Het monopolie van Apple? Dat bestaat niet!

Door: Statenweg - 33 reacties

Nu de iPhone en iPad aan populariteit winnen, neemt ook de kritiek toe op het gesloten ecosysteem rondom deze producten en de strakke controle die Cupertino uitoefent. Tel daarbij op het strenge toelatingsbeleid van de App Store, waar veel ontwikkelaars hun ongenoegen over uiten. Krijgt Apple last van mededingingsautoriteiten? Volgens de Financial Times moeten we onderscheid maken tussen beslissingen in het belang van de eigen producten en het misbruik maken van een machtspositie op de markt, waardoor concurrentie geen kans krijgt.

De iPhone is niet de meest gebruikte smartphone, al doet alle aandacht voor het toestel in de media ons soms anders geloven. Van een monopolie waarbij Apple macht kan uitoefenen op de keuzevrijheid van de consument is dan ook geen sprake. Zo’n dominante marktpositie heeft het bedrijf simpelweg niet. Zolang dit het geval is, lijkt het erop dat Apple zelf kan bepalen wat wel en wat niet op die apparaatjes te gebruiken is, zonder de hete adem van mededingingsautoriteiten te voelen. Er is immers genoeg keus voor consumenten om de producten van Apple links te laten liggen en in plaats van een iPhone voor een Blackberry of toestel met Android te gaan. Wil je Flash of een app die niet werd toegelaten op de iPhone? Dan kies je een smartphone van een ander merk. Kijk je naar de gehele markt en beperkt je je blikveld niet tot alleen de producten van Apple, dan is er genoeg keus.

Een besluit van Apple om bepaalde producten van concurrenten te weren kan wel een probleem worden mocht in de toekomst bijna iedereen een iPhone of iPad op zak hebben. Concurrenten worden dan buiten de markt gehouden. Maar hoe realistisch is dat? Hetzelfde lijkt op te gaan voor Mac OS X. Met een aandeel onder gebruikers van rond de 6% is er genoeg keus voor consumenten. De Europese Commissie strooide in de afgelopen jaren met miljardenboetes naar Microsoft, dat met Windows een aandeel onder gebruikers heeft van ruim 80%. Door Internet Exploren te bundelen met elke PC, werden concurrenten als Netscape van de markt gedrukt. Vergelijkbare processen omdat Apple standaard Safari meelevert op iedere Mac, lijken door het ontbreken van een dominante marktpositie ver weg.

Maar hoe meer Apple de aandacht trekt van consumenten en softwaremakers, hoe meer zij zich zullen beklagen over de strakke controle. En naar mededingingsklachten wordt graag geluisterd door de heren en dames die daar hun werk van gemaakt hebben.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Hansi2124

  Bij het Mac OS X is Safari zonder problemen te verwijderen. Dat was bij Windows niet zo. Dáár werd tegen opgetreden. Voor de rest heb je wel gelijk denk ik.

 • Profielfoto
  midas

  Laat apple aub niet groter worden

 • Profielfoto
  JaNiintendo

  Laat apple aub niet groter worden

  Hoezo niet?

 • Profielfoto
  BigAL

  Ik wist niet apple klein was… weer wat geleerd;-)

 • Profielfoto
  w1mster

  Dat gedoe over de app store snap ik nooit zo. Alsof AH en de Bijenkorf niet zelf bepalen welke artikelen ze wel of niet verkopen – en AH dwingt daar ook nog een zo laag mogelijk prijs bij af (denk aan de ruzie over de prijs van 1,5 liter flessen in 2007: http://www.nu.nl/economie/1243772/albert-heijn-ruziet-met-coca-cola.html). Anders verdwijnt het product gewoon (tijdelijk) uit het schap. Waarom zouden voor Apple andere regels (moeten) gelden?

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Laat apple aub niet groter worden

  Hoezo niet?

  Ja precies, waarom niet?
  Vanwege dat hardnekkige ‘Geen virussen voor de Mac door het kleine marktaandeel’-sprookje?
  Of omdat je dan als Mac eigenaar minder speciaal bent?

 • Profielfoto
  PfBee

  Laat apple aub niet groter worden

  Hoezo niet?

  Ja precies, waarom niet?
  Vanwege dat hardnekkige \’Geen virussen voor de Mac door het kleine marktaandeel\’-sprookje?
  Of omdat je dan als Mac eigenaar minder speciaal bent?

  Ik neem aan omdat het verhaal in het artikel dan niet meer op zou gaan. Dan zou Apple immers wel eens in een monopoliepositie terecht kunnen komen.

  On topic: Een punt waar Apple overigens wel in de problemen zou kunnen komen vanwege hun marktaandeel is iTunes. Daarnaast is de het marktaandeel van de iPhone dan wel niet heel erg groot, de invloed ervan is dit wel en het zou me dan ook niet verbazen als er een poging wordt gedaan om de Appstore censuurpraktijken te verbieden omdat dit nou eenmaal politiek een mooi verhaal oplevert.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Eindelijk!:lol: Na 2 jaren is mijn droomartikel eindelijk geschreven.

  Laat apple aub niet groter worden

  Hoezo niet?

  2 nadelen:

  1. Apple is niet meer het ‘coole’ merk want iedereen heeft wel een Apple.
  2. Hoe populairder een platform wordt, hoe aantrekkelijker het wordt voor boeven.
 • Profielfoto
  yinjan

  helemaal waar: laat Apple niet te groot worden
  @ctxppc
  En hier is nog een nadeel, wanneer Apple te groot wordt: de service gaat dan achteruit….

 • Profielfoto
  Soulshaker

  nog slechter ? ?? :crazy:
  Je moet al bijna je rechternier verkopen om nog iet wat degelijke service te bekomen

 • Profielfoto
  Bor

  Dat gedoe over de app store snap ik nooit zo. Alsof AH en de Bijenkorf niet zelf bepalen welke artikelen ze wel of niet verkopen – en AH dwingt daar ook nog een zo laag mogelijk prijs bij af (denk aan de ruzie over de prijs van 1,5 liter flessen in 2007: http://www.nu.nl/economie/1243772/albert-heijn-ruziet-met-coca-cola.html). Anders verdwijnt het product gewoon (tijdelijk) uit het schap. Waarom zouden voor Apple andere regels (moeten) gelden?

  Mooie vergelijking, geheel mee eens!

 • Profielfoto
  spacefreek

  @Soulshaker, ben je misschien een verkeerd pand ingelopen voor service? Bij de bakker naast ’n Apple retailer o.i.d?

 • Profielfoto
  maxim22

  zolang apple verder blijft doen met hun ‘mac mini’-prijsstijgingen, hoeven we geen schrik te hebben dat apple nog heel veel groter wordt. Er zijn nu eenmaal mensen die niet meer dan 600 euro aan een computer willen geven

 • Profielfoto
  oldpeer

  Al jaren gebruik ik MobileMe, nu krijg ik ineens een bericht dat MobileMe alleen nog werkt op Safari en Firefox. Geprobeerd, en inderdaad, mijn geliefde opera kan ik door het toilet spoelen. Dat is toch ongelooflijk? Wordt je ook zomaar even opgelegd. Ze zijn niet veel anders bij Apple dan bij Microsoft.

 • Profielfoto
  Ree

  Vanwege dat hardnekkige ‘Geen virussen voor de Mac door het kleine marktaandeel’-sprookje?
  Of omdat je dan als Mac eigenaar minder speciaal bent?

  JA, allebei:P

  Als jij een Hummer hebt ben je speciaal. Als iedereen een Hummer heeft is het saai.
  Als iedereen een Apple heeft is het minder speciaal. Je bent wat je hebt (http://www.nu.nl/tech/2231564/mannen-met-iphone-aantrekkelijker.html) en dus is de Apple eigenaar ook minder speciaal.

  En betreffende de virussen, is dat echt zo moeilijk te verkroppen?
  Virussen zijn gewoon een commercieel product. Je wil, als virus bouwer, zoveel mogelijk computers bereiken tegen zo laag mogelijke kosten. Dan ga je niet voor de (inmiddels) 13% marktaandeel, maar voor de markt”leider”, windows. (Echt leiden kan je het niet meer noemen want het aandeel zakt dagelijks, dus is het eerder lijden …. )
  Hoe populairder een platform (maakt niet uit welk), hoe interessanter voor virus-makers. Zo simpel als 1 + 1.

 • Profielfoto
  Ree

  @oldpeer
  (Offtopic)
  Waarom zou je uberhaupt Opera willen gebruiken? Safari 5 is zoooo veel sneller.

  (OnTopic)
  Dat MobileMe niet meer op Opera draait is ruk, ben ik met je eens. de nieuwe mobileme webapp zal ongetwijfeld van technieken gebruik maken die opera niet kan. Als het marketing was geweest had Firefox ook uitgesloten geweest.

  Probeer eens;

  Goto Tools > Quick Preferences > Edit Site Preferences > Network Tab > Browser Identification
  Identify as Firefox

  (op de apple zit dat onder het Opera menu, niet onder Tools.)

  Dan kun je ongetwijfeld zien waarom Opera niet ondersteund word (ik heb het zelf niet geprobeerd)

 • Profielfoto
  Ree

  @self
  Helaas, de useragent switch help niet op me.com. Ofwel Opera maskeert niet goed, ofwel me.com gebruikt een andere methode van browsersniffing dan useragent.
  Helaas pindakaas.

 • Profielfoto
  patrickheiloo

  Hoe populairder een platform wordt, hoe aantrekkelijker het wordt voor boeven.

  Niet alleen voor boeven, maar ook voor virusmakers denk ik:smile:

 • Profielfoto
  Flimofly

  Inderdaad, naar EU mededingingsrecht gaat het vooral om hoe je de “relevante markt” definieert en afbakent.

  Gesteld dat Apple of enkele jaren met een nieuw product komt dat volkomen vernieuwd is (m.a.w. niet iets dat al bestaat, zoals een telefoon, muziekspeler, computer, tabletcomputer,…) dan zou dit wel een aparte markt kunnen gaan uitmaken en is het verhaal natuurlijk helemaal anders…

 • Profielfoto
  Calpa

  Dat gedoe over de app store snap ik nooit zo. Alsof AH en de Bijenkorf niet zelf bepalen welke artikelen ze wel of niet verkopen – en AH dwingt daar ook nog een zo laag mogelijk prijs bij af (denk aan de ruzie over de prijs van 1,5 liter flessen in 2007: http://www.nu.nl/economie/1243772/albert-heijn-ruziet-met-coca-cola.html). Anders verdwijnt het product gewoon (tijdelijk) uit het schap. Waarom zouden voor Apple andere regels (moeten) gelden?

  Omdat, wanneer een consument een 2-jarig contract heeft afgesloten in de meeste gevallen, de vergelijking van ‘ga langs bij een andere supermarkt of winkel’ niet meer opgaat. Consumenten zitten dan vast aan één enkele winkel waarin de hoofdproducent bepaalt welke software beschikbaar komt.
  Hoewel ik het daar niet per se mee oneens ben, vind ik overigens wel dat Apple een dergelijke selectieprocedure niet toe moet passen wanneer het er duidelijk niet de mankracht voor heeft (wachttijden voor updates en nieuwe software).
  Dit is allemaal niet zo’n probleem wanneer Apple slechts één van de vele spelers op de mobiele en pmp-markt is. Maar wanneer de iPhone een van de meest verkochte telefoons is geworden en niet uit het straatbeeld te denken is, zorgt het selectief uitsluiten van (concurrerende) software voor een vervelend spelletje. Nu worden in de Flash discussie tenminste nog duidelijke argumenten gevoerd; maar het is bijvoorbeeld bij het iAd gebeuren een stuk minder transparant.
  Ik zeg niet dat het per definitie verkeerde strategieën zijn die Apple voert – ik wil er alleen mee zeggen dat de vergelijking met concurrerende winkels in de detailhandel niet opgaat.

 • Profielfoto
  MacRay

  Ik ben zo blij dat Apple alles bepaald!! Anders hadden wel met @#$%^ windows kunnen blijven werken…

  Waarom weer die discussie? Is toch al diversen uitgelegd door Steve – Flash,App Store etc..

  Hoera voor Apple,,

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Hoe populairder een platform (maakt niet uit welk), hoe interessanter voor virus-makers. Zo simpel als 1 + 1.

  Dus jij denkt dat dát de reden is waarom men nog steeds niet komt met een voor de Mac werkzaam virus?
  Als virusmaker zou ik het echt KICKEN vinden om (geschat) 30 miljoen Mac computers in de war te gooien. Zeker als gesteld wordt dat een Mac een lage virusgevoeligheid heeft. Moet je eens kijken wat een publiciteit dat zal geven……
  Waarom is dat nog niet gebeurd dan :slant:

 • Profielfoto
  oldpeer

  @ree: ik vind het gewoon een mooi programma, de mail is fraai (3 panels), en de integratie met de toch wel erg mooie browser. maar idd helaas pindakaas.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  quote

  @Soulshaker, ben je misschien een verkeerd pand ingelopen voor service? Bij de bakker naast \’n Apple retailer o.i.d?

  Onzin , naast de APR waar ik ga is geen bakker

  Ik bedoel na 1 simpel schamel jaartje , dan pas moet je een nier verkopen;)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  De VS gaat mogelijk een anti-trust zaak beginnen tegen o.a. de iTunes store: http://webwereld.nl/nieuws/66270/vs-werpt-antitrustblik-op-apple-app-store.html#source=newsletter
  De reden: Apple heeft de platenmaatschappijen zo ver gekregen om Amazon te verbieden muziek te verkopen die nog gepromoot moet worden. Hoe raar kan het zijn, want iemand (w1mster) maakte hier terecht de opmerking “waarom zouden er voor Apple andere regels moeten gelden?”. Het lijkt wel alsof iedere instantie het nodig vindt om anders te reageren als het met internet heeft te maken. Amazon verkocht in eerste instantie alleen maar boeken. (Was dus eigenlijk de internet versie van de gewone boekhandel). Nu kun je er van alles kopen, tot en met meubels toe. Waarom vinden de “waakhonden” het nu ineens niet goed dat Amazon dit verbod heeft gekregen? Amazon is een soort van “Marskramer” of “Blokker” of “IKEA” of weet ik veel wat. En een winkel als Blokker mag toch ook geen “new releases” verkopen van muziek die gepromoot gaat worden via de muziek winkels? Dat mogen ze pas als de muziek al een poos bekend is. Toch probeert men Apple een halt toe te roepen terwijl die alleen maar het zelfde doet als de fysieke winkel. De free record shop b.v.b. vind het toch ook niet juist als de supermarkt op de hoek ook muziek verkoopt?

  En nu maar weer even die virussen:
  De opmerking van ‘ree’ raakt kant nog wal. Het is helemaal niet zo simpel als “1+1”. De verschillen tussen OS-X en Windows zijn zo groot dat je ze niet 1 op 1 met elkaar mag vergelijken. Verschillende “gerenommeerde” virus schrijvers zoals Charlie Miller hebben al meer dan eens toegegeven dat het maken van een virus voor OS-X dat zich in het wild stand houdt en goed verspreid helemaal niet zo eenvoudig blijkt. De pogingen die worden gedaan tijdens die hacker wedstrijden met enkele maanden van voorbereiding op een “geprepareerde” Mac in een netwerk met een prijs en / of laptop in het vooruitzicht zijn uniek. Waarom uniek? Omdat dit NOOIT voor is gekomen als het om Windows gaat. Er zijn nooit hacker wedstrijden geweest om windows te kraken omdat het al gekraakt was! De redenering dat het verschijnen van virussen gekoppeld is aan het marktaandeel klopt ook niet. Laten we eens even naar het begin kijken:
  Beide systemen zijn ooit klein begonnen, dus als het marktaandeel de grote factor was hadden beide systemen in eerste instantie geen last van virussen. Nu blijkt dat 1 jaar na het verschijnen van het meest gebruikte Apple DOS 3.3. (1980) het eerste Apple virus verscheen en 1 jaar na Windows 1.0 (1985) het eerste pc virus. Het OS van Apple bestond dus al 5 jaar toen Windows verscheen en toch lag Windows binnen een mum van tijd voor met het aantal virussen. Vervolgens steeg het aantal virussen voor de pc razend snel en dat voor Apple computers maar heel weinig. Ooit waren er op een gegeven moment 80 virussen bekent voor het OS van Apple en tegelijkertijd enkele honderden voor de pc. Nu, met OS-X is die verhouding oneindig groot want we hebben honderdduizend virussen gehad voor Windows en nul voor OS-X. Dus nogmaals: als het marktaandeel een bepalende factor is, (wat het dus niet is) zou óók Mac OS-X een zeker aantal virussen moeten hebben. Minder natuurlijk (véél minder) dan die 100.000 van Windows, maar ze zouden er wel moeten zijn. Hoe komt het dan dat we er NUL hebben?
  Het antwoord daarop is dat naast het feit dat een virus maken dat effectief OS-X aanvalt heel moeilijk is, is het ook een kwestie van mentaliteit. Mensen die een Mac hebben zijn doorgaans met heel wat serieuzere zaken bezig dan iemand die een pc heeft. Gaming b.v.b. is een heel belangrijk aspect van de pc, terwijl veel grafische en muzikale toepassingen eerder op een Mac zijn te vinden (vaak de reden om te switchen). Dus welke serieuze gebruiker gaat er dan achter zijn Mac zitten om een virus te schrijven om vervolgens zijn mede gebruikers een oor aan te naaien? We hebben doodeenvoudig geen virussen omdat het A] moeilijk is, en B] de wil om het te doen veel minder is.

 • Profielfoto
  JaNiintendo

  Eindelijk!:lol: Na 2 jaren is mijn droomartikel eindelijk geschreven.

  Laat apple aub niet groter worden

  Hoezo niet?

  2 nadelen:

  1. Apple is niet meer het \’coole\’ merk want iedereen heeft wel een Apple.
  2. Hoe populairder een platform wordt, hoe aantrekkelijker het wordt voor boeven.

  Apple komt altijd snel met een update.

  Microsoft laat je in de steek.

 • Profielfoto
  Luukvandevin

  Apple mag idd niet te groot worden. Misschien dat daarom ook de mac mini weer flink in prijs gestegen is. Apple is exclusief en hoort dat ook de blijven.

 • Profielfoto
  bosrijk

  wie de de eerste virussen voor apple bedenkt krijgt wel eeuwige roem, reken maar dat ze zitten te proberen macosx te vloeren, zeer aantrekkelijk.

 • Profielfoto
  Mendoza

  Waar komt toch steeds het gerucht vandaan dat Apple moeilijk doet over de toelating tot de AppStore van Apps? Voor de iPad (en dat ding bestaat net) zijn er al duizenden. En dan bedoel ik ook duizenden . . . . .
  Dat is onmogelijk als Apple onnodig moeilijk doet.

 • Profielfoto
  Mendoza

  wie de de eerste virussen voor apple bedenkt krijgt wel eeuwige roem, reken maar dat ze zitten te proberen macosx te vloeren, zeer aantrekkelijk.

  Ik stel voor dat je het bericht van Ijzerbrood hierboven nog eens goed leest.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Apple mag idd niet te groot worden. Misschien dat daarom ook de mac mini weer flink in prijs gestegen is. Apple is exclusief en hoort dat ook de blijven.

  Ik vind ook dat Apple exclusief moet blijven op de computermarkt. Niet omdat ik bang ben dat door de stijgende verkoop er ineens virussen en zo gaan verschijnen, want daar zit dus echt geen verband in, maar gewoon omdat het helemaal niet verkeerd is om een exclusieve computer te hebben naast de ‘bakken’ die je in elk ochtendblad of foldertje ziet staan en kan kopen bij een soort van doehetzelf zaak. Als de Mac net zo gewoon was als de rest, hadden we niet van die mooie designs en verkooppunten. Tenslotte bestaan er ook exclusieve auto’s die niet iedereen kan kopen maar wel zou willen. Stel je voor zeg, dat je straks op elke hoek van de straat een rode Ferrari zag staan. Dan is dat net zo normaal als die 13 in een dozijn merken. Dat willen we toch ook niet?

 • Profielfoto
  Calpa

  Dat is onmogelijk als Apple onnodig moeilijk doet.

  ..het is onmogelijk daar een oordeel over te vellen als je niet weet hoeveel Apps er ingediend zijn bij Apple.

 • Profielfoto
  EWH

  Apple wil niet de grootste zijn. Zoals al opgemerkt voelt de fanbase zich dan minder speciaal. Het wij-tegen-zij effect is dan minder groot omdat er teveel gebruikers zijn.

  Het is wel opmerkelijk, een multinational die niet groot wil zijn, maar goed die moet je ook hebben denk ik dan maar.:innocent: Ik moet Apple wel bedanken: ze vergroten het zelfvertrouwen aanzienlijk door hun exclusieve producten voor veel van hun allergewoonste users, ik denk dat Henk de Vries met opgeheven kin rondloopt omdat ‘ie een Mac heeft en een iPhone :sarcastic: Tja, exclusiviteit, het doet veel met de mens…:wink: