Apple reageert op misstanden Chinese fabrieken

Door: Anth - 32 reacties

Het schijnt goed mis te zijn in de fabrieken van Foxconn in China. In een jaar tijd hebben namelijk tien medewerkers zelfmoord gepleegd. De omstandigheden in de fabriek zouden slecht zijn omdat er te veel druk op de werknemers ligt. Apple heeft nu laten weten onderzoek doen naar de werkomstandigheden in de fabriek waar onder andere iPhones worden gemaakt.

A team from Apple is independently evaluating the steps they are taking to address these tragic events and we will continue our ongoing inspections of the facilities where our products are made.” Apple is “saddened and upset by the recent suicides at Foxconn”.

Foxconn is onderdeel van Hon Hai Precision, een bedrijf dat onderdelen maakt voor veel computermerken. Hon Hai Precision werkt al lang samen met Apple maar mag ook HP en Dell tot haar klantenkring rekenen.

Enige tijd geleden werkte een journalist van de Chinese krant Southern Weekly bijna een maand lang undercover in de fabriek. Zij schrok van slechte werkomstandigheden en kale woningen waarin de werknemers wonen. In de fabriek in China werken zo’n 400.000 arbeiders aan de nieuwe producten van onder andere Apple.

Statistisch gezien wijkt het aantal zelfdodingen onder werknemers van Foxconn volgens analisten niet veel af van het percentage in de rest van China. Toch probeert Foxconn  het moraal in de fabrieken nu op te krikken door psychologen en ‘spirituele gidsen’ aan te nemen.
Ook wil het bedrijf aan de buitenwereld laten zien dat het personeel binnen de fabriek goed behandeld wordt. Daarom nodigden ze meerdere journalisten uit om een kijkje te komen nemen in de Chinese fabriekshallen.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  yinjan

  Een beetje meer Yin , en een beetje minder Yang: Wat is het toch een raar land…

 • Profielfoto
  Bor

  Alhoewel de fabriek en de medewerkers niet van Apple zijn houden ze zich hier toch mee bezig nu. Een goede zaak.

 • Profielfoto
  Andre Mesker

  Op
  AppleInsider
  en
  9to5mac

  staat dat er 400.000 mensen werken. Das wel heel erg veel. Zijn het er nou 40.000 of 400.000? Want dat heeft wel invloed op de statistieken.

 • Profielfoto
  Anth

  @ Andre, warempel het zijn er écht 400.000. Bizar eigenlijk. Het aantal zelfdodingen wordt hier ook gerelativeerd met het feit dat bijna evenveel mensen in de fabrieken werken als dat de Amerikaanse stad Cleveland inwoners heeft.

 • Profielfoto
  iErnst

  Hon Han of Hon Hai Precision?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Alhoewel de fabriek en de medewerkers niet van Apple zijn houden ze zich hier toch mee bezig nu. Een goede zaak.

  Natuurlijk , want Apple wilt hier goed uitkomen
  Voor ons consumenten

  Trouwens zijn die zelfmoorden wel echt zelfmoorden ?
  Zoals met die chinees die een iPhone prototype verloor.

  Er gebeurd daar veel in die fabrieken in china :ftim:

 • Profielfoto
  gngstr

  De Japanners kennen daar een woord voor: karoshi. Toevallig deze week weer een stukje over gelezen: Schadevergoeding na dood door overwerk. Onbegrijpelijk dat de werkdruk zo hoog kan zijn dat mensen er voor kiezen om een einde aan het leven te maken…:sad:

 • Profielfoto
  Statenweg

  Leestip: Fabrieksmeisjes van Leslie Chang. Geeft een goed inzicht in het leven van de migranten die in deze fabrieken werken.

 • Profielfoto
  snipper

  Quote uit het gelonkte artikel: UPDATE: Now a fresh report says Foxconn is forcing workers to agree not to kill themselves. Talk about giving over-worked and underpaid unhappy workers a reason to smile in the morning.

 • Profielfoto
  Anth

  Vraag ik me af wat de consequenties zijn als er iemand er alsnog zelf een einde aan maakt..

 • Profielfoto
  Luukvandevin

  Spreek HP & Dell dan ook even aan;)

 • Profielfoto
  Andre Mesker

  @Anth: dan wordt hij/zij ontslagen.

  :crazy:

 • Profielfoto
  McShamus

  In 2008 pleegden 8.7 mensen op de 100.000 zelfmoord in NL. (Bron: CBS). Dat is 34.8 op 400.000.

  Ik vind die 10 gevallen op 400.000 in China dus bijzonder meevallen. Het lijkt wel of men dit politiek gebruikt. Zelfdoding onder bevolking is niet ongewoon. Logisch dat zo’n grote werkgever statistisch een hoger aantal scoort dan een ander bedrijf.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Statistisch gezien wijkt het aantal zelfdodingen onder werknemers van Foxconn volgens analisten niet veel af van het percentage in de rest van China.

  En waar zit dan de nieuwswaarde?

 • Profielfoto
  Anth

  @ In.XSOcam
  Het feit dat de chinese journalist wel degelijk misstanden ontdekte en Apple heeft aangekondigd deze problemen te onderzoeken en zo mogelijk op te lossen?

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  De misstanden hebben klaarblijkelijk niet gezorgd voor een hoger dan gemiddeld aantal zelfmoorden dus ik zie het verband (nog) niet. Maar dat Apple “er naar gaat kijken” lijkt me de enige logische reactie tegenover de media. In Nederland ligt het percentage 4x zo hoog , dus als ik nu ga beweren dat leven in Utrecht (bijvoorbeeld) voor een hoop zelfmoorden zorgt en de burgemeester gaat ernaar kijken, is dat dan ook nieuws? Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je pakt een gehyped apparaat en zoekt net zolang tot je iets vindt. Als het niet lukt dan ga je maar wat roepen. En geloof me iedere fabrikant zal er serieus op ingaan….. (Dat fenomeen heeft ook niet veel nieuwswaarde, maar wellicht meer dan dit…). Nou ja, je moet hier ook wat te melden hebben neem ik aan:) geen punt verder…

 • Profielfoto
  robbertoc

  Ik heb in 2006 de Foxconn fabriek bezocht in Shenzhen (al dan niet clandestien). Ik moet zeggen dat je van de slechte arbeidsomstandigheden weinig merkt al ben ik alleen in E5 geweest waar op dat moment computerschermen werden geproduceerd.

  Het licht natuurlijk niet alleen aan bedrijven als Foxconn zolang chinezen van het platteland meer kunnen verdienen blijven dit soort praktijken natuurlijk bestaan.

 • Profielfoto
  BigAL

  zelfdoding is zo terminaal

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg
 • Profielfoto
  trabant

  Als iedereen met slechte arbeidsomstandigheden er daarom een eind aan zou maken, liepen we hier in het westen in ons nakie door lege winkels.

  Apple is helaas erg dubbel. Enerzijds verlangt Apple een absolute geheimhouding tijdens de productie van een nieuw soort nog te verschijnen product, anderzijds wil het zoals iedereen zo min mogelijk ervoor betalen, maar geen besmet imago aan zo’n product. Het moet wel ergens vandaan komen.
  Het is een hele tijd relatief goed gegaan, maar Apple is intussen veel groter gegroeid, iedere scholier heeft wel een iPhone of iPod. En dat zijn aantallen waarbij het eerder ergens fout kan gaan.

  Ik blijf bij de stelling dat westerse multinationals wel eens een fairdere prijs bij de inkoop mogen betalen zodat het leven in veel productielanden er wat op vooruit kan gaan. Ook Apple is daarop geen uitzondering.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  In 2008 pleegden 8.7 mensen op de 100.000 zelfmoord in NL. (Bron: CBS). Dat is 34.8 op 400.000.

  Ik vind die 10 gevallen op 400.000 in China dus bijzonder meevallen. Het lijkt wel of men dit politiek gebruikt. Zelfdoding onder bevolking is niet ongewoon. Logisch dat zo\’n grote werkgever statistisch een hoger aantal scoort dan een ander bedrijf.

  Je vergeet één belangrijk punt: die 400.000 mensen behoren tot een groep (Foxconn medewerkers). Dat kun je niet zonder meer vergelijken met 100.000 mensen in NL. Die werken bij verschillende bedrijven dus zijn die zelfmoorden niet allemaal gerelateerd aan slechte werkomstandigheden, maar bij Foxconn hoogstwaarschijnlijk wel.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Volgens die journalist werkt men daar 12 uur per dag, waarvan 8 uur staand werk achter de lopende band (contact met collega’s is verboden) voor ± €130 per maand. De mensen daar zouden geregeld onderdeeltjes laten vallen omdat het bukken alleen al een verademing zou zijn. Maar daar zie je niets van tijdens ‘officiële’ rondleidingen of media bezoek.
  Nu vraag ik mij wel af: wat zijn dat voor onderdelen die ze zouden laten vallen? Anders gezegd: hoe zit het met de gevolgen voor de kwaliteit?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  De Japanners kennen daar een woord voor: karoshi.

  Ja maar die fabriek staat in China….

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Eerst las ik dat er 800.000 mensen werken….! Er is in China heel veel mis. Het is misschien wel het land waar het meeste mis is met de mensenrechten van alle landen in de wereld. Tientallen jaren terreur tegen de bevolking, een harde dictatuur, monddood maken van de oppositie, duizenden mensen geëxecuteerd per jaar, ook voor vrij kleine diefstallen. Handel in organen van geëxecuteerde gevangenen, die dus geëxecuteerd worden wanneer er vraag is naar hun organen, die voor veel geld verkocht worden aan buitenlandse klinieken. Onderdrukken van allerlei minderheden, zoals kort geleden nog de Oeigoeren en natuurlijk al meer dan 50 jaar de groffe en gewelddadige bezetting van Tibet en het kapot maken van de culturen, het mishandelen en vermoorden van vreedzame monniken, het doodrijden van duizenden studenten door ze met tanks te overrijden na de demonstraties op het ‘Plein van de hemelse Vrede’. En over al die dingen praten de westerse landen maar liever niet, vanwege de handelsbetrekkingen. Alleen Google deed kort geleden z’n mond open door te protesteren tegen censuur van de overheid en hacken van emailaccounts en de Googlepagina van Hongkong (met veel minder censuur) open te stellen voor de Chinezen.
  Het is een doffe ellende in China, de grootste en erg gewelddadige communistische dictatuur – ondanks alle economische ‘vooruitgang’ en booming business in de vrijgestelde handelszones bij Shanghai.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Overigens is een werkdag van 12 uur of langer heel normaal in heel Azië (zes dagen per week) en verdienen mensen in landen als Indonesië en de Philippijnen per maand vaak niet meer dan 30 tot 50 euro, dus nog veel minder dan in deze Chinese fabrieken.

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  Moeten ze maar niet zoveel aan de nabestaanden overmaken:)
  klik

 • Profielfoto
  McShamus

  In 2008 pleegden 8.7 mensen op de 100.000 zelfmoord in NL. (Bron: CBS). Dat is 34.8 op 400.000.

  Ik vind die 10 gevallen op 400.000 in China dus bijzonder meevallen. Het lijkt wel of men dit politiek gebruikt. Zelfdoding onder bevolking is niet ongewoon. Logisch dat zo\\\’n grote werkgever statistisch een hoger aantal scoort dan een ander bedrijf.

  Je vergeet één belangrijk punt: die 400.000 mensen behoren tot een groep (Foxconn medewerkers). Dat kun je niet zonder meer vergelijken met 100.000 mensen in NL. Die werken bij verschillende bedrijven dus zijn die zelfmoorden niet allemaal gerelateerd aan slechte werkomstandigheden, maar bij Foxconn hoogstwaarschijnlijk wel.

  Klopt, maar in NL plegen dus bijna 4 x zoveel mensen zelfmoord. Alle werknemers van Foxcon zijn ook burger… Met andere woorden; hoe meer werknemers, hoe dichter men op het landelijk gemiddelde zit. Het valt dus allemaal reuze mee.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @McShamus:
  Toch blijft je vergelijking aardig mank gaan: de Nederlandse cijfers verwijzen naar de totale bevolking, terwijl we het hier alleen over de Foxconn werknemers hebben. Dus heb ik wat opgezocht: volgens de laatste ‘officiële’ cijfers die China vrij gaf (dat was in 2003) waren er ±250.000 zelfmoorden. Nu weet ik niet hoeveel Chinezen er in 2003 waren, maar de telling van 2009 is: 1.338.612.968. In 2003 zullen er ongetwijfeld minder mensen in China zijn geweest, dus als we 250.000 en 1.338.612.968 aanhouden zitten we nog aan de lage kant. Je krijgt dan iets van 18 op 100.000. En dat betekent dus dat er in NL juist 2 maal minder zelfmoorden zijn. Foxconn zit daarmee ongeveer een factor 7 beneden het landelijk gemiddelde. Nu kun je stellen dat dat meevalt, maar hoeveel bedrijven zijn er die kunnen ‘bogen’ op dergelijke cijfers. Ik heb 38 jaar lang bij het zelfde bedrijf gewerkt, en nog nooit had een collega daar zelfmoord gepleegd.

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Toch tijd voor een follow-up/update lijkt me:
  http://www.zdnet.com/blog/foremski/media-gets-its-facts-wrong-working-at-foxconn-significantly-cuts-suicide-risk/1356.

  Lijkt me een gevalletje napraten van andere media van OMT…
  Weten we gelijk dat in Shenzen 300.000 werknemers werken, terwijl heel Foxconn 800.000 medewerkers telt. Zo, is dat ook weer helder.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Toch tijd voor een follow-up/update lijkt me:
  http://www.zdnet.com/blog/foremski/media-gets-its-facts-wrong-working-at-foxconn-significantly-cuts-suicide-risk/1356.

  Lijkt me een gevalletje napraten van andere media van OMT…
  Weten we gelijk dat in Shenzen 300.000 werknemers werken, terwijl heel Foxconn 800.000 medewerkers telt. Zo, is dat ook weer helder.

  Over de getallen die hier gegeven worden kun je twisten. Alles wat uit China moet komen is vaag en onbetrouwbaar. Maar ik vind de uitspraken in die link van jou grote onzin. Zoals: “Working at Foxconn dramatically reduces people’s risk of suicide!“. En: “Hopefully, the public will wake up to the fact that there is nothing wrong at Foxconn…“. Ten eerste: waarmee vergelijkt men Foxconn dan? Met bedrijven waar het aantal zelfmoorden nog veel hoger is? Hoeveel is dat dan? En ten tweede: als er niets aan de hand is bij Foxconn, waarom dan in eerste instantie deze berichten naar buiten brengen, en waarom gaat Apple er dan een kijkje nemen? Leuk voor de nabestaanden: “Doorlopen mensen er is niks aan de hand!”

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  In dit artikel over Foxconn kun je lezen dat er naast die 10 zelfmoorden, er ook nog eens 30! waren verhinderd. Ook staat er dat de bewaking meer macht kreeg (en o.a. werknemers mishandelen) mede door het feit dat Apple strikte geheimhouding wenst.