Nieuwe Mac mini 45% duurder – Exorbitante prijsstijging geldt alleen voor Europa

Door: Jorg - 92 reacties

Eerder deze week lanceerde Apple geheel onverwacht een compleet herziene versie van de Mac mini. Goed nieuws, want sinds de introductie van het apparaat in 2004 (en de rigoreuze overgang naar Intel-processoren 2 jaar later) is er weinig spectaculairs aan het product veranderd. Velen vreesden dan ook voor het voortbestaan van de goedkoopste telg uit de Mac-familie, zeker gezien het feit dat Apple de aandacht de laatste tijd lijkt te verplaatsen naar andere producten, zoals de iPhone en de iPad.

Een volledig herziene versie van het apparaat duidt er op dat Apple het de moeite waard vond om tijd, geld en engineering-capaciteit aan de Mac mini te besteden, waaruit we kunnen afleiden dat het product in de ogen van Cupertino nog steeds een plaats heeft in het productaanbod.

De Mac mini is een populaire computer onder mensen die de overgang naar Mac willen wagen. Ik merkte dat het me altijd deugd deed om de veronderstelling te kunnen ontkrachten dat Apple-computers onbetaalbaar zijn door te melden dat een volwaardige Mac al voor 550 euro verkrijgbaar is. Positief verbaasde reacties waren hierop vaak mijn deel.

Prijzen in Amerika en Europa

De nieuwe Mac mini heeft niet alleen een volledig nieuw uiterlijk gekregen (een prachtige, uit één stuk aluminium vervaardigde behuizing, met een iets groter grondoppervlak maar een sterk gereduceerde hoogte), ook de prijzen zijn op het schop gegaan.

Waar de Mac mini voorheen al verkrijgbaar was voor een prijs van EUR 549 voor het instapmodel, is er nu nog slechts één consumenten-versie beschikbaar die een prijskaartje van EUR 799 draagt. Een stijging van maarliefst EUR 250, ofwel 45%. Nog vreemder is het dat we constateren dat de prijsstijging in de Verenigde Staten beperkt bleef tot $ 100, van $ 599 naar $ 699.

Hierbij moeten we aantekenen dat de Amerikaanse prijzen altijd worden aangegeven zonder omzetbelasting. Dit hang samen met het feit dat het belastingpercentage in de VS variëert van staat tot staat, en bovendien bestaat uit een onoverzichtelijk aantal componenten, afhankelijk van het soort product of de stad waarin het werd aangeschaft. Wanneer we uitgaan van de Californische wetgeving, waar een belastingtarief geldt van 8,25%, betekent dat dat een Amerikaan met een Mac mini onder de arm de winkel uit kan lopen na het afrekenen van $ 756. Omgerekend naar Euro’s zou het hier dan gaan om EUR 615.

Een Amerikaan betaalt dus slechts 16% meer voor de nieuwe Mac mini.

Apple hanteert een complexe conversiemethode voor prijzen buiten Amerika. Bij laaggeprijsde artikelen lijkt men uit te gaan van een omrekening volgens de recente Euro/Dollar-koers (zo kost een iPhone app van $ 1 hier EUR 0,79, en betalen we voor een Time Capsule van $ 299 in Europa EUR 269). Bij duurdere producten lijkt Apple de Dollar en de Euro 1-op-1 om te rekenen (een $ 999 MacBook kost hier sinds de laatste revisie EUR 999).

Waarom we voor de nieuwe Mac mini nu méér Euro’s kwijt zijn dan de Amerikanen aan Dollars zouden moeten overleggen is dan ook een raadsel.

Duurder instapmodel

Dat de prijs van de Mac mini überhaupt verhoogd is van $ 599 naar $ 699, verklaart Apple door te stellen dat de nieuwe Mac mini nog slechts in één uitvoering verkrijgbaar is, en dat de nieuwe prijs het midden houdt tussen het voormalige instapmodel, en de verbeterde uitvoering.

Ook dat gaat, zeker in Europa, niet op. De EUR 549 Mac mini beschikte over een 2,26 GHz processor, 2 GB RAM en een 160 GB harddisk. De EUR 749 Mac mini was voorzien van een 2,53 GHz processor, 4 GB RAM en een 320 GB harde schijf. De nieuwe Mac mini van EUR 799 is gebaseerd op een 2,4 GHz processor, 2 GB RAM en een harde schijf van 320 GB.

Wanneer we de subjectieve verbeteringen aan het uiterlijk van het apparaat buiten beschouwing laten, en ook de licht verbeterde grafische kaart niet zwaar laten wegen, zou je kunnen zeggen dat de prijs van het top-model met EUR 50 is gestegen, terwijl het RAM-geheugen is gehalveerd, en ook de processor op een lagere klokfrequentie draait. In geen enkel opzicht kan dit als een verbetering worden aangemerkt.

Gevolgen voor potentële Mac-kopers

Nog los van de onverklaarbare -en nogal rigoreuze- verschillen tussen de prijsstijgingen in de Verenigde Staten en Europa, is het überhaupt vreemd dat Apple de lat zo hoog heeft gelegd voor wat betreft het betreden van de wereld van de Mac. Zoals gezegd was het voorheen eenvoudig om iemand te overtuigen over te stappen naar de Mac mini, zeker wanneer deze persoon al beschikte over zaken als toetsenbord, muis en beeldscherm. Om nu te moeten stellen dat instappen mogelijk is vanaf EUR 799 maakt de overstap er niet aantrekkelijker op.

De Mac mini wordt, zoals bekend, geleverd zonder toetsenbord en muis. Bij Apple zou je hiervoor EUR 120 kwijt zijn. Wanneer er tegelijkertijd ook een beeldscherm wordt aangeschaft -desnoods een van een ander merk- dan is het totale bedrag gelijk aan, of zelfs hoger dan, de aanschaf van een iMac, een computer met significant betere specificaties dan de Mac mini.

Voor zakelijke gebruikers is de nieuwe prijsstelling ook een domper. Samen met een partner run ik een Apple consultancy onderneming, waar wij veelvuldig gebruik maken van de Mac mini. Klanten waren vaak snel te overtuigen door de relatief lage kosten bij het vervangen van de werkplekken door Macs. Zelfs voor veel server-doeleinden (zeker wanneer er, zoals in ons geval, gebruik wordt gemaakt van mailserver software van derden) voldeed de consumenten-uitvoering van de Mac mini prima. De prijsvoorbeelden die ik op onze website heb geplaatst zal ik moeten aanpassen. Voor werkplekken lijkt de Mac mini, zoals hierboven uitgelegd in de vergelijking met de iMac, helemaal niet meer interessant. Op Twitter spuwde ik hier gisteren al mijn gal over.

Doelgroep

De vraag is dus welke doelgroep Apple voor ogen heeft met de nieuwe Mac mini. Klanten die naar een volledig nieuwe computer-opstelling op zoek zijn zullen in vrijwel alle gevallen beter en goedkoper uit zijn met een iMac. De aanwezigheid van een HDMI-poort op de nieuwe Mac mini zou er op kunnen wijzen dat Apple het product een grote rol toebedeelt als media center bij een televisie.

Toch blijft dit vreemd, want de vorige Mac mini’s waren middels de DVI-uitgang ook prima aan te sluiten op een HDMI-toestel, en aan de mediasoftware Front Row zijn geen wijzigingen aangebracht. Front Row blijft een ondergeschoven kindje met een zeer beperkte functionaliteit. Het is Apple-onwaardig om het voor dit type gebruik bij het opnemen van een HDMI-connector te laten.

Conclusie

De wegen van Cupertino zijn vaak ondoorgrondelijk, en naar de motivaties voor deze prijswijzigingen blijft het dus gissen. Apple werpt twee blokkades op met het nieuwe beleid. Voor veel consumenten is de overstap naar Mac een stuk minder toegankelijk geworden, en ook zakelijke Apple-dienstverleners zullen het moeilijker krijgen om klanten te overtuigen werkplekken te voorzien van Macs. Vervolgens wekt het grote prijsverschil met de Verenigde Staten wrevel, en kunnen Europese klanten de indruk krijgen dat ze voor Apple niet tot de primaire clientèle behoren.

We kunnen hopen dat het hier een uitzonderlijke situatie betreft, en dat volgende productrevisies wederom volgens de eerlijkere Dollar/Euro-conversie worden beprijsd. Al was het maar om een grote grijze importmarkt van Apple-waren te voorkomen. In een land waar Apple over een volwaardige verkoop-organisatie en dealer-netwerk beschikt zou dat een absurde situatie zijn.

Reacties

92 reacties
 • Profielfoto
  onemorevaral

  Apple doet niet aan tussentijdse prijsveranderingen, en verwacht blijkbaar dat de euro volledig instort… Wij zitten er maar mee, hopelijk wordt de prijs van de iPad niet ook nog gauw even verhoogd…

 • Profielfoto
  Soap

  Amen.

 • Profielfoto
  MB12

  Boycot Apple! :angry: :angry:

 • Profielfoto
  Lexis

  Goed helder artikel. Apple doet trouwens wel aan tussentijdse prijsdalingen, al is dat tegenwoordig niet vaak meer.

  En een grammatypo:

  Wanneer er tegelijkertijd ook een beeldscherm wordt aangeschaft -desnoods een van een ander merk- dan is het totale bedrag gelijk aan, of zelfs hoger dan, de aanschaf van een iMac, een computer met significant betere specificaties als de Mac mini.

  Betere specificaties ‘dan’ de Mac mini.

 • Profielfoto
  dragovic05

  inderdaad te prijzig. ik had gewacht op deze nieuwe mac mini maar toen ik de prijs zag dacht ik, laat maar ik ga wel op zoek naar een pc.

 • Profielfoto
  MichMich

  Helemaal eens met je betoog. Ook ik zat braaf te wachten op de nieuwe mac mini voordat ik deze aan zou schaffen voor op kantoor. De nieuwe prijzen hebben echter wat roet in het eten gegooid. Voor dit geld kan ik net zo goed voor een iMac of MacBook gaan… Zeker wanneer je de kosten van het toetsenbord en de muis er nog bij optelt.

 • Profielfoto
  Lexis

  En oké, hij is te duur, maar de vraag is, is hij het geld waard?

 • Profielfoto
  NTG

  Helemaal mee eens. Voor wat euro’s meer heb je al een Macbook of iMac, en dat is al veel meer computer dan de ervaring die je krijgt met een Mac Mini.:sad:

 • Profielfoto
  Toinef

  Dit vraagt eigelijk om een openlijke boycot van de mac mini.
  Daarbij moeten we ook de direct vergelijkbare producten niet ontzien anders werken we Apple juist meer omzet in de hand.

 • Profielfoto
  Xcode

  Goed artikel!:smile:
  Ben benieuwd naar Apple’s reden(en) voor de prijsverhoging. En het is natuurlijk heel simpel… als je ‘m te duur vindt… dan koop je ‘m gewoon niet. Punt. Dat hele ‘boycotten’…bla…bla… is gewoon kinderachtig. Als de consument het te veel geld vindt voor deze specificaties, dan merken ze het vanzelf bij Apple.
  Om misverstanden te voorkomen: ik vind de prijsstijging ook niet terecht, maar zoals ik hierboven al aangeef… ben ik wél benieuwd naar waarom het is gebeurd. Misschien is er wel een reden voor… wie weet.

 • Profielfoto
  Stripe

  Ik denk dat je dan beter voor een iMac kunt gaan, aangezien er ook nog randapparatuur nodig is bij de Mini. Of een MacBook, dat vinden werkgevers ook wel leuk, flexplekken enzo.

 • Profielfoto
  roger767

  ik vond de ouwe mac mini al aan de prijzige kant. Gelukkig is hij qua design en mogelijkheden erop vooruitgegaan. Misschien koop ik er volgend jaar wel eentje. Hou het nu wel bij mijn 3 jaar ouwe intel C2D 2,66ghz, 8GB RAM, 1TB, nvidia 8800GT windows bak voor 800 euro.

 • Profielfoto
  wouwout

  Goed artikel, maar je kunt natuurlijk geen prijzen INCLUSIEF btw/tax vergelijken. Die gaat naar de staat en is in Europa idioot hoog.

  Vergelijking ex btw/tax: europese mini kost omgerekend $805, $100 dollar teveel, zo’n 14%

  Interessanter is de opmerking over media mogelijkheden. De eu heeft een extra importheffing voor digitale opnameapparatuur. Ik denk dat daarom de prijs hier nu al hoger is. Het Mediacenter komt eraan!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …En een grammatypo:
  …Betere specificaties ‘dan’ de Mac mini.

  Hoewel niet mooi, mag het – tegenwoordig – allebei. ‘Als’ is dus niet fout.

 • Profielfoto
  Vinhelper

  Goed en duidelijk artikel!:thumbsup:
  Voor HDMI lijk je op dit moment de hoofdprijs te betalen, het is de enige Mac nu (nog) die het aan boord heeft.
  Misschien verklaart dat ook de prijsverschillen tussen Europa en Amerika, de populariteit van HDMI.
  Correct me if i’m wrong, of course!:wink:

 • Profielfoto
  heronick

  zeer goed artikel ben een Windows gebruiker.
  wou eigenlijk naar een mac mini over gaan maar dat wordt nu maar een imac:P

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Tja, ze gaan natuurlijk niet op de prijs van de instap iPad zitten he:) wel een beetje belachelijk, 800 euro voor zo’n computer. Maar dan heb je wel een hele goeie!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Tja, ze gaan natuurlijk niet op de prijs van de instap iPad zitten he

  Het zou best kunnen dat ze het daarom doen. Aan de andere kant is een iPad wel mobiel en een Mac mini zeker niet. Maar het is zeker prijzig voor een computer die in feite een oude processor erin heeft zitten. Apple zal beredeneren dat als je een al een scherm, toetsenbord en muis hebt dat het dan altijd goedkoper is dan een iMac.

 • Profielfoto
  JR88

  Apple verwacht niet dat de € instort want de prijs in £ is ook heel hoog geworden.

  Het is waarschijnlijk marketing. Ze verwachten blijkbaar dat er in de eurozone genoeg mensen zijn zoveel geld ervoor over hebben. Apple is nu op het hoogtepunt van zijn populariteit. Maar Apple staat aan de vooravond van een lange periode met problemen nu de eerste scheurtjes zich vertonen in het voorheen smetteloze bedrijf: grove productiefouten- en vertragingen, het Foxconn-schandaal, vertraging met updates, een vies monopoliebeleid, en steeds meer mensen beginnen zich te ergeren aan de extreme geheimhouding en bewust gehypte productpresentaties. Apple is niet meer het bedrijf dat het 10 of zelfs 5 jaar geleden was.

  Cool is Apple ook niet meer, nu 70% van de wereld een iPhone heeft. Of prijsverhogingen het tij kunnen keren?

  Als ze iets dergelijks ook met de iMac gaan doen als de nieuwe versie uitkomt, denk ik dat ik de wereld van Apple – helaas – ga verlaten.

 • Profielfoto
  TandMac

  Hij is vér overpriced! Geen afzetmarkt in deze woonkamer.

 • Profielfoto
  knekkie

  Apple is sowieso raar bezig.

  De Apple in-ear headphones zijn een €10,- uurder geworden
  De Apple USB power adapters zijn €4,- duurder geworden.
  En zo zijn er een heel hoop prijs wijzigingen die onverklaarbaar duurder geworden zijn.

  Maar wat is je alternatief als je apple gaat boycotten?

  Als de Mac Mini niet goed verkoopt zal apple denk ik niet snel iets aan de prijs doen denk ik. Wie weet halen ze hun kosten terug uit de verhoogde assesoire prijzen. Als dat zo is zijn het Stinkers.Apple is nu gewoon aan het graaien.

  Ze moeten hun kosten eenmaal terug verdienen die in R&D zijn gegaan. Maar je kan ook overdrijven.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Natuurlijk veel te duur; maar is vergelijken zonder belasting niet beter dan met belasting, juist vanwege de vele verschillende tarieven in de VS?

  Excl. belasting kost het ding in de VS dus $699.
  In Nederland kost het ding ongeveer €670 excl. btw.

  Bij een Dollar van 1,20 is dan €580,-… Nederland heeft in vergelijking met de VS een prijs die zo’n 15% te hoog is. Da’s niet netjes Apple!

 • Profielfoto
  ravedave

  beter te duur dan niet te koop

  ik wacht wel ff op de nieuwe iMac i7
  (wil huidige uitvoering niet, daar zit toch een beetje de smet op/in&aan)

 • Profielfoto
  MarvinE

  Goed artikel.

 • Profielfoto
  Siri

  Ik vind het ook echt serieus kløte. Ben aan het sparen voor een nieuwe Mac mini, en wou graag het instapmodel Mac mini kopen, die voor 600 euro over de toonbank ging, maar, als het zo duur gaat worden allemaal weet ik nog niet of ik een nieuwe Mac kan kopen. En dat terwijl mijn mini zeer aan het verouderen is.

 • Profielfoto
  fitch

  Ik verwachte een zelfde prijsverhoging bij andere nieuwe modellen die uit komen. Belangrijkste reden hiervoor is de duurdere dollar. De nieuwe Mac Mini is het eerste slachtoffer. Rest volgt.

 • Profielfoto
  Jandejoop

  wat een gelul.

 • Profielfoto
  Grave

  Ach ja dit was toch allang duidelijk. Iedereen zei het meteen al, heeft niks met btw te maken, die is in NL niet ineens 3x gestegen;) Maar Apple kan zo mooi een nog hogere winstmarge pakken in Europa. Tsjah, wat zal ik ervan zeggen.

  Zal ik het zo zeggen ik ben blij met mn Mac Pro en zie het somber in voor de refresh die vast binnenkort gaat komen, als ze deze prijsstelling aanhouden dan kan dat nog heel “leuk” worden als ze ineens 45% meer winst willen maken op een Mac Pro;) Spreek je toch over andere bedragen dan bij een mini :money:

 • Profielfoto
  jzn321

  Ik zat zelf aan een soort petitie te denken die we op het internet met z’n allen kunnen invullen en vervolgens overhandigen aan Apple.

  Normaal had ik al lang de nieuwe Mac Mini gekocht, ik heb zelfs vandaag geïnformeerd of ze hem op voorraad hadden (ja zeker nog! gek hè?). Ik heb besloten de Mac Mini links te laten liggen voor deze prijs. Hoe ik ook reken ik kan dit niet aan mezelf verantwoorden.

 • Profielfoto
  Eastmaster

  Als je de nieuwe mac mini zoveel mogelijk de configuratie van instap iMac benaderd… Ben je gewoon duurder uit, en dat zonder scherm…

  Snellere processor, 4 gig geheugen, magic mouse, wireless keyboard..

 • Profielfoto
  rickdd

  In mijn kennissenkring zie ik vaak dat de mini gebruikt wordt voor foto’s en en itunes en dan is 550 nog net leuk, dit is voor mij dan ook de eerste keer dat ik blij ben met het oude model (3 wk geleden gekocht)

  en verder mooie producten …. waardeloze firma

 • Profielfoto
  iErnst

  Ik zou zeggen, stuur His Steveness een mail en vraag om uitleg…

 • Profielfoto
  polansky

  Apple is van mening dat Europa moet opdraaien voor de gestegen loonkosten van de schroefchinezen….

  Door dergelijke absurde prijsstijgingen gaat Apple in Europa zeker weer marktaandeel verliezen.

  Uit een artikel van de krant van vorige week:

  Lonen Foxconn 66 procent omhoog
  AMSTERDAM – In een poging het aantal zelfmoorden in de hand te houden, gaan de lonen bij iPhone-fabrikant Foxconn met 66 procent omhoog voor trouwe werknemers. Het basissalaris is al met dertig procent gestegen.

 • Profielfoto
  smitje

  Prima artikel, erg jammer van de prijs:sad: toch nog maar geen mini

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Goed verwoord. Zo kom ik ook aan superwinsten, terwijl de omzet niet navenant stijgt……

 • Profielfoto
  iSponge

  Ik zou zeggen, stuur His Steveness een mail en vraag om uitleg…

  Precies, even een Engelse versie van het artikel maken, naar Steve mailen en dan er onder zetten: “WHY!?!?”:P

  Maar zeker een goed artikel! Graag meer van deze:D

  Ik denk dat er straks een run zal komen op oude Mac mini modellen. Qua prestaties niet veel minder als de nieuwe, zeker als je rekening houdt met waar de mini vooral voor gebruikt word, voldeed de ‘oude’ prima volgensmij.

 • Profielfoto
  Festen

  Erg goed artikel inderdaad, en ik ben blij dat op deze website ook eens een kritische noot gekraakt mag worden (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een site als daringfireball.net). De nieuwe Mac Mini is een ingenieus apparaatje met een prachtig tijdloos design, maar de prijs is duidelijk uit de “instap model”-band gesprongen. Welke markt Apple nu op het oog heeft met deze duurdere Mini, blijft nog steeds onduidelijk.

 • Profielfoto
  venco58

  Ik zou zeggen, stuur His Steveness een mail en vraag om uitleg…

  Meer lezen: http://www.onemorething.nl/2010/06/nieuwe-mac-mini-45-duurder-exorbitante-prijsstijging-geldt-alleen-voor-europa/#more-8739#ixzz0r2faHX44

  Vraag het eerst gewoon is aan de mensen hier in Nederland?

 • Profielfoto
  Nikita

  En oké, hij is te duur, maar de vraag is, is hij het geld waard?

  Nee!

  Wat heb je aan een unibody behuizing in een desktop, behalve voor de looks? Vergelijk de specs (intern) met het vorige model en zie dat je er nauwelijks op vooruit gaat, maar wel stevig mag lappen!

  Verder ben ik trouwens benieuwd wat al dat aluminium met de WiFi ontvangst doet… :slant:

  Er zit trouwens een USB poort minder op dit model; maar daar krijg je wel weer een SD kaart slot voor terug (jippie!).

 • Profielfoto
  avr1993

  misschien krijgen de Europeanen er een mooi cadeautje bij?:) mag het wel hopen….

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Maar Apple staat aan de vooravond van een lange periode met problemen nu de eerste scheurtjes zich vertonen in het voorheen smetteloze bedrijf

  Juist dáárom zou een gelijke prijs (of zelfs een prijsdaling) een betere reclame zijn voor het bedrijf. Nu komt het wederom negatief in het nieuws en doet de reputatie geen goed.

 • Profielfoto
  Ruben_p

  meteen doorsturen naar Steve zou ik zeggen.
  Could not agree with you more.

 • Profielfoto
  dinck

  Was de laatste update van de MacBppk Pro ook al niet duurder geworden dan zijn voorganger? Zo’n dikke 20 jaar zin de specificaties steeds beter geworden terwil de prijzen zowel relatief als absoluut zakten. Misschien is dat over.
  Belooft wat voor de update van de iMac!

 • Profielfoto
  imacbrielle

  dat als instap te duur is kan je wel zeggen
  qua design is ie wel cool qua specs had ik meer verwacht:sad:

 • Profielfoto
  Dakterras

  Verder ben ik trouwens benieuwd wat al dat aluminium met de WiFi ontvangst doet… :slant:

  Het is niet voor niks dat de achterkant van plastic is;-) Dat zal vast wel meevallen. Ik vind het wel een mooi ontwerp, maar hij is voor mij totaal niet interessant meer. Ik had er een zakelijke toepassing voor waarbij ik dacht: ok, hij is ietsjes duurder dan een kleine pc (net-top) maar wel veel stijlvoller. Zie ik ineens de prijs van de nieuwe; nee dank je Steve!

 • Profielfoto
  djpwich

  NIet te verantwoorden dit.:-(
  Ik geef toe, ik ben best fan en ik wil best een hoger budget stellen om iets van Apple te kopen in plaats van iets dat niet daarvandaan komt maar dit gaat gewoon te ver.:-(

  Het oude model (wat nu inderdaad waarschijnlijk bij de resellers niet in de uitverkoop gaat) is voor 95% van de mensen (eventueel met een 15 euro verloopstukje naar HDMI (zonder audio dan)) helemaal als instapper of mediacenter ruim voldoende.

  Ze hebben op sommige fronten zo’n knappe mogelijkheid om je producten te laten kopen waarvan je voorheen niet eens wist dat je ze nodig zou hebben.
  Maar dit trucje lijkt niet uit diezelfde hoed getoverd te zijn.

  Iemand die zijn oude weg wilt doen voor een mooi prijsje?;-)

  Just my 79900 cents…

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Moet zeggen, goed geschreven artikel. Al schemert de frustratie wel enigszins door.:wink:
  Neemt niet weg dat deze nieuwe mini echt te duur is, helaas. Ik had gehoopt deze onder mijn tv te kunnen zetten als kleine server. Enfin dat zit er beduidend niet in.

 • Profielfoto
  r.heijma

  Eigenlijk vind ik de oude macmini mooier.
  En heeft his Steve-nes al geantwoord.

 • Profielfoto
  d.denkers

  Voor mij is één ding duidelijk: de kans dat mijn volgende computer een Mac wordt, daalt aanzienlijk op deze manier. Heb net voor mijn zoon een windows laptop gekocht voor 500,-. Met windows 7 erop. En eerlijk: ik ben onder de indruk van de stabiliteit en gebruikersgemak. En dat terwijl ik al sinds ’98 Mac-computers gebruik.

  Dit zijn dingen waar ik alleen maar met onbegrip naar zit te kijken. Europese Apple-gebruikers staan altijd achteraan in de rij en mogen het meeste betalen. Niet slim, Apple…..

 • Profielfoto
  the_one

  Top artikel!

  Ik wilde in september eigenlijk een Mac Mini kopen voor €550, maar nu ga ik dat niet meer doen.
  Helaas geen eigen server voor mij…

 • Profielfoto
  BigAL

  Apple is een zuigbedrijf

 • Profielfoto
  vanhyfte.johnny

  De duurste kost nu trouwens meer dan € 4200. Zie mij al om bestelling gaan in de winkel. € 4200 voor een pakketje kleiner dan een schoenendoos:confused: Volgens mij is het een tactiek om hem zo overpriced te verkopen. Dan kunnen ze binnen een jaartje zeggen dat hij niet goed verkoopt en hem uit productie nemen.

 • Profielfoto
  JTD

  Heb net voor mijn zoon een windows laptop gekocht voor 500,-. Met windows 7 erop. En eerlijk: ik ben onder de indruk van de stabiliteit….

  Houd ons op de hoogte! Ben benieuwd of je er na 2 maanden nog zo over denkt:lol::innocent:

  On topic:
  Goed artikel. Ben ook wel benieuwd naar de motivatie van Apple om het prijsverschil zo significant te laten zijn.

 • Profielfoto
  1984

  Inspiron Zino HD Geheugen 6.144 MB 800 MHz Dual Channel DDR2-geheugen [1 x 2.048 + 1 x 4.096] Harde schijf 1 TB SATA-harde schijf (7.200 rpm)Optische stationsBlu-ray Disc-rom-station (cd/dvd lezen/schrijven en Blu-ray Disc lezen) Twee eSATA-aansluitingen, Eén HDMI -aansluiting prijs f € 369 of € 649

 • Profielfoto
  ctxppc

  :cry: *troost zichzelf met de gedachte dat eBay bestaat*

  Inspiron Zino HD Geheugen 6.144 MB 800 MHz Dual Channel DDR2-geheugen [1 x 2.048 + 1 x 4.096] Harde schijf 1 TB SATA-harde schijf (7.200 rpm)Optische stationsBlu-ray Disc-rom-station (cd/dvd lezen/schrijven en Blu-ray Disc lezen) Twee eSATA-aansluitingen, Eén HDMI -aansluiting prijs f € 369 of € 649

  Waarde van hardware: € 649. Waarde van software: € 0.:evil:

 • Profielfoto
  swalaza

  Lijkt me niet echt een slimme zet. Leuk klein bakkie begint zich wat arrogant te gedragen.. In de overgang?:P

  Interessanter is hoe Apple dit lijkt te verbergen achter een te-succesvolle-start van iPhone 4;-)

  @1984: koop een dell als je die wilt! De kwaliteit is te betwisten. Apple gebruikt o.a. 1066-MHz DDR3-SDRAM & intel processoren met 3 MB L2 cache..

 • Profielfoto
  1984

  koop een dell als je die wilt! De kwaliteit is te betwisten. Apple gebruikt …….

  Helaas is de kwaliteit van de Mac’s ook steeds vaker te betwijfelen, en zeker wat voor een rommel ze er tegenwoordig inproppen. Na ±20 jaar Apple gebruikt te hebben , begin ik nu steeds regelmatiger te twijfelen aan Apple.

 • Profielfoto
  Aussie

  Het was me in eerste instantie niet eens opgevallen totdat ik het 4 Gb en Keyboard vinkje aankruiste…. 958 euro !!! pardon!

  Ik weet niet wat ze daar gerookt hebben.

  Tja, iedereen kan wel moord en brand roepen maar als er in één dag 600.000 iPhones 4 worden verkocht begrijp ik het helemaal niet meer. Blijkbaar kan Apple veel meer marge pakken en gaan ze dat ook doen, het wordt toch wel gekocht. Ik werkt wel iets langer met m’n MSI netbook.

  Volgens mij ben ik van de oude Mac generatie.

 • Profielfoto
  rastarobin

  Had gewacht op de nieuwe macmini met een core i5 er in.
  Dan als dit was uitgekomen was de prijs wel redelijk.
  Nu ga ik voor het oude top model die nu nog te krijgen is.
  Door zeer slechte ervaring ga ik hierdoor niet terug naar linux en windows.
  Heb gemerkt dat hardware in het algemeen dus ook voor de pc wereld stukken duurder is geworden en dan vooral geheugen.
  Vind het uiterlijk van de nieuwe mini wel meevallen.
  Misschien als de verkoop van de mini tegenvalt in europa dat dan wel de prijs wat zal zakken.
  Nu is het vooral meer betalen voor minder.

 • Profielfoto
  BigAL

  Ik zit er ook over te denken om een windowsbak aan te schaffen… na meer dan 15 jaar!

 • Profielfoto
  xionix

  Goed artikel!:smile:
  Ben benieuwd naar Apple\’s reden(en) voor de prijsverhoging. En het is natuurlijk heel simpel… als je \’m te duur vindt… dan koop je \’m gewoon niet. Punt. Dat hele \’boycotten\’…bla…bla… is gewoon kinderachtig. Als de consument het te veel geld vindt voor deze specificaties, dan merken ze het vanzelf bij Apple.
  Om misverstanden te voorkomen: ik vind de prijsstijging ook niet terecht, maar zoals ik hierboven al aangeef… ben ik wél benieuwd naar waarom het is gebeurd. Misschien is er wel een reden voor… wie weet.

  er is ook een hele goede reden…hij heeft een hdmi poort gekregen, hup 250 euro meer :sarcastic:

  maar nu even serieus, vind de verhoging absurd eigenlijk! zoals het artikel zelf goed aangeeft, why the hell zou je nog een mac mini kopen? Je kunt nu idd beter voor een imac/macbook gaan.
  Is hij het waard, in mijn ogen zie ik niets aan dat ding wat het waard is om er zoveel voor te vragen. Ookal ben ik een apple gek, ik zou hem nu links laten liggen.
  Om nu te zeggen ja maar hij is nu alleen voor volk bedoelt dat hem als media center wil gebruiken, vind ik hem al helemaal te duur! Dan koop ik wel zo’n acer crap mini ding voor 400 euro met scherm en al en plaats ik dat dingetje in de tv kast als media center.
  Ben heeeel erg benieuwd wat de motivatie is achter deze grote prijsstijging en waarom ze een groter verschil maken tussen ons en de amerikanen.
  Mij lijkt het geen goede zet, denk dat ze hierdoor veel klanten kunnen/zullen mislopen!

 • Profielfoto
  janster

  In Utah is de btw slechts 6% en komt er verder niks bij. Je kunt hem dus goedkoper krijgen dan de prijzen die genoemd zijn in het artikel..

 • Profielfoto
  Heijtink

  Wie waagd een e-mail naar Steve Jobs voor opheldering?

  Ik zeg, niet kopen en alle apr winkels zouden ze zelfs moeten weigeren met het bericht, “hoe moeten wij deze computer verkopen?”. Ik wilde hem graag gebruiken als media speler. Maar zonder infrarood is hij moeilijk afstand bestuurbaar. Of iedereen moet een iPod Touch of iPhone hebben. Niet dat ik Blu-Ray zo interresant vind maar als ie het had was het wat makkelijker te verkopen aan de algemene consument.

  Jammer, heel jammer.

 • Profielfoto
  reynaert.devos

  Het is nochtans duidelijk wat de beweegredenen zijn van Apple : de Mac mini en de witte MacBook waren te goedkoop in vergelijking met de iPad. De iPad is, laten we zeggen, vrij goedkoop in prijs, en geldt nu als instapmodel. Indien er weinig verschil zou zijn tussen de prijs van een iPad en een mac mini of MacBook is dit een probleem voor al deze modellen. Nu is er terug duidelijkheid en is de hiërarchie terug duidelijk.

 • Profielfoto
  casperrrrrrr

  @Heijtink
  Echt waar the fuck heb jij het over?:confused:
  Infrarood:

 • Profielfoto
  stevenh

  Wow. Subtiel.

 • Profielfoto
  liesebirdie

  Ik schrok van de prijs.. een Apple TV + Mac mini mag dan wel zo duur zijn, maar als ze zijn samengevoegd tot een product die veel te beperkend is (zelfs je films moeten dan via iTunes en films/tvshows huren via iTunes kan hier nog steeds niet) is het veel te duur.. helaas

 • Profielfoto
  Dakterras

  Hoewel ik het, zoals eerder genoemd, eens ben met de kritiek op de prijs van de nieuwe Mac Mini, vraag ik me wel af waarom er in zoveel reacties wordt gesproken over het compleet links laten liggen van Apple. “Dan maar Windows!”

  Ik vind het ook een beroerde stap van Apple om de Mac Mini zo duur te maken. Maar over mijn iMac en MacBook Pro ben ik nog steeds erg tevreden. Ik snap ook niet waarom hier gesproken wordt over dat Apple rommel in de computers stopt. Het is echt prima hardware hoor. Wel aan de dure kant, maar je betaalt voor design, elegantie, etc. Succes met je Windows laptop waar 50 aansluitingen op zitten die allemaal in rare plastic uitstulpsels zijn verwerkt.

 • Profielfoto
  Guidoooh

  Apple zal zich met deze prijs waarschijnlijk zichzelf in de vingers snijden denk ik zo. Ken genoeg mensen die over willen stappen naar een mac maar een iMac te duur vinden als desktop computer, maar de ‘oude’ MacMini niet goed genoeg vonden en dus op een nieuwe wachtte. Alleen denk dat die mensen deze prijs alsnog te duur vinden.

 • Profielfoto
  nielsmarijn

  Boycot de Mac??? dat gaat wat ver denk ik, je hoeft de MacMIni niet aan te schaffen. Ben blij dat ik begin dit jaar het topmodel heb gekocht om als Mediacenter te fungeren. IK had alleen graag het nieuwe uiterlijk gehad, wat een mooi ding is het geworden zeg. Het maakt mijn huidige MacMini gelijk een lelijk ding:)

 • Profielfoto
  DesertDog

  fitch 13 uur geleden

  Ik verwachte een zelfde prijsverhoging bij andere nieuwe modellen die uit komen. Belangrijkste reden hiervoor is de duurdere dollar. De nieuwe Mac Mini is het eerste slachtoffer. Rest volgt.

  Meer lezen: http://www.onemorething.nl/2010/06/nieuwe-mac-mini-45-duurder-exorbitante-prijsstijging-geldt-alleen-voor-europa/#more-8739#ixzz0r5pLP23F

  Als Apple het gaat gooien op de dure dollar / goedkope euro, dan vind ik dat wel heel ongeloofwaardig. Al jaren hanteert Apple een soort 1 dollar = 1 euro policy. Ik heb ook geen Apple producten goedkoper zien worden toen de euro een paar maanden geleden 20ct hoger stond

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hmm.. Ik keek altijd een beetje neer op de Mac mini. Ik zag het niet als een echte volwaardige computer, maar deze nieuwe wel.

  En de prijs.. die zal het niet laten voor mij om hem toch te kopen:) De 26 halen!

 • Profielfoto
  Ross

  Mensen, STUUR STEVE JOBS EEN MAIL. Ik heb m net al gemaild hierover. Het is gewoon belachelijk. We houden van apple, maar dit is absurd. Als iedereen nou de moeite neemt om zijn ongenoegen te uiten, kan het zijn dat ze de hint snappen. [email protected].

 • Profielfoto
  rolandvc

  Ik ben echt wel blij dat ik vorige maand een MacMini gekocht heb.
  Dat ding dient om TV te kijken en de huis- en tuinadministratie bij te houden en voldoet perfect daarvoor, ik zie niet in wat die nieuwe versie met zijn 45% hogere prijs me meer kan bieden.
  Voor mijn professionele doeleinden heb ik trouwens een iMac.

 • Profielfoto
  THX-1138

  iMac zou een slimmere optie zijn. Die past alleen niet in het kastje onder m’n TV:confused:

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Afgezien van de prijs is het wel een knap staaltje werk: iFixit

 • Profielfoto
  Bart01

  799,- voor een Mac Mini. Laat maar, belachelijk veel geld voor wat je ervoor krijgt..

 • Profielfoto
  gerrritduits

  Een Mac Mini bestellen vanuit de VS en die dan met UPS naar Europa op laten sturen is goedkoper. Inclusief belasting die bij de douane betaald moet worden, kost dat volgens een proefberekening $168. Samen met de Mac van $699 kom je dan op $867 uit = €704.

  Importeren vanuit Engeland werkt niet. Die zijn net zo hard gestegen als wij. Japan zit wel op het zelfde prijsniveau als de VS. Importeren vanuit Japan lijkt me nog al een omweg.

 • Profielfoto
  Ironis

  Ik zat te wachten op een update voor de Mac Mini. Vond de oude te verouderd en een nieuwe variant leek me logischer voor de instapprijs van 549,- . Deze prijsstijging vind ik echter té drastisch en wacht lekker tot iemand naar de VS afreist en ééntje voor me mee wil nemen.

  Dan is het ineens nog maar $699.- = €570,- + 19% BTW en wat invoerrechten is het ding ongeveer €700. Da’s toch al 100 euro minder dan in Nederland. Die amerikaanse Sales tax is weer terug te vragen, dus die reken ik niet mee.

 • Profielfoto
  maanman42

  Gisteren hier bij iCenter een nieuwe mini gekocht. Ze kwamen zo van de vrachtwagen af:lol:
  Ik moet zeggen het is de meerprijs wel waard. Gewoon op het bestaande HD scherm aangesloten en genieten. Dat bestaande scherm was voor mij ook de reden om niet voor een iMac te gaan. Ik zie dit ook niet meer als een ‘instap’ model, maar als een volwaardig OS X platform.

 • Profielfoto
  klonic

  Het is niet onverklaarbaar. De euro is minder waard geworden. Dus voor elke euro krijgt Apple minder dollars. Om deze zelfde reden (duurdere euro tov de Ijslandse Kroon (?) werd de McDonnalds zo duur in Ijsland dat hij niet meer bestaat.

  Opzich niet zo raar alleen denk ik dat de prijsstijging nog steeds niet proportioneel is. Apple heeft de prijzen ook niet verlaagt bij een gunstigere koers.

 • Profielfoto
  vc

  Toch apart idd dat de Mini (ondanks een betere videokaart) zoveel duurder is als een IMac.

  De beste specs (ivm de goedkoopste IMac) uit de Mini komt met een prijskaartje van 1252,- en dan mis je nog een beeldscherm waarbij de goedkoopste IMac uitkomt op 1099,-

  Een beetje scherm betaal je toch wel 250,- en kom je uiteindelijk op een totaal bedrag van 400,- euro boven een IMac uit.
  (dan heb je een betere videokaart 320M vs 9400M in de Mini maar een lagere cpu als de IMac 3.06GHz vs 2.66GHz.)

  Tot zover de goedkope instap Mac Mini.:(
  Los van de prijs is het wel een prachtige Mini geworden.

 • Profielfoto
  hans dorsman

  Goed geschreven. De prys is absurd. Ik dacht nog aan een Mac mini voor erby, maar de prijs is nu veel te hoog.

 • Profielfoto
  smacdab

  ook al eens aan gedacht dat de US$ ook minder waard is geworden?
  Zakt samen met de € door het ijs. Dus prijsverhoging is niet logisch in die zin.

 • Profielfoto
  Heijtink

  @Heijtink
  Echt waar the fuck heb jij het over?:confused:
  Infrarood:

  Had jij je pilletje al gehad, Casper? Ik ben blij dat de IR en dan wel op zit :-). Maar de prijs is nog steeds te hoog. De prijzen van de oude mini’s blijven nog wel even zitten op MP en Ebay. Want Apple heeft net zijn instapmodel weggegooid. Misschien dat ze later nog met een andere versie komen maar wat moet je er dan afhalen om het goedkoper aan te bieden? Hij heeft nu al maar 2Gb aan RAM en maar 320 GB HDD. En de processor kun je ook niet verder omlaag schroeven. Het klopt gewoon echt niet. Ik ben er nog steeds van overtuigd dan Apple dit nog steeds niet zo bedoeld heeft. We zullen zien.

 • Profielfoto
  BigAL

  Voor de mensen die een mac mini te duur vinden… koop een eee box

 • Profielfoto
  snipper

  Goed uitgewerkt en realistisch artikel! Na die vele korte, nietszeggende onzin-artikeltjes van de laatste tijd leest dit als een verademing.

  Overigens @reynaert.devos: De vergelijking tussen iPad en Mini / MacBook gaat nergens over, want met een iPad kun je geen OSX draaien. Vrijwel geen enkel programma, een paar Apple huismerk apps daargelaten, draait op iOS. En dan nog, als je de lat zo laag legt, is de iPhone te goedkoop.

 • Profielfoto
  Heijtink

  Voor de mensen die een mac mini te duur vinden… koop een eee box

  Voor mij maakt het niets uit. Ik ben toch niet in de markt voor een MacMini. Echter er zijn ook anderen in mijn omgeveving de afwegen of ze een Mac willen gaan kopen voor hun volgende machine. Voorheen kon ik nog altijd wijzen naar de MacMini. En dan hield de discussie over dat Macs duurder zijn dan PC’s al snel op. Maar nu heb ik niks meer wat, binnen een paar seconden, critici kan doen laten zwijgen.

 • Profielfoto
  KR1275

  Misschien is er nog een nieuw basismodelletje op komst?? Volgens mij was de Mini oorspronkelijk bedoeld voor de Windowsgebruikende iPod’ers, die voor een laag bedrag ook zo’n kek computertje zouden willen. Uiteindelijk bleken vooral Maccers de Mini aan te schaffen voor erbij. Ik heb – uiteraard – geen ervaring met het nieuwe model, maar misschien is het uiteindelijk een perfecte mix tussen de pro en iMac? Iets waar we al lange tijd op wachten. Alleen uitbreiden wordt lastig.

 • Profielfoto
  WvB22

  Prima artikel. Ik heb me ook echt verbaasd over deze nieuwe prijsstelling. Ok, de Euro is minder sterk dan 6-7 maanden geleden toen deze nog ruim $1,51 voor een euro betaald moest worden. Maar heeft Apple dat voordeel toen ruimhartig doorberekend? Ik dacht het niet! Apple neemt het niet zo nauw met de Europese markt. Een prima melkkoe die Europeanen. Ze betalen toch wel. :angry:

 • Profielfoto
  Golfgast
 • Profielfoto
  computer space

  Maffe is vooral dat het nu alleen de Mini betreft. Een product moet ook in de lijn met de rest van het aanbod passen. Een Lupo voor 20 euro minder dan een Golf verkopen zou ook raar zijn (Iets wat VW NL momenteel met de Polo Bluemotion wel doet bedenk ik me nu, die levert excl. BPM net zo veel op als een Golf).

  En waar ik niemand over hoor is over marketing. Amerikanen krijgen duizenden Apple billboards in de straten, commercials op TV en superbowl presentjes, maar hier helemaal NIKS. Ook ligt het winkel-ondernemersrisico hier volledig bij zelfstandigen. Een paar posters en een verdwaalde Applestore in Londen en Parijs en dat is het. Apple Europa hoeft geen flikker te doen, een paar overtollige EU ambtenaren een paar OS woordjes (ook steeds makkelijker, kijken mensen nog in Help files? Waar zijn de lijvige boekwerken?) te laten vertalen en dat is het.

  Enige waar Apple Europa echt werk heeft is met muzieklicenties, maar de nummers mogen blijkbaar gewoon 0,79E om 0,99$ kosten, terwijl daar 0,99E psychologisch prima kan.