jwf
jwf Nieuws 29 mei 2010

Aperture 3 review

Er is sinds een paar maanden een nieuwe versie uit van de professionele fotomanagementsoftware van Apple, Aperture. Foto-enthousiasten onder u vragen zich zonder twijfel af of het de moeite waard is deze nieuwe versie aan te schaffen. Echter, ik kan mij voorstellen dat er ook lezers zijn die de software alleen van naam kennen en zich afvragen wat Aperture eigenlijk is. Daarom eerst een introductie van Aperture in het algemeen, en hoe het zich verhoudt tot iPhoto alvorens verder in te gaan op de vernieuwingen in het programma ten opzichte van versie 2.

Aperture en iPhoto
Heel simpel gezegd is Aperture net als iPhoto een programma om foto’s mee te bewerken en te ordenen. Net als iPhoto heeft het een database waarin foto’s worden opgeslagen, in iPhoto worden de foto’s in ‘events’ opgeslagen en in Aperture in ‘projects’. En net als in iPhoto is het mogelijk albums en dergelijke te maken. Daarnaast geeft Aperture de mogelijkheid om foto’s op een ‘digitale lichttafel’ te leggen om zodoende fotoseries samen te stellen. Het belangrijkste verschil tussen de twee programma’s is dat Aperture zich meer richt op de professionele markt en in tegenstelling tot iPhoto zeer uitgebreide mogelijkheden biedt om RAW bestanden te bewerken. In foto’s geschoten in RAW formaat kunnen nog grote aanpassingen gemaakt worden in witbalans, rendering en zelfs de belichting zonder dat dit invloed heeft op de kwaliteit. Je zou Aperture kunnen vergelijken met een ‘digitale donkere kamer’. Het is een programma dat bedoeld is om de workflow van de digitale fotograaf te ondersteunen.

De Aperture library view
Het Aperture 'adjustments' window
De 'Full Screen' mode

Werken met Aperture
Werken met Aperture begint met het importeren van (RAW) foto’s in een bestaand of nieuw project. Veel meer dan iPhoto is Aperture gericht op het optimaliseren van je (RAW) foto’s. Daarom geeft het programma de mogelijkheid om verschillende versies te maken zodat een nieuwe versie vergeleken kan worden met het origineel. Aperture maakt onderscheid tussen ‘master’ foto’s en ‘versions’. Als we de metafoor van de ‘digitale doka’ aanhouden dan zijn de masters de negatieven, en de versions de afdrukken. De masters blijven bewaard zoals ze werden geïmporteerd: ze worden nooit veranderd. Je kunt zoveel versions maken als je zelf wilt, deze worden opgeslagen als recept en niet als beeld bestand, waardoor de database relatief klein blijft. Om dit beheersbaar te houden gebruikt Aperture onder meer ‘stacks’. Een stack is een groep foto’s binnen een project, stacks kunnen zowel worden gebruikt voor het groeperen van verschillende masters, bijvoorbeeld wanneer er series van foto’s geschoten zijn met verschillende instellingen (bracketing), als voor het groeperen van verschillende versions.
Wat Aperture technisch anders maakt dan iPhoto is hoe het omgaat met de database. Je kunt met Aperture verschillende ‘libraries’ gebruiken verspreid over verschillende (externe) harddisks, maar je kunt ook kiezen om foto’s buiten de library op te slaan en vandaar aan te spreken.

Nieuw in versie 3
In versie 3 zijn volgens Apple meer dan 200 nieuwe features gestopt. Opmerkelijk genoeg zijn in het oog springende nieuwe elementen van versie 3 elementen die regelrecht uit iPhoto komen: Aperture kent sinds versie 3 ‘faces’ en ‘places’. Toch zijn dit niet de belangrijkste nieuwe elementen in de nieuwe versie. Versie 3 heeft een nieuwe RAW implementatie waarin met name de ruis onderdrukking, de kleurweergave en de detaillering van de foto’s zijn verbeterd. Daarnaast zijn er verdergaande mogelijkheden om foto’s te retoucheren en te bewerken. Het is nu mogelijk om previews te krijgen van ‘presets’ (fotobewerkingen, standaard of zelfgedefinieerd). Ook is het mogelijk om de verschillende effecten in foto’s in te ‘schilderen’ waarbij het mogelijk is om automatisch de contouren in foto’s te volgen met de ‘brush’.  Dit werkt verrassend goed, al gaat het natuurlijk niet vanzelf. Aperture 3 maakt het ook mogelijk om video en audio files te importeren en te bekijken/beluisteren (maar niet bewerken).

De nieuwe preview functie van de 'presets'
De nieuwe 'brush' functie om effecten in te schilderen

Valt er nog wat te wensen?
Hoewel Apple Aperture neerzet als iPhoto voor de professional ben ik het daar niet helemaal mee eens. Aperture is een programma dat past binnen de workflow van de fotograaf die meer uit zijn foto’s wil halen dan de basale bewerkingsmogelijkheden van iPhoto toelaten. En hoewel het qua bewerkingsmogelijkheden iPhoto ver achter zich laat, is het in essentie geen iPhoto. IPhoto is een programma dat bedoeld is om foto’s te bekijken en te delen met anderen over het netwerk (al is daar ook nog wel wat aan te verbeteren), Aperture is wat mij betreft meer ‘stand-alone’. Ikzelf gebruik de twee programma’s graag allebei, Aperture voor de bewerking van mijn foto’s en iPhoto voor het bekijken van mijn foto’s binnen de LAN in mijn huis. Nu is het mogelijk om vanuit Aperture de iPhoto library te benaderen en vice versa, maar de samenwerking tussen beide programma’s laat veel te wensen over. Je kunt wel foto’s uit elkaars libraries halen maar ze niet terugzetten. Ik zou de programma’s graag zien als elkaar versterkende onderdelen dan als concurrenten, en dat zou ik graag zien terugkomen in hoe de twee programma’s met elkaar samen werken.

Moet ik Aperture 3 dus kopen?
Ik begon dit verhaal met de vraag of u versie 3 van Aperture zou moeten aanschaffen. Welnu, dat moet u natuurlijk zelf weten, maar ikzelf vond versie 3 als upgrade wat tegenvallen. Dit zou kunnen komen omdat ik het programma met name gebruik om witbalans, belichting e.d. aan te passen in mijn foto’s en niet zozeer om te retoucheren en misschien zou ik er anders over denken als ik meer met de ‘brushes’ zou doen. Toch ben ik erg te spreken over Aperture als programma, het is onvergelijkbaar veel krachtiger dan iPhoto en het is zeer betaalbaar. Natuurlijk is het ook een complex programma, en daar zit ‘m wat mij betreft de crux. Wil je de kracht van Aperture dan zul je tijd moeten investeren om het programma te leren kennen. Wil je gewoon je foto’s kunnen categoriseren en bekijken, kies dan voor iPhoto (onderdeel van iLife).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aperture 3 review
Sluiten