen.

  Vroeg of laat zal het westen -zowel fabrikant als consument- een faire prijs voor elders gemaakte producten moeten betalen.

 • Profielfoto
  Zakske

  lol, zelfmoordpremie.

  Is een normale zaak in Aziatische landen. Japanse levensverzekeringen betalen bijvoorbeeld ook uit bij zelfmoord, dat hoef je hier niet te proberen.

 • Profielfoto
  Moos

  Dat is toch volstrekt onlogisch? Die mensen verdienen bijna niks, hebben een slavenbaan en met zo’n premie wordt de drempel om zelfmoord te plegen wel erg laag gelegd, jouw kutleven weg, en je familie een kleine financiĂ«le vergoeding.

 • Profielfoto
  1984

  Zelfmoorden bij Foxconn in China: een blamage voor de elektronica-industrie

  Hoewel je de fabrieken met zwembaden en andere voorzieningen om te ontspannen niet kunt bestempelen als ’sweatshops’ vallen de vele werkuren zwaar. Daar komt bij dat de werkomstandigheden allerminst gemakkelijk zijn. Overwerken is desondanks populair om genoeg geld te verdienen om rond te komen of aan de verwachtingen van familie te voldoen.

  Arbeiders die geĂŻnterviewd zijn door China Labour Watch, noemen de extreem hoge werkdruk als oorzaak: “We zijn doodop en staan onder enorme druk.” Vorige week overleed opnieuw een werknemer van Foxconn, na een dienst van 34 uur te hebben gedraaid. en dat terwijl Apple de vierde generatie iPhone lanceert. die we het liefst gisteren al hadden willen hebben.

 • Profielfoto
  MJ

  eh

  in NL zijn er 82 zelfmoorden op 1 miljoen inwoners
  dus 10 op 300K voor 6 maanden in die fabriek is dus ±60 op 1 miljoen per jaar toch best ok, gezien de ‘slechte’ woon/werk omstandigheden

 • Profielfoto
  maconly

  Niet zeuren en opschieten ik wil de nieuwe iphone.

 • Profielfoto
  rdesign

  @maconly Jezus, wat is dat nou weer voor ’n reactie…

 • Profielfoto
  Pim.vd.Kleijn

  maconly 2 uur geleden
  Niet zeuren en opschieten ik wil de nieuwe iphone.

  Je zou je moeten schamen om zo’n reactie te plaatsen, gewoon zielig.

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Niet zeuren en opschieten ik wil de nieuwe iphone.

  Pff, hoezo egoĂŻstisch!? Ik zou dan liever nog 2-3 maanden langer wachten!

 • Profielfoto
  Matthijn

  Zo overdreven he dat zelfmoord gedoe daar, als je het uitrekent ligt het aantal zelfdodingen bij dat bedrijf lager dan het landelijk gemiddelde, en dan alsnog het bedrijf daarvoor in een ‘zwart daglicht’ brengen.

  Maar goed, als het maar wat nieuws oplevert he.

 • Profielfoto
  Mista FraggadeliX

  Niet zeuren en opschieten ik wil de nieuwe iphone.

  Ik neem aan dat Maconly dit ironisch bedoelde.

  Als het aantal zelfmoorden bij Foxconn onder het landelijk gemiddelde ligt dan is er dus geen sprake van nieuws hier, andars dan dat we er van proberen te maken.

 • Profielfoto
  bommels

  Ik vraag me wel af of het ‘landelijk gemiddelde’ genormeerd is voor de gemiddelde werknemer. Als er echt alleen maar jonge mensen werken kan dit het gemiddelde behoorlijk vertekenen.

  Veel zelfmoorden worden indirect veroorzaakt door verslavende middelen. Het lijkt me moeilijk om met de lange dagen er ook nog een verslaving op na te houden, en daarbij nog te zorgen dat je niet ontslagen wordt.

  Ik denk dus dat het verwachte zelfmoordcijfer behoorlijk lager zou moeten zijn dan het landelijk gemiddelde, en dat foxconn dus wel een probleem heeft.

 • Profielfoto
  guide506

  Onder het landelijk gemiddelde of niet.. Er plegen mensen zelfmoord omdat ze onder vreselijke omstandigheden veel te lang moeten werken voor onze dure luxe producten. Daar mag toch ook wel wat aan gedaan worden als het statistisch niet wereldschokkend is?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Men vergelijkt hier het aantal zelfmoorden bij Foxconn met het landelijk gemiddelde van China, of zelfs met Nederland. Maar dat is geen juiste vergelijking, want ook al zit het aantal zelfmoorden onder het landelijk gemiddelde: het betreft hier namelijk wel een aparte groep mensen binnen een eigen gemeenschap (het Foxconn terrein) en eigen regels (opgelegd door de directie) die weinig van doen hebben met de regels van de overheid. Die mensen werken, eten, slapen op het fabrieksterrein en hebben gedurende een aantal jaren nauwelijks contact met de buitenwereld (daar is geen tijd voor). Dus terwijl de zelfmoorden in heel China (of welk land dan ook) diverse redenen zullen hebben (zware schulden, familiedrama’s, zware depressies) zijn deze landelijke zelfmoorden zelden gerelateerd aan het werk, wat in het geval van Foxconn ongetwijfeld juist wel zo is. Eigenlijk kun je Foxconn vergelijken met situaties zoals die ook wel eens heersen binnen andere van de buitenwereld afgesloten gemeenschappen zoals een sekte of Quaker gemeenschap waar ook zeer strenge regels zijn. Het is dat China zo’n groot land is, maar anders zou Foxconn juist dat landelijk gemiddelde omhoog stuwen.

 • Profielfoto
  maconly

  @maconly Jezus, wat is dat nou weer voor \’n reactie…

  Hou m’n zus erbuiten.

  Wat een serieuze mensen op dit forum , allemaal Max Havelaar producten in de kast , if not :sealed:

 • Profielfoto
  Jerry.w

  @maconly

  idd… maar ja… aan de andere kant hebben ze wel een punt, die familie, ze verliezen 1 zoon/dochter maar verdienen er 10 jaar salarissen voor. Voor hun geen slechte deal.

 • Profielfoto
  maconly

  Ze hebben hun salaris al zien verdubbelen, dit is de manier waarop het oosten Europa en Amerika wegconccureert , ik wil best wel 30% meer betalen voor hetzelfde product als het hier gemaakt kan worden, zonder Apple waren deze mensen werkeloos , hoeveel zouden er dan een eind aan hun leven maken ?

 • Profielfoto
  mulderd

  Laten we vooral Apple met Pear gaan vergelijken. De Chinese cultuur en economie is niet te vergelijken met de onze. Per definitie kan je dan geen vergelijken trekken op onze manier van leven en handelen.
  China is een heel goed voorbeeld van een land wat zichzelf een uitdaging heeft gesteld. Met een economische groei van 15-25% per jaar, waarbij de rijken graag nog rijker willen worden, dus een sociaal stelsel geen ruimte wordt geboden, is het bijna onmogelijk om voorzieningen te treffen die alle lagen van de bevolking voorbereidt, beschermt en laat meeprofiteren van deze groei.

  Als dat wel gebeurt, zal ons mooie Apple product 2x zo duur worden.