Roelof Roos
Roelof Roos Nieuws 25 juni 2010

iPhone 4: eerste indrukken

Het halve web wordt deze dagen volgeschreven met reviews en tests van de nieuwe iPhone 4. Vandaag (24 juni) is niet de dag dat ik al die details ga herkauwen, vandaag is de dag dat ik voor het eerst een echte iPhone 4 in handen kreeg. En ik moet zeggen, ik ben nog nooit zo enthousiast geweest over een nieuw apparaat van Apple! Hieronder mijn eerste indrukken.

De eerste heftige impressie heb ik al te pakken voordat ik de iPhone 4 in het echt gezien heb: de rijen zijn lang. Erg lang. Je leest wel eens wat over Google die met Android Apple in de nek zou hijgen. Nou, daar is deze morgen niets van te merken. Ik ben bij Apple Store Fashion Valley in San Diego en was daar ook bij eerdere iPhone introducties. Toen waren de rijen al lang maar dit is echt heel indrukwekkend. En dat je van te voren een iPhone 4 kon reserveren of sterker, ze gewoon kon laten thuisbezorgen, is ook niet altijd zo geweest. Dit betekent record omzetten voor Apple.

De Apple Store Fashion Valley is wellicht niet zo’n toeristische attractie als sommige andere stores in New York City of San Francisco, maar qua omzet schijnt het wel een van de grotere te zijn.Volgens een Apple medewerker waren er in deze store ongeveer 1700 iPhones gereserveerd en daarmee stond deze store in de VS op de zevende plaats. Er zijn twee rijen, een voor mensen met een reservering (mijn rij) en een voor mensen zonder reservering. De store medewerkers laten steeds tien mensen van de gereserveerd-rij naar binnen en een van de andere rij. De ervaring in Californië is dat als je gereserveerd had en je wilde de nieuwe iPhone 4 echt ‘s morgens hebben dat je drie a vier uur hebt moeten wachten. Eenmaal binnen gaat het makkelijk. Naast Apple medewerkers zijn er AT&T’ers die snel telefoons activeren, abonnementen overzetten, et cetera. Later op de dag ben ik nog even teruggeweest: de niet-gereserveerd-rij heeft er gestaan tot ongeveer vijf uur ‘s avonds, toen waren de nieuwe iPhones uitverkocht.

Eenmaal thuis snel alle zelf gekochte software er opgezet en het vergelijken kan beginnen. Drie zaken vallen echt op: de snelheid, het scherm en ‘fast app switching’. Over de snelheid: het verschil is significant. Als je je vorige telefoon er naast houdt wordt het verschil echt stuitend. Ik was niet ontevreden over mijn oude iPhone maar dit werkt echt een stuk sneller, nu zie ik dat ik met mijn oude iPhone toch wel vaak heel even zit te wachten. En ‘fast app switching’ is werkelijk geweldig: knippen en plakken gaat zo veel makkelijker en sneller. Vooral zeer ervaren iPhone gebruikers zullen dit fantastisch vinden. Nu is dit een mogelijkheid van het nieuwe iOS 4, maar je hebt er wel een snelle iPhone 4 voor nodig om het te laten werken.

Over het scherm heb ik hetzelfde verhaal te vertellen: het is echt fantastisch mooi. De iPhone 4 is met voorsprong de mooiste telefoon. Opmerkelijk is hoe snel je er aan went, dat duurt maar een paar seconden. Als je er niet op let lijkt het alsof het maar ietsje beter is, maar als je vervolgens je oude telefoon er naast houdt zie je meteen hoe verbazingwekkend slechter die is. Een mens raakt snel verpest met zo’n telefoon. De kwaliteit van het scherm beschrijven heeft verder eigenlijk geen zin, je moet het zelf zien. Dat is iets wat voor de hele iPhone 4 geldt overigens.

Ik heb het nog niet gehad over het ‘design’. Design is natuurlijk meer dan hoe het er uit ziet. Bovendien wist ik al hoe het er uit zou zien. Ik had verwacht dat het ontbreken van de rondingen zou maken dat je de iPhone 4 minder makkelijk vast houdt en dat de telefoon meer aanwezig zou zijn in je broekzak of borstzak. Het tegendeel blijkt het geval, ik vind de platte design een verbetering, zowel in het gebruik als in mijn zak. De iPhone 4 is ook een stuk dunner en dat maakt echt uit. Het voelt zelfs iets beter dan een iPod touch die ook een stuk dunner dan de iPhone is. Dat belooft wat als daar in het najaar nieuwe versies van komen.

Dan zijn er zaken als gele vlekken op het scherm en het netwerk dat het nog steeds niet goed doet en met de iPhone 4 zelfs slechter zou worden. In mijn erg korte test heb ik van beide verschijnselen geen last gehad al ervaar ik het scherm van de iPhone 4 als iets geler dan z’n voorgangers. Over de gele vlekken gaat het verhaal dat dit komt omdat er iets in, op of tussen het glas nog niet helemaal droog is. Ik vind het een apart verhaal maar ik heb er verder wel vertrouwen in. We leven immers niet meer in een wereld waar we alles van hout, ijzer en klei maken. Het netwerk blijft een probleem dat door Apple en de providers moet worden opgelost. Het simpele feit is daar dat het data-gebruik sneller groeit dan een provider kan bijbenen en daar zullen we het mee moeten doen. Dan zijn er ook verhalen dat de iPhone 4 het niet goed zou doen als je ‘m op een bepaalde manier vast houdt. Apple heeft inmiddels laten weten dat dit normaal is en dat het met mobiele telefoons van andere leveranciers ook gebeurt. En mocht er echt een probleem zijn, met een software update is veel op te lossen.

Dan de hamvraag, wel of niet kopen? Nu blijkt uit de lange rijen en de vele pre-orders dat men niet echt op mijn antwoord op die vraag zit te wachten, maar, voor wat het waard is, ik zeg: Ja, kopen dat ding. Als je het afgelopen jaar een iPhone 3GS hebt gekocht dan is het wel erg veel geld, maar in alle andere gevallen zou ik het doen. Het verschil met de eerdere iPhones is wellicht niet zo groot als Steve Jobs en consorten ons willen doen geloven, maar het is wel erg groot. De stelling dat Apple nooit zo’n grote stap voorwaarts heeft gemaakt is zonder meer waar.

Tot slot een noot voor de T-mobiles en AT&T’s van deze wereld: Apple heeft met de iPhone en de iPad zeer innovatieve producten in de markt gezet en hebben alle zaken daaromtrent (App Store, updates, service, developers) erg goed op orde. Apple heeft mobiele technologie niet bedacht, ze maken het ‘alleen maar’ toegankelijk voor de massa. Dat op een manier die niemand had kunnen voorzien. De vraag van consumenten is extreem groot, het lijkt wel of iedereen het wil hebben. En niet alleen dat, heel erg veel mensen willen er ook goed voor betalen. Het heeft er echter veel van weg dat jullie (de mobiele providers) het allemaal niet kunnen bijhouden. Met de iPhone 4 en iOS 4 wordt die achterstand alleen maar groter. Het platform wordt (iPhones, iPads, etc) steeds meer volwassen, Apple en ontwikkelaars zullen daarvan gebruik maken en nog veel meer nieuwe toepassingen ontwikkelen. We hebben nog maar heel weinig gezien van wat al deze nieuwe technologie ons gaat brengen. Jullie zijn het die op de rem staan, alsof jullie al die omzet niet willen hebben. Veel bedrijfstakken kunnen alleen maar dromen van zo’n situatie. Beste providers, het is een bijzondere tijd, doe iets bijzonders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone 4: eerste indrukken
Sluiten