Statenweg
Statenweg Nieuws 4 mei 2010
Leestijd: 1 minuut

Apple riskeert antitrust-onderzoek door iPhone OS 4

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission starten mogelijk een antitrust-onderzoek naar Apple. Aanleiding zijn de gewijzigde voorwaarden van iPhone SDK.

De nieuwe voorwaarden, die onderdeel uitmaken van iPhone OS4, stellen dat ontwikkelaars voor de iPhone alleen gebruik mogen maken van Objective-C, C, C++ of Javascript. Daarmee worden multi-platform compilers van derden buitengesloten.

Buiten de boot valt onder meer Adobe’s cross-platform Flash compiler, dat onderdeel uitmaakt van CS5. Wordt een applicatie niet origineel geschreven in een van de genoemde talen, dan mag Apple deze op grond van de voorwaarden weigeren in de App Store.

Steve Jobs liet eerder in een open brief doorschemeren niet afhankelijk te willen zijn van derden. Hij vreest dat deze te traag zullen zijn bij het implementeren van nieuwe mogelijkheden die Apple biedt, waardoor de iPhone aan concurrentiekracht verliest.

Voor ontwikkelaars heeft dit als nadeel dat zij meerdere versies van een app moeten schrijven om deze op zowel Apple’s iPhone als bijvoorbeeld een toestel met Google’s Android of een Blackberry te laten werken.

De twee betrokken overheidsorganisaties zijn met elkaar in overleg wie het onderzoek zal leiden. Dit onderzoek hoeft overigens niet te betekenen dat er sancties volgen voor Apple. Meer duidelijkheid wordt binnen enkele dagen verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple riskeert antitrust-onderzoek door iPhone OS 4
Sluiten