Statenweg
Statenweg Nieuws 28 juni 2010

Nieuwe privacyvoorwaarden Apple leiden tot kamervragen

Tweede Kamerleden Ton Elias en Jeanine Hennis-Plasschaert van de VVD hebben kamervragen (pdf) gesteld naar aanleiding van Apple’s nieuwe privacyvoorwaarden. Zij willen van demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) weten hoe ze hier tegenover staat en of ze van plan is maatregelen te nemen.

De gewijzigde voorwaarden geven Apple het recht om de locatie van gebruikers op te slaan, te gebruiken en te delen met partners. Zonder het accepteren van deze voorwaarden is het niet mogelijk om muziek en apps te downloaden voor de iPod, iPad en iPhone.

Volgens Apple worden de verzamelde gegevens, waaronder ‘real time’ geografische informatie, geanonimiseerd. De gegevens worden dan nog wel gekoppeld aan een toestel, maar niet aan een persoon. Onderzoek heeft echter aangetoond dat in grote hoeveelheden geanonimiseerde gegevens patronen zijn te ontdekken waardoor deze toch te herleiden zijn tot een persoon.

Er heerst veel onduidelijkheid over wat Apple van plan is met de nieuwe voorwaarden. Op 1 juli gaat Apple’s advertentieplatform iAds van start. Hiervoor bestaat een opt-out. Advertenties worden daarna nog wel getoond, maar zijn niet langer afgestemd op je locatie. Overige toepassingen blijven hiermee echter ongemoeid.

Hennis-Plasschaert was voordat ze deze maand geïnstalleerd werd in de Tweede Kamer lid van het Europees Parlement. Daar trad ze onder meer op tegen het uitwisselen van bankgegevens met de Verenigde Staten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe privacyvoorwaarden Apple leiden tot kamervragen
Sluiten