Obama: “informatie door iPad steeds meer afleidend”

Door: Anth - 44 reacties

Over de hele wereld worden technologische ontwikkelingen toegejuicht. Zo zijn er vergaande plannen om de schoolboeken te digitaliseren zodat studenten enkel nog een iPad of Kindle mee hoeven te nemen naar colleges. Toch lijkt niet iedereen even tevreden met de invloed van iPads, Playstations en iPods op de hedendaagse cultuur. President Obama hield dit weekend een toespraak op een universiteit in Virginia. Tijdens deze toespraak besprak hij het effect dat moderne apparataten hebben op informatieverspreiding. “Berichten worden opgeklopt door weblogs en informatie wordt steeds meer een afleiding in plaats van een middel voor educatie en emancipatie” aldus Obama.

You’re coming of age in a 24/7 media environment that bombards us with all kinds of content and exposes us to all kinds of arguments, some of which don’t always rank all that high on the truth meter

With iPods and iPads and Xboxes and PlayStations — none of which I know how to work — information becomes a distraction, a diversion, a form of entertainment, rather than a tool of empowerment, rather than the means of emancipation.

Wat denk jij? Heeft Obama gelijk of heeft moderne technologie juist een positief effect op de samenleving?
Bron

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  verskure

  Als je niet eens weet hoe zoiets werkt, probeer er dan ook niets nuttigs over te zeggen. Eerst verdiepen in de materie voordat je dergelijke uitspraken doet. Dom.

 • Profielfoto
  wjend

  Ja, als je van geen van de apparaten het genot en gemak snapt, moet je ook niet zeuren dat het niet goed is. Kom op Obama, je kan veel meer dan over technologie praten.

 • Profielfoto
  JBStudio

  Ach spelenderwijs de stof leren….. ik zie het probleem niet. :sarcastic:
  Ik moet eerlijk bekennen dat als ik iets wil hebben (bijvoorbeeld een goede hovenier in de buurt), soms door de bomen het bos niet meer ziet waar te beginnen. Maar deze weg is nu eenmaal ingeslagen en er moet een manier gevonden worden om goed mee om te gaan. Dat dat nu nog niet is, ben ik het mee eens.

 • Profielfoto
  WiBo1953

  Obama zit op een lijn met onze geliefde vorstin: technology is mooi en handig, maar het komt ook met extra verantwoordelijkheden t.o.v. de samenleving, bijvoorbeeld voor blogs en nieuwsagenten om de hypes niet de overhand te laten voeren.
  Ook heeft hij gelijk dat iPad prachtige kansen voor beter onderwijs bieden daarover hoor je niemand…

 • Profielfoto
  THX-1138

  Die vragen aan ’t eind van een artikel (“Heeft Obama gelijk of heeft moderne technologie juist een positief effect op de samenleving?) zijn zo irritant. Alsof de lezer bij de hand moet worden genomen in het formuleren van een vraag betreft de inhoud van ’t artikel. Laat ze achterwege. Reakties komen er toch wel. De lezers hier zijn niet debiel ofzo.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik denk dat spelcomputers op de jeugd een vernietigend sociaal-effect hebben. Het maakt niet uit wat andere onderzoeken beweren. In mijn omgeving zijn er tal van voorbeelden waarbij jonge jongens nog amper daglicht zien en op mooie zomerdagen achter gesloten gordijnen, het verschil tussen dag en nacht niet meer weten.

  Net als bij boeken moet je zelf ook het gezonde verstand hebben om pulp van waardevolle lectuur te kunnen onderscheiden. Dat ze daar in Amerika te stom voor zijn verbaast mij niets. Amerika heeft inmiddels de cultuur dat iemand anders het denkwerk voor je doet en je zelf dmv stickers en waarschuwingen wordt opgevoed. Erg handig! Vooral in situaties waarbij waarschuwingen ontbreken en het op je eigen gezonde verstand aankomt.

  Obama moet niet zeuren en de verantwoordelijkheid bij de gebruiker leggen.

 • Profielfoto
  Toinef

  Ik ben het er wel mee eens.

  Zo zou ik nu eigelijk moeten leren voor mijn Nederlands proefwerk maar in plaats van dat ben ik OMT aan het lezen.

 • Profielfoto
  yinjan

  Het is vreemd dat “de machtigste man van de wereld” een dergelijke speech houdt. Is immers de overheid niet ook zelf bezig om ons allemaal aan het internet te verslaven, door middel van belastingaangiften, skypen met de huisarts, contact met de gemeente via e-mail en ga zo maar door.
  Beste beleidsmakers bij de overheid, luistert allen goed naar Obama, en houdt het menselijk contact te allen tijde in ere.

 • Profielfoto
  Vodka

  With iPods and iPads and Xboxes and PlayStations — none of which I know how to work — information becomes a distraction, a diversion

  Hoe weet hij nou dat het afleidt als hij geen idee heeft hoe de apparaten werken?

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  Huidkanker neemt epidemische vormen aan (http://www.ntvg.nl/publicatie/Huidkankerepidemie-Nederland/pdf), dus meer dan 12min zon per dag is af te raden. Medisch personeel is niet opgewassen tegen 10% groei huidkanker patiënten per jaar.

 • Profielfoto
  yinjan

  Ooit vond de overheid dat méér dan 25 km/uur met een auto levensgevaarlijk was, omdat de mensheid grotere snelheden niet aan zou kunnen…

 • Profielfoto
  Sanne

  Ik ben het in zeker mate wel met Obama eens.

  Door alle informatie die we nu binnen handbereik hebben kunnen we ons niet goed meer focussen.. Tenminste hier heb ik zelf wel last van merk ik. We moeten nog leren om te gaan met deze grote hoeveelheid informatie. Het is immers ook nog relatief nieuw.

  Toevallig heeft het TV programma Netwerk dit onderwerp ook behandeld. Het gaat over infobesitas. De constante drang om meer nieuwe informatie binnen te halen. Het schijnt dat we nu 100 keer meer informatie binnen krijgen dan 10 jaar geleden.

  Zeker de moeite waard om even te bekijken. Het geeft je wel een nieuwe kijk op mediums als Twitter, Hyves etc.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Er is een verschil tussen leerzame informatie en plezierige afleiding: Voetballen en Politiek ! Iets waar de een teveel van heeft en een ander te weinig.

 • Profielfoto
  Petje

  Ik begrijp Obama wel en waarom hij deze uitspraken doet, maar wij zijn in deze tijd ook gewend geraakt om veel info te verwerken. Het maakt ons ook wijzer ook al gaat het niet altijd over zinnige dingen.
  Wat ik minder vindt zijn de plannen om overal reclame op deze iPods en iPads af te laten spelen bij elke App. Dit vindt ik op de TV al verschrikkelijk irriterend en als dat ook bij alle mobile apparaten het geval is, dan ben ik tegen deze ontwikkeling.

 • Profielfoto
  koenvisser

  Maar ondertussen wel het internet gebruiken voor zijn promotie… Apart…

 • Profielfoto
  prullenbak

  Wat ik minder vindt zijn de plannen om overal reclame op deze iPods en iPads af te laten spelen bij elke App.

  hoe kom je erbij, en wat heeft t met dit nieuwsbericht te maken :S

 • Profielfoto
  Sanne

  Wat ik minder vindt zijn de plannen om overal reclame op deze iPods en iPads af te laten spelen bij elke App.

  hoe kom je erbij, en wat heeft t met dit nieuwsbericht te maken :S

  Ik denk dat hij bedoelt dat reclame afleid?:P

 • Profielfoto
  Spooky MacBook

  Ach, ik ben al ruim 15 jaar vertegenwoordiger, en ben begonnen in een tijd waarin nog geen GSM bestond, we onze weg moesten vinden met papieren wegenkaarten, adressen en telefoonnummers opzoeken in een dikke onhandige papieren gids.

  Kunnen we dus zonder al die modere snufjes? Tuurlijk. Zou ik het missen zouden ze wegvallen? Ja, toch wel. Kortom, ik heb ooit zonder gewerkt, maar ik vind bijv. mijn iPhone toch verdomd handig, want daarmee doe ik in één apparaat al het hogere, en meer… (en toch verlang ik soms naar de tijd zònder GSM :))

 • Profielfoto
  Mac-@

  @ JBStudio, check even http://www.werkspot.nl voor het vinden van een goede hovenier;)

  Die site zorgt ervoor dat je zelf niet op zoek hoeft te gaan maar dat een hovenier (of andere vakmannen) op zoek gaat naar aangeboden werk (jouw klus bijvoorbeeld)! Super simpel en helemaal van deze tijd;)

 • Profielfoto
  leovanh

  Obama heeft wel een ding te pakken! Door de democratisering van het internet kan iedereen informatie op het web publiceren. De partij die de informatie op de meest aantrekkelijke manier weet te presenteren zal bij de meeste internetgebruikers het makkelijkst scoren. Het meest belangrijk is echter de kwaliteit ervan. Klopt de informatie wel en welk doel streeft de afzender na met het publiceren?
  Waar Obama eigenlijk voor waarschuwt is een situatie waarin mensen kritiekloos informatie overnemen uit de media zonder:
  – goed te kijken van wie de informatie afkomstig is
  – de actualiteit te checken
  – de juistheid te checken
  In Nederland wordt daar m.i. terecht ook veel op gewezen. Het gaat om mediawijsheid en mediabewustzijn: “Mediabewustzijn: bewustwording van de grote rol die media in de maatschappij spelen, gericht op het versterken van de positie van consumenten/burgers ten opzichte van media-aanbieders en overheid. Ook het erkennen van de dubbele rol van burgers als mediaconsumenten en mediaproducenten maken deel van dit thema.”(bron medawijsheidkaart.nl).
  zie verder sites als:www. mediawijsheid.nl en http://www.mediawijsheidkaart.nl

 • Profielfoto
  Undaunted

  You’re coming of age in a 24/7 media environment that bombards us with all kinds of content and exposes us to all kinds of arguments, some of which don’t always rank all that high on the truth meter

  Meer lezen: http://www.onemorething.nl/2010/05/obama-informatie-door-ipad-steeds-meer-afleidend/#more-7168#ixzz0nWe2YX9l

  [sarcasm]
  Gelukkig zijn de oude media altijd zo volledig betrouwbaar geweest, en volslagen onafhankelijk, dat we voorheen altijd met de ‘waarheid’ werden geconfronteerd in tegenstelling tot nu.
  [/sarcasm]

 • Profielfoto
  Grave

  Tsjah, als ie ten tijde van de opkomst van de eerste radio of tv uitzending was geweest, had ie hetzelfde van die communicatiemiddelen gezegd.

  Misschien zou het handig zijn als ie zich er eerst in verdiept.

 • Profielfoto
  Retyro

  Ik begrijp Obama’s standpunt wel.
  Waar is de tijd dat je nog met iedereen die je tegenkwam een praatje kon maken. Tegenwoordig zit iedereen in zijn eigen digitale sociale netwerk waar moeilijk tussen te komen is, en probeer je het toch dan wordt je vreemd aangekeken waardoor op straat het beeld ontstaat dat we allemaal erg individualistisch zijn. Dit werkt naar mijn mening weer criminaliteit in de hand.

  Echter is de reactie van Obama een beetje overdreven want de moderne technologie biedt ook een helebooel voordelen (het genoemde onderwijs). Daarnaast komt meneer Obama een beetje ongeloofwaardig over door te zeggen dat hij niks van de moderne techniek snapt terwijl hij wel verslaafd is aan zijn blackberry (bron: http://www.telegraaf.nl/digitaal/3062343/__Obama_mag_BlackBerry_houden__.html)

 • Profielfoto
  Muurtegel

  Obama heeft gelijk.. Veel blogs posten onnuttige content of kopiëren het van andere weblogs (vooral ook Onemorething, veel artikelen hier heb ik elders al eerder gelezen).

  Is ook een reden dat ik gestopt ben met twitter, iedereen twitterde zo veel dat ik alleen maar afgeleid werd tijdens het werken…

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Het slaat kant noch wal dat Obama geen recht van spreken zou hebben, omdat hij geen iPod/iPad heeft!

  Ik heb geen TomTom, nooit in verdiept. Daardoor zou ik niet weten hoe het het autorijden heeft beinvloed?

  Daarnaast ziet men hier over het hoofd dat hij het tegen studenten praat. Hij roept ze op tot een kritische houding. Lijkt me zeer op z’n plaats.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Obama mag zicht eerst even gaan verdiepen voordat ‘ie zulke onzin uitdraagt. ’t is ten slotte aan de eindgebruiker, hoe om te gaan met de informatie

 • Profielfoto
  MacRay

  We moeten bezig zijn met onze individuele ontwikkeling als mens en ons niet al te veel bezig houden met informatie die vaak op lange termijn er niet meer toe doen.

  Het op de hoogte blijven van de nieuwste gadgets en rages bijvoorbeeld voegen op lange termijn niets toe aan de kwaliteit van het leven. En zal er zeker niet toe bijdragen menselijke verhoudingen onderling te verbeteren.
  Het gevoel dat we alles onder controle hebben als van al het nieuwe op de hoogte zijn is slechts een facade.

  Het filteren van informatie die voor ons echt van belang zijn is tot een kunst verheven.

 • Profielfoto
  1984

  De schrijver van dit artikel zoekt wel erg veel naar het woord iPad, , Het gaat over het algemeen over de ontwikkeling van (mobiel) internet en dat het niet meer duidelijk is wat waar of niet waar is. En daar word misbruik van gemaakt. ook de door andere media die klakkeloos berichten van het internet als waar overneemt om maar een primeur te hebben.

  Na de aankondiging van John McCain dat hij Sarah Palin als running mate had gekozen in zijn race naar het Witte Huis als president van de VS, is er een wae veldslag ontstaan rondom haar Wikipedia pagina. In enkele uren tijd werden meer dan 1200 aanpassingen doorgevoerd in haar wiki, waarbij Democraten en Republikeinen elkaar in de haren vlogen.Bron

  Overigens is Sarah Palin een ster in het plaatsen van onjuistheden of halve waarheden op het internet http://www.youtube.com/watch?v=NrzXLYA_e6E en dan vooral hoe ze nu bezig is…

 • Profielfoto
  klonic

  Ik geloof dat hij wel gelijk heeft.

  Het feit dat er belangrijkere dingen zijn om over te praten betekend niet dat het slecht is dat hij hierover praat, anders zouden we meteen op kunnen houiden met praten over de crisis en ons op de medische wereld gaan richten.

  Het feit dat hij niet weet hoe een iPad, iPod, Xbox werkt betekend niet dat hij niet weet wat je ermee kan. Ik geloof dat zijn waarschuwing hier ongeveer over gaat, dat je moet oppassen met de informatie die je krijgt. Daarnaast weet hij waarschijnlijk wel hoe de apparaten werken, hij heeft kinderen, een vrouw een blackberry en hij gebruikt een Macbook.

  Je moet proberen de informatie de destilleren, onderscheid te maken tussen alle niveaus van de gegeven informatie.

 • Profielfoto
  kolko

  Is Obama niet mede president geworden door zijn internetcampagne en zijn iPhone app? (http://my.barackobama.com/page/content/iphone)

  Vrij hypocriet om er dan nu over te gaan klagen denk ik dan:)

 • Profielfoto
  rotrax

  ik ben het met hem eens. ik zie bij veel studenten dat ze als een gek gaan zoeken naar antwoorden maar niet eens helder hebben wat de vraagstelling nu eigenlijk is. vervolgens worden zij vaak in hun zoektocht niet geconfronteerd met feiten maar met meningen en opinies. hierdoor is het voor studenten vaak lastig om tot de kern te komen omdat ze op hun zoektocht behoorlijk verdwalen (daar licht een taak voor de docent)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  En Obama had zelf een iPhone en zelfs tijdens zijn campagne een speciale app om je op de hoogte te houden van alles wat er in zijn campagne gebeurde en je aan te melden als medewerker. Het is een beetje onzin om technologie de schuld te geven van teveel afleiding van mensen of opkloppen van nieuws. Met een hamer kan je timmeren, maar ook iemand op z’n hoofd slaan. Het hangt er dus helemaal van af hoe je het gebruikt. En journalisten (ik ben er zelf één!) zijn verantwoordelijk voor het wel of niet opkloppen van nieuws. En helaas moet ik zeggen dat het napapagaaien en opgecontroleerd overnemen en opkloppen van nieuws in de media wel steeds meer gewoonte wordt. Een goed gebruik van media en technologie daar gaat het om. En wat gameconsoles betreft, dat is niet te vergelijken met iPads en iPhones. Gamen is puur voor je plezier, maar natuurlijk niet goed als je daardoor niks anders meer doet.

 • Profielfoto
  BigAL

  Obama heeft gelijk. De internetrevolutie heeft er toe geleid dat veel meer informatie toegankelijk is, maar het echte leren is weg. In een groot onderzoek waarin men de leerlingen op een interactieve manier over dinosauriers wilde leren, wisten sommigen na afloop niet eens dat ze waren uitgestorven. Internet en interactief wil vooral zeggen dat je de dingen zoekt die je interesseren. Dat is totaal iets anders dan goed geïnformeerd zijn.

 • Profielfoto
  computer space

  Helemaal gelijk, die Obama, maar bitch dan ook even op Google. De manier waarop Google werkt helpt ook niet mee aan educatie. Hoe populairder iets is, hoe hoger het scoort op Google. Idols-achtige rekenmodellen bepalen je zoekresultaat. Niet de content zelf. Moet het leerlingen steeds weer uitleggen als ze niet vinden wat ze zoeken. Erg ingewikkeld, ze blijven als een kip zonder kop alles googlen.
  Grappige is, dat Youtube vaak betere educatieve resultaten geeft dan Google zelf :). Is dat entertainment nog ergens goed voor.

 • Profielfoto
  SebastienK

  Die technologie heeft er anders toch mooi voor gezorgd dat hij verkozen werd.

 • Profielfoto
  Yannes

  Wat een geweldig flauwekul loopt onze vriend Obama uit te kramen. De technologieen van tegenwoordig hebben meer voor als nadelen de wereld ingeholpen. Alles is wel best zo:nerd:

  @ JBStudio, check even http://www.werkspot.nl voor het vinden van een goede hovenier;)

  Die site zorgt ervoor dat je zelf niet op zoek hoeft te gaan maar dat een hovenier (of andere vakmannen) op zoek gaat naar aangeboden werk (jouw klus bijvoorbeeld)! Super simpel en helemaal van deze tijd;)

  Of neem mijn pa in dienst<3

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Even los van het feit dat Obama wel degelijke een iPod heeft en er mee overweg kan, is vooral het laatste deel van deze uitspraak interessant:

  You’re coming of age in a 24/7 media environment that bombards us with all kinds of content and exposes us to all kinds of arguments, some of which don’t always rank all that high on the truth meter

  Irak heeft massa vernietiging wapens, dus gaan we ze ‘even’ aanvallen en bezetten
  Oops foutje… we hebben niets kunnen vinden. Dus die blog was niet zo’n betrouwbare bron… :innocent:
  En dat ze eerst dachten dat Sadam achter 9-11 zat klopte ook al niet. Ik kan mij ook niet herinneren dat hier ‘democratisch’ over is gestemd…

 • Profielfoto
  prullenbak

  ik ben het met hem eens. ik zie bij veel studenten dat ze als een gek gaan zoeken naar antwoorden maar niet eens helder hebben wat de vraagstelling nu eigenlijk is. vervolgens worden zij vaak in hun zoektocht niet geconfronteerd met feiten maar met meningen en opinies. hierdoor is het voor studenten vaak lastig om tot de kern te komen omdat ze op hun zoektocht behoorlijk verdwalen (daar licht een taak voor de docent)

  Volgens mij liGt de taak van de docent eerst bij fatsoenlijk Nederlands leren. Bijvoorbeeld het verschil tussen lampen (lichten) en het werkwoord liggen. En dat je je zin met een hoofdletter begint.

  @hendrik
  Je weet dat dat nog de vorige Amerikaanse president was he?

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Hij heeft deels gelijk. Ik als zeventienjarige weet onderhand wel al welk effect games op je leven kunnen hebben. Er lopen wel een paar individuen rond op school waarbij hun sociale vriendenkring zich beperkt tot hun online vrienden op wow e.d.

  Maar digitalisering kun je niet tegengaan. De mens maakt revoluties mee. De digitale is misschien één die in de toekomst zijn hoogtepunt zal bereiken. Die moderne media zoals de iPad horen daar nu eenmaal bij en zijn in principe niet slecht, als ze goed gebruikt worden. Schoolboeken digitaliseren vind ik alweer té… Maar wat zouden wij immers zijn zonder bv. de iPhone of een gsm in het algemeen. Ikzelf kan ook niet zonder iPod touch. Van zodra er iets niet duidelijk is in de les geschiedenis, raadpleeg ik even wikipedia op de iPod..

  Het is niet de eerste keer dat Obama nogal radicaal is in z’n uitspraken. Kort samengevat? Hij heeft een punt, maar dan wel enkel en alleen over de spelcomputers. De iPad lijkt me echt een apparaat die een ‘nieuwere’ wereld doet opengaan!

 • Profielfoto
  rotrax

  vijn dhat je inhoutelijk reacteert ob mijn reactief:crazy:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @hendrik
  Je weet dat dat nog de vorige Amerikaanse president was he?

  Alsof dat wat uitmaakt. Obama heeft niets gedaan om dat recht te zetten, in tegendeel: de laatste man vertrekt pas op 31 Dec 2011, volgens een overeenkomst getekend door Bush.
  Maar het gaat niet om hem of zijn voorganger, maar om wat hij zegt over de onbetrouwbaarheid van het meeste internet nieuws. De CIA kan er ook aardig wat van…

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  to: b.obama@thewhitehouse.com

  ‘Dear mister Obama, I understand your concerns about the technological pitfalls that surround today’s youth. I also understand your problem with the fact that it’s getting harder every day to filter out valuable information from this multimedia overload. However I don’t think you can blame technology for these problems. iPads and Playstations are merely tools to get information, or entertainment. And let’s face it, there’s nothing wrong with kids having a bit of fun, nor is there any problem with kids having access to all the information they’ll ever need. The problem is; some kids (heck, even adults) have no idea how to filter out the valuable information, or spend hours on end behind their game-consoles. That’s hardly their fault, we can’t expect kids to educate themselves, and to be honest, blaming a machine for this sounds rather silly (Bad Playstation!). It seems clear to me whose responsibility this is: Parents. It’s the parents that should teach their children how to filter information, and they should tell them to ‘turn that damn Playstation off!’ every now and then. Unfortunately a lot of parents leave the education of their offspring to television and internet. Not very good role-models…’

 • Profielfoto
  snipper

  Huidkanker neemt epidemische vormen aan (http://www.ntvg.nl/publicatie/Huidkankerepidemie-Nederland/pdf), dus meer dan 12min zon per dag is af te raden. Medisch personeel is niet opgewassen tegen 10% groei huidkanker patiënten per jaar.

  WTF, spammers op omt?