Blijft Final Cut voor Pro’s?

Door: Koen van Tongeren - 13 reacties

Eerder deze week verscheen een bericht op AppleInsider waar menig Final Cut Pro gebruiker onrustig van werd. Volgens bronnen van de site zou Apple hard aan het werk zijn om zijn professionele videomontagesoftware toegankelijker te maken voor zogenaamde ‘prosumers’ en consumenten die ‘iets meer’ willen.

Professionele gebruikers vrezen een iMovie-achtige ombouw van Final Cut Pro. Bij monde van woordvoerder Bill Evans probeert Apple ze nu gerust te stellen door te benadrukken dat Pro’s de primaire doelgroep blijven van Final Cut en dat de volgende versie ‘awesome’ wordt.

De onrust ontstond toen Apple onlangs vacatures uitschreef voor visual en human Interface designers voor de Pro-videoafdeling. Geschikte kandidaten zouden gaan werken aan een nieuwe visuele en interactiestijl voor Apple’s professionele creatieve software. Daar kwam het bericht bij dat Randy Ubillos, verantwoordelijk voor de ¬†rigoureuze verbouwing van iMovie ’08 en ’09, aangewezen is om Final Cut Pro op een zelfde manier gebruiksvriendelijker te maken voor een brede groep gebruikers.

Dit heeft veel professionele Final Cut Pro gebruikers het gevoel gegeven dat Apple hen niet langer ziet als de belangrijkste doelgroep voor de Pro apps. In een interview met CNET heeft Apple geprobeerd de gemoederen te sussen, door te erkennen dat Final Cut Pro de eerste keus is voor professionele video editors en dat de volgende versie van de software die doelgroep ook zal bedienen.

“Final Cut Pro is the first choice for professional video editors, and we’ve never been more excited about its future. The next version of Final Cut is going to be awesome, and our pro customers are going to love it.” (Apple woordvoerder Bill Evans in gesprek met CNET)

Vorige maand gebruikte Steve Jobs himself nog gelijksoortige bewoordingen om een bezorgde gebruiker gerust te stellen. Feit blijft echter dat er grote veranderingen voor de komende versie van Final Cut verwacht worden.

Vraag blijft echter of alleen Final Cut Express, een uitgeklede versie voor prosumers, of ook Final Cut Pro onder handen genomen wordt. Ondergetekende vermoedt dat Apple’s plannen nog groter zijn. Het Final Cut Studio pakket, bestaande uit Final Cut Pro, Motion, Soundtrack Pro, Color, Compressor en DVD Studio Pro, is nu nog een allegaartje van los van elkaar ontwikkelde applicaties. Qua interface en interactie verschillen ze compleet van elkaar, en samenwerking onderling is erg beperkt. Door al deze applicaties volledig nieuw op te bouwen op een uniforme manier en ze onderling samen te laten werken zoals dat nu al met de applicaties in iLife gebeurt, krijgt Apple een sterke troef in handen tegenover Avid’s Media Composer of Adobe’s Premiere Pro/After effects CS5.

Genoeg om hoopvol uit te kijken naar de volgende versie van Final Cut dus. Met een gemiddelde update-cyclus van 2 jaar en een update vorig jaar zomer kan verwacht worden dat de volgende versie nog wel een jaar op zich zal laten wachten. Nou ja, Rome stond ‘r ook niet na √©√©n dag.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Elmo0o

  Is daar Final Cut Express niet voor?
  En Pro blijft dan voor de pro’s?

 • Profielfoto
  FloorvN

  lijkt me wel het beste inderdaad !!

 • Profielfoto
  RTM85

  Ik hoop niet dat ze ons gaan opzadelen met zogenaamd “handige” truukjes en dingetjes zoals consumer software als iLife dat ook heeft… Laat de Pro software over aan de Pro’s!! Dank u.

 • Profielfoto
  Afroman

  Tuurlijk blijft het voor pro’s. FCE is inderdaad voor de gasten die meer willen, maar hoeveel consumenten willen meer dan Moviemaker/iMovie? Ik zelf gebruik misschien 10 % van de skills van FCE.

 • Profielfoto
  Appelschil

  Ik hoop niet dat ze ons gaan opzadelen met zogenaamd “handige” truukjes en dingetjes zoals consumer software als iLife dat ook heeft… Laat de Pro software over aan de Pro\’s!! Dank u.

  100% mee eens. En ach, als Apple het dan toch weet te verpesten, met hun zogenaamde “handige dingetjes”, is er altijd nog Avid:wink:

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ik zou me maar niet teveel zorgen maken.

  Kijk naar Logic. Dat is ook een stuk gebruikersvriendelijker geworden (t.o.v. de versies tot en met versie 7) en dat is ook allemaal stukken beter geworden.

  En dat programma gebruik ik voor m’n werk, en ik ben alleen maar blij met de verbeteringen op gebruiksvriendelijkheid.

 • Profielfoto
  Triumph

  Wat Apple onder andere moet doen is weldegelijk dezelfde interface houden (mbt bediening) maar wel de onderliggen lagen sterk optimaliseren. 64 BIT net als Aperture.
  Volgens mensen die het weten kan dat nog jaren duren maar ik hoop van niet, ik wil nu eindelijk wel eens van mijn 8 cores volledig gaan gebruiken op volle snelheid.

 • Profielfoto
  polansky

  Dit hebben ze ook bij Aperture gedaan….
  Het resultaat software die misschien toegankelijker is voor prosumers maar voor de echte pro’s in sommige opzichten er zeker niet beter op wordt.

 • Profielfoto
  iGert

  De druk op alle merken wordt steeds groter. In deze sterk groeiende mediamarkt worden merken als Apple en Adobe belast met het steeds sneller aanpassen van hun applicaties.

  Ik werk nu bijna een jaar met Final Cut Studio 3 en ben zeer tevreden over deze suite. Het is stabiel, snel en doet precies wat ik wil. Natuurlijk kan er veel verbeterd worden en nieuwe features worden toegevoegd, maar dat zie je ook steeds terug komen bij Adobe.

  Met al die snelle veranderingen worden mensen ongeduldig en vinden al snel dat ze ‘recht hebben op verbetering’. Ik denk dat de marktwerking sterk genoeg is om de bedrijven te overtuigen voor het verbeteren van hun product. Stilstand is achteruitgang, en dat geld voor iedere partij. Apple kan zich na de release van CS5 geen zwakke update meer permiteren.

  Ik kijk met belangstelling uit naar de toekomst en houd alles goed in de gaten. Ik hoop op veel, maar ik verwacht maar een ding: een goed werkend en vooral stabiel product. Precies hetgeen waar ik nu mee werk en voor betaald heb.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ben wel verbaasd dat Apple zo traag is met de update. Zeker gezien in het licht van de uispraken over de traagheid van Adobe had Apple zelf toch wel het voortouw mogen nemen met 64bit pro apps. Aperture is ook pas net geoptimalisserd en nou moeten we dus nog een jaar wachten op FCP?

  Neemt niet weg dat de huidige versie nog steeds prima voldoet, maar in deze sector geldt dat stilstand achteruitgang betekent. In ieder geval blij dat Apple niet de stekker eruit trekt. Ik ben de laatste tijd wel eens bang dat de progebruiker nu zware bijzaak is geworden voor Apple. De consumer brengt nu het geld in het laatje en de Pro inkomsten zou Apple makkelijk kunnen missen.

 • Profielfoto
  JTD

  Dubbel

 • Profielfoto
  JTD

  Ben wel verbaasd dat Apple zo traag is met de update.

  Ik werk sinds 2005 met FCP, maar mijn werkgever slaat graag een update over hoor. Niet alleen vanwege de beproefde functionaliteit van de ‘oude’ versie (don’t fix unless it’s broken), maar ook vanwege het financiele aspect. Als ik de pro markt bekijk dan zijn die niet zo hijgerig voor wat betreft updates.

  Over het artikel:
  Het lijkt er idd steeds meer op dat Apple voor Melkkoe Consument gaat en minder voor haar redder in nood: de Pro-user.

 • Profielfoto
  JTD

  Door trage update van de commentaren zag ik mijn postings niet. Vandaar dat er wat dubbel is geschreven