Nieuwe privacyvoorwaarden Apple leiden tot kamervragen

58 reacties

Tweede Kamerleden Ton Elias en Jeanine Hennis-Plasschaert van de VVD hebben kamervragen (pdf) gesteld naar aanleiding van Apple’s nieuwe privacyvoorwaarden. Zij willen van demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) weten hoe ze hier tegenover staat en of ze van plan is maatregelen te nemen.

De gewijzigde voorwaarden geven Apple het recht om de locatie van gebruikers op te slaan, te gebruiken en te delen met partners. Zonder het accepteren van deze voorwaarden is het niet mogelijk om muziek en apps te downloaden voor de iPod, iPad en iPhone.

Volgens Apple worden de verzamelde gegevens, waaronder ‘real time’ geografische informatie, geanonimiseerd. De gegevens worden dan nog wel gekoppeld aan een toestel, maar niet aan een persoon. Onderzoek heeft echter aangetoond dat in grote hoeveelheden geanonimiseerde gegevens patronen zijn te ontdekken waardoor deze toch te herleiden zijn tot een persoon.

Er heerst veel onduidelijkheid over wat Apple van plan is met de nieuwe voorwaarden. Op 1 juli gaat Apple’s advertentieplatform iAds van start. Hiervoor bestaat een opt-out. Advertenties worden daarna nog wel getoond, maar zijn niet langer afgestemd op je locatie. Overige toepassingen blijven hiermee echter ongemoeid.

Hennis-Plasschaert was voordat ze deze maand geïnstalleerd werd in de Tweede Kamer lid van het Europees Parlement. Daar trad ze onder meer op tegen het uitwisselen van bankgegevens met de Verenigde Staten.

Reacties

58 reacties
 • Profielfoto
  Agent Smith

  Apple verandert langzaam maar zeker in de Big Brother waar zij eerst voor “waarschuwden”. Erg spijtig.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Niemand weet wat er zal gebeuren met iAd. Apple zou evengoed op 1 juli op alle iOS 4.0-apparaten een vraag/melding/optie kunnen weergeven om gegevensverzameling, en dan zou het waarschijnlijk minder illegaal of tegenstrijdig zijn… :slant:

  Zolang Apple mijn browsergeschiedenis, e-mails en dergelijke niet aanraakt, heb ik geen groot probleem met gegevensverzameling. Gepersonaliseerde advertenties kunnen positief gebruikt worden, zeker wanneer het gaat om belangrijke dingen die ik zou moeten/willen weten. Zoals, welke game nu populair is… :slant: (Denk ik toch…)

 • Profielfoto
  Ree

  Ik zie hier ook het probleem niet van. Ik zie al helemaal niet in waarom de overheid zich hiermee zou meoten bemoeien, daar zijn toch een hand vol instanties voor in het leven geroepen?

  Ah well.

  Zolang die “geografische gegevens die gekoppeld zijn aan een toestel” gebruikt worden voor nuttige zaken heb ik er geen probleem mee. “U staat nu in de Albert Heijn bij de koffie pads te kijken, weet u dat ze bij de C1000 30 cent goedkoper zijn vandaag?” Helemaal geen probleem mee.

  Maar ja …. In de handen van de verkeerde mensen kan dit vervelende gevolgen hebben.

  Wat ik er ook bij lees is dat er een opt-out mogelijk is. Dat is natuurlijk een goed punt, men kan er eenvoudig van af.

 • Profielfoto
  Mattheus

  Google doet het al jaren ongevraagd…. en heeft zelfs ‘per ongeluk’ bij het maken van foto’s voor Google maps alle informatie over netwerken meegenomen…

 • Profielfoto
  Rolf

  Is dat een nieuwe VVD pin-up die zich in het nieuwe schooljaar even in de kijkert wil spelen of zo ? Mens, ga toch lekker op het strand liggen.

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  Hulde voor de VVD. Blij dat ik er op gestemd heb. Dit moet nl. gewoon stoppen.

 • Profielfoto
  aspers

  Voordat ze kamervragen gaan stellen, kunnen ze beter eerst de iPhone gebruikers vragen of zij daar problemen mee hebben. Ik denk dat het de meeste gebruikers geen *&&*^ uitmaakt!

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ze heeft gelijk!
  Apple zou gewoon een optie ervan moeten maken met de vraag: Wilt u uw locatie voor iedereen openbaar maken of wilt u vanwege privacyredenen dit niet activeren?

  Hier mag best tegen worden opgetreden.

 • Profielfoto
  maconly

  Ze ziet er beter uit dan steve jobs

 • Profielfoto
  jeffp

  Het verbaasde me eerlijk gezegd dat hier niet eerder melding van is gemaakt op omt. Google doet het inderdaad ook al jaren; daar staan fora vol over. En nu lijkt het een berichtje in de marge te worden, waar niemand zich druk om maakt.

  Mijns inziens niet meer dan terecht dat hier vragen over gesteld worden. Mijn locatie wil ik echt niet doorgeven, zeker niet als je betaald voor een telefoon. Dat is misschien ook wel een belangrijk verschil met google.

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Blijkbaar heeft de VVD wel iets beters te doen dan:
  * banen creëren
  * A4 afmaken
  * criminaliteit bestrijden
  * racisme aanpakken
  * verkeersveiligheid vergroten
  * economie opbouwen
  * openbaar vervoer verbeteren

  Weet je wat? De VVD gaat zich bemoeien met zaken die nog helemaal geen zaken zijn!!!
  Goed zo Rutte, je zet je flink te kijk. Ben ik blij dat ik niet op ze gestemd heb.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Die ziet er goed uit *mist heel het onderwerp

 • Profielfoto
  ernst.

  Echt, ik sta verbaast over de reacties van sommigen inzake hetgeen Apple
  nu weer flikt. Vooral de reacties als ” waar maken jullie je druk om,tenzij je
  iets te verbergen hebt ” laten alleen maar zien hoe korzichtig,en eigenlijk
  ook dom,deze mensen zijn die niet verder kijken dan hun neus lang is.

  De mens heeft recht op privacy,dat is geen gunst,maar een recht en
  steeds meer worden deze rechten geschonden om allerlei redenen
  en wat erger is, is de gemakzucht van de meesten hiertegen fel te
  protesteren en massaal in het geweer tegen te komen.

  Apple is al jaren bezig allerlei landelijke wetten en rechten die mensen
  hebben met handen en voeten te treden,zoals de garantierechten in
  Nederland inzake consumentenkoop,en nog menen zichzelf benoemde
  Apple aanhangers/extremisten dat wat Apple doet,normaal is.

  Ik hoop van harte dat Apple op deze voet doorgaat en op een bepaalt
  moment op het punt beland waar Microsoft ooit was,namelijk keihard
  te worden aangepakt en beboet door zowel de Europese en Amerikaanse
  overheid en dan diep door het stof moet en Jobs dan weer door zijn
  aandeelhouders eruit geflikkerd wordt. Zijn wij ook gelijk van zijn
  onbeschofte parkeerstijl af op het invalidegedeelte van Infinite Loop.

 • Profielfoto
  Jandejoop

  De oplossing is simpel: geen iTunes meer gebruiken. Download je muziek maar ergens anders…

 • Profielfoto
  iDanny

  @Ernst. Jij begrijpt het tenminste. Ik verbaas me net als jij over bepaalde reacties. Volgens sommigen is alles wat Apple maakt of doet goed, no matter what. Van mij mag Apple harder worden aangepakt. Dit slaat natuurlijk nergens op. En mijn volgende telefoon wordt beslist géén iPhone. Ik heb Apple-producten altijd gewaardeerd maar nu gaan ze echt te ver.
  Wie zei ook alweer in de Keynote dat Apple hoog inzet op bescherming van de privacy?

 • Profielfoto
  JTD

  Ik zie hier ook het probleem niet van. Ik zie al helemaal niet in waarom de overheid zich hiermee zou meoten bemoeien, daar zijn toch een hand vol instanties voor in het leven geroepen?

  Ja haha, die zijn van de overheid. Als er een instantie is die zich moet bemoeien met privacy regelementen dan is het de overheid wel.

 • Profielfoto
  Xcode

  Je kunt best Apple fan en kritisch tegelijkertijd zijn. Je moet ergens de grens trekken wat betreft privacy en andere zaken. Ik vind het terecht dat er kamervragen worden gesteld. Sommigen reageren hier alsof ze op hun tenen zijn getrapt (door de VVD): besef wel dat kamervragen gewoon oriënterend zijn. Als Apple kan verzekeren (duidelijk kan aantonen) dat de gegevens zo verstuurd worden dat ze al vanaf de bron niet meer te koppelen zijn aan personen, dan ga ik ervan uit dat er niet al te veel problemen zullen ontstaan.

  Dus… aan de mensen die hetgeen afkeuren (het stellen van kamervragen), denk eerst even goed na voor je een reactie post.

 • Profielfoto
  Lexis

  @Nelis Infra
  Als het je om privacy gaat ben je bij de VVD echt niet aan het goede adres.

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  @Lexis, verklaar jezelf nader. In het geval van (bijvoorbeeld) de kilometerheffing sta je al met 1-0 achter.

  @ernst @iDanny, hulde. Privacy is een recht waarvan 99% van de Hollanders niet doorheeft hoe ont-zet-tend belangrijk het is.

 • Profielfoto
  .Daan

  Wat doet die Toshiba reclame onder dit bericht?:P

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Ben het helemaal eens met ernst en iDanny, dit soort zaken moeten aangepakt worden, ongeacht het bedrijf. Er moet geen opt-out komen maar een opt-in, bij het voor het eerst aanzetten van je telefoon/pod/pad een melding dat gegevens opgeslagen kunnen worden en of je dat wilt ja/nee. Niet eerder dan dat die vraag gesteld is wordt er geregistreerd.

 • Profielfoto
  sedikit

  Ik verbaas me over de grote onnozelheid die alom heerst w.b. de privacy. Nederlanders maken zich in Europa het minst bezorgd over de bescherming van hun privacy. Met meestal het oliedomme argument van “ik heb niets te verbergen”( de proef op de som van een hoogleraar tijdens een college hierover: vraagt student die hetzelfde argument hanteerde, “hoe vaak masturbeert U per week?”. Waarop de student alleen maar kon zeggen “dat gaat U niets aan”, weg argument). Even een correctie: het is niet de VVD die zich de afgelopen jaren over onze bescherming privacy druk gemaakt heeft (die had het te druk als zetbaas van het ultieme vrije markt denken, inclusief het opofferen van de privacy daaraan), maar D’66.Hoorde een paar jaar geleden een VVD’er de stelling verdedigen dat bij iedere in- en uitvalsweg van de grote steden camera’s geplaatst zouden moeten worden om alle nummerborden van de auto’s te fotograferen. In het Gesundenes Volksempfinden radioprogramma “standpunt.nl”. Tja die VVD toch…
  Dezelfde onnozelheid tref ik al jaren aan in het dweepzieke volgen van Apple en St.Jobs (zelfs deze opmerking is niet zonder gevaar!)
  Voor wie meer wil weten:
  https://www.bof.nl/

 • Profielfoto
  Mattheus

  tja… ik blijf het maar vreemd vinden als onze overheid ineens zo regen deze zaken aankijkt. Zelf maakt de overheid zich ook schuldig aan dit soort praktijken en dan gebeurt het ongevraagd!!! (Voorbeeld: kenteken-gegevens verstrekken aan derden waardoor je ongevraagd post ontvangt met betrekking tot jouw merk auto. ik heb het hier niet over post van het CJIB…)
  Het is in ieder geval nog lovenswaardig dat Apple dit kenbaar maakt via hun privacy-voorwaarden… hoewel je er wel mee akkoord MOET gaan om gebruik te kunnen maken van bepaalde diensten…

  Ik vrees dat het te laat is om hier internationale afspraken over te maken. “Big Brother” heeft zijn intrede gedaan en veel van onze gegevens liggen op straat….

 • Profielfoto
  NicoJ

  Ik vraag me trouwens af waarom er enkel een foto van Jeanine bij het artikel staat en niet een van Ton Elias?:-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik lees weer een hoop reacties van beide kanten die gebaseerd zijn halve waarheden.

  Locatiegegevens, en ook het delen daarvan met andere partijen, kunnen voor zowel gebruikers als aanbieders van diensten heel nuttig zijn. Daar kan denk ik niemand om heen. Vandaar die nieuwe voorwaarden. Wel wil je als gebruiker natuurlijk het inzicht en de controle hebben over met wie je locatiegegevens worden gedeeld. En juist wat dat betreft heeft Apple het goed geregeld.

  In iOS 4.0 is het zo dat iedere app eerst toestemming moet vragen om toegang te krijgen tot je locatiegegevens. Wil je dat niet dan tap je heel eenvoudig op nee. Dit is dus een opt-in functionaliteit, en dat is voor de privacy nog veel beter dan de opt-out.

  Ook achteraf is het mogelijk om via de instellingen precies te zien welke apps toegang hebben tot je locatiegegevens, en het per app in en uit te schakelen. De opt-out mogelijkheid is er dus ook. Bovendien zie je in de status bar precies wanneer je locatiegegevens verzameld worden. Als een app iets met je locatie doet als je het niet verwacht heb je dat dus zo door. Er kan niet snel iets achter je rug om gebeuren.

  Deze implementatie zit ingebakken in het OS, en daar kan je als app-developer dus niet omheen. Apple loopt wat betreft dit soort gewenste technische implementaties, maar ook wat betreft de voorwaarden die ze zowel aan gebruikers als ontwikkelaars stellen, en de controle op die voorwaarden, volgens mij ver vooruit op Google.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ter verduidelijking van mijn standpunt: Dat er vanuit de politiek kritisch naar de deze ontwikkelingen wordt gekeken lijkt me niet meer dan normaal.

  Maar in de voorwaarden van Apple lees ik dit:

  “Zo kunnen wij uw geografische locatie doorgeven aan applicatieaanbieders wanneer u zich aanmeldt voor hun locatiediensten.”

  Ter verduidelijking, het akkoord gaan met de voorwaarden van de store betekent dus nog niet dat je akkoord gaat met het verzamelen en verspreiden van je locatiegegevens. Daarvoor zal je eerst apps moeten installeren op je iPhone die dat doen, en dan in die app toestemming moeten geven aan het systeem. Het is dus vergelijkbaar met het meedoen aan AirMiles of het bonuskaart-systeem van de Albert Heijn. Als je er niet aan mee wil doen dan doe je dat niet, maar als je er gebruik van wil maken dan kan dat.

 • Profielfoto
  martijnsch

  Wat doet die Toshiba reclame onder dit bericht?:P

  Die hebben de trefwoorden worden Apple en Privacy opgekocht om bij te adverteren?:P

 • Profielfoto
  Mattheus

  @Buzz_D

  Zo had ik het nog niet eens bekeken…

  Feit is en blijft wel dat er op dit moment al een hoop informatie van ons, al dan niet gevraagd/gewenst, op straat ligt. Dat de overheid hier kritisch naar moet kijken is vanzelfsprekend wenselijk.

  Dat uitgerekend VVD kamerleden hier kamervragen over moeten stellen die specifiek gericht zijn op Apple…..
  zal wel iets te maken hebben met ‘Hoge appelbomen vangen veel wind”

 • Profielfoto
  Evil Otto

  En ik was te lui om weer de hele agreement door te lezen… Dom dom dom…

 • Profielfoto
  BigAL

  De Big-Brother-is-watching-you-Phone heeft een zeer deprimerend effect op de Grondwet ervaring van de gebruikers ervan.

 • Profielfoto
  johnkeates

  Iedereen maar over z’n privacy huilen.. terwijl ze lekker op internet zitten. Het hele internet is gebaseerd op herkenbaarheid, identificatie e.d. dus als je privacy zo belangrijk is, dan ben je sowieso al verkeerd bezig.

  Behalve dat bestaat je privacy, digitaal gezien, al lang niet meer. Proiders (internet, gsm) slaan al jaren alles over je op, en delen ze uit aan iedereen die er volgens de regels een goede reden voor heeft. En die regels zijn een stuk minder strikt dan de regels die Apple hanteert. Beveiliging van prive organistaties zijn stukke beter dan die van overheidsinstanties of door overheid gereguleerde diensten.

  Daarnaast maakt het echt niet uit of je je telefoon ‘dan maar laat liggen’ als je weg gaat, zo dat niemand weet waar je bent, want als je een nieuwe auto hebt krijg je gratis een ingebouwde lowjack, en als je dat niet hebt, dan heb je altijd het probleem nog van de camera’s die overal staan. PIN-automaten, camera’s langs de weg om files mee te bekijken, om te beginnen. Verder heb je nog die leuke lussen in de weg, om auto’s te tellen. Die dingen zijn precies genoeg om een ‘gewicht’ of andersoortige ‘waarde’ toe te kennen aan de metaaldetectie die er in zit. Elke auto is net wat anders, dus die waarde ook, dus kunnen de mensen die die systemen in handen hebben makkelijk een specifieke auto traceren.

  Dan heb je nog dat je ongewild erg vaak in foto’s en filmpjes van anderen terect komt, en dat je op beveiligingscamera’s van bedrijven terecht komt om dat ze de straat/stoep/het fietspad bekijken.

  Stel dat je alle stroom tegelijk laat uitvallen en de back-up batterijen dood zijn, dan heb je nog je laatste anti-privacy barriere: er zijn altijd mensen die je ‘gezien’ hebben.

  Kortom, mensen in nederland kunnen als een domme amerikaan gaan mekkeren over hun ‘privacy’, maar het idee van privacy zoals dat was bestaat echt niet meer.

  [ en ook persoonlijke informatie is niet moeilijk te onderscheppen, iedereen die msn gebruikt kan op wikileaks vinden dat microsoft alles logt, en toegang verschaft aan iedereen die maar kan bewijzen dat hij/zij bij de overheid hoort – nu gaat de overheid dat zelf niet doen, maar je kan je best verkleden als ambtenaar – behalve die dingen kan je ook gewoon internet verbindingen tappen, of gewoon met iemand ‘intiem’ chatten. Dan heb je nog social engineering en het bekende chanteren.. privacy bestaat niet. ]

  Als je iets hebt dat iemand anders wil hebben, dan is privacy niet bepaald iets waar je nog aan hoeft te denken. Als je niets hebt dat iemand anders wil hebben, dan is dat je enige privacy.

 • Profielfoto
  Yip

  Feit is en blijft wel dat er op dit moment al een hoop informatie van ons, al dan niet gevraagd/gewenst, op straat ligt.

  Ow? Waar dan? Hoe dan?

 • Profielfoto
  JTD

  Kortom, mensen in nederland kunnen als een domme amerikaan gaan mekkeren over hun \’privacy\’, maar het idee van privacy zoals dat was bestaat echt niet meer.

  Dus moeten we ook maar ophouden met het beschermen van de privacy zoals we die nu kennen?

  Leer toch eens zelf te denken!

 • Profielfoto
  Sjurkie

  @jtd, als hij dat had gedaan dan had hij geweten dat de punten die hij noemt vastzitten aan vrij strikte regelgeving rondom privacy en het gebruik van de gegevens.

  Ik ben heel blij dat Apple hier nu op aangesproken wordt, niet alleen in NL, maar ook in Duitsland en de V.S. stelt men op hoog niveau vragen aan Apple. En terecht. Nu Apple aanpakken, desnoods als voorbeeld, en vervolgens achter de andere spelers aan; Google, Microsoft, etc.

  In de ideale situatie moet privacy-beheer hoort bij de gebruiker te zitten, niet bij een aanbieder. De gebruiker moet weten welke gegevens door wie op welk moment worden opgevraagd.

 • Profielfoto
  mekkeremek

  De Nederlandse overheid heeft Nederlandse providers gedwongen al ons surfgedrag, e-mail verkeer en onze telefoon verkeer op te slaan. Via zendmasten weet men ook waar je iphone of ander mobieltje uithangt.
  Dat kan blijkbaar niemand in NL veel schelen.

  Je kan er ook zo naar kijken: Voor gebruik van deze gegevens door Apple kan je altijd nog opt-outen door de licentie niet te accepteren. Of… bij Apple krijg je er tenminste wel iets voor terug !

 • Profielfoto
  Yip

  En mijn volgende telefoon wordt beslist géén iPhone.

  Alleen om dit akkefietje? pff.. aansteller …:P

 • Profielfoto
  tinux

  Prachtig de meeste apple adepten hier hebben er geen problemen mee…. stel je nou eens voor dat bv MS zo in het nieuws kwam?

  Denk dat er dan een compleet ander gezicht getrokken zou worden.

  Apple heeft massa’s info over gebruikers, en daar mag iemand best toezicht op houden wat mij betreft.

 • Profielfoto
  Yannes

  Het lijkt net of ze geen neus heeft.

 • Profielfoto
  Vodka

  Op zich is dit een vreemde zet van Apple, omdat Steve vorige maand nog in het interview met Al Things Digital nadrukkelijk heeft gezegd dat privacy bij Apple hoog in het vaandel staat. Hij refereerde daarbij nog aan het incident met Google waarbij ze per ongeluk *kuch* allerlei pricacy gevoelige informatie hebben opgeslagen.

 • Profielfoto
  Mattheus

  Even wat info over “onze privacy”:

  – je autogegevens bij de RDW worden doorverkocht aan de autoindustrie; vandaar de aanbiedingen die je krijgt voor het inruilen van je auto, de APK keuring bij de plaatselijke dealer etc….
  – je NAW gegevens worden doorgegeven/doorverkocht aan derden; vandaar de vandaar de fantastische prijzen die al helemaal op jouw naam staan en die je eigenlijk al gewonnen hebt als je maar meedoet aan die maandelijkse loterij…
  – Jouw koopgedrag bij bepaalde winkelketens worden middels klantenkaarten, kortingskaarten geanalyseerd en doorverkocht aan derden…
  – Jouw inschrijving bij de KvK levert talloze direct-mail brievenbbusvulsel op…
  – jouw zoektochten via Google wordt al jaren door diezelfde firma geanalyseerd, bewaart en doorverkocht aan derden…
  – jouw draadloze huisnetwerk is door Google geobserveerd en opgeslagen…
  – Kentekens van auto’s in bepaalde buurten worden geregistreerd en opgeslagen…

  Ik heb de indruk (correct me if I’m wrong) dat Apple wél op een goede manier met onze gegevens wil omspringen. Desalniettemin vind ik het een goede zaak dat de overheid onze privacy in de gaten houdt. Maar laten ze dan ook een hand in eigen boezem steken…

 • Profielfoto
  JTD

  Even wat info over “onze privacy”:

  – je autogegevens bij de RDW worden doorverkocht aan de autoindustrie; vandaar de aanbiedingen die je krijgt voor het inruilen van je auto, de APK keuring bij de plaatselijke dealer etc….

  Die krijg ik nooit. Hooguit van mijn eigen dealer en die daarbij in de groep zitten. Maar dat had je in 1985 ook al. De klant gegevens worden door 1 firma gebruikt

  – je NAW gegevens worden doorgegeven/doorverkocht aan derden; vandaar de vandaar de fantastische prijzen die al helemaal op jouw naam staan en die je eigenlijk al gewonnen hebt als je maar meedoet aan die maandelijkse loterij…

  Handel in NAW gegevens is idd een punt. Je hoort mij dan ook niet zeggen dat we hier lekker mee door moeten gaan. Vandaar mijn eerdere opmerking over de privacy zoals we die nu kennen.

  – Jouw koopgedrag bij bepaalde winkelketens worden middels klantenkaarten, kortingskaarten geanalyseerd en doorverkocht aan derden…

  Alleen als je zo’n klantenkaart hebt. Dan heb je er dus zelf voor gekozen.

  – Jouw inschrijving bij de KvK levert talloze direct-mail brievenbbusvulsel op…

  Ja, dat klopt. Ook zijn er bedrijven die het plaatselijk suffertje napluizen of er mensen zijn die een bouwvergunning aanvragen en deze mensen dan voorzien van reclame over verbouwen en aannemers etc.

  – jouw zoektochten via Google wordt al jaren door diezelfde firma geanalyseerd, bewaart en doorverkocht aan derden…
  – jouw draadloze huisnetwerk is door Google geobserveerd en opgeslagen…
  – Kentekens van auto\’s in bepaalde buurten worden geregistreerd en opgeslagen…

  Allemaal even ernstig, des te meer reden om ergens een keer aan de handrem te trekken, niewaar?
  Of wil je zeggen omdat het nu eenmaal zover is, maakt het ook allemaal niks meer uit welke gegevens we nog meer op straat gaan gooien?

 • Profielfoto
  22091

  Voor iedereen die geen gebruik wil maken van locatie (gegevens) opslag op de iPhone 4, ga op je iPhone naar https://oo.apple.com/
  “oo” staat voor “opt out”.

  Meer informatie hierover kun je hier vinden.
  http://support.apple.com/kb/HT4228

  Voor informatie over privacy beleid in het algemeen bij Apple en welke informatie Apple verzamelt en wat ermee gebeurt:
  http://www.apple.com/nl/legal/privacy/

  Misschien ook handig voor Ton Elias en Jeanine Hennis-Plasschaert van de VVD.

  Het zou goed zijn wanneer OMT bijvoorbeeld bovenstaande links plaatst bij dit soort berichten, om ongerustheid bij lezers weg te nemen wanneer door de media in nieuwsberichten niet alle informatie wordt gegeven.

 • Profielfoto
  Mattheus

  Allemaal even ernstig, des te meer reden om ergens een keer aan de handrem te trekken, niewaar?
  Of wil je zeggen omdat het nu eenmaal zover is, maakt het ook allemaal niks meer uit welke gegevens we nog meer op straat gaan gooien?

  Ik heb de indruk (correct me if I’m wrong) dat Apple wél op een goede manier met onze gegevens wil omspringen. Desalniettemin vind ik het een goede zaak dat de overheid onze privacy in de gaten houdt. Maar laten ze dan ook een hand in eigen boezem steken…

  Het antwoord was al gegeven..

 • Profielfoto
  klonic

  Goede zaak want ik vind dat Apple geen reet met mijn locatie te maken heeft. Alleen als ik de mogelijkheid heb het uit te schakelen vind ik het acceptabel. Nu toont Boondock aan dat dat ook het geval is maar ook dan mag Apple haar voorwaarde aanpassen wat mij betreft.

  Eindelijk doet de VVD iets goeds. :crazy:

 • Profielfoto
  wimbers

  tsja, dit doet de overheid natuurlijk zelf al lang..
  Via allerlei data koppelingen zijn zij in staat om op basis van voertuig gegevens, mobile data etc.. te zien waar je bent geweest.

  Ik weet niet wat erger, is, dat Apple het weet of dat de Nederlandse overheid het weet.

  Ik ben het met beiden niet eens. De grootste dreiging van het feit dat Apple of Google deze gegevens verzamelen vindt ik dat de Amerikaanse overheid er waarschijnlijk ook toegang toe krijgt. Daarmee kan je toch voor vreemde verrassingen komen te staan als je Amerika in (of uit) wilt.

  Kortom; de overheid mag van mij vragen stellen, mits ze ook eens kritisch naar de eigen voorstellen kijken (bewaarplicht zoekmachines en providers?)

 • Profielfoto
  xvisx

  @Lexis, verklaar jezelf nader. In het geval van (bijvoorbeeld) de kilometerheffing sta je al met 1-0 achter.

  @ernst @iDanny, hulde. Privacy is een recht waarvan 99% van de Hollanders niet doorheeft hoe ont-zet-tend belangrijk het is.

  En in zo’n beetje (wat zeg ik, ‘zo’n beetlje’? Ik bedoel: ALLE) privacygerelateerde onderwerpen heeft de VVD vóór die privacyschendingen gestemd in de Tweede Kamer, hier een mooi overzichtje. Dat de VVD nu dan net inzake de kilometerheffing tegen zo’n kastje is, maakt ze alleen maar hypocriet, zeker omdat ze niet al te lang geleden zelf het idee van zo’n kastje naar voren hebben gebracht.
  Als je ook enigszins maar om privacy geeft, dan is de VVD niet de partij waar je moet zijn.

 • Profielfoto
  NTG

  Ik zou me eerder richten op Google, want die lapt toch de meeste regels en normen aan zijn laarzen, maar Apple is daar natuurlijk ook wel goed in… daar niet van….

 • Profielfoto
  remisc

  Fijn de kamervragen afwachten, geeft een mooi precedent voor Google, de OVkaart info die wordt opgeslagen, en het EPD.

  De opt out op de iphone, en binnenkort maar via een proxy surfen…

  De dame en heer van de VVD hebben klaarblijkelijk niks beters te doen

 • Profielfoto
  MacPower_TheOriginal

  Ik vind deze regeling niet verontrustend.
  Het kan interessante functionaliteit opleveren.
  Apple heeft er alle (financieel/image) belang bij om heel zorgvuldig met onze privacy gegevens om te gaan.

  Waar ik me wel aan irriteer zijn mensen die bij elke scheet van Apple “Big Brother” roepen.

 • Profielfoto
  xvisx

  Apple heeft er alle (financieel/image) belang bij om heel zorgvuldig met onze privacy gegevens om te gaan.

  Het belang om geld te verdienen is belangrijker dan het belang om zorgvuldig om te gaan met privacy van gebruikers.

  Waar ik me wel aan irriteer zijn mensen die bij elke scheet van Apple “Big Brother” roepen.

  Waar ik me aan irriteer zijn mensen die niet verder willen/durven/kunnen kijken dan hun neus lang is, en critici wegzetten als zeurders.
  Bizar om te zien dat privacy alleen wordt beschouwd als iets wat je nodig hebt als je iets te verbergen zou hebben. Gelukkig laten mensen met dergelijke opmerkingen blijken dat ze werkelijk geen benul hebben.

 • Profielfoto
  obuma

  Bij Apple krijg je vooraf de melding en kan je dus zelf nog kiezen of je hiermee door wilt gaan. Vervolgens kan je met Apple doorblijven gaan en alsnog de opt out functie inschakelen. Kijk naar consorten als Vodafone en bv. TomTom. Hierbij moet je maar net weten dat jou locatiegegevens gebruikt worden. Je weet het niet van te voren. En als je het weet en er niet aan mee wilt werken is er geen andere optie dan een andere provider te kiezen. En die doet het waarschijnlijk wel weer met …..

 • Profielfoto
  robinberg

  @Nelis Infra

  De VVD, is dat niet de partij die dataretentie (opslag internet- en mailgegevens door internetproviders) het liefst zou willen uitbreiden tot 2 jaar.
  Beetje hypocriet dit!

 • Profielfoto
  janbergstra

  Hoewel de iPhone een geweldig apparaat is, is het privacy-beleid van Apple voor mij tot dusver een reden geweest om niet zo’n apparaat te kopen. Ook vóór de “4” was de gebruikersovereenkomst van Apple al dusdanig dat je op een vervelende manier gebonden was aan Apple.

  Mijn privacy is mij meer waard dan een mooi speeltje.

  Jan

 • Profielfoto
  sedikit

  Gelukkig zie ik dat mijn reactie (pag 3) niet zo uitzonderlijk (meer) is. Als een paar jaar geleden iets gezegd zou zijn wat in de verste verte uitgelegd zou kunnen worden als negatief over Apple, kreeg je de hele goegemeente over je heen met opmerkingen als
  “zeikerd” en “wat doe je hier dan”.
  Persoonlijk vind ik het recht op privacy één van de belangrijkste rechten, en verdient dat recht ten alle tijde te worden beschermd, ongeacht tegen wie, inclusief Apple. En dat uitgerekend de VVD zich plotseling, in de persoon van een blonde babe, opwerpt als de verdediger van dat recht is tamelijk lachwekkend, zo niet een gotspe, zie de link die xvisx hierboven geeft, en mijn
  symptomatisch voorbeeld op pag. 3. De VVD was en is de laatste decennia slechts liberaal op economische terreinen(ongebreidelde vrije markt), en heeft voortdurend verraad gepleegd aan het immateriële liberale gedachtengoed. Enige spijt over de ontsporing van die vrije markt en de doorgedramde privatiseringsdrift(waarin het opgeven van de privacy perfect was ingebed) ten koste van die vrijheid van het individu, zou de VVD meer sieren, dan het gekoketteer met het opgedirkte, aan alle cliché’s beantwoordende uiterlijk van één of andere “schoonheid” in de Tweede Kamer…..

 • Profielfoto
  Buzz

  Allemaal leuk en aardig deze discussie, vooral het off-topic commentaar over politiek en uiterlijk is erg amusant. Maar nog niemand heeft mij duidelijk kunnen maken hoe Apple nou precies de privacy schendt, als het gaat om het gebruik van diensten waar de gebruiker expliciet voor gekozen heeft.

  Of schendt de plaatselijke bakker ook mijn privacy, als hij observeert welk brood welke klanten wanneer bij hem kopen, waarna hij dan zijn productie en reclame-acties daar op afstemt. Veel meer dan dat, maar dan op wat grotere schaal, is hier volgens mij niet aan de hand.

 • Profielfoto
  Mellie

  Allemaal leuk en aardig deze discussie, vooral het off-topic commentaar over politiek en uiterlijk is erg amusant. Maar nog niemand heeft mij duidelijk kunnen maken hoe Apple nou precies de privacy schendt, als het gaat om het gebruik van diensten waar de gebruiker expliciet voor gekozen heeft.

  Of schendt de plaatselijke bakker ook mijn privacy, als hij observeert welk brood welke klanten wanneer bij hem kopen, waarna hij dan zijn productie en reclame-acties daar op afstemt. Veel meer dan dat, maar dan op wat grotere schaal, is hier volgens mij niet aan de hand.

  Daar kies je niet voor.

  De bakker houdt bij welk brood je koopt, en wanneer, maar Apple houdt bij waar je bent… en wanneer. Ik denk niet dat de bakker een chip in je brood stopt om bij te houden waar je heen gaat met z’n brood…

  Ik ben wel blij dat er wat aandacht aan wordt besteed, maar ik verwacht toch niet dat er veel meer aan gaat gebeuren. Privacy lijkt in de hedendaagse tijd een luxe goed geworden, ook doordat de mensen van tegenwoordig het zelf niet eens meer belangrijk lijken te vinden ( denk aan ‘jezelf op internet gooien met je volledige naam’ )

  Men maakt zich dan ook niet meer druk met hoe gevaarlijk het is om een instantie, of dit nu de overheid, Apple, Google of een ander bedrijf is… het is gewoon geen goede ontwikkeling.

 • Profielfoto
  22091

  Voor diegene die niet de moeite nemen om de privacy voorwaarden van Apple te lezen, hier een klein deel daaruit, en wat je kunt doen als je het er niet mee eens bent.

  Welke persoonlijke gegevens verzamelen wij?

  Als u een Apple ID aanmaakt, uw producten registreert, een krediet aanvraagt, een product aanschaft, een software-update downloadt, zich inschrijft voor een cursus bij een Apple Retail Store of deelneemt aan een online-onderzoek, kunnen wij diverse gegevens verzamelen, waaronder uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, contactvoorkeuren en creditcardgegevens.
  Als u content deelt met familie en vrienden door Apple-producten te gebruiken, als u cadeaubonnen of producten verstuurt of als u anderen uitnodigt om mee te praten op Apple-forums, verzamelt Apple de gegevens die u over de betrokken personen verstrekt, zoals hun naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer.

  In de VS kunnen wij u om uw Social Security Number (‘BSN’) vragen, doch slechts onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld om een draadloze account in te stellen, om uw iPhone te activeren of om een besluit te nemen over het verlenen van krediet.

  Wat doen we met uw persoonlijke gegevens?

  Met de persoonlijke gegevens die wij verzamelen, kunnen wij u op de hoogte houden van de nieuwste producten, nieuwe softwareversies en geplande acties en activiteiten. Daarnaast gebruiken we deze gegevens om onze diensten, content en advertenties te verbeteren. Als u niet op onze mailinglist wilt staan, kunt u zich hiervoor altijd afmelden door uw voorkeuren te wijzigen.

  Wij gebruiken ook persoonlijke gegevens voor het ontwikkelen, leveren en verbeteren van onze producten, diensten, content en advertenties.
  Wij kunnen uw persoonlijke gegevens van tijd tot tijd gebruiken om u belangrijke mededelingen te sturen, zoals berichten over aankopen of over wijzigingen in onze algemene voorwaarden of ons beleid. Omdat deze informatie van belang is voor uw interactie met Apple, kunt u zich niet afmelden voor deze berichten.
  Wij kunnen persoonlijke gegevens ook gebruiken voor interne doeleinden, zoals controle, gegevensanalyse en onderzoek om onze producten en diensten en het contact met onze klanten te verbeteren.

  Als u meedoet aan een sweepstake, wedstrijd of andere promotieactie, kunnen wij de informatie gebruiken die u in dat verband verstrekt.

  TRUSTe
  Apple, Inc. heeft het TRUSTe Privacy Seal toegekend gekregen. Dit betekent dat ons privacybeleid is gecontroleerd door TRUSTe en voldoet aan TRUSTe’s programmavoorwaarden, waaronder begrepen transparantie, controleerbaarheid en de keuze aangaande de verzameling en het gebruik van uw persoonlijke gegevens. Het TRUSTe programma heeft geen betrekking op gegevens die mogelijk worden verzameld bij het downloaden van software.

  Als u vragen of klachten heeft ten aanzien van ons privacybeleid, kunt u een e-mail sturen naar [email protected]. Indien Apple uw vraag niet of niet naar tevredenheid beantwoordt, kunt u contact opnemen met TRUSTe.

 • Profielfoto
  Buzz

  Mellie: Je kiest er wel degelijk zelf voor. Die voorwaarden zijn er om, voor wie dat wilt, nieuwe diensten mogelijk te maken, niet om je te bespioneren! De voorwaarden sluiten dat juist letterlijk uit. Lees het nog maar eens na. Vergelijk het met de AH bonuskaart, de Genius functie in iTunes, of het boeken bestellen via Amazon. Daarmee wordt een database aan informatie over klantgedrag opgebouwd. Dat is in het voordeel van zowel het bedrijf als de klant. Maar als je het niet wilt doe je er eenvoudig niet aan mee.

  Niet voor niks wordt er in elke app eerst om toestemming gevraagd voordat de app toegang krijgt tot je locatie. Het aan staan van de locatiefunctie wordt in de task bar weergegeven, en je kan het via de instellingen per app controleren en toestaan of juist niet. Dat zit ingebakken in het iOS 4.

  Omdat de app store een afgesloten systeem is is het onmogelijk voor ontwikkelaars van apps om hier onderuit te komen. Het kan dus niet voorkomen dat een ontwikkelaar in het geniep iets met je locatie gegevens doet. Apps die verder gaan dan Apple’s hierboven besproken voorwaarden worden überhaupt niet toegelaten tot de App store. Bij smartphones van andere merken is dat al een ingewikkelder verhaal, omdat daar niet zo’n gecontroleerde app store bestaat. Apple doet het wat dit betreft in mijn ogen dus juist precies goed. Het maakt nieuwe diensten mogelijk voor wie daar gebruik van wil maken, maar zorgt er door het afgesloten systeem juist uiterst zorgvuldig voor dat het voor de gebruiker te controleren is en er door de makers van apps geen misbruik van kan worden gemaakt.