Apple voortaan sneller met overnames

Door: Statenweg - 10 reacties

In november vorig jaar kocht Google advertentiebedrijf AdMob, net nadat Apple interesse had getoond. Deze mislukte overname is kenmerkend voor de hevige concurrentiestrijd waarin Google en Apple zijn verwikkeld om hun toekomstige positie in de markt veilig te stellen.

Om de concurrentie voortaan sneller af te zijn, zou Apple het tempo van overnames hebben opgevoerd. In de afgelopen maanden heeft Apple heel wat bedrijfjes opgeslokt: muzieksite Lala, chipmaker Intrinsity en mobile search startup Siri. Als alternatief voor AdMob kocht Apple in januari Quattro Wireless.

Apple heeft miljarden op de bank staan, genoeg om kleine startups te blijven kopen. Om slagvaardig te kunnen optreden, heeft Cupertino specifieke kennis in huis gehaald door onder meer een ex-bankier van Goldman Sachs aan te nemen. Ook de druk op overnamekandidaten neemt toe. Zo zou Apple slechts enkele uren geven om de voorwaarden van een overname te accepteren. Hiermee hoopt het lekken naar de media en een bod van rivaliserende bedrijven te voorkomen.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Lexis

  Klinkt rigoureus…

 • Profielfoto
  Simon

  Zat ik in de situatie van Apple, ik deed net hetzelfde.

 • Profielfoto
  BigAL

  Het is in ieder geval een zeer agressieve strategie. Typerend voor Steve natuurlijk ook, dat hij een verlies (in dit geval ten opzichte van Google) niet kan accepteren. Puur compensatiegedrag.
  De hele grote mensenwereld is niets anders dan een voortzetting van het speelkwartier op school: wie is de populairste, wie kan het beste knikkeren, wie durft af en toe een bully te zijn, etc.

 • Profielfoto
  1984

  In de Verenigde Staten moet Goldman Sachs zich momenteel verantwoorden voor de Senaat omdat de bank ten koste van zijn klanten geld verdiende aan de hypotheekcrisis.

  Het verteld wel weer wat over Steve Jobs en zijn vrienden.

 • Profielfoto
  myunclesmailman

  @1984: wat een slap gelul. Dus als jouw werkgever foute dingen gaat doen is elke werknemer, incluis jou, “fout”?

 • Profielfoto
  1984

  @myunclesmailman Het gaat erom wie jij in dienst neemt,

  „Het ging Goldman Sachs goed, terwijl haar klanten geld verloren”, zei Levin gisteren. De bank zag cliĂ«nten volgens hem vaak niet als waardevolle klanten, maar „als objecten om winst uit te halen”.
  Om slagvaardig te kunnen optreden, heeft Cupertino specifieke kennis in huis gehaald door onder meer een ex-bankier van Goldman Sachs aan te nemen.

 • Profielfoto
  spacefreek

  *Kopieert en plakt reactie van SLM*

  Zat ik in de situatie van Apple, ik deed net hetzelfde.

 • Profielfoto
  Max14

  Zo zou Apple slechts enkele uren geven om de voorwaarden van een overname te accepteren.

  Overhaaste beslissingen zijn toch vaak geen goede beslissingen?:eek:

 • Profielfoto
  aardbeiensiroop

  Bah, Goldman Sachs.

 • Profielfoto
  Gwijde

  Toont aan dat Apple gewoon een bedrijf is dat winst wil maken en om dat te blijven doen, met alle middelen zich in de markt positioneert. Daar horen ook agressieve overnames bij en soms verlies je.

  Overigens is het niet noodzakelijk zo dat de betrokken ex-bankier iets te maken heeft met rommelhypotheken, als dat al iets uitmaakt. Ik vind dat de overheid de banken e.d. beter moet reguleren om excessen in te perken. Neerkijken op individuen die het spel meespelen, baat niet.

  Consumenten kunnen ook wegen op het beleid van een bedrijf, maar is dat wat we willen, dat werknemers worden gescreend op hun achtergrond? Net als ze bij wijze van spreken in de voorhoede van het kapitalistisch spel een rol opnemen?