Nintendo richt pijlen op Apple

Door: Jan David Hanrath - 6 reacties

Satoru Iwata, president van Nintendo, is wakker geworden. Na jaren van spectaculaire groei dankzij revolutionaire spelcomputers als de WII en de Nintendo DS, lijkt de opwaartse lijn doorbroken. Het bedrijf maakt nog steeds respectabele winst: 2,4 mld dollar in het gebroken boekjaar dat eindigde op 31 maart 2009, maar dit is wel 18% minder dan de winst het jaar ervoor. Voor 2010 wordt gerekend op een nog lagere winst van 2,1 mld dollar.

Om het tij te keren beschouwt Iwata de concurrentiestrijd met Sony als gewonnen en richt hij al z’n aandacht op Apple. Met de iPhone, iPod touch, iPad en een App Store vol goedkope games hebben veel mensen hun Nintendo DS namelijk aan de wilgen gehangen en Mario Kart ingeruild voor Crash Bandicoot Nitro Kart 3D. Opvallend is dat een groot deel van deze switchers kort daarvoor de winstcijfers van Nintendo enorm had opgestuwd. Met spellen als Brain Trainer en WII Fit heeft Nintendo namelijk een veel bredere doelgroep aan het gamen gekregen, maar juist deze veelal oudere doelgroep kiest sneller voor één gecombineerd apparaat.

Analysten twijfelen overigens aan de stelling van Nintendo dat de strijd met Sony echt is gewonnen. Ze denken dat door het grote performance verschil tussen de WII en de PS3 steeds meer ontwikkelaars voor Sony zullen gaan kiezen.

Heb jij nog tips voor Nintendo om er weer bovenop te komen?

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Nintendo moet nu met iets revolutionairs komen, anders gaan de echt niet winnen.

 • Profielfoto
  Max14

  Nintendo moet de Wii oppimpen met betere graphics. Verder moet de Wii-remote standaard al zeer precies worden uitgerust, ipv dat je zo’n stikkie in de onderkant inplugt. Ook zou Nintendo weer wat grote namen aan haar platform moeten binden. Ze zouden bijvoorbeeld ontwikkelaars eens in de Nintendo’s keuken laten kijken zodat ze nog meer uit het apparaatje kunnen halen (de Wii).

  Het Wii winkelkanaal moet volledige grote spellen downloadbaar aanbieden (hiervoor moet die kleine HD in de Wii wel even flink worden uitgebreid, wat overigens nu al geen overbodige luxe is). Wie gaat er tegenwoordig nog een spel halen bij de spellenboer? (Nou, ikzelf. XD Maar ik merk dat online aankopen doen hot is door het grote gemak). Het aanbod is nog te karig denk ik. Ze zouden miss net als Apple ook een ontwerp-kit moeten samenstellen voor de DS? (of is dat er al?). (Al word het zo weer na-apertje, wat vaak weer leid tot een slap aftreksel).

  Het beste is natuurlijk weer een nieuwe revolutionaire gameplay (Microsoft is coming! *alarmbel*). Maar of zij bij R&D al weer iets nieuws hebben,..?

 • Profielfoto
  Jerry.w

  ja… ik dacht ook, ik koop een Wii, maar nu is het een mac mini (ow, bedoelen jullie niet zo conccureren:) maar als ik nu een spelcomputer koop wordt het een playstation 3, vooral omdat de xbox360 betaalt online heeft en dat vindt ik nutteloos (en een xbox360 komt natuurlijk van microsoft, ik wil geen crashed tijdens het games natuurlijk:) Maar idd ik ben 14 en ik heb die ds van mij de deur uit gedaan nadat ik mijn iPod Touch gekocht had, die ds hoef je dan gewoon niet meer. Dit komt door de handigheid waarmee je je iPod ff meeneemt ipv. de handigheid (die is er niet) van een ds en de kwaliteit van de games. Ook de motion sensor maakt het games veel leuker waardoor de ds een eindje achter de iPod Touch en iPhone komt te staan.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Met de DS wint Nintendo misschien wel van de PSP maar van het PS3 aandeel kunnen ze alleen maar dromen!

 • Profielfoto
  csteelooper

  Hmz… Dat de concurrentie met Sony als gewonnen wordt beschouwd verbaast me toch wel enigszins… Denk toch vooral bij de strijd Wii vs PS3 dat ik op dit moment voor PS3 zou gaan als het op performance aankomt.

  PS: in de tweede alinea van je artikel staat een fout: beschouwd moet hier met een T omdat de zin in de tegenwoordige tijd staat. Verder leuk stuk!

 • Profielfoto
  Kipnugget

  Nintendo moet de kwaliteit van de hardware en software omhoog gooien, niet meer alleen van die kiddie spellen. Grote namen eraan koppelen, fatsoenlijke graphics (hoeven echt niet eens de beste te zijn) en goedwerkende WiiMote.
  Geen idee wat ze met de DS aanmoeten. Belfunctie inbouwen voor de kids, die schijnen tegenwoordig steeds eerder al een telefoon te hebben:crazy:

  @Jerry: vind je online in z’n geheel nutteloos, of wil je gewoon niet betalen? Er is namelijk een reden dat je betaalt.:wink: