Tabletontwikkelaars gooien het bijltje er bij neer.

Door: Anth - 23 reacties

Dat de iPad een daverend succes is zullen maar weinig mensen durven te ontkennen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat meer ontwikkelaars aankondigden met een Tablet te komen. De meest bekende potentiĂ«le concurrent van de iPad is de Microsoft Courier. Hoewel het apparaat nooit officieel is aangekondigd staan er op internet meerdere filmpjes die conceptontwerpen van de Courier tonen. Vorige week werd echter bekend dat Microsoft heeft besloten het project niet langer te zullen ontwikkelen. Vrij opvallend, als je bedenkt dat het apparaat door veel fans werd binnengehaald als ‘dĂ© iPadkiller’. Maar wat heeft de Courier uiteindelijk de kop gekost? Kwam het door het  succes van de iPad of bleek Windows 7 toch niet zo’n geschikt besturingssysteem? Computergigant Hewlett-Packard was in ieder geval niet tevreden met Windows 7 op hun ‘HP Slate‘. Deze tablet zou later dit jaar het levenslicht zien maar ook dit project is voorlopig in de ijskast gezet. De HP Slate zou draaien op Windows 7, maar dit besturingssysteem zou de batterij van het apparaat in vijf uur volledig leeg trekken.
Maar hoe komt het dat de iPad wel zo succesvol is? Komt het door de zorgvuldig opgebouwde hype rond het apparaat, de media-aandacht of door het gebruiksgemak? Hebben Microsoft en HP zich niet teveel gericht op de technologische factoren van hun tablets in plaats van de gebruiksvriendelijkheid van de apparaten?

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  spacefreek

  De fout zit ‘m zoals al vermeld in het besturingssysteem, dat is ook precies de fout geweest van netbooks, er moet gewoon een apart besturingssysteem voor geschreven worden.. Ik geloof meer in een tablet met Android, maar ’n iPadkiller is (net als bij de iPhone), ver te zoeken..

 • Profielfoto
  JBStudio

  en dit is nou precies waarom ik verzot op Apple ben…. alles is doordacht!

 • Profielfoto
  LeonB

  Hè, dat heb ik even gemist zeg; die berichtgeving dat de Courier is geannuleerd. Het concept vond ik eigenlijk vele malen beter dan dat van de iPad. De nadruk lag hier volgens mij meer op een alleskunnende organizer, in plaats van een apparaat waarmee je media consumeert.

  ’t Is aannemelijk dat er teveel technische haken en ogen aan zitten. Wat dat aangaat heeft Apple het goed voor elkaar; zowel de software als de hardware tot op processorniveau zelf ontwikkelen.

 • Profielfoto
  MB12

  De iPad is zo’n succes omdat jaren van tevoren er al geruchten waren over een zogenaamde ‘Apple Tablet’. De geruchten zijn er, dan gaan ze weer weg, en dan komen ze weer, en dan gaan ze weer weg, en dan ineens zijn er bij elkaar zo veel geruchten, en dan bam! De iPad wordt gereleased. Plus dat er daarna nog enorm veel media aandacht bij komt. En natuurlijk is het een Apple product. Dat bij elkaar maakt de iPad zo’n succes. En natuurlijk speelt de gebruiksvriendelijkheid en de functionaliteit ook een rol.

 • Profielfoto
  iKooon

  Het feit dat HP z’n tablet terugtrekt heeft natuurlijk vooral te maken met het feit dat ze onlangs Palm hebben overgenomen. Daarmee beschikken ze nu over een eigen mobiel Operating System, waarbij ze niet afhankelijk zijn van derden. Logisch dat ze hun tablet daarvoor gaan optimaliseren. Als ze Palm niet hadden gekocht, hadden ze hun HP Slate waarschijnlijk gewoon uitgebracht met Windows 7. Net als Apple wil HP niet te veel afhankelijk zijn van partijen waar ze weinig controle over hebben, of dat nu Adobe (Flash) of Miscrosoft (Windows 7) is.

 • Profielfoto
  spacefreek

  @iKooon, en om dan Microsoft weg te doen is geen verkeerde zet :sarcastic:

  @LeonB: http://www.nu.nl/gadgets/2238528/hp-staakt-ontwikkeling-slate.html Zaterdag op nu.nl & nu al op OMT:grin:

 • Profielfoto
  Andre Mesker

  De iPad is denk ik vooral zo’n succes omdat het een goeie combinatie van een gadget en een functioneel apparaat is. En omdat het van Apple is hebben veel mensen er vertrouwen in. Blijkbaar vult het ook een behoefte en daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Ik zit een beetje knullig op de bank met mijn zware laptop en dit apparaat is daar veel geschikter voor. Volgens mij gaan veel fabrikanten ‘back to the drawingboard’ nu Apple een zekere standaard heeft gelanceerd met de iPad. Toch zal ik er niet 1 aanschaffen, de beperkingen die het ding heeft pik ik niet van een product in die prijsklasse.

  Vooralsnog kijk ik uit naar de WePad.

  De WePad, ook best mooi.:-)

 • Profielfoto
  LeonB

  @LeonB: http://www.nu.nl/gadgets/2238528/hp-staakt-ontwikkeling-slate.html Zaterdag op nu.nl & nu al op OMT:grin:

  De HP Slate is een ander apparaat dan de Microsoft Courier.

 • Profielfoto
  Eastmaster

  succes van hardware is tegenwoordig niet meer afhankelijk van de specificaties.

  Vroeger kochten de meeste mensen elk jaar een nieuwe telefoon, waarbij ze na het uitlopen van de winkel eigenlijk al op uitgegekeken was… Hedendaags met de iphone, kan men dagelijks weer enthousiast zijn op het product omdat het toegang biedt tot software die mogelijkheid biedt tot vernieuwingen. Met een nieuw programma’tje ben ik soms net zo gelukkig als de dag dat mijn iphone werd geleverd.

  Dit was al jaren zo bij game consoles en dit gaat ook gelden voor tablets.. en straks wellicht ook voor andere apparaten die primaire bedoeld zijn voor consumeren van content…

 • Profielfoto
  Lexis

  @Spacefreek
  Correctie! Afgelopen vrijdag al op OMT.
  Ik had het toen naar Anthony gemaild die zei dat er een artikel werd geschreven.

 • Profielfoto
  1984

  Lenovo’s Ideapad U1 Hybrid “coming soon” Lenovo’s U1 Hybrid could signal the future of the Apple iPad and tablet industry, if any accessory manufacturers want to jump on board.Lenovo’s U1 is something truly novel: a Linux-based tablet that can be docked back into a notebook form factor, adding a keyboard, a second processor, a (Windows) operating system, and additional battery life to the mix.

 • Profielfoto
  Kasimir

  iPhone OS werkt “gewoon”, Windows 7 niet.

  Maar het is ook geen vergelijking, Apple draait ook geen OSX 10.6 (desktop versie) op de iPad of iPhone.
  En WindowsMobile7 is dan weer te basic voor een tablet computer, ofwel Microsoft is zwaar de %^@..
  De concurrentie zal nu gebruik moeten maken van Googel’s OS

 • Profielfoto
  1984

  @Kasimir betreft de U1 daar draait de tablet op een Linux-based OS en het dock )notebook op Windows 7, zo zou de Ipad (op iPhone Os draaien) eenmaal geplaatst in een dock(notebook /Macbook?) onder MacOs 10,6 op volledige kracht, Persoonlijk vind ik het nog te vroeg om te zeggen dat iPhone OS gewoon goed werkt, maar daar is al voldoende over geschreven, multitasking, Flash
  voorbeeld de Macbook Hybrid (iPad geplaatst in dock/Macbook Hybrid)

 • Profielfoto
  nervus

  Hoeveel mensen werken hier met een echte tabletPC? Zelf gebruik ik een kleine 3 jaar voor mijn werk een FujitsuSiemens Stylistic 5112 (onder Vista, recent geupgrade naar Windows 7 Professional). De handschriftherkenning van Microsoft is uitstekend en de productieprogramma’s lopen prima op deze machine. Als ik naar de functionaliteit van de iPad kijk op dat gebied is dat beduidend minder dan van dat 3 jaar oude beestje.
  Voor alle duidelijkheid: ik werk thuis met een MacPro Quad-Core. Ronduit een fantastische bak, maar voor mobiel werk kan de aanwezigheid van handschriftherkenning zeer nuttig zijn. Ik hoop nog op een ontwikkeling van een nederlandstalige module met handschriftherkenning bij Apple maar heb er eerlijk gezegd een hard hoofd in.
  Overigens: een iPad komt er bij mij straks wel in ter vervanging van een oude Powerbook die door mijn ega alleen maar gebruikt wordt voor wat emailen en browsen.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik kan nog steeds niet geloven dat er markt is voor dat ding. Ik ben volgens mij gewoon geen doelgroep. Voordat de iPad er was, liepen die tablets ook voor geen meter. Knap werk van Apple!

 • Profielfoto
  MacBooky

  De technologie-race had toch al een aardige knauw opgelopen toen iedereen underperforming netbookjes ging maken …… keuze zat, allemaal bagger … ik lach nog elke dag mijn collega toe als hij met zijn worstepootjes een paar zinnen probeert te tikken ….

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Voorlopig is er van de hele zwik aangekondige tablets nog helemaal niets terecht gekomen. Zat gisteren net een PCM te lezen met twee pagina’s tablets. Er is er nog niet Ă©Ă©n van op de markt.

 • Profielfoto
  1984

  @MacBooky ,Een krachtige laptop is aantrekkelijk, maar een netbook is veel goedkoper en voor veel taken voldoende. Daarbij is een netbook veel makkelijker mee te nemen; en dat maakt de computer die men onderweg bij zich heeft waardevoller dan de krachtige laptop die men thuis heeft gelaten. Netbooks maakten qua aantallen in de eerste helft van 2009 20-30% uit van de consumenten-laptop verkopen. http://www.youtube.com/watch?v=xAl6TvXTiH8&feature=player_embedded#! de iPad toont als je het bovenstaande leest veel overeenkomsten met een netbook met minder mogelijkheden dan een Netbook, alleen hij ziet er zo verleidelijk uit, maar ik wil die collega weleens met zijn worstepootjes een paar zinnen proberen te tikken op de iPad.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Op Multi-Tasking na (en dat is zelfs tijdelijk), zie ik niets in dat lijstje wat a: gemist wordt. of b: de iPad niet kan of heeft.
  Maar het zegt genoeg. Zoveel mogelijk rotzooi in een apparaat proppen is de enige manier waarop je meekan in de laptop of netbook race. Tenminste: dat denken die fabrikanten allemaal.

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  > “Het feit dat HP z’n tablet terugtrekt ”

  Het GERUCHT dat HP z’n table terugtrekt… Het is een gerucht, meer niet. HP heeft nog niets officieel bekend gemaakt.

  > “Het feit dat MS de Courier afblaast ”

  Courier is nooit meer geweest dan een concept en is zeker geen “product in wording” geweest.

  Fijn dat OMT geruchten en non-nieuws als headline brengen:)

 • Profielfoto
  1984

  Dubbel Post (kwam 13 min later)

 • Profielfoto
  1984

  Maar het zegt genoeg. Zoveel mogelijk rotzooi in een apparaat proppen is de enige manier waarop je meekan in de laptop of netbook race. Tenminste: dat denken die fabrikanten allemaal.

  Ja ja,lees wie dit schrijft :

 • Profielfoto
  klaasb