De toekomst van tijdschriften?

Door: Anth - 25 reacties

De laatste maanden hebben digitale tijdschriften een grote ontwikkeling doorgemaakt. Zo verschenen er verschillende conceptontwerpen die illustreerden hoe de iPad de tijdschriftenwereld kon veranderen. Maar ook de concurrenten van de iPad hebben niet stilgezeten, zo zijn er al meerdere tablets van andere ontwikkelaars aangekondigd. Dit zou betekenen dat uitgevers maandelijks verschillende versies van hun tijdschriften moeten ontwikkelen om iedere tablet te voorzien van de laatste editie.

Op de Google I/O conferentie liet Sports Illustrated zien hoe zij de toekomst van tijdschriften voor zich zien. Een tijdschrift dat via het internet op veel apparaten te bekijken is, met behulp van HTML5. Het tijdschrift biedt de mogelijkheid artikelen door te sturen en op te slaan. Door de online toepassing wordt de stap naar digitale tijdschriften voor uitgevers een stuk kleiner, omdat een universele versie natuurlijk een veel groter publiek heeft dan een app voor een specifiek systeem.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hoezo een versie voor elk systeem??
  Je klikt in InDesign Export voor ePub aan en je bent klaar.
  Veel universeler kan het niet.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Dit bestaat toch al jaren in PDF formaat? (inclusief film vensters) Dit filmpje vind ik nou niet echt een goed voorbeeld van “de toekomst van het magazine” Dan heb ik toch echt veel mooiere voorbeelden gezien. Wat Google hier laat zien is niet de toekomst, maar de mogelijkheden die nu al een tijdje toegepast worden.

  Nee sorry, dit was alles behalve indrukwekkend.

 • Profielfoto
  JaNiintendo

  Ik lees toch liever gewoon papieren boeken/magazines

 • Profielfoto
  Lustigson

  Opnieuw een interessante ontwikkeling. Een breed ondersteunde standaard als HTML5 kan zeker een belangrijke rol gaan spelen in verspreiding van digitale kranten en tijdschriften. Maar ik ben nog niet zo overtuigd van de idee├źn die hier tot nu toe voor zijn geopperd.

  De app van de New York Times is erg web-achtig en heeft geen echt ge├»ntegreerde foto’s en video’s. Wired Magazine is juist weer erg lineair ÔÇö┬áprecies als een tijdschrift. Beide zijn dus voortzettingen van andere media en niet toegespitst op (a) het aanraakscherm en (b) gebruiksmoment en -wijze van grotere mobiele apparaten als de iPad.

  Het enige voorbeeld dat volgens mij een stap in de goede richting is, is de eerste demo van Sports Illustrated: weliswaar een tijdschrift-achtige basis, maar wel met ├ęcht ge├»ntegreerde video en foto’s.

  Check: http://bit.ly/SI-iPad

 • Profielfoto
  PB

  Jan Dijkgraaf van HP/de Tijd heeft ook een interessante mening over de toekomst van tijdschriften.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik lees toch liever gewoon papieren boeken/magazines

  De ‘fout’ die nu gemaakt gaat worden, is het feit dat men een soort ‘alles moet bewegen en aanklikbaar zijn’-syndroom krijgt.
  Normaal lezen mag blijkbaar niet meer. Je moet in elke alinea een linkje aanklikken, een filmpje bekijken, bewegende mannetjes en vrouwtjes zien, etc.
  Jaren geleden had ik al een digitaal abonnement op MacWorld. Prima voor elkaar. Rustig, netjes leesbaar en alleen de links’ deden iets’. Zo kun je zonder afleiding een artikel lekker uitlezen. Ik wordt nu doodnerveus van al die bladen die zich willen gaan presenteren met bewegend beeld, popup-adverenties en andere afleidende elementen.
  We worden al zoveel afgeleid! Laten we er nu eens lekker voor kiezen een magazine een magazine te laten. Rustig in een hoekje van de bank lezen en bladeren. Zo vervreemd je ook de wat oudere lezer niet teveel van je.

 • Profielfoto
  spacefreek

  @PB, HP/de tijd mag van mij oppleuren met z’n vuilnisbakkenjournalistiek

 • Profielfoto
  Afroman

  Voordeel van de iPad is als je een digitale krant hebt dat je ook gelijk de filmpjes hebt. Dus ik weet niet of PDF/inDesign extensies hier goed voor zijn. Correct me if I’m wrong.,=

 • Profielfoto
  PB

  @ Spacefreek, helemaal mee een. Dat kan niet eens journalistiek genoemd worden. Maar in dit interview op Retecool geeft ie toch een interessante mening.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ePub kent alleen standaard HTML geloof ik. Flash is geen optie wegens de ons bekende reden en HTML5 werkt niet binnen ePub.
  Maar daar zijn vast andere manieren voor. We staan pas aan het begin van deze (r)evolutie.

 • Profielfoto
  Tomac5

  @ Lustigson

  Inderdaad, die eerste demo is mij ook bijgebleven. Indrukwekkend te noemen.
  Autoweek had ook een mooie trouwens.

  De KLM heeft een online magazine onder de naam iFly.
  Die zit erg goed in elkaar (heeft ook prijzen gewonnen).
  Zie http://www.iflymagazine.nl/

 • Profielfoto
  herko

  Tuurlijk kan dit ook (grotendeels) in PDF en ePub. Maar er is een gigantisch verschil tussen ePub en HTML5.
  In tegenstelling tot vorige HTML versies richt HTML5 zich niet op het publiceren van web*pagina’s*, maar op het publiceren van (rijke) content en toepassingen. Met andere woorden: het Web niet meer als verzameling van pagina’s en PDF’s, maar als een verzameling verbonden content en toepassingen.
  En SI geeft hierin het goede voorbeeld. Ze bouwen een _open_ interface (ePub en PDF zijn iet open!!) voor hun _verbonden_ content. en ja, veel mensen willen dat graag: achtergrond informatie, verdieping -maar dan wel zelf willen bepalen waarop en verbreding (van Shaq naar NBA) of verdieping (meer over Shaq). En daar gebruik je internet voor, en dus is het bijzonder logisch dat je daar HTML5, wat de taal is voor de ontwikkeling van het web voor de komende 10-20 jaar (!!), voor gebruikt.
  Voor heel veel mensen is veel belangrijker dat HTML5 een standaard is die content herbruikbaar maakt (niet hetzelfde als altijd gratis beschikbaar). Die herbruikbaarheid maakt het platform onafhankelijk, en de distributie is ook vele malen makkelijker, omdat je veel minder afhankelijk bent van specifieke (gelicenceerde) technologie. Je hebt immers alleen een browser nodig die HTML5 ondersteunt -en dat zijn er nu al een boel (en HTML5 is nog lang geen vastgestelde standaard).
  Dus zowel voor gebruikers (kunnen het overal makkelijk gebruiken) als voor de uitgevers (makkelijke distributie, onafhankelijk, maar wel rijk en interactief) biedt het alleen maar voordelen.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox
 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Zoals hier al gezegd is wil ik gewoon lekker papier in mijn handen hebben. e-paper (geen backlight) komt dicht in de buurt maar ik wil gewoon lekker bladeren en op mijn dooie gemak verschillende folders doorlezen.

  Het leuke van ‘ouderwets’ papier is dat ik geprikkeld word artikelen te lezen die ik niet van plan was om te lezen of idee├źn op doe waar ik zelf nog niet aan had gedacht. Het nadeel van het digitale is voordat ik hiermee begin al moet weten voor mezelf wat ik wil gaan lezen of kopen. Daardoor zal ik ook alleen al minder snel uit een iPad of iets dergelijks gaan lezen.

 • Profielfoto
  yinjan

  Doet U mij maar gewoon teletekst…

 • Profielfoto
  yinjan

  O ja, en RSS-feeds…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Leuk leuk, alleen jammer dat ze ARCHIE BUNKER het filmpje hebben laten inspreken en niet een wat jongere en moderne stem:)

 • Profielfoto
  JTD

  Het leuke van \’ouderwets\’ papier is dat ik geprikkeld word artikelen te lezen die ik niet van plan was om te lezen of idee├źn op doe waar ik zelf nog niet aan had gedacht.

  Bij de papieren variant moet je toch ook een bladzijde omslaan om het volgende artikel te zien? Dat gaat bij de digitale net zo: alleen dan nog een stapje verder. Binnenin het artikel kunnen ook nog leuke uitstapjes zitten die naar bijvoorbeeld de bron van de journalist gaan, of die je nog wat meer side information geeft.
  Dat heb je niet bij een papieren magazine. Daar moet je het doen met de pagina’s die het blad heeft (40-50% reclame).

 • Profielfoto
  wimbers

  eeeehhm, een formaat dat door vele apparaten gelezen kan worden, interactiviteit biedt, en een groot publiek kan bereiken…

  hebben we dat niet al jaren in de vorm van…websites???

  volgens mij is men nu formaten aan het bedenken voor een probleem dat er niet is. en tijdschrift kan prima als gebundelde set webpagina’s worden uitgebracht, downloadbaar of hosted. daar hoef je geen nieuw formaat voor te bedenken..

 • Profielfoto
  Sheyenne

  Een einde aan het papieren tijdperk ben ik toch al een groot voorstander van. Eindelijk dan weer wat frisse adem in onze verterende luchtwegen…

 • Profielfoto
  Brainy

  Deze blijft ook mooi!

  http://www.youtube.com/watch?v=yIGd4aBzhTU

  Mijn iPad ziet er toch echt anders uit dan degene die je in dit filmpje ziet….

  Het ziet er inderdaad heel mooi uit.

 • Profielfoto
  Japsuh

  @Sheyenne: de hele tijd achter de computer, nee dat is gezond :slant:

  Ik ben een voorstander van papieren versies. Online kranten vind ik vervelend om te lezen, en zeg nou zelf: een keer geen scherm is toch ook een verademing? Je stopt trouwens ook makkelijker een tijdschrift in je strandtas dan een iPad. Lijkt me goed voor zo’n apparaat, zand en (zoute) zeelucht :slant:

  En nee, ik ben geen ouwe lul. Ik ben 17.

 • Profielfoto
  BigAL

  HTML5 sucks

 • Profielfoto
  MouseMighty
 • Profielfoto
  Sheyenne

  @Japsuh … 17 pas… Als menig landje zo doorgaat met de ontbossing om jongelui als jij tevreden te stellen een papierverslindend informatie bulletin samen te stellen in plaats van een digitale, wordt jij nooit een ouwe lul…