Foxconn verhoogt loon medewerkers met 20% na kritiek

16 reacties

Foxconn, het bedrijf dat producten fabriceert voor onder meer Apple, HP en Dell, heeft beloofd het loon van 420.000 werknemers te verhogen met 20%. Momenteel verdienen zij zo’n $131,- per maand.

De loonsverhoging stond volgens moederbedrijf Hon Hai al enige tijd gepland, maar is waarschijnlijk versneld doorgevoerd door de aanhoudende kritiek wegens een reeks zelfdodingen onder de arbeiders. Deze zouden het gevolg zijn van de slechte werkomstandigheden in de fabriek.

Eerder nam Foxconn al maatregelen als het ophangen van netten rondom het gebouw en het inhuren van geestelijke hulp. Ook voerde het bedrijf naar verluidt druk uit op medewerkers om vooral geen zelfmoord te plegen.

Statistici menen echter dat het aantal zelfdodingen onder de werknemers niet hoger is dan het landelijk gemiddelde. Het aantal werknemers in de fabriek is groot. Alleen al de fabriek in Shenzen, waar iPhones en iPads gefabriceerd worden, werken 300.000 Chinezen.

De aanhoudende negatieve berichtgeving betekent een pr-drama voor bedrijven als Apple en andere westerse elektronicabedrijven die hun productie uitbesteden in China. Apple, HP en Dell hebben onafhankelijke onderzoeken aangekondigd.

Maar is geld alleen de oplossing? Volgens verslagen van journalisten hebben werknemers weinig privacy, werken ze regelmatig met gevaarlijke chemicaliën zonder de juiste bescherming en is het werk om efficiencyredenen eentonig. Ook zijn het aantal werkuren fors door het vele overwerken. Dit laatste wordt echter door werknemers gezien als een kans om meer te verdienen, ondanks de extreme vermoeidheid die optreedt.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Pieterr

  Toch een extra 132 miljoen dollar op jaarbasis.

 • Profielfoto
  Statenweg

  @Ikreisrond: Dat kan wel zijn, maar dat betekent natuurlijk niet dat er niet veel te verbeteren valt. Ieder slachtoffer is er een te veel natuurlijk.

 • Profielfoto
  Zakske

  Grootste probleem is dat Foxconn de nabestaanden van werknemers die zelfmoord plegen tien jaarsalarissen (!!!) uitbetaalt. In Japan bestaat er een zelfde probleem, daar krijg je de uitkering van je levensverzekering ook bij zelfmoord.

 • Profielfoto
  Mc Fountain

  Respect voor mensen laten primeren op winstbejag, dat is de oplossing.
  Met de gebeurtenissen in Foxconn in het achterhoofd zijn acties als deze echt schandalig: http://www.youtube.com/watch?v=lAl28d6tbko
  http://www.youtube.com/watch?v=XGUppxoJUVg
  Die gasten hebben blijkbaar ook geen respect, niet voor de natuur en niet voor mensen… Neen, we hoeven echt niet naar China te gaan, dit soort ras heb je overal.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Aantal zelfdodingen ruim onder landelijk gemiddelde in China.

  Dat is het punt niet, dat het lager is dan het landelijk gemiddelde is logisch. Waar het om gaat is: hoe hoog is het bij andere bedrijven? Vergeet niet dat alle werknemers hun huis op het terrein hebben van Foxconn en dat er zo goed als geen mogelijkheid is tot vermaak. Tel daar bij op dat ook tijdens het werk contact met collega’s verboden is en dat er zoveel uren worden gemaakt zodat er maar 3 dingen in het leven zijn van een werknemer: werken,eten,slapen,werken,eten,slapen,werken,eten,slapen ….. Er komen per dag 8000 nieuwe ‘rekruten’ solliciteren bij dat bedrijf, maar niet omdat het er zo leuk is, maar omdat men geen brood op de plank heeft. Dus werk je er eenmaal, dan heb je brood op de plank, maar niemand gaat er weg vanwege de omstandigheden omdat ze net zo in de val zitten als Oosterse vrouwen die onder valse voorwendsels naar het Westen zijn gelokt.

 • Profielfoto
  Ezra

  Te gek voor woorden dat zoiets gebeurd eigenlijk…

 • Profielfoto
  Jasperduck78

  dat die mensen zo weinig verdienen!….:eek:

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Dus daarom worden mijn Macbookjes duurder dacht de CEO

 • Profielfoto
  ruudkraus

  Denk eens na als je met 131 nu dus 157,- kunt leven dan MOET de levenskost daar wel heel laag zijn. Ze wonen en eten trouwens op kosten van de baas. Ok het is zeker niet ideal. Het is er gewoon anders. Dat ze zelf moord doen tja. De cultuur is er anders. Een fout is daar EEN FOUT en weegt heel zwaar. Hier is dat voor de baas.

 • Profielfoto
  macqintosh

  @Mc Fountain:

  Hoe zielig kan je zijn inderdaad… wel typisch Amerikaans btw.
  $500 uitgeven om hem vervolgens aan puin te slaan en dat op YouTube te zetten??? Aandachtsgeile sneue stakkers zijn het… Maar goed, totaal offtopic natuurlijk.

  Mensen moeten niet met de kop in het zand verbaasd reageren op die $131 per maand…(13 euro als het HongKong Dollars zijn). Dacht je dat de West-Europese landen voor de grap hun spullen in China laten produceren? Als de Chinezen net zoveel zouden verdienen als wij hier hoefden we ook geen fabrieken in China te bouwen en konden we de zooi gewoon hier laten produceren. Dan zou een iPad wel 2000 euro kosten denk ik…

 • Profielfoto
  wouwout

  jongens jongens we moeten wel alles in verhouding zien.

  Volgens onze maatstaven is $131 per maand een lachertje, maar hoe verhoudt zich dat tot vergelijkbare banen in China?

 • Profielfoto
  stel maar

  Heb het origineel gelezen en daar staat:

  Entry-level line workers at Foxconn’s factory in Longhua earn just over 900 yuan ($131.80) per month before overtime and bonuses, said Zhu Fuquan, a production supervisor for the company.

  Dus die 131$ is dus US$ en dat is dus €107. en als je met €100 naar Centraal-Afrika gaat ben je daar ook miljonair dus dat in China de prijzen ook anders liggen is niet zo gek.

 • Profielfoto
  Zakske

  jongens jongens we moeten wel alles in verhouding zien.

  Oké. Het gemiddelde salaris in China is $6.567 per jaar, en $131 per maand maal twaalf maakt $1.572… dus grofweg een kwart van wat de gemiddelde Chinees verdient. Vergeet ook niet dat Shenzen een érg dure stad is naar Chinese maatstaven. Met andere woorden… het is gewoon een kutbaan.
  Vertaald voor Nederland komt het neer op een loon van ongeveer €650 per maand.

 • Profielfoto
  Yannes

  Lol en Apple maar winst enorme winsten binnenhalen en die arme chineesjes krijgen nu pas wat meer.

 • Profielfoto
  MatthieuPesesse

  Misschien een goed idee voor France Telecom?

  Om bij Foxconn te mogen werken moeten de werknemers eerst een document ondertekenen waarmee ze zich engageren om geen zelfmoord te plegen.. raar maar waar.

  Dat van de anti-zelfmoordnetten vind ik geweldig.. goed bezig zou ik zeggen lol