Statenweg
Statenweg Nieuws 28 mei 2010

Foxconn verhoogt loon medewerkers met 20% na kritiek

Foxconn, het bedrijf dat producten fabriceert voor onder meer Apple, HP en Dell, heeft beloofd het loon van 420.000 werknemers te verhogen met 20%. Momenteel verdienen zij zo’n $131,- per maand.

De loonsverhoging stond volgens moederbedrijf Hon Hai al enige tijd gepland, maar is waarschijnlijk versneld doorgevoerd door de aanhoudende kritiek wegens een reeks zelfdodingen onder de arbeiders. Deze zouden het gevolg zijn van de slechte werkomstandigheden in de fabriek.

Eerder nam Foxconn al maatregelen als het ophangen van netten rondom het gebouw en het inhuren van geestelijke hulp. Ook voerde het bedrijf naar verluidt druk uit op medewerkers om vooral geen zelfmoord te plegen.

Statistici menen echter dat het aantal zelfdodingen onder de werknemers niet hoger is dan het landelijk gemiddelde. Het aantal werknemers in de fabriek is groot. Alleen al de fabriek in Shenzen, waar iPhones en iPads gefabriceerd worden, werken 300.000 Chinezen.

De aanhoudende negatieve berichtgeving betekent een pr-drama voor bedrijven als Apple en andere westerse elektronicabedrijven die hun productie uitbesteden in China. Apple, HP en Dell hebben onafhankelijke onderzoeken aangekondigd.

Maar is geld alleen de oplossing? Volgens verslagen van journalisten hebben werknemers weinig privacy, werken ze regelmatig met gevaarlijke chemicaliën zonder de juiste bescherming en is het werk om efficiencyredenen eentonig. Ook zijn het aantal werkuren fors door het vele overwerken. Dit laatste wordt echter door werknemers gezien als een kans om meer te verdienen, ondanks de extreme vermoeidheid die optreedt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Foxconn verhoogt loon medewerkers met 20% na kritiek
Sluiten