FaceTime laat belminuten ongemoeid

Door: Statenweg - 18 reacties

iPhone 4 komt met FaceTime, ofwel videobellen via Wifi. FaceTime begint echter met een normaal telefoongesprek. Je belt iemand, drukt op de ‘FaceTime’-knop en vervolgens start een videoverbinding via internet (VoiP). FaceTime kent geen buddy list zoals in iChat, de toestellen vinden elkaar aan de hand van het telefoonnummer.

Omdat ieder gesprek via FaceTime begint met een ‘ouderwets’ telefoongesprek, rijst de vraag of deze door blijft lopen ondanks dat beeld en geluid over internet gaan. Dit zou nodig kunnen zijn als back-up, mocht de internetverbinding haperen, of voor de telefoonbedrijven om geld te kunnen innen voor een videogesprek.

Apple heeft dit weekend tegenover Business Insider laten weten dat ‘het telefoongesprek eindigt zodra een FaceTime-gesprek tot stand komt.’ VoiP via Wifi wordt betrouwbaar gevonden en een back-up is daardoor niet nodig. Goed nieuws dus! Je hoeft je geen zorgen te maken om je belminuten tijdens het videobellen.

Of FaceTime in de toekomst ook via 3G (mobiel internet) mogelijk wordt is nog onduidelijk. Steve Jobs zei tijdens zijn keynote dat Apple hierover in gesprek is met de telefoonproviders. Het is afwachten of zij daarvoor wél kosten in rekening gaan brengen. Veelvuldig gebruik van videobellen zou namelijk een flinke belasting van hun datanetwerken tot gevolg hebben, terwijl de meeste klanten nu nog over een onbeperkte databundel beschikken voor een vast bedrag per maand.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  appleharm

  Fijn! Zo kun je met Face-Time ook lekker gratis doorbellen!

 • Profielfoto
  KingChaos

  Ik hoop dat de telecomnetwerken gewoon met de toekomst mee willen gaan en snappen dat ALLES straks via het internet gaat. Niet dat ze ertegenin gaan omdat ze er dan meer geld uit kunnen halen ofzo (zoals lijkt te gebeuren bij de oliemaatschappijen).

  Ik vind het een mooi toekomstbeeld hoor! 1 internet abonnement op je telefoon en gewoon bellen met video. Belminuten en smsjes zijn echt extreem ouderwets.

 • Profielfoto
  Jens

  Daarmee ben ik het absoluut mee eens KingChaos!

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Mooi toekomstbeeld, maar ik denk dat het nog wel even een toekomstbeeld blijft. Ik wil i.i.g. voorlopig nog graag sms’jes en belminuten voor die 95% van mijn contactenlijst die géén smartphone heeft!

 • Profielfoto
  GT1988

  Ja der zal nog wel een paar jaar overheen gaan voor het echt zo ver is maar de markt begint ook door de komst van de iPad met microsim natuurlijk wel te verschuiven. Een goede ontwikkeling als je het mij vraagt!

  Ontopic: Als ze voor Facial Time kosten gaan rekenen wordt het een grote flop imo… Videobellen is al eerder geprobeerd en dat was ook geen succes omdat het erg duur was.

 • Profielfoto
  brandfles

  Ik ben iOS4 nu aan het downloaden:lol:

 • Profielfoto
  polansky

  Dit bericht klopt waarschijnlijk niet helemaal.

  Op het moment dat de verbinding tot stand wordt gebracht kost je dit dus gewoon 1 belminuut.

  Er is immers een telefonische verbinding tot stand gekomen ook al wordt deze vrijwel direct daarna verbroken. De meeste operators hanteren een de tarief waarbij de eerste minuut altijd volledig wordt doorberekend, ook als het gesprek korter is geweest….

  Maar we zullen het gaan zien…

 • Profielfoto
  Statenweg

  @polansky: Dit bericht beweert ook niet dat je helemaal niets betaalt. Het gaat erom of je blijft betalen of niet (in de vorm van belminuten) als je tijdens een telefoontje besluit over te schakelen op FaceTime. Zolang je eerst een ‘normaal’ telefoongesprek moet opzetten voor FaceTime zullen er inderdaad altijd wat kosten bij komen kijken.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Niet verkeerd!

 • Profielfoto
  reinierzoutendijk

  3G unrestrictor:)

 • Profielfoto
  polansky

  @statenweg
  Er staat toch als titel ‘Laat belminuten ongemoeid’.
  Ik denk dat die titel niet klopt. Als de verbinding tot stand wordt gebracht is het zeer waarschijnlijk dat een operator dit ziet als minimaal 1 belminuut en als dat zo is dan is er daarmee dus wel degelijk sprake van het feit dat facetime je in dat opzicht dus wel degelijk belminuten kost.

 • Profielfoto
  Statenweg

  @polansky: Het artikel brengt je de details.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Apple heeft een fantastische methode van gesprekken gevonden. Je belt iemand op en dan bepaal je met je partner of een videogesprek wel haalbaar is (je moet de iPhone immers vasthouden en soms gaat dat moeilijk). Nu nog mobiele gegevensnetwerken ondersteunen in FaceTime en ik applaudisseer Apple voor het eindelijk heruitvinden van videotelefonie.

  FaceTime zal echter alleen een succes wordt als alle telefoons het FaceTime-protocol ondersteunen. Er is internet nodig en ten minste een 3G-verbinding. Als je nog vaststelt dat er veel systeembronnen voor de technologie benodigd zijn dat kan je veilig vaststellen dat de meeste telefoons dat niet kunnen halen, en dat vind ik spijtig.

  Ik hoop dat de telecomnetwerken gewoon met de toekomst mee willen gaan en snappen dat ALLES straks via het internet gaat. Niet dat ze ertegenin gaan omdat ze er dan meer geld uit kunnen halen ofzo (zoals lijkt te gebeuren bij de oliemaatschappijen).

  Ik vind het een mooi toekomstbeeld hoor! 1 internet abonnement op je telefoon en gewoon bellen met video. Belminuten en smsjes zijn echt extreem ouderwets.

  Internet via 2G/3G/4G is ook technisch gezien ook een gesprek, maar dan met de operator die je verbindt met het internet. Hetzelfde geldt voor SMS en MMS.:wink: Ik wil wel dat gesprekken wel statusmeldingen ondersteunen, net zoals bij iChat.

 • Profielfoto
  Kobes

  @ctxppc
  Heruitvinden van videotelefonie doordat je de keuze hebt? Vreemde stelling, aangezien ik op die gare nokia van mijn werk ook gewoon kan kiezen of ik videocall wil of niet. De tegenpartij kan volgens mij ook weer gewoon kiezen, dus er is net zoveel verplicht als bij FaceTime.
  Of je moet bedoelen dat je met de iPhone eerst gaat praten en dan overschakelt. Dan is mijn vraag 1) of dat daadwerkelijk zo werkt (kan me de demo niet precies meer herinneren) en 2) mag je dat al heruitvinden noemen? Ik vind van niet, maar dat is ook maar een mening.

 • Profielfoto
  JTD

  Lijkt me maar lastig om je iPhone voor je harses te houden zodanig dat men je ook nog goed kan zien. Lichtomstandigheden, omgevingsgeluid en pirvacy zullen heel vaak roet in het eten gooien.
  Op de illustratie staan de personen lekker helder en centraal in beeld (zo wordt het fraai verkocht), maar als ik soms met mensen Skype dan is het voor velen al moeilijk om het hoofd in een 17″ scherm te passen…

 • Profielfoto
  Chantal C.

  Zou mooi zijn als je met FaceTime gewoon een videochat kan met een willekeurig iChat account. Moet toch mogelijk zijn zou je zeggen…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het wordt pas echt interessant als je ook met andere merken smartphones via 3G kunt ‘beeldbellen’. Voor veel gesprekken vanaf mijn iPhone gebruik ik NU al een Voip account, dat veel goedkoper is dan de belminuten van T-Mobile. Voor een beltegoed van minimaal €10 (dat in een half jaar moet zijn opgebruikt) kan ik vanaf mijn iPhone overal waar ik ben GRATIS bellen met alle vaste lijnen in Nederland. Bellen met andere mobieltjes is 10 cent (ik weet niet precies wat dat bij T-Mobile kost) en smssen kost in Nederland 4 cent per sms en met veel landen zelfs gratis bellen en smssen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  En eh…..waarom zou je da face-cam niet gewoon kunnen gebruiken voor chatten via Hotmail, Yahoo, Skype etc? Kan dat of niet? Nog niets over gehoord.