Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Geruchten 11 mei 2010
Leestijd: 2 minuten

MobileMe gratis dankzij iAds?

Op de website MacDailyNews is een bericht verschenen dat Apple’s online dienst MobileMe mogelijk gratis wordt. Dit baseert de site op een anonieme, niet verifieerbare bron. Enige scepsis bij het nieuws kan daarom geen kwaad. Desalniettemin is het idee van een gratis variant van Apple’s cloud-computingdienst een interessante en geloofwaardige toekomstvisie.

MobileMe, voor wie het nog niet weet, is een combinatie van synchronisatie en online diensten voor je Mac, iPhone of iPad. Wie (nu nog) €79,- per jaar betaalt krijgt 20 GB online opslag voor bestanden, foto’s, video’s en websites. Bezitters van een iPhone of iPad kunnen hun apparaat op afstand traceren en wissen. Mac OS X gebruikers kunnen agenda en contacten op meerdere Macs synchroniseren en overal ter wereld op afstand hun Mac bedienen. Voor wie dat nog niet genoeg is biedt deze duizendpoot aan online diensten ook nog een @me.com e-mailadres.

Met de prijs-kwaliteitverhouding van MobileMe lijkt daarom weinig mis te zijn. Toch biedt het gratis aanbieden van deze diensten nieuwe mogelijkheden voor Apple. Het feit dat álle Mac, iPhone en iPad gebruikers in één klap veel nieuwe functionaliteit in hun schoot geworpen krijgen zal Apple’s concurrentiepositie zeker gunstig beïnvloeden. Wie echter naar Apple’s grote broer in cloud-computing, Google, kijkt ziet nog veel grotere mogelijkheden.

Google verdient miljarden met het verkopen van advertentieruimte rondom gratis aangeboden diensten. Doordat het bedrijf inzage heeft in alle gegevens van zijn gebruikers worden persoonlijk gerichte advertenties rondom Gmail, YouTube en andere Google diensten getoont. Een dergelijk model zal Apple niet snel willen namaken, maar een maand geleden onthulde CEO Steve Jobs wel Apple’s eigen advertentieplatform iAd. Dit platform lijkt in eerste instantie gecreëerd voor de iPhone en iPad. Toch lijkt een uitbreiding naar gratis MobileMe diensten geen grote stap. Apple’s ‘unqiue selling point’ ten opzichte van Google zou hierbij kwaliteit zijn. Van interactieve HTML-5 advertenties vanaf 1 miljoen dollar mag je nou eenmaal wat meer verwachten.

Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat er geen betaalde variant van MobileMe overblijft. Wellicht krijgen betalende gebruikers meer opslag in of een snellere verbinding met de MobileMe wolk. De drastische uitbreiding van MobileMe gebruikers zou natuurlijk wel gepaard moeten gaan met een flinke opschaling van Apple’s data-farms. Die voorbereidingen lijken al maanden in volle gang te zijn. Het zou dus zomaar kunnen dat iedere Mac, iPhone, iPad of iPod gebruiker binnenkort de zoete vruchten van de MobileMe wolk kan plukken, zij het in ruil voor (mooie) reclame.

Zou jij dat een goede deal vinden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
MobileMe gratis dankzij iAds?
Sluiten