“Apple richt pijlen op Televisie-industrie”

Door: Koen van Tongeren - 11 reacties

De afgelopen tijd is Apple flink losgegaan in het aankopen van ondernemingen in nieuwe bedrijfstakken. Van computerchips tot streaming muziekdiensten, advertentieplatforms en omgeving-gerelateerde zoekmachines. Met meer dan 40 miljard dollar in contanten kan Apple zijn expansiedrift makkelijk financieren.

Business Insider denkt dan ook dat Apple’s koopjesjacht nog lang niet ten einde is. Het bedrijf zou zelfs van plan zijn 1 miljard dollar uit te geven om voet aan de grond te krijgen in de televisie-industrie. Dit project zou geleid worden door Adrian Perica, een voormalig bankier die recent in dienst gekomen is bij Apple.

De geruchten dat Apple een grotere speler wil worden in de televisiewereld zijn er al jaren. Recent nog werd beweerd dat een nieuwe, cloud-based versie van de Apple TV aanstaande zou zijn, gebaseerd op iOS 4. Recent zei Apple CEO Steve Jobs nog in een interview dat het computerbedrijven niet zomaar lukt om voet aan de grond te krijgen in de televisiewereld. Omdat mensen niet bereid zouden zijn veel geld te betalen voor een set top box is een compleet nieuwe strategie nodig om geld te kunnen verdienen in die markt. Wellicht dat een goedkope Apple TV in combinatie met deals met Studio’s en omroepen de markt kunnen openbreken. Het zal echter moeten blijken of een investering van 1 miljard daar wel genoeg voor is.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  nvrooij

  Ik zou het openbreken van de TV markt van harte toejuichen. Dat gezegd hebbende ben ik ook realist genoeg om te weten dat als Apple zich in deze markt gaat begeven, zij zich in eerste instantie alleen op de Amerikaanse markt zal richten. Europa is zo complex wat betreft de infrastructuur en regelgeving dat ik het voorlopig nog niet hier zie komen.

  iTunes (films) zijn ook al jaren onderweg en op enkele landen na heeft het nog steeds geen volledige dekking in Europa.

 • Profielfoto
  chonazz

  Apple heeft zelfs de verhuur en verkoop van films buiten de US niet voor elkaar gekregen. Vraag me sterk af of dit ze dan wel gaat lukken. Met de sterk groeiende internationale iPad en de nieuwe iPhone verkoop cijfers zou het dom zijn van Apple om iets uit te brengen dat enkel in de US beschikbaar is.
  Hiermee stoten ze internationale gebruikers, die dankzij de iPhone e iPad hun eerste Apple product ontdekt hebben aardig tegen het hoofd.

  Jonas

 • Profielfoto
  Mac-@

  Tja, wat mij betreft gaan ze lekker los maar liever heb ik inderdaad dat ze eerst de film rechten in NL eindelijk eens op orde krijgen. Of bied een “spotify achtige” muziek en film dienst aan… Ik neem direct een abonnement!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Only in America! (Vrees ik… )

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Apple moet gewoon een WIFI TV op de markt brengen met een soort iOS. Daarnaast een soort iTV Store waarmee je je kunt abonneren op programma’s of zenders.

  Denk dat iedereen dan de iPhone als afstandsbediening kan gebruiken.

  Het is wel zeer moeilijk om binnen deze markt te komen maar het gaat Apple lukken. Eerst zullen de Apple-diehards de TV kopen. Daarna volgt de rest vanzelf.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Mij lijkt een “NetStore” ideaal! Waar je net als bij de Apps, koppelingen naar gecertificeerde tv kanalen kan downloaden en installeren. Het is dan aan de netwerken om hier in mee te gaan. De eerste aanbieders zullen beloond worden met meer viewers. Apple bedenkt de standaard en wie wil mag inhaken op het hele feest. Als gebruiker kan je dus wereldwijd kanalen verzamelen en als je wil, per taal of genre sorteren.

 • Profielfoto
  MB12

  Eerst zien, dan geloven.

 • Profielfoto
  Afroman

  Als we met z’n allen in Amerika gaan wonen hebben we dat probleem ook niet meer.

 • Profielfoto
  KingChaos

  Als iedereen daarheen gaat blijf ik lekker hier;)

 • Profielfoto
  PvdO

  Het duurt eeuwig totdat het in Europa komt, maar als het komt zou het gaaf zijn. Televisie en Studio zijn midden in een zin trouwens gewoon zonder hoofdletter…

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Leuk maar over 10 naar is dat nog steeds niet in Europa…