Undercover 4 voor Mac, iPhone en iPad

Door: Jan David Hanrath - 22 reacties

We schreven een paar jaar geleden al over Undercover, de software van het Belgische bedrijf Orbicule die helpt bij het terugvinden van je Mac wanneer deze gestolen is. Sinds een jaar vindt Undercover ook je iPhone terug en nu natuurlijk ook je iPad. Maar de concurrentie heeft in de tussentijd ook niet stil gezeten. Apple biedt Find my iPhone aan als onderdeel van MobileMe en er is het gratis programma Prey.

Orbicule zegt dat een beetje concurrentie ze scherp houdt. Niet gek dus dat ze kortgeleden Undercover 4 hebben gelanceerd met een aantal nieuwe functies die het terugvinden van je dierbare Apple goodies nog makkelijker moet maken. Nieuw is dat UndercoverCenter, de website die werd geïntroduceerd voor de iPhone-versie van Undercover, nu ook Macs ondersteunt. De website lijkt op Find My iPhone, waarbij je op een kaart ziet waar je Mac,  iPhone, iPad of iPod touch voor het laatst verbinding heeft gehad met internet. Je kunt ook screenshots en camerabeelden van de iSight bekijken die de Mac automatisch doorstuurt.

Deze gegevens en een connectie-log kun je met een druk op de knop als zip-bestand downloaden, om vervolgens aan de politie te overhandigen. Mocht je geen vertrouwen hebben in het op deze manier terugkrijgen van je Mac, dan kun je nog overstappen op plan B: het volledig locken van je Mac op afstand en het weergeven van een instelbare tekst op het scherm. Daarnaast vertelt synthesizerstem Alex iedereen in de omgeving van de Mac dat de computer gestolen is.

Undercover 4 is een gratis upgrade voor geregistreerde gebruikers en kost voor nieuwe gebruikers 42,- euro voor 1 Mac, 51,- euro tot 5 Macs en 213,- euro tot 25 Macs. Studenten krijgen 8,- euro korting op de 1 Mac-versie.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  TakeTheBox

  Zal er eens serieus naar gaan kijken, m’n MacBook Pro 15″ 2.53 i5 is toch wel wat waard.. haha:)

 • Profielfoto
  snipper

  Aangezien plan B nogal kansloos is zullen niet veel Maccies €42 euro doneren maar kiezen voor het gratis Prey. Sowieso maar afwachten of een dief / nieuwe ‘eigenaar’ zo dom is om de Mac niet eerst grondig te wissen.

  Maar ja, hij is ook dom genoeg om een computer te jatten dan wel helen natuurlijk.

 • Profielfoto
  Stendec

  In 4 jaar tijd zijn er slechts 200 macs teruggevorderd met deze software en toch noemen ze het effectief?

 • Profielfoto
  Jur

  Sowieso maar afwachten of een dief / nieuwe ‘eigenaar’ zo dom is om de Mac niet eerst grondig te wissen.

  Uit de F.A.Q. van Orbicule:

  What if someone does a clean install of OS X on my machine?
  You can prevent this by installing a firmware password.

  En is plan B juist niet een van de slimste dingen aan Undercover?

 • Profielfoto
  topaj

  200 in 4 jaar is ongeveer 1 in de 7 dagen.

 • Profielfoto
  Volkie

  200 in 4 jaar is ongeveer 1 in de 7 dagen.

  Tja en hoeveel zijn er gestolen die niet via orbicule zijn terug gevonden. 200 zegt niet zo veel, het klinkt inderdaad niet veel maar als Orbicule maar 201 keer gebruikt is dan is het dus wel erg effectief. Voor die paar tientjes heb ik het ook aangeschaft en het mooie is dat veel mensen een Apple willen maar niet heel veel mensen weten hoe je een mac moet erasen en het firmware password eraf moet halen. Ik geloof best dat veel “dieven” niet weten wat te doen als ze een Mac stelen en deze meteen doorverkopen aan niets vermoedende nieuwe “eigenaren”. Hopelijk heb ik het nooit nodig maar mijn topmodel MBP wil ik niet graag kwijt dus is de investering het mij wel waard.

 • Profielfoto
  Tjerker

  1x op een forum als dit kijken om te zien hoe je een mac schoon installeert en ook dat argument gaat niet op… lijkt me redelijk kansloos.

 • Profielfoto
  Rickje

  Mac resetten, opstarten met ALT of T ingedrukt…??

  Of denk ik nu al te slim?

 • Profielfoto
  MB12

  Offtopic: Waarom staan er altijd bij productnamen als Mac, iPhone, iPod en iPad altijd links naar de Apple website? Ik denk niet dat er mensen op deze site zijn die niet weten wat een iPhone is hoor.

 • Profielfoto
  matthijsvdr

  dit nieuws is toch al weer even oud en dus geen echt nieuws meer……

  http://orbicule.blogspot.com/

  http://www.tuaw.com/2010/04/14/orbicule-releases-undercover-4/

 • Profielfoto
  Max14

  @ Ken Frieser

  Offtopic: Waarom staan er altijd bij productnamen als Mac, iPhone, iPod en iPad altijd links naar de Apple website? Ik denk niet dat er mensen op deze site zijn die niet weten wat een iPhone is hoor.

  OMT krijgt, als jij via zo’n link iets koopt bij Apple, een klein bedrag van Apple.

 • Profielfoto
  macjk

  @rickje dan moet je wel het EFI password weten anders kan je geen nieuw OS installeren. (zal ook wel te kraken zijn maar is vrij goed beveiligd)

 • Profielfoto
  macpro

  @Rickje: ja. Want daarvoor heb je dus het firmware password. Want dan kun je die actie niet uitvoeren, tenzij je het firmware password eerst verwijderd.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Bij mijn weten is Prey nog altijd niet beschikbaar voor iPhone (?).

 • Profielfoto
  Appletosh

  Wel leuk dat Undercover 4. Ik vraag me alleen af in hoe verre
  NL politie assistentie wil verlenen bij het opsporen van je Mac en de dader.
  Volgens mij hebben zij het veel te druk met andere dingen.

  Met een goede inboedel verzekering ben je beter af!

 • Profielfoto
  hapipiko

  Boeiende toepassing.

  Zou het nog meer effectief zijn als de dief bij het eerste opstarten meteen een foto te zien krijgt met zijn eigen kop er op?
  En daarbij de tekst:
  Uw gegevens zijn inmiddels verzonden naar Undercover.
  Deze foto wordt binnenkort op Youtube gezet met uw adresgegevens.
  U heeft 24 uur de tijd om contact op te nemen met de wettige eigenaar via ..@..

 • Profielfoto
  KingChaos

  @appletosh De politie gaat echt geen moeite voor je doen hoor. Waarom zouden ze een eerlijke burger helpen met het terugkrijgen van je spullen als ze je ook kunnen bekeuren voor zonder licht rijden (nadat je lampjes net zijn gejat bijv.).
  Toen mijn iPhone echt net was gejat belde ik op maar zeiden ze dat het een te lage prioriteit had om er wat mee te doen. Beetjjje jammer.

 • Profielfoto
  klonic

  Ik heb mn MBP via ABN AMRO verzekerd voor 2 euro per maand ofzo. Als ik hem laat vallen of hij gejat wordt krijg ik 1249 euro. 2 euro per maand betekendt dat ik met deze verzekering na 20 maanden duurder uit ben t.o.v. Undercover 4. Maar na 20 maanden krijg ik liever een nieuwe Mac dan een oude.

  Oh en een vriend van me heeft al 2 keer succesvol aanspraak gemaakt op de verzekering, een keer had hij zn MBP van een koelkast laten vallen in San Francisco (waar hij voor zn studie was) en een keer had hij er koffie overheen laten vallen. (hij is wat klunzig):razz:

 • Profielfoto
  casperrrrrrr

  Betekendt?

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Reken er maar niet op dat de Nederlandse politie ook maar iets gaat/mag doen met de door dit systeem verkregen informatie. Daarvoor hebben criminelen in NL veel te veel rechten :slant:

 • Profielfoto
  Yosemite

  Mijn collega heeft dankzij deze software wel zijn Mac terug. Een paar maanden nadat deze gestolen was kwam hij opeens online. Orbicule heeft de Nederlandse politie ingelicht en deze hebben de MacBook Pro bij een Turks Reisbureau inbeslaggenomen. Het duurde alleen nog wel een aantal weken voordat hij de Mac van de politie terug kreeg.

  Je moet zorgen dat je een gast account zonder wachtwoord op je Mac hebt zodat de dief of heler de Mac online gaat gebruiken, anders kan ie nooit worden getraceerd.

  Ik had niet gedacht dat de politie er iets mee ging doen, aangezien ze ook niks deden toen mijn gestolen spullen op Marktplaats werden aangeboden, maar in dit geval dus wel.

 • Profielfoto
  Bernadictus

  Aan alle zuurpruimen in dit topic m.b.t. de inzet van de politie. Dit is als een crimineel op een dienblad presenteren. Ze moedigen dit aan, dit bespaart de recherche veel werk en ze kunnen ze sneller focussen op de dringendere zaken.

  In ons netwerk weet ik het van 2 mensen die op deze manier netjes hun Mac’s terug gekregen hebben.