Europese kranten wachten succes iPad nog even af

Door: Anth - 21 reacties

Toen de iPad in Amerika z’n intrede deed stonden de kranten in de rij om een applicatie van hun dagblad uit te brengen. Door dit overweldigende aanbod aan kranten werden gebruikers van de iPad kritisch en merkten ze op dat de kranten teveel vasthielden aan de papieren versie en vaak verwarrend waren. De digitale versies waren niet interactief genoeg en hadden daarom maar weinig meer te bieden dan dezelfde papieren dagbladen. Volgens de Financial Times willen Europese uitgevers dit koste wat het kost voorkomen door te wachten met hun applicaties. En zo moet Europa het zonder veel Europese iPad-kranten stellen als de iPad hier gelanceerd wordt. Toch betekent dit niet dat de kranten en tijdschriften niet ge├»nteresseerd zijn in het nieuwe paradepaardje van Apple. De Financial Times heeft bij meerdere uitgevers ge├»nformeerd over de plannen voor een iPad App, waarop veel uitgevers antwoordden dat ze momenteel het beste businessmodel aan het kiezen zijn. Maar ┬ániet in alle landen wordt afwachtend gereageerd op de komst van de iPad. Een groot Australisch dagblad, The Australian, is namelijk wel bezig met een iPad App en liet eerder al weten dat de advertentieruimte de komende drie maanden volgeboekt is.

Toch hoeven Europeanen met een iPad zich niet te vervelen, veel Amerikaanse kranten en tijdschriften zijn ook in de Europese App Stores verkrijgbaar.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  yinjan

  Weer een reden om hem toch maar niet aan te schaffen…

 • Profielfoto
  ex-macfreak

  Zoek het niet te ver :

  de Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard zal heel binnenkort een aparte app uitbrengen.

  Deze keer zijn we de Hollanders dan toch eens voor !:razz:

 • Profielfoto
  Maikelw

  Nee wachten met je app, dat maakt een wereld van verschil zeg!

  Ze moeten gewoon eens een goed team aan het werk zetten wat een goed marktonderzoek heeft gehouden naar de belangen van de koper.

  Een interactieve krant met filmpjes en een plezierige leeservaring dat is wat we willen. Niet een scan van een oude papieren krant en zeker niet wachten! Dan heb je helemaal niets.

 • Profielfoto
  rdesign

  Ach, ik download elke dag gewoon een PDF’je van ‘de Pers’ van hun website. Ik hoef geen filmpjes.

 • Profielfoto
  Pepijn Koning

  Kranten sterven gewoon langzaam uit, een krant naar b.v. de iPad brengen is natuurlijk erg leuk, maar dat is niet de toekomst. Ook het virtueel bladeren etc. is iets wat niet gaat werken, want een voordeel aan b.v. de iPad is dat je juist niet hoeft te bladeren.

  De toekomst voor kranten licht bij goed doordachte mooie websites die ook nog eens gratis zijn (dankzij ads), zolang de kranten dat niet in gaan zien zie ik de toekomst niet echt rooskleurig voor ze in.

  Voor magazine’s en tijdschriften licht dat anders, aangezien het doel daarvan niet is om als eerste het laatste nieuws aan de man te brengen.

 • Profielfoto
  Bonte

  Die amerikaanse kranten waren veel te duur, het was veelal dezelfde prijs als de papieren versie. Je moet het goedkoop brengen of een meerwaarde kunnen bieden en dat is het beiden niet.

  Kranten op de iPad zullen zich beginnen omvormen tot dagelijkse magazines denk ik, die format past veel beter.

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Ik denk dat Pepijn wel gelijk zal krijgen m.b.t. de websites van de kranten.
  Op een mobile device consumeer ik nieuws wel via een app als die van nu.nl.

  Echter is er wel degelijk ruimte voor een app voor krantenuitgevers. Ik denk dan aan de verdieping zoals die vaak in de zaterdag-editie te vinden is:
  * verdiepend, met kennis van zaken
  * interactief (je kan tikken op onderdelen)
  * advertenties zeer goed mogelijk, maar mogen niet in de weg zitten
  * met helikopterview over al het nieuws van het onderwerp
  Met dat laatste bedoel ik: niet populistisch en met de laatste nieuwste berichten meepraten, maar kritische noten over het onderwerp, en of het wel of niet zo serieus als het nieuws gebracht wordt.

  Kranten worden dan een soort “digitale tijdschriften over het nieuws”.

  Ik denk dat krantenuitgevers hier eens nuttig over kunnen nadenken. De NRC deed dat al enigszins met een papieren variant (Next), nu de digitale varianten nog…:smile:

 • Profielfoto
  bramvdb

  @Pepijn44 ik hoop dat je geen gelijk hebt, op wat zouden we anders onze aardappelen moeten schillen, toch niet op onze iPad :sarcastic:

 • Profielfoto
  apple_fan

  Wat hebben ze te verliezen? Lezers raak je er niet door kwijt. Het kan alleen maar beter gaan omdat mensen nu niet dat gigantisch ding ergens heen moeten slepen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik persoonlijk zou ook geen app voor de iPad ontwikkelen, het ding is toch nu al een grote flop…:grin:

  Typisch weer die vastgeroeste, conservatieve bedrijven. Ik mag hopen dat er iemand in dat gaatje springt en alle klanten snel wegpikt voor de neuzen van die lompe dinosaurussen.:wink:

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wat hebben ze te verliezen? Lezers raak je er niet door kwijt. Het kan alleen maar beter gaan omdat mensen nu niet dat gigantisch ding ergens heen moeten slepen.

  Zo werkt dat bij die bedrijven. Ik heb een klant die al braakneigingen krijg als ik over een digitale editie van zijn magazine begin. Die ziet daar helemaal geen toekomst in.:lol:

 • Profielfoto
  Verhulk

  Ik merk dat ik mijn papieren krant (NRC) steeds minder lees. Dit heeft niets met de inhoud te maken, maar met het medium. Ik lees de krant op andere momenten dan in het verleden. Dit betekent dat ik vaak (heel onveilig,ik weet het) onderweg naar naar huis de NRC op mijn iPhone lees.Of in bed, of in de hangmat of….. Het enige moment dat ik een ouderwetse fijn vind, is op een ouderwets moment. Als ik relaxed op zaterdag morgen aan de eettafel zit. Te weinig voor een kostbaar abonnement

  Dit heeft mij ertoe gebracht dat ik de papieren versie op te zeggen. Gewoon omdat de krant niet op het juiste moment op de juiste plaats bij mij beschikbaar is.

  MIjn abonnement loopt af per 30 juni. Ik ga er eigenlijk van uit dat er voor die tijd een gunstige aanbieding komt. In het telefoongesprek heb ik ook aangegeven dat ze me best mogelijk bellen op het moment dat ze met een combi aanbieding komen . Bijvoorbeeld digitaal abonnement, te lezen op internet, iPhone app en iPad app. Ik verbind met dan voor 2 jaar aan de krant maar krijg de iPad gratis (of met korting).

  Ik verbaas me echt over de reactieve houding van de uitgevers. In plaats van de iPad (en tablets in het algemeen) als kansen te zien, gaan ze afwachten.

 • Profielfoto
  iAlwin

  Wacht maar tot de kranten helemaal doodbloeden en geen abonnees meer aantrekken. Zal er vast wel weer een lame Telegraaf.app komen.

 • Profielfoto
  Edwin

  @Pepijn44 ik hoop dat je geen gelijk hebt, op wat zouden we anders onze aardappelen moeten schillen, toch niet op onze iPad :sarcastic:

  Aardappels schillen… dat is toch uit dezelfde tijd als de krant?

 • Profielfoto
  Yip

  Ik persoonlijk zou ook geen app voor de iPad ontwikkelen, het ding is toch nu al een grote flop…:grin:

  Ik weet eigenlijk niet zo goed waarom ik hierop reageer, maar het is nogal een belachelijke uitspraak…:confused:

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het was een gebbetje* meneer Sonneveld.:lol:

  *Dat betekent: grapje.

  @Pepijn44 ik hoop dat je geen gelijk hebt, op wat zouden we anders onze aardappelen moeten schillen, toch niet op onze iPad :sarcastic:

  Aardappels schillen… dat is toch uit dezelfde tijd als de krant?

  Straks krijgen we in Engeland onze vis nog in een iPad verpakt.

 • Profielfoto
  PfBee

  Gelukkig is Pressreader al beschikbaar voor de iPhone en iPad waardoor je gewoon de NRC en Volkskrant, maar ook honderden buitenlandse krant, kan lezen op je Apple-apparaat. Ik gebruik het zelf al een hele tijd op mijn iPhone en Mac en werkt prima en is bovendien betrekkelijk goedkoop, 31 kranten per maand naar keuze voor 10 dollar.

 • Profielfoto
  ProBookMac

  Het einde van gedrukte versie is nabij. Hoelang blijf je dat ontkennen. Jammer als je net flink hebt geïnvesteerd in duur machinepark.

  Digitaal op oa. de iPad wordt een gigantische verschuiving in de markt. Alleen kwestie van tijd. Goedkoop aanbieden van content zoals nieuws. Was het niet Steve die dat door had met muziek. Wie koopt er nog cd’s. Ken weinig mensen. Zo zal het ook gaan met kranten en boeken. Kijk naar de app van Phaidon, boek in digitale vorm

 • Profielfoto
  Trat

  Ik lees enkel nog af en toe een krant om de opiniestukken. Qua nieuwswaarde moet je toch wel echt in de middeleeuwen leven om deze nog hoog in te schatten.

  Kranten mogen echter nooit failliet gaan: waar moet de Chinees anders onze bakjes eten in verpakken om warm te houden?

 • Profielfoto
  erjee52

  Ach, het zal wel net zo gaan als met de muziekbusiness: veel te lang wachten voor ze vernieuwen, dan hard gaan janken omdat de omzet weg is en tot slot krampachtig proberen iets van de verloren markt terug te winnen. En vooral dat laatste geeft aan dat ze er niets van leren, want hoe doen ze dat? Juist: door meer van hetzelfde.
  Nee, echte ondernemerszin is daar niet te vinden, bij de (muziek)uitgevers. Als ik dat met mijn eigen kleine bedrijfje zou doen, zat ik nu in de bakken bij UWV.
  Kom op dames en heren krantenuitgevers: geef ons wat we wensen: een interactieve steeds up-to-date zijnde digitale krant die ik overal waar ik wil kan lezen. Maak het abonnement aantrekkelijk en stap af van het oude spel wat jullie denken te kunne blijven pelen.
  Het is al bijna 2011…..

 • Profielfoto
  Rttgfde

  Via PressReader lees ik iedere dag de NRC, voor ÔéČ8/m, werkt prima voor nu.
  PressReader is daarmee mijn favoriete iPad-app geworden.