Anth
Anth Nieuws 20 mei 2010
Leestijd: 1 minuut

Google kondigt eigen videocodec aan

Eric Schmidt, directeur van Google, plofte neer achter zijn bureau. Diep in gedachten verzonken, want wat was de volgende stap voor het bedrijf dat al zoveel heeft? Een videocodec!

Google maakte gisteren tijdens de eerste dag van de het I/O evenement bekend dat ze een licentievrije videocodec zullen lanceren. Hiermee wil Google een alternatief bieden voor de h.264-codec die nu vaak gebruikt wordt voor de weergave van HD-video op internet. Zo zullen alle video’s op Youtube met een resolutie hoger dan 720p gecomprimeerd worden met de nieuwe codec. Dit geldt enkel voor video’s die nieuw geüpload worden. De codec, die VP8 heet, gaat op in het WebM project. De codec is niet oorspronkelijk van Google, hij is ontwikkeld door het bedrijf On2 dat in 2010 overgenomen werd door de internetgigant. Google heeft niet de minste namen opgetrommeld om de codec te gaan ondersteunen. Zo ondersteunen de browsers van Mozilla, Opera en Microsoft de nieuwe wijze om video te comprimeren. Ook Adobe heeft aangegeven de codec zo snel mogelijk te zullen integreren in de Flash Player. Grote afwezige is Apple, die onlangs openlijk aangaf de h.264-codec te steunen. Maar hoe moeilijk wordt het voor de h.264-codec als een licentievrije codec de markt over dreigt te nemen? Of zal Apple de nieuwe codec ook met open armen ontvangen? Hij werkt immers ook met HTML5 en kan wellicht zo bruikbaar zijn in de strijd tegen Flash.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google kondigt eigen videocodec aan
Sluiten