Keynote vooruitblik: Steve vs. Google

Door: Roelof Roos - 35 reacties

Tot teleurstelling van vele Mac developers lijkt het er op dat de WWDC dit jaar vooral een conferentie over de iPhone is. Steve Jobs zal in zijn keynote ongetwijfeld roepen dat het ook met de Mac fantastisch gaat maar de meeste tijd zal aan de nieuwe iPhone en het nieuwe iPhone OS 4 besteed worden. Op dit moment is Google met Android de grootste concurrent van Apple. Er zijn inmiddels meer toestellen met Android dan iPhones. Het is oorlog. Steve zal zijn pijlen op Google richten. Welke pijlen zijn dat? Komt er nog een ‘One More Thing’ waarmee Apple z’n voorsprong significant vergroot? Op dit moment weten we het nog niet, laten we speculeren:

Apple de hemel in prijzen

Wie weet is (de nieuwe versie van) de A4 processor wel veel sneller en/of energiezuiniger dan wie dan ook voor mogelijk had gehouden. Wie weet biedt iPhone OS 4 nog wat vette mogelijkheden die niet reeds gedemonstreerd zijn. Wie weet biedt de nieuwe iPhone nog iets wat dankzij het verloren prototype niet nu al bij iedereen bekend is. Hoe het ook zij, Steve zal ongetwijfeld roepen dat het allemaal ‘unbelievably great’, ‘phenomenal’ en ‘awesome’ is. Ik vraag me af of het harde werken van de Apple engineers genoeg is om Google de wind uit de zeilen te nemen.

Google beleefd afzeiken

Het is in de VS niet chique om je negatief uit te laten over wat dan ook. Steve Jobs gaat ook daarin vaak z’n eigen weg en wie weet laat hij zich nu ook een keer in het openbaar gaan. Ik denk het niet, maar hij zou kunnen uitleggen dat de Android Market lang niet zo goed is als z’n eigen App Store. Hij zou kunnen vertellen hoe veel beter Apple z’n ontwikkelaars bedient door ze niet te vragen hun software te laten werken op pakweg 200 verschillende telefoons. Tot zo ver zou ik het met hem eens zijn. Hij zou ook iets kunnen zeggen dat meer keuze niet altijd goed is en dat Android gebruikers een week nadat ze hun telefoon kochten hun buurman al weer met iets mooiers en nieuwers zien lopen. Geen fijne ‘user experience’. Maar daarmee begeeft hij zich op glad ijs: Apple liefhebbers kunnen weliswaar makkelijk een goede telefoon kiezen en die steeds van het laatste iPhone OS voorzien, maar als ze dat eenmaal hebben gedaan staan ze voor de onmogelijke taak de juiste apps te kiezen. De enorme keuze in de App Store is op papier wel mooi, maar in de praktijk vind ik maar zelden precies die app die ik wil hebben.

Goed, als het bovenstaande allemaal niet genoeg is, dan zou Apple goedkopere telefoons in de strijd kunnen gooien. Dat is hoe Google (en Research in Motion met de Blackberry) hun marktaandeel hebben vergroot. Naast dure modellen ook telefoons voor ‘2 voor 99 dollar’ verkopen. Apple heeft wel ‘het vorige model iPhone’ voor $99 in de aanbieding, maar ze zouden ook een goedkope lijn iPhones kunnen introduceren. Iets dergelijks heeft Apple destijds ook met de iPod gedaan: op het moment dat de concurrentie van goedkope MP3-spelers voelbaar werd kwamen ze met de iPod Nano. Ik ben er van overtuigd dat dit een keer gaat gebeuren, ik vraag me alleen af of het nu al zo ver is.

Niet alleen meer AT&T

Of Apple in de VS ook via een andere provider iPhones gaat verkopen is een onderwerp van constante speculatie. In tegenstelling tot wat je vaak leest is dit geen technisch probleem, het is meer een potje Risk: Apple heeft nu een verbond met AT&T om Google te verslaan en als dat niet genoeg opschiet dan sluiten ze ook een verbond met Verizon. Wij buitenstaanders kennen de cijfers niet zoals Apple die kent, wij kunnen alleen speculeren. Apple weet veel meer en zal daar simpelweg naar handelen.

iAd

De core business van Apple is hardware verkopen. De core business van Google is advertenties verkopen. Google doet dat met leuke producten, zoals de zoekmachine en Android, waar ze die advertenties dan bij stoppen. Steve heeft liever niet dat een andere partij dan Apple verdient aan Apple producten. Dus hij verkoopt die advertenties dan liever zelf. Google betaalt de ontwikkeling van Android met advertentie opbrengsten, het zou best eens kunnen dat dat in de toekomst ook deels voor Apple gaat gelden. En zo niet, dan is het altijd ‘leuk’ er voor te zorgen dat concurrent Google wat minder verdient. iAd raakt Google in het hart, het is een ultiem wapen als Google je tegenstander is.

Het is niet zo dat er ook maar een iPhone bezitter is die zoiets zegt als: “Nou, die iPhone van mij is geweldig hoor, er mist alleen een ding en dat zijn mooie advertenties, dat zou mijn iPhone echt perfect maken.” Maar de WWDC is voor ontwikkelaars, dus enige aandacht voor iAd zou wel te verkopen zijn. Dan moet er wel iets nieuws over te vertellen zijn, wat op dit moment maar de vraag is. Maar wie weet wat voor deals Apple in dit kader heeft gesloten.

One More Thing

Voorafgaand aan een Apple keynote zijn de verwachtingen altijd hoog gespannen. Hoe fantastisch de keynote soms ook is, het valt door alle hoge verwachtingen ook altijd weer tegen. Soms worden we getrakteerd op een ‘One More Thing’, maar een echte verrassing blijft meestal uit. Ik zie het ook nu niet gebeuren, maar gezien de hete adem van Android zou het nu wel een erg goed moment zijn. Daarom hoop ik er toch iets meer op dan anders.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  Pieterr

  Gewoon niks verwachten, dan valt het iedere keer weer reuze mee!:lol:

 • Profielfoto
  strigoi

  One more thing. De nieuwe Apple TV?

 • Profielfoto
  prullenbak

  Het enige wat ik echt heel erg hoop:

  “OS4 bla bla bla…And you can download it from iTunes, today”

  Voor de rest boeit t me allemaal niet zoveel:)

 • Profielfoto
  Jordip

  Ik denk nou echt dat Apple de iPhone 4G/HD expres heeft laten uitlekken om daar alle aandacht op te fixeren. Stiekem zitten ze daar gewoon bij Apple een gloednieuw product te maken, maar niemand denkt eraan omdat alle aandacht gaat naar de nieuwe iPhone!

 • Profielfoto
  Xentro

  Of we kunnen Adobe terug afzeiken, na hun mooie nieuwe banner op engadget

 • Profielfoto
  Rivanov

  Het enige dat ik hoop:

  ‘This is the new iPhone.. you can buy it..TODAY!’

 • Profielfoto
  KingChaos

  Ga met je Apple TV. Daar is veel te weinig over gespeculeerd. Kijk hoeveel speculatie er was voordat de iPad uit kwam. Reken er maar op dat dat niet gaat gebeuren. Sowieso een gloednieuw product (want ze moeten echt wel van scratch begonnen zijn wil een nieuwe Apple TV gaan werken) een paar maanden nadat ze hun vorige gloednieuwe product hebben uitgebracht? Ik denk het niet.
  En dan nog… In Amerika is er misschien markt voor. Hier in Europa gaat het niet lukken. Hoeveel films kun jij nu bekijken in iTunes?

  Ik ben het eens met Pieterr. Niks verwachten dan krijg je het meest;)

 • Profielfoto
  Aanrecht

  ik hoop op 10.6.4

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  iPhone – iPod en OS 4.0?

 • Profielfoto
  Rano

  Mijn verwachtingen:

  iPhone HD
  De nieuwe iPhone HD is qua specificaties gelijk aan de gelekte toestellen. Het uiterlijk was echter dat van een prototype. De iPhone HD zal “Apple design” krijgen. En niet een kruising tussen een oude Nokia en een ijswafel zijn. Bovendien, waarom zou Apple prototypes uitrusten met het uiteindelijke design?

  Mobile Me
  Alle huidige mogelijkheden worden gratis. Find my iPhone, online opslag (20GB), Adresboek, Mail, Agenda, Fotogallerij en iChat. Extra opslag kost een bepaald bedrag per jaar.

  Time Machine online
  Time Machine gaat online. Maak een online back-up van je hele systeem. Een kruising tussen het model wat KPN nu al aanbiedt en de lokale Time Machine. Gezien de opslag gaat dit geld kosten.

  iTunes online
  Je bibliotheek “gaat online”. Aangeschafte muziek, films, tv series, podcasts gaan online. Je iPhone/iPad apps gaan zelfs online. In feite staat dit natuurlijk al online. Apple zal daarom gewoon linken naar hun server. Maar dat heeft de gebruiker niet door. Muziek luisteren kan door in te loggen met je eigen Apple ID. En vanaf dan kun je overal naar je muziek luisteren.

  Online synchronisatie
  Omdat je muziek, agenda’s, podcasts, apps, mail, notities etc. online staan is straks ook mogelijk om je iPhone via Wi-Fi met je Mobile Me te synchroniseren. Nooit meer een kabeltje pluggen (alleen om op te laden). Stel je voor, je schaft een muziekalbum op je iPhone aan. Je synct automatisch via Wi-Fi met je cloud. Vervolgens pusht de cloud het nieuwe album gelijk naar je iPad en iMac.

  iWork online
  Pages, Numbers en Keynote gaan online. Vergelijkbaar met Google Docs. Ook weer in combinatie met je online foto’s, opslag etc. te gebruiken.

  Automatisch je iPhone instellen (geen iTunes meer nodig)
  Je start je nieuwe iPhone HD op. Je vult je Apple ID in. En je iPhone HD is klaar voor gebruik. Alles is automatisch geïnstalleerd, geconfigureerd en laat het syncen maar beginnen.

 • Profielfoto
  w1mster

  One More Thing: “The new iPhone is on sale now at your local Dutch Vodafone store!”

 • Profielfoto
  Zenn

  Light-year drukt een afstand uit (9.4605284 × 10(15) meter), geen tijdsduur.
  Of is dat nu juist the point…
  Ik vat hem niet Steve:lol:

 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  iPhone – iPod en OS 4.0?

  ik wil binnekort een nieuwe macbook pro kopen, dus hoop wel op een update qua macbooks… maar verwacht het niet:P

 • Profielfoto
  macjonge

  Light-year drukt een afstand uit (9.4605284 × 10(15) meter), geen tijdsduur.
  Of is dat nu juist the point…
  Ik vat hem niet Steve:lol:

  One year later, staat er toch onder?!

  Verder sluit ik me aan bij het reeds genoemde..

 • Profielfoto
  mattiman

  Hoop zelf op een Mac Pro update… Is alweer lang geleden.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Light-year drukt een afstand uit (9.4605284 × 10(15) meter), geen tijdsduur.
  Of is dat nu juist the point…
  Ik vat hem niet Steve:lol:

  klopt helemaal en daarmee klopt ook de advertentie: een jaar later, een lichtjaar voorsprong (en voorsprong is inderdaad in afstand).

  Ik zal ook weer met grote interesse kijken en hoop stiekum dat er tussen alle interessante zaken door een nieuwe Power Mac besteld wordt.

 • Profielfoto
  iMakker

  @Rano
  Ik vind al dat ge-online maar niets. Het zou mij niet lekker zitten dat mijn back up ergens online staat en voor iedereen – met malafide bedoelingen – toegankelijk is. Net zo bij iWork online.
  Ik denk niet dat het een overdreven “big-brother-gevoel” is, zie maar naar de privacy schendingen van Facebook en Google.

 • Profielfoto
  Rano

  @iMakker: het is niet zo dat je het online MOET zetten. En je behoudt gewoon je bestanden op je harde schijf.

 • Profielfoto
  imacbrielle

  ik wacht gewoon af zonder hogenverwachtingen
  kan de keynote niet echt tegen vallen

  wat betreft de apple tv ik gebruik hem veel vuldig
  mijn mp3 en film biliotheek zit nu rond de 950 Gb
  en tevens is het bekijken van iphoto of aperture biblio leuker op een big screen

 • Profielfoto
  KingChaos

  Rano heeft zeker goede punten!
  Ik ben voor!

  Zeker iPhone via Wifi syncen

 • Profielfoto
  Wallinator

  @Rano

  Wat dacht je van Mac OS X 10.7?

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik hoop dat ze op de WWDC iets gaan aankondigen net als Aperture de PRO solution werd voor iPhoto gebruikers die uit hun jasje gegroeid zijn maar dan op het gebied van het WEB.

  Denk aan een iWeb vervanger komt voor PRO’s die goed genoeg is om met dreamweaver te kunnen concurreren en dan uiteraard vol zit met HTML5 features.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Ik hoop dat Cloud Leopard dit jaar nog komt!

 • Profielfoto
  Harrie86

  And we shipping it TODAY!

 • Profielfoto
  wab

  Gratis iPhone met iAd
  Premium iPhone zonder iAd

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple heeft alweer een tijd geleden patent aangevraagd op het online contact leggen met al je content van je computer thuis. Misschien dat dit nu wordt geïntroduceerd. Verder hoop ik gewoon op een mooie en goede nieuwe iPhone en ik vond het model van het ‘prototype’ helemaal niet slecht – al zou ik liever een iPhone ‘uit één brok aluminium’ hebben. Als HTC dat kan, waarom Apple dan niet?! Dan is er nog meer gelijkvormigheid met iMac en Macbooks en de iPhone wordt veel sterker. En verder: KPN!!! Dan zijn we van dat gezeur met T-Mobile af.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Speelgoed bouwen met de hardware van de iPad en iPhone. Volgens mij is dat waar Apple nu druk mee is. Daar kunnen alleen maar hele mooie producten uit voortkomen. Een zeer slanke nieuw generatie iMacs, AppleTV’s en Mac mini’s zou voor mij een logische stap zijn. Misschien niet binnenkort maar wel zeer snel! Kan niet wachten!

 • Profielfoto
  Vinhelper

  @MacAanZee: Volgens mij maakt het geen drol uit welke provider je pakt, allemaal krijgen ze te maken met problemen. Het probleem zit namelijk niet bij de provider, maar bij de iPhone. Het punt is gewoon dat de dekking en capaciteit van het netwerk verbeterd moet worden. Maar dat zal wel duidelijk geïnstrueerd worden door Apple aan T-Mobile.:wink:

 • Profielfoto
  ronald

  Tja,

  niemand heeft het meer over updates van SL
  niemand heeft het meer over de jaarlijkse updates van Iwork en Ilife
  ……..

 • Profielfoto
  Sascha

  Ik wel! Het liefste zie ik gewoon een iLife update! Op al mijn Macs (en de andere Macs in huis) staat iLife 09, behalve op mijn MacBook Pro. Daar staat nog iLife 08 op. Laat het nu net deze Mac zijn die ik het vaakst gebruik… Ik wacht er al een lange tijd op!

 • Profielfoto
  Jerry.w

  ik hoop op nieuwe mac mini met goede koeling en grafische kaart + nieuwe core i7 processor:)
  ik hoop ook op multitasking voor ipod touch 2g 8gb mc model (omdat deze alsnog gewoon verkocht wordt en dan dus eigenlijk een beperkt model wordt) en direct downloaden van openbare iphone os 4 omdat die beta met bijna geen enkele app werkt en bij mij (ipod touch 2g mc model 8gb) nog wel eens vaak wil crashen) en ik hoop ook op een hele andere iPhone dan nu nog bekend is, gewoon omdat ik dat wel van apple verwacht.

 • Profielfoto
  queenfan

  Mijn idee over WWDC 2010:

  iPhone 4G/HD: Deze zal onthult worden en hopelijk als een simlockvrij toestel in Nederland zodat we af zijn van T-Mobile

  OS 4.0: Zal denk ik da het WWDC te downloaden zijn

  Safari 5: Is een gerucht volgens macrumors wie weet.

  Mac 10.6.4: Zal te downloaden zijn na het WWDC volgens Macrumors

  Mac 10.7: Een preview gerucht.

  Nieuwe Apple TV: De Apple TV zal volgens de geruchten een update krijgen

  Mobile Me: Zal gratis worden met iAds, de iAds vrije versie zal een x bedrag gaan kosten

  Draadloos sync: Draadloos je iPod/iPone syncen met iTunes

  Maar maandag avond weten we meer en hopelijk is de combinatie iPhone/T-Mobile ten einde en kan je ook via KPN of Vodafone de iPhone aanschaffen.

 • Profielfoto
  Nicks

  Ik hoop een HTML5 authoring tool. Er ging een tijdje geleden een gerucht dat Apple daarmee bezig was, maar ik ben de naam ff kwijt (iemand?).

 • Profielfoto
  Martink

  Hmm ik verwacht iPhone os 4 niet morgen. Ik verwacht dat apple eerst de final (GM) geeft aan developers zoals bij vorige iPhone versie’s ging.

  Dus ik verwacht ook niet dat de iPhone 4g te verkrijgen is “today!”

 • Profielfoto
  Willem-Jan

  Als je aan de 4 p’s denkt prijs, product, promotie en plaats, zit het met de laatste 3 wel goed. Als ze de prijs nog scherper kunnen krijgen om de keuze op de nieuwe iphone4 iWorks en mobileMe te laten vallen zijn ze goed bezig. Ze moeten wel anders gaan ze marktaandeel verliezen ten opzicht van Google.