Admob valt buiten de boot met nieuwe Appstore-regels.

Door: Anth - 20 reacties

Afgelopen maandag kondigde Steve Jobs aan dat het besturingssysteem iPhone OS voortaan als iOS door het leven zal gaan. Een logische keuze nu steeds meer apparaten als de iPad en in de toekomst wellicht de Apple TV gebruik maken van dit besturingssysteem. Met deze aankondiging wijzigde Apple ook de voorwaarden die aan ontwikkelaars van apps gesteld worden.

In april wijzigde Apple deze voorwaarden ook al. Toen werd een sectie aangepast waardoor advertentiebedrijven geen gegevens van gebruikers meer mochten verzamelen met technieken die werden ingebouwd in apps. Deze wijziging werd doorgevoerd nadat het onderzoeksbureau ‘Flurry Analatics’ via de Appstore bijhield welke besturingssystemen er gebruikt werden. Zo kwam in januari aan het licht dat de iPad al uitvoerig getest werd op de Apple Campus. Afgelopen maandag werd sectie 3.3.9 opnieuw gewijzigd. Volgens de sectie hanteert Apple vanaf nu de volgende voorwaarden:

Er mogen geen gegevens over gebruikers en apparaten verzameld, gebruikt of vrijgegeven worden aan externe partijen tenzij de consument daar toestemming voor heeft gegeven.

Ook staat in de voorwaarden

Deze informatie kan enkel worden verstrekt aan een onafhankelijk advertentiebedrijf dat als kerntaak het exploiteren van mobiele reclame heeft.
Bijvoorbeeld: Een advertentiebedrijf dat onderdeel is van een groter bedrijf dat mobiele devices distribueert wordt niet als onafhankelijk beschouwd.

En daar wringt de schoen voor de grootste concurrent van Apple’s iAd, Admob. Admob is namelijk overgenomen door Google, een bedrijf dat natuurlijk onder andere het besturingssysteem Android ontwikkelt. Met de huidige voorwaarden mogen ontwikkelaars namelijk geen gebruikersinformatie aan Admob verstrekken omdat het bedrijf niet als onafhankelijk wordt beschouwd.

Apple heeft hoge verwachtingen van het adverentienetwerk iAd. Maandag werd duidelijk dat er al voor 60 miljoen dollar aan advertentietegoed verkocht was aan bedrijven als Best Buy en Disney.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  JustThatDutchGuy

  lol 1st

 • Profielfoto
  Bor

  NU BEN JE COOL HOOR!

 • Profielfoto
  Japsuh

  Dit begint wel belachelijke vormen aan te nemen… Er mag al zo weinig meer in de Appstore, als Apple de voorwaarden telkens veranderd blijft er geen concurrentie meer over.

 • Profielfoto
  kpr

  Ai, dat AdMob lijkt dus een dure aanschaf te zijn geweest voor Google als ze niet meer op de iPhone mogen adverteren…

 • Profielfoto
  DeXoN

  Ze mogen toch wel adverteren? Ze mogen wel geen gegevens verzamelen.

 • Profielfoto
  qazwsx

  apple = microsoft (in gedrag dan)

 • Profielfoto
  joostjoost

  Ik ben er wel blij mee dat Apple spyware probeert te weren van de iPhone.

  Apple verbiedt ontwikkelaars om privé gegevens ongevraagd naar AdMob (Google) te versturen. Het betreft gegevens over waar je wanneer bent en welke informatie je met welke applicatie raadpleegt.

  Natuurlijk zat het Apple ook niet lekker dat concurrent Google via deze spyware allerlei concurrentie gevoelige informatie over het iOS platform zou verzamelen.

 • Profielfoto
  KingChaos

  Apple is een beetje die Death Grip van Darth Vader aan het doen;)

  Alles gaat zoals Apple wilt dat het gaat.
  Geen Flash, dus de gebruiker blijft aangewezen op Apps uit de Appstore = cash voor Apple.
  Geen andere advertentieplatformen in iOS = cash voor Apple.

  Ze willen 100% de controle houden. Ik kan het ze niet kwalijk nemen en tot nu toe werkt het super! Als je dat nog gaat ontkennen ben je verkoopcijfer-blind. Ik hoop alleen dat ze niet gaan doordraaien en dat ze altijd de user-experience in overweging houden bij het maken van dit soort keuzes.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Dit gaat problemen opleveren in verband met misbruik van een monopoly-positie. En terecht.

 • Profielfoto
  druppelstop

  Het lijkt mij terecht dat Apple voorkomt dat googeli je data verzameld. Dat willen we allemaal toch niet? En monopolie?!?!? Dan koop je toch geen iPhone maar een Andriodfoon en laat je die helemaal vol admobben.

 • Profielfoto
  RJ

  Tijdens all things digital heeft Steve hier al iets over gezegd: Er waren andere partijen die ongevraagd data verzamelden. Apple wil dit niet, zelf vragen ze altijd elke keer of er informatie gebruikt mag worden (zei hij). Dit vind ik alleen maar goed. AdMob kan dus prima doorgaan met advertenties op de iPhone, mits ze geen data verzamelen. Misschien niet fijn voor adMob, wel voor de gebruiker.

 • Profielfoto
  rlaman

  iAd is onderdeel van een grotere organisatie, die mobiele apparatuur distribueert. iAd mag dus volgens de voorwaarden van Apple geen gegevens verzamelen.

 • Profielfoto
  Richard from Rotterdam

  Wat mij betreft wordt er helemaal niet geadverteerd op de iPhone. Daar heb ik m niet voor gekocht!

 • Profielfoto
  Retyro

  En zo hoort het!, ik heb het een beetje gehad met google die je je privacy probeert te ontnemen.

  @rlaman: voor zover ik weet gebeurt dat ook niet, de iAd advertenties die bij jou worden weergegeven zijn afhankelijk van de app en niet van jouw persoonlijke gebruikersgedrag.

 • Profielfoto
  EWH

  Rustig jongens, nu kan Apple jullie info verzamelen met iAd:grin: Maar nee, goed dat Google geweerd wordt, nee echt, toppie. Nu zijn we veilig van meeglurende bedrijven haha:sealed:

 • Profielfoto
  Sufkont

  druppelstop 4 uur geleden
  Het lijkt mij terecht dat Apple voorkomt dat googeli je data verzameld. Dat willen we allemaal toch niet? En monopolie?!?!? Dan koop je toch geen iPhone maar een Andriodfoon en laat je die helemaal vol admobben.

  Meer lezen: http://www.onemorething.nl/2010/06/admob-valt-buiten-de-boot-met-nieuwe-appstore-regels/#ixzz0qN4iU5Av

  Helemaal mee eens

  Je gaat toch ook niet klagen dat de mercedes niet geen auto’s wil verkopen met een lada motor of zo?
  Je koopt een compleet product met alles wat er bij hoort.
  En daar moet je het mee doen.
  Als je dat niet wilt dan koop je het product niet
  zo simpel is het

 • Profielfoto
  jonastreub

  Het is niet zozeer dat je geen Mercedes auto wil verkopen met een Lada motor. Je wilt absoluut niet dat welke concurrent dan ook tijdens de ontwikkeling weet wat Mercedes precies aan het maken is.

 • Profielfoto
  ctxppc

  :yum:

 • Profielfoto
  rlaman

  @Retyro: ik had iets meer intelligentie verwacht op mijn ironische opmerking. Voor het geval het nog niet helemaal duidelijk is: iAd bevindt zich in dezelfde situatie ten opzichte van Apple als Admob ten opzichte van Google. Ontwikkelaars mogen dus geen informatie verstrekken aan iAp. Zo heeft Apple nog eens iets aan haar dure aquisitie voor de iPhone markt (@Retyro: laatste zin is weer een ironische opmerking).

 • Profielfoto
  MadDonna

  De grote waakhond organisaties hebben Apple al in het vizier. Als die organisaties hun zin krijgen heeft Apple een probleem.