“Lieve Steve” over multitasking

Door: Lucas Raggers - 28 reacties

In de rubriek “Lieve Steve” behandelen we persoonlijke e-mails die Steve Jobs de wereld in stuurt. Nu iOS 4 op menig iPhone is geinstalleerd, komen de meningen, problemen of loftuitingen boven water.

Een lezer van MacDailyNews.com vroeg Steve Jobs of Multitasking niet te ingewikkeld is. Na een dag iPhone gebruik staan er tientallen apps in de achtergrond open. Moeten die handmatig gesloten worden? Steve komt met het verlossende antwoord:

People shouldn’t have to understand multitasking. Just use it as designed, and you’ll be happy. No need to ever quit apps

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Sjiggle

  Tja soms moet je gewoon even je multitaksbar even opruimen door wat programmatjes af te sluiten. Ik vind het best handig moet ik zeggen ik gebruik het best vaak. Alleen werkt het niet heel soepel op mijn 3G. Maar nog even en dan heb ik de iPhone 4 in mijn bezit:lol:

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Multitasking werkt helemaal niet met de native apps. Als ik wat opzoek op youtube stopt youtube gewoon met het filmpje, maps onthoudt mijn locatie niet, safari laad geen pagina terwijl ik mijn mail aan het checken ben, app store moet ik altijd eerste openen voordat die aangeeft dat er updates komen. Waarom gebeurt dat niet allemaal op de achtergrond?!

 • Profielfoto
  Petje

  Dagalni!
  omdat dan je batterij binnen 2 uur leeg is.
  Daarom is er op de achtergrond geen activiteit.

 • Profielfoto
  Matthijn

  een werkt het niet heel soepel op mijn 3G.

  Goh, wie had dat ooit verwacht.

  @Daarboven, waarom zou Youtube verder moeten spelen als je wat anders doet, dan mis je toch een stukje van het filmpje, voor muziek zijn zat andere programma’s;)

 • Profielfoto
  chonazz

  Jammer genoeg ondersteunt m’n eerste generatie iPhone het multitasken niet, alhoewel dat het waarschijnlijk zo traag zou werken dat ik er helemaal gek van wordt. Maar volgens mij kan het best vervelend zijn als je 10 apps open hebt staan in je multitask bar onderaan, dan moet je dus nog een hele tijd scrollen.
  Hiertegenover staat dan wel dat de programma’s een stuk sneller op en zijn.

  Snap het punt wel dat de vraagsteller probeert te maken.

  Jonas

 • Profielfoto
  ernst.

  Goh wat geeft Jobs weer een veelzeggend antwoord.

  doe nou maar zoals wij het ontworpen hebben en zeur niet zo
  want wij weten wel wat goed voor jou is

  :thumbsdown:

 • Profielfoto
  prullenbak

  Alleen werkt het niet heel soepel op mijn 3G

  Het werkt sowieso (offcieel) niet op een 3G. En daar zijn dus redenen voor. Daah.

  @dagalalni
  Youtube onthoudt welk filmpje je keek, safari gaat wel degelijk verder waar je was als je teurgkomt, maps: idem.

  Dat de appstore wel een keertje zo af en teo kan checken dat er updates zijn, ben ik wel met je eens. Iets met een push notificatie ofzo… (desnoods dat ie t checkt als je de desbetreffende app opstart). Maar ja, ik kom toch vaak genoeg in de appstore om ff de free top 25 te checken:)

 • Profielfoto
  Vodka

  @ernst

  Thumbsdown? Jobs geeft toch een heel verhelderend antwoord. Je hoeft je er als gebruiker niet druk om te maken, zo is het ontworpen.

  :thumbsup:

 • Profielfoto
  JTD

  Het is en blijft wel een telefoon he!? Een slimme, dat wel, maar het is geen apparaat waarmee je je dagelijks werk doet? Toch?

  Dus een beetje multitasking is prima, maar wil je meer dan zul je toch naar een Tablet/laptop/desk computer moeten overgaan.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Dagalni!
  omdat dan je batterij binnen 2 uur leeg is.
  Daarom is er op de achtergrond geen activiteit.

  En Android heeft daar wel last van?

 • Profielfoto
  Lesliedec

  1 minpuntje dat ik heb ontdekt is dat als je TomTom verlaat (als je op je bestemming aankomt bijvoorbeeld) dit in de achtergrond wel blijft draaien (als in: gps tracking) en dus zeer snel je batterij leeg haalt. TomTom is volgens mij, verbeter me als ik iets over het hoofd zie, wel degelijk een programma dat je manueel moet afsluiten in de multitaskbar…

  Verder zeer tevreden van iOS4!

 • Profielfoto
  prullenbak

  Of je moet je navigatie stopzetten als je m echt wilt stoppen…Dan doet ie dat niet meer, lijkt me. Anders is het een fout van Tom Tom.

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Ik heb zelf de TT-app niet, maar er zou iets van “Clean Route” moeten zijn waardoor hij niet verder navigeert. Kán de oplossing zijn.

 • Profielfoto
  peebeenl

  Wat een onzin van steve. Multitasking werkt gewoon prut. In windows mobile heb je een heel lijstje van applicaties omdat deze niet worden afgesloten. Enige verschil is dat ze dan nog resources vereisen (en de iPhone gewoon save state heeft voor 98% van de apps).

  Zet alleen die applicaties onder multitasking “die het vereisen”, maak net als de push berichten een lijst met applicaties waarvan je een saved state wil. Nu is het na verloop van tijd een onmogelijke lijst van applicaties die je per ongelijk een keer hebt opgestart. Ik betrap mezelf erop dat ik de MT-lijst amper gebruik.

  MT op de iPhone is een fake voor de meeste applicaties, en dat vind ik niet erg. Maar maak die achterlijke lijst ook niet!!

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Als je multi-tasking op in iOS4 wil snappen is het aardig om een kijkje onder water te nemen.

  Op oude OS (MacOSX, Windows, Windows Mobile, etc.) blijven processen in de achtergrond gewoon doordraaien. Ze blijven resources als geheugenruimte, processorsnelheid en stroom gebruiken. Dat is wat Apple heeft voorkomen.

  Dit is wat iOS4 onder water doet:

  Als een app naar de achtergrond gaat, krijgt het van iOS4 een signaaltje dat het resources op moet ruimen; netwerkverbindingen moeten verbroken worden, schermfaciliteiten afgesloten en ook moet de internal state (zeg maar, het onderhanden werk van de app) opgeslagen worden. Daarna blijft de app in het geheugen, maar krijgt geen processortijd meer toegewezen.
  Wanneer de app dan opnieuw wordt opgeroepen, kunnen schermfaciliteiten en netwerkverbindingen weer opgezet worden. De internal state (waar was je gebleven) zit nog in het geheugen en daardoor kan de app snel tot leven komen op de plek waar je gebleven was.

  Maar, het kan zijn dat er een tekort aan geheugenruimte is. Dan heeft iOS4 het recht op een app alsnog uit het geheugen te gooien. De app krijgt hier geen signaal van. Als de app daarna opnieuw wordt opgestart, kan het de internal state weer laden van de “schijf” en weer gaan naar de plek waar het gebleven was.

  Het is dus geen echte multi-tasking, maar een truuk waardoor het lijkt alsof er multi-tasking wordt gedaan, ook al blijven de icoontjes staan. Daardoor gebruiken de apps geen onnodige schaarse resources. Best een aardige oplossing.

  Voor een aantal categorieën zijn uitzondering (voip, navigatie en audio). Die apps krijgen een afwijkende behandeling.

  Wat is nu het probleem; iPhoneOS 3 programma’s zijn niet bekend met het “DidEnterBackground” signaal dat het OS stuurt. Het kan z’n state dus niet opslaan. iOS4 ziet dit en moet het programma dus ouderwets afsluiten.

  Daardoor werkt multi-tasking alleen probleemloos voor programma’s die zijn voorbereid op iOS4 en dan ook nog eens zo worden gebouwd dat ze ook weer netjes naar plaats gaan waar ze waren gebleven. Hier heeft de programmeur dus een verantwoordelijkheid.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Het is en blijft wel een telefoon he!? Een slimme, dat wel, maar het is geen apparaat waarmee je je dagelijks werk doet? Toch?

  Dus een beetje multitasking is prima, maar wil je meer dan zul je toch naar een Tablet/laptop/desk computer moeten overgaan.

  nou… het begint wel op een complete computer te lijken, althans, een dik verlengde er van…;)

 • Profielfoto
  iPodder

  @ernst
  Jij bent goed in vertalen…..
  :thumbsdown:

 • Profielfoto
  Sjiggle

  @Matthijn @prullenbak Ik heb toch ook nooit gezegd dat ik het vervelend vind. Ik snap ook wel dat het op een 3G niet soepeler kan lopen. En ik weet ook dat het officieel niet kan op een 3G. Dus probeer me niks nieuws te vertellen. tnx

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Even in aanvulling op het vorige verhaal:

  Er zijn een paar categorieën die actief blijven op de achtergrond. Dat werkt zo:

  Bij navigatie krijgt de app in de achtergrond een signaal als er locatie update is. De app mag de locatie update afhandelen, actie ondernemen en wordt daarna weer passief.

  Bij voip staan er netwerkverbindingen met het voip-netwerk. De app krijgt een signaal wanneer er een netwerk pakketje binnenkomt en kan actie nemen op dit bericht. Daarna wordt het ook weer passief. Het kan een abonnement nemen op een repeterende timer; die levert ook een signaal waardoor de app een stay-alive bericht kan verzenden.

  Audio-apps krijgen een signaal als er een button (start, next, etc.) wordt ingedrukt. Die knoppen zijn voorgedefinieerd en daarmee moet de audio app het doen. Audio-apps blijven overigens wel continue actief om het audio signaal naar de audio device te kunnen streamen.

  Apps die nog iets moeten verzenden of afhandelen kunnen hiervoor resources aanvragen bij het OS op het moment het “DidEnterBackground” signaal komt. De app blijft dan echt actief. Als de actie is afgehandeld meldt de app dit aan het OS en wordt daarna alsnog passief. Er zit echter een time-out op, de app mag niet oneindig blijven draaien. Na een die time-out krijgt de app een signaal en gaat wordt daarna alsnog passief. Stel je wil 10 foto’s uploaden en de time-out volgt na 7 foto’s. De app kan dat in z’n administratie opslaan en weet dan, de volgende keer dat het wordt opgestart, dat het nog 3 foto’s moet verzenden.

  Dit is conceptueel hoe iOS4 met multi-tasking omgaat.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Bijna niemand begrijpt het idee van multitasking op de iPhone. De iPhone 4 heeft een batterijduur van 10 uur ook wanneer je programma’s in de achtergrond draait (behalve TomTom en dergelijke). De iPhone heeft het concept van de Mac genomen, waarbij elk programma blijft draaien, ook wanneer je het (laatste) venster sluit. Op de WWDC-sessies kan je duidelijk horen dat ze willen dat het RAM volledig gebruikt wordt. Het begint vanaf de 29ste minuut in de 105de sessie (gratis download voor ontwikkelaars), waar men zegt dat het automatisch stoppen van een programma door het besturingssysteem een heel normaal iets is.

  Alles draait op de achtergrond, of ten minste bewaard, totdat het geheugen vol is en het besturingssysteem ze zelf stopt. Als Apple dat minnetje in de interface niet had gezet, dan zou ik niet veel problemen hebben. Het is wel handig om zo slecht ontwikkelde of zelden gebruikte programma’s te verwijderen om te voorkomen dat veelgebruikte programma’s gestopt worden en bijgevolg trager op te starten zijn.

  iPhone rules! Ik kan niet wachten totdat het op de iPad verschijnt, met eventueel een extra lading (kleine) functies.:lol:

  Even in aanvulling op het vorige verhaal:

  Er zijn een paar categorieën die actief blijven op de achtergrond. Dat werkt zo:

  Bij navigatie krijgt de app in de achtergrond een signaal als er locatie update is. De app mag de locatie update afhandelen, actie ondernemen en wordt daarna weer passief.

  Bij voip staan er netwerkverbindingen met het voip-netwerk. De app krijgt een signaal wanneer er een netwerk pakketje binnenkomt en kan actie nemen op dit bericht. Daarna wordt het ook weer passief. Het kan een abonnement nemen op een repeterende timer; die levert ook een signaal waardoor de app een stay-alive bericht kan verzenden.

  Audio-apps krijgen een signaal als er een button (start, next, etc.) wordt ingedrukt. Die knoppen zijn voorgedefinieerd en daarmee moet de audio app het doen. Audio-apps blijven overigens wel continue actief om het audio signaal naar de audio device te kunnen streamen.

  Apps die nog iets moeten verzenden of afhandelen kunnen hiervoor resources aanvragen bij het OS op het moment het “DidEnterBackground” signaal komt. De app blijft dan echt actief. Als de actie is afgehandeld meldt de app dit aan het OS en wordt daarna alsnog passief. Er zit echter een time-out op, de app mag niet oneindig blijven draaien. Na een die time-out krijgt de app een signaal en gaat wordt daarna alsnog passief. Stel je wil 10 foto’s uploaden en de time-out volgt na 7 foto’s. De app kan dat in z’n administratie opslaan en weet dan, de volgende keer dat het wordt opgestart, dat het nog 3 foto’s moet verzenden.

  Dit is conceptueel hoe iOS4 met multi-tasking omgaat.

  Proficiat, goed uitgelegd!:lol:

 • Profielfoto
  maconly

  RTFM

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Erg leuk en interessant om te lezen:lol:

 • Profielfoto
  MrGlenneke

  Er is geen multitasking op de iPhone vind ik,
  echte multitasking werkt anders.
  Webbrowser blijft laden, Youtube, radio, muziekspeler, … blijven spelen, …

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Het is aan de ontwikkelaars van de apps om beter met die “multitasking” om te gaan en/of gebruik te maken van de saved state functionaliteit die ons het multitasking idee geven en zodanig de apps verder laat gaan waar ze gestopt zijn. Er zijn helaas nog weinig apps die dat goed doen en vandaar dat er mensen ten onrechte het OS daar op aanspreken. Ik gebruik regelmatig Motion X GPS en die hebben dat weer goed voor elkaar. Dan zie je dat diverse taken wel degelijk op een ons bekende multi-tasking manier worden uitgevoerd…. en zo zijn er nog een groeiend aantal. Wel vind ik dat er door het ‘dock’ de illusie wordt gegeven dat programma’s wel doordraaien terwijl ze feitelijk gestopt zijn en ook hun laatste ‘state’ niet onthouden is. Het zou beter geweest zijn de niet iOS4 geoptimaliseerde apps niet in dit ‘dock’ te laten zien wanneer ze gesloten worden.
  Trouwens: Goed verhaal Marc !

 • Profielfoto
  Mac-@

  @ MrGlenneke: Inderdaad! Iedereen zit er volgens mij ook echt op te wachten om Ă©n Youtube, Ă©n de radio, Ă©n de muziekspeler gelijktijdig te laten draaien… Dan hebben we het pas over “echt” multitasken……

  Een aantal posts voor die van jou zie je een duidelijke uitleg over hoe het systeem werkt… Als ik het zo lees is dat voor 98% van de mensen meer dan genoeg, die 2% die Youtube, Radio en de muziekspeler gelijktijdig wil afspelen zijn volgens mij in de minderheid;)

 • Profielfoto
  PatrickHopman

  Iedereen noemt deze bar de Multitasking Bar, maar dit is de fast app switch bar. Deze laat de apps zien die recentelijk zijn geopend, zodat snel tussen apps geswitcht kan worden vanuit een andere app. Als ze daar dus in staan zijn ze ervoor om snel naartoe te gaan vanuit een andere app, niet omdat deze nog draait! Mensen denken er teveel bij na.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Marc Enschede…

  Bedankt voor je toelichting! Goede stukjes!!

  Tee

 • Profielfoto
  prullenbak

  Iedereen noemt deze bar de Multitasking Bar, maar dit is de fast app switch bar. Deze laat de apps zien die recentelijk zijn geopend, zodat snel tussen apps geswitcht kan worden vanuit een andere app. Als ze daar dus in staan zijn ze ervoor om snel naartoe te gaan vanuit een andere app, niet omdat deze nog draait! Mensen denken er teveel bij na.

  Dat klopt, maar dat vind ik echt wel even wennen hoor. Je moet die omschakeling even maken…wennen aan het gebruik. Maar nu kom ik niet meer voorbij de eerste 4 icoontjes in die “bar”, eigenlijk. Dus dan zie je die andere apps niet eens meer. haha.