“Apple gaat medewerkers Foxconn meer betalen”

Door: Anth - 22 reacties

De afgelopen weken is het bedrijf Foxconn, dat onder andere producten voor Apple fabriceert, vaak negatief in het nieuws gekomen. De werkomstandigheden in de fabrieken van Foxconn zouden slecht zijn met als gevolg de zelfmoord van tenminste 10 werknemers. Analisten merkten toen al op dat het zelfmoordpercentage in de fabrieken van Foxconn in China lager ligt dan het landelijk gemiddelde. Toch gaf Apple vorige week aan de zaak te onderzoeken en de gezondheid van de fabrieksarbeiders hoog in het vaandel te hebben staan.

De website Gizmodo heeft nu een gerucht¬†gepubliceerd¬†waaruit blijkt dat Apple van plan is de werknemers mee te laten delen in de winst op producten. Zo zouden werknemers die iPhones fabriceren zo’n 1 √° 2% van de winst van een iPhone ontvangen. Hiermee hoopt Apple de salarissen van de fabrieksarbeiders wat omhoog te stuwen en zo ook het moraal onder de werknemers op te krikken. Werknemers die in de fabrieken van Foxconn werken ¬†moeten het nu doen met een maandelijks salaris van omgerekend zo’n 130 dollar. Foxconn maakt niet alleen producten voor Apple, ook HP en Dell laten hun computers door Foxconn in elkaar zetten.
Is het eigenlijk wel aan Apple om zich met de bedrijfsvoering van Foxconn te bemoeien?

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  garenor

  Zulke negatieve publiciteit is niet goed voor Apple. Maar ik denk wel dat Apple baat heeft bij een goed moraal in deze fabrieken. Apple verdient geld als water op dit moment. Ik denk dat het wel goed is om wat terug te laten vloeien naar de mensen die veel van hun producten mogelijk maken.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ja, in China is dat helaas nodig ja..

 • Profielfoto
  p1eter

  Ja want negatieve berichtgeving over een producent van Apple producten leidt tot imagoschade..

 • Profielfoto
  jeroenhorst

  Apple heeft er zeker een groot belang bij dat de medewerkers van Foxxcom op de juiste manier behandeld worden en goed betaald worden. Niet allen voor de eventule imagoschade maar ook voor de toekomst van het bedrijf zelf.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Dan zullen de producten ook wel weer duurder gaan worden Apple kennende…

 • Profielfoto
  Anth

  Apple is natuurlijk maar één van de vele merken die gebruikt maakt van de diensten van Foxconn. De media heeft Apple als schuldige aangewezen dus ik kan me enigszins voorstellen dat Apple de schade probeert beperken door deze aankondiging. Maar Apple geeft nu indirect wel toe dat zij verantwoordelijk zijn voor de slechte omstandigheden, naar mijn mening dan..

 • Profielfoto
  Zakske

  Apple is natuurlijk maar één van de vele merken die gebruikt maakt van de diensten van Foxconn.

  Het aandeel van Apple in die fabriek van Foxconn is wel érg groot. Een vriend van me is er pas geweest, en vertelde me dat alleen de productieafdeling voor de iPad al 70.000 werknemers telt.

 • Profielfoto
  koenvisser

  @Anth: direct of indirect is apple niet verantwoordelijk voor de slechte omstandigheden. Het is toch het bedrijf van Foxconn of niet?

 • Profielfoto
  p1eter

  @Anth Apple geeft helemaal niet toe dat zij verantwoordelijk zijn voor de slechte omstandigheden, ze denken echter wel dat door salarisverhoging de omstandigheden zullen verbeteren, twee verschillende dingen.

 • Profielfoto
  jf

  Het aandeel van Apple in die fabriek van Foxconn is wel érg groot. Een vriend van me is er pas geweest, en vertelde me dat alleen de productieafdeling voor de iPad al 70.000 werknemers telt.

  Hoeveel mensen werken er in totaal? 70.000 kan procentueel nog maar relatief bescheiden zijn natuurlijk…

  Moet Apple zich ermee bemoeien? Ja, natuurlijk, los nog van de imagoschade heb je als opdrachtgever wat mij betreft ook een morele verplichting dat het bij je opdrachtnemers ook goed geregeld is. Natuurlijk kun je je niet rechtstreeks met de bedrijfsvoering bemoeien (dan moet je het bedrijf zelf gaan runnen), maar je kunt ze wel be√Įnvloeden door zoals in dit geval meer te gaan betalen, maar dan daar ook wat voor terug te vragen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Hoeveel mensen werken er in totaal? 70.000 kan procentueel nog maar relatief bescheiden zijn natuurlijk…

  In totaal werken er 400.000 mensen, dus 17,5% van het personeel van die fabriek van Foxconn werkt aan de iPad. Daarnaast produceren ze er ook de MacBook, MacBook Pro en iPhone. Meer dan de helft van het personeel schroeft dingen voor Apple in elkaar.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Natuurlijk moet Apple zich bemoeien met de arbeidsomstandigheden en (in mindere mate) met het salaris van de werknemers van Foxconn.
  Het is in Nederland gebruikelijk dat Amerikaanse bedrijven hun normen voor wat betref de arbeidsomstandigheden en het personeelsbeleid zoveel mogelijk in de bedrijfscultuur integreren. Voor zover dat past binnen de cultuur en de wetgeving van het land zelf.
  Niet voor niets loopt men te hoop tegen bedrijven die (waar of niet) kinderarbeid laten verrichten.
  De producten mogen dan goedkoop zijn, de morele- en imagoschade voor zo’n bedrijf is veel hoger.
  Apple (c.s) realiseert zich dat ook en zal het bedrijf, als het goed is, wijzen op misstanden en sturing geven om de misstanden te verbeteren.
  Het probleem kan wel zijn dat er misschien weinig alternatieven zijn om de producten te fabriceren. En de producten zullen wellicht duurder worden.
  Maar ook dan zal niets doen negatief uitvallen in de publieke opinie.
  Misschien is het delen van de winsten op de producten een oplossing. Daarbij moet duidelijk zijn dat het gaat om de kwaliteit en niet om de kwantiteit.
  Apple mag zelf uit die spagaat zien te komen.
  (off topic: die onnodige witregels in een post is nog steeds een ergerlijk verschijnsel :angry: )

 • Profielfoto
  peterfoliant

  Apple moet zich zeker met de arbeidsomstandigheden bezighouden en haar invloed uitoefenen. Ik kan me goed voorstellen dat Apple om bedrijf-economische redenen haar produkten in China laat vervaardigen. Maar als lage productiekosten gepaard gaan met uitbuiting van mensen dan gaat mij dat te ver. Ik verwacht van Apple dat zij ter dege rekening houdt met al de gevolgen van haar productie, ook de sociale. Wat mij betreft komt Apple naast het bekende milieulijstje ook met een sociaal lijstje waarop o.a. staat dat aan Apple producten geen uitbuiting ten grondslag ligt. Natuurlijk inclusief het bijbehorende beleid dat daarop toeziet. Ik kan als consument dan met een gerust hart Apple producten blijven kopen.

 • Profielfoto
  MedahOSX

  Ik lees toch echt “werkomstandigheden zijn slecht” , wat heeft geld daar nou mee te maken? Ze hebben er meer aan als ze niet te lang per dag hoeven te werken, meer pauze krijgen, een stukje mogen lopen etc.

 • Profielfoto
  Kobes

  @Zakske, op de site van Foxconn, waar ook de audit van Apple staat, vermelden ze wat anders:

  The manufacturing facility supports over 200,000 employees (Apple uses less than 15% of that capacity) and has the services you’d expect in a medium city. The campus includes factories, employee housing, banks, a post office, a hospital, supermarkets, and a variety of recreational facilities including soccer fields, a swimming pool, TV lounges and Internet cafes. Ten cafeterias are also located throughout the campus offering a variety of menu choices such as fresh vegetables, beef, seafood, rice, poultry, and stir-fry noodles. In addition, employees have access to 13 different restaurants on campus. Employees were pleased with the variety and quality of food offerings.

 • Profielfoto
  Zakske

  @Zakske, op de site van Foxconn, waar ook de audit van Apple staat, vermelden ze wat anders:

  Foxconnn heeft één keer een audit gemaakt voor Apple, en die dateert van augustus 2006. Het personeelsbestand was toen 200.000 man, en Apple gebruikte daar 15% van (= 30.000 man). Het enige contract dat Apple toen met Foxconn had was voor de productie van laptops, minder dan 3 miljoen stuks in 2006.
  Nu werken er 400.000 mensen, en Apple verkoopt bijna 2 keer zoveel laptops. Bovendien produceert Foxconn tegenwoordig ook de iPhone en iPad… dat alleen zijn al 2 x 70.000 man. Tel er de ongeveer 60.000 man van de MacBook / MacBook Pro-afdeling bij en je komt op 200.000 mensen die bij Foxconn voor Apple werken. Foxconn bouwt daarnaast ook nog wat kleinere dingen voor Apple (AirPort / TimeCapsule), dus Apple gebruikt wel degelijk meer dan 50% van de productiecapaciteit van deze fabriek van Foxconn.

 • Profielfoto
  markschalken

  Voor zover ik weet, moet de doorsnee chinese werknemer zich schikken in rauw-kapitalistische wetten, zoals die in de 19e eeuw bij ons. Hier zijn de scherpe kanten er inmiddels af, hoewel onlangs bedrijven als de NS moesten worden overtuigd dat ze wel degelijk medeverantwoordelijk zijn voor de slechte arbeidsomstandigheden van schoonmaakpersoneel.

  Als voorbeeldstellende marktleider, met veel koopkrachtige klanten die niet op een euro of dollar kijken, is Apple bij uitstek degene die actie kan en moet ondernemen – kwestie van bedrijfsethiek: macht geeft verantwoordelijkheid.

 • Profielfoto
  Chester16

  Apple is en blijft een bedrijft dat winst najaagt. Zij zullen waarschijnlijk niet investeren in iets, zonder er in de toekomst iets voor terug te krijgen

 • Profielfoto
  qazwsx

  Is het eigenlijk wel aan Apple om zich met de bedrijfsvoering van Foxconn te bemoeien?

  Tsjonge, diegene die dit geschreven heeft snapt niet veel van moderne bedrijven. Alles wordt gemaakt door lange ketens van leveranciers. Bijna geen enkele fabrikant maakt nog dingen van a tot z in zijn eigen bedrijf.

  Je kunt natuurlijk zeggen dat je je spullen ergens inkoopt en niets te maken hebt met mens, milieu of wat die leverancier in zijn algemeenheid doet. Maar dan doe je hetzelfde als een supermarkt die chocola verkoopt wat door slavernij-praktijken zo goedkoop mogelijk is. Of een tuinmeubelen zaak die tropisch hardhout verkoopt en zijn schouders ophaalt over wat er in Indonesi√ę gebeurt met de tropische bossen. Of BP die zegt: “dat boorplarform hebben wij alleen maar gehuurd”. Daar kom je niet meer mee weg. Afgezien van de publieke opinie is het moreel niet houdbaar.

 • Profielfoto
  FilX

  Wat mij betreft komt Apple naast het bekende milieulijstje ook met een sociaal lijstje waarop o.a. staat dat aan Apple producten geen uitbuiting ten grondslag ligt. Natuurlijk inclusief het bijbehorende beleid dat daarop toeziet. Ik kan als consument dan met een gerust hart Apple producten blijven kopen.

  Precies mijn gedachten.

  Mensen die zich alleen druk maken over het imago van Apple of de schuld afschuiven en met cijfertjes gaan gooien om de indruk te wekken dat het allemaal wel meevalt moeten zich schamen en nog maar eens bij hunzelf te raden gaan als ze hun iPod aanzetten over hoeveel bloed, zweet en tranen er aan hun iPodje kleven.

  Ondernemerschap is meer dan producten omzetten in geld en als je ethiek en moraal stopt bij de glazen voordeur van je hoofdkantoor ben je in mijn ogen geen ondernemer maar een maffia organisatie die over lijken gaat…

  “Think different” was het toch ?

 • Profielfoto
  Volkie

  Het aandeel van Apple in die fabriek van Foxconn is wel érg groot. Een vriend van me is er pas geweest, en vertelde me dat alleen de productieafdeling voor de iPad al 70.000 werknemers telt.

  Hoeveel mensen werken er in totaal? 70.000 kan procentueel nog maar relatief bescheiden zijn natuurlijk…

  volgens cijfers van 2007 zo’n 200.000

 • Profielfoto
  1984

  Apple verdedigt Chinese iPhone-maker Apple-ceo Steve Jobs heeft het opgenomen voor Foxconn, de Chinese iPhone-maker die te maken heeft met een serie zelfmoorden. Foxconn is volgens Jobs ‘geen sweatshop’ Op de enorme campus van Foxcon in Zuid-China zetten ongeveer 400.000 mensen producten in elkaar.Apple lijkt in verlegenheid te zijn gebracht door de kwestie. In Hongkong zijn vorige week bij protesten al foto‚Äôs van iPhones ritueel verbrand.