Apple riskeert antitrust-onderzoek door iPhone OS 4

Door: Statenweg - 21 reacties

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission starten mogelijk een antitrust-onderzoek naar Apple. Aanleiding zijn de gewijzigde voorwaarden van iPhone SDK.

De nieuwe voorwaarden, die onderdeel uitmaken van iPhone OS4, stellen dat ontwikkelaars voor de iPhone alleen gebruik mogen maken van Objective-C, C, C++ of Javascript. Daarmee worden multi-platform compilers van derden buitengesloten.

Buiten de boot valt onder meer Adobe’s cross-platform Flash compiler, dat onderdeel uitmaakt van CS5. Wordt een applicatie niet origineel geschreven in een van de genoemde talen, dan mag Apple deze op grond van de voorwaarden weigeren in de App Store.

Steve Jobs liet eerder in een open brief doorschemeren niet afhankelijk te willen zijn van derden. Hij vreest dat deze te traag zullen zijn bij het implementeren van nieuwe mogelijkheden die Apple biedt, waardoor de iPhone aan concurrentiekracht verliest.

Voor ontwikkelaars heeft dit als nadeel dat zij meerdere versies van een app moeten schrijven om deze op zowel Apple’s iPhone als bijvoorbeeld een toestel met Google’s Android of een Blackberry te laten werken.

De twee betrokken overheidsorganisaties zijn met elkaar in overleg wie het onderzoek zal leiden. Dit onderzoek hoeft overigens niet te betekenen dat er sancties volgen voor Apple. Meer duidelijkheid wordt binnen enkele dagen verwacht.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Luidspreker

  Het ministerie.

 • Profielfoto
  KingChaos

  Het is Apple zijn software, als hun het niet toegankelijk willen maken voor multi-platform shit dan is dat hun pakkie aan toch?

  Waarom moet daar helemaal onderzoek naar worden gedaan enzo?

 • Profielfoto
  Neptunus

  Nee hoor, zo werkt het niet. Als Apple een sterke marktpositie krijgt/heeft kunnen de voorwaarden die Apple stelt het eventuele concurrenten onmogelijk maken. Kijk naar het Internet Explorerverhaal in Windows.

  Als het iPhone OS 4 een dusdanig sterke marktpositie krijgt dat ontwikkelaars eigenlijk als enige keuze (willen ze meedraaien in de markt) hebben om in de genoemde talen voor iPhone OS te programmeren en dus niet voor andere systemen (te hoge kosten t.o.v. de inkomsten), dan zullen die systemen volledig buiten de boot vallen. Dat is iets wat mededingingsautoriteiten willen voorkomen. Wat je hiervan vindt is punt twee.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Klopt, ben benieuwd hoe het afloopt.. Maar Apple zal er wel weer mee weg komen..

 • Profielfoto
  wmaat

  Dit verbaast me nou helemaal niets…. Je voelt op je klompen aan dat Apple zich hier op z’n minst in erg donkergrijs gebied bevindt.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Eindelijk, aanpakken die handel.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Hopelijk kan iemand met wat technisch gezond verstand oordelen in deze zaak en niet zozeer een meer juridisch iemand. In het verleden is het namelijk al meermaals aangetoond (MS Office, Adobe,…) dat, als je wilt dat je software goed werkt op een platform, je ook specifiek voor dat platform moet schrijven. Al de overige manieren leveren vaak ‘ik wil wel, maar ik kan niet’ resultaten op: software die niet vlot draait, een interface die er niet uitziet of niet Mac-aanvoelt,…

  Zo zijn projecten als Mono en RealBasic heel leuk, maar wil je echt software maken voor de Mac, dan doe je dat in Cocoa. Idem voor de iPhone/iPad.

 • Profielfoto
  binaries4me

  Dan schrijf je toch lekker in de taal die Apple oplegt en zet je dat over naar andriod of andere platformen. Hoef je het toch maar 1 keer volledige te programeren.

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Erg jammer deze beperkende voorwaarden. Een crossplatform compiler als RunRev wordt daarmee uitgesloten, terwijl die net een iPad/iPhone versie in ontwikkeling hebben.

  Geen goede zaak.

 • Profielfoto
  macoky

  Hoe vindt nou de beoordeling plaats of een bedrijf misbruik maakt van een monopol of ze gewoon gebruik maken van hu recht op vrije ondernemerschap. Waarom mag bijvoorbeeld een grote supermarkt wel een bepaald produkt ( om wat voor reden dan ook ) weigeren in het assortiement maar Apple niet ? Hoe wordt bepaald hoe sterk de marktpositie is en wanneer is deze te sterk en wie bepaald de grens en op grond waarvan ?

 • Profielfoto
  Rnowed

  Het lijkt me dat ze bij Apple de zaak juridisch al behoorlijk hebben dichtgetimmerd voordat ze aan deze actie zijn begonnen. Laat ze maar komen.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  @binaries4me: Dan mag jij de Cocoa2Android library gaan schrijven. Ik schat het op slechts een paar duizend manjaar werk.

 • Profielfoto
  Infinitatus

  Ik begrijp hier niets van. Jarenlang hebben we het met OSX het moeten doen met geporte rotzooi. (niet alles natuurlijk) Veel software was voor Windows gemaakt en daarna geport voor OSX.
  Nu wil Apple met Iphone OS goed doen en krijgen ze een antitrust commissie op hun dak.
  Ik ben idd er mee eens dat je dan programma’s krijgt die native op android of windows mobile draaien. Iphone OS krijgt weer een aangepaste variant

 • Profielfoto
  Lacebag

  Apple heeft wel geluk dat een app maken voor de iPhone gewoon ontzettend goedkoop is.
  Zeker vergeleken met andere ontwikkel methoden is het gewoon een spotprijs.
  Al timmer je alles nog zo dicht, als mensen voor bijna niks of zelfs gratis kunnen programmeren gaat er geen commissie over vallen. Grote kans dus dat als het al tot een onderzoek komt dit een grote plus zal zijn.

 • Profielfoto
  EWH

  Let maar op, Apple hoeft niets te vrezen. Denk je nou echt dat die instanties Apple gaan aanpakken hierop? Gewoon wat geruchten en dan waait het wel weer over, as usual with Apple.:sarcastic::sealed:

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Tja, ik ontwikkel niet voor de iPhone maar wel voor de Mac, met Java en wat interface-handles kan ik eenvoudig cross-platform appjes maken. Als Apple het ineens onmogelijk maakt om met Java te ontwikkelen op de Mac, dan zou ik niet bepaald blij zijn – in dat licht moet je de OS 4 voorwaarden ook zien.

  Een oplossing is vrij eenvoudig: sandboxen die hap.

 • Profielfoto
  Jesper

  Eigenlijk slaat het nergens op, dat een ministerie iets te zeggen heeft over hoe je als bedrijf geen eigen richtlijnen mag stellen. Als jij een applicatie op de iPhone wilt, dan moet je je maar AANPASSEN. Net als iemand die uit het buitenland komt en in Nederland wil komen wonen, moet leren om te integreren. Vrij normaal toch?:smile:

 • Profielfoto
  sally
  Sjurkie

  “Een oplossing is vrij eenvoudig: sandboxen die hap.”

  Vast heel eenvoudig maar wat bedoel je daarmee?

 • Profielfoto
  knekkie

  Het is makkelijk om de schuur af te branden. maar bouw er maar eens een op. Met de schuur bedoel ik de app store en de bijbehoren de SDK om content te maken.

  Hoe vreemd is het dat wanneer je voor de Mac/iPod/iPadiPhone wilt ontwikkelen je daar ook een mac en mac software nodig hebt? Ik kan toch ook geen PS3 games programmeren met de Wii Developers Kit omdat de PS3 nu toevallig ook een bewegingssensor ondersteund voor spel besturing? Aan het eind van het verhaal bijt je alsnog je zelf in je kont als je het niet doet.

  Waarom moet de overheid of instanties er bij komen om apple te verbieden dat ontwikkelaars software moeten gebruiken ie apple hen geeft
  Dat je een Mac moet kopen om mac software te maken lijkt mij niets dan logiesch. je wil toch ook kunnen testen of het werkt? wat is de volgende stap? Apple verbieden jou een iphone aan te laten schaffen als ontwikkelaar omdat je liever je iphone apps wilt testen op een HTC apparaat? het moet niet gekker worden.

  Apple wil graag het OS om kunnen gooien om door te kunnen innoveren. Als Apple rekening moet gaan houden met alle Cross compilers en SDKs van derden lijkt het mij alleen maar vertragend werken voor apple zelf. wat de ontwikkeling van het OS niet ten goede komt.

  1 enkele SDK waarin je als Ontwikkelaar je vrije gang gaan is dan ineens te veel gevraagd. Mocht Apple het OS om gooien kan apple je in ieder gaval garanderen dat je apps het nogsteeds doet na die overgang. Apple zou zo op zijn minst er voor kunnen zorgen dat de eventuele aanpassingen die men moet maken minimaal zijn.

 • Profielfoto
  Ree

  Waarom moet men er nou zoeel over zaniken.
  Objective-C, C, C++ of Javascript

  Dit heeft NIETS met Apple te maken. Deze vier talen bestonden al lang voor de inceptie van de iPhone. Het is een kwestie van doen.

  Dat Adobe nu naast de pot pist komt omdat de gebrouwen code niet in een van deze talen is en dat is de schuld van Adobe, niet Apple.

  Erg jammer deze beperkende voorwaarden. Een crossplatform compiler als RunRev wordt daarmee uitgesloten

  Als RunRev (ik ken het niet) gewoon C, C++ of ObjC kan verwerken, dan compileer je voor het iP* platform met xCode en voor de rest via RunRev.

  Apple stelt het eventuele concurrenten onmogelijk maken. Kijk naar het Internet Explorerverhaal in Windows

  Het meeleveren van Internet Explorer in Windows maakt concurrentie onmogelijk?!?!?!?!!? Appels en Peren.
  En daarbij ben ik van mening dat ze Microsoft hierin met rust hadden moeten laten. Een auto van Opel wordt standaard met een Blaupunkt radio geleverd. Wil je een ander? succes!
  Zo kunnen we heeeeeel veer voorbeelden aanhalen, maar omdat MS een nummer 1 positie in de markt heeft moet de overheid zich daar ineens mee gaan bemoeien.

  Afgezien daarvan is de situatie met Apple een hele andere.

  Waarom mag bijvoorbeeld een grote supermarkt wel een bepaald produkt ( om wat voor reden dan ook ) weigeren in het assortiement maar Apple niet ?

  Precies! Het product is van APPLE. Als Apple besluit dat alleen C programma’s erop mogen van bepaalde series, dan is dat HUN beslissing. Ben je het daar niet mee eens? Koop dan een ander product. Niemand verplicht je om een Apple apparaat te kopen.

  En vanuit het oogpunt van Adobe; Apple stelt richtlijnen op, conform welke een programmeur moet werken. Dat doet ELKE platform maker. Maar nu is het Apple en dan moet er ineens moeilijk over gedaan worden.

  Overigens zit de doorn bij Adobe niet in het feit dat hun code geweigerd is, maar omdat ze pas te horen kregen dat het geweigerd werd toen het product af was. M.a.w. ze hebben een hoop ontwikkeling voor niets gedaan. Kun je zeggen dat Apple dat expres gedaan heeft? Tja, misschien wel. Nog veel belangrijker is dat Adobe er niet over gevraagd heeft. Ze hebben de AANNAME gedaan dat het wel zou mogen.

  En we weten allemaal;

  If you ASSUME, you make an ASS out of U and ME.

  Maar Apple zal er wel weer mee weg komen..

  En zo hoort het ook. Apple doet mijns inziens in deze kwestie niets verkeerd.

 • Profielfoto
  MadDonna

  Zijn er nog mensen met echte inzicht in technologie hier? Heel simpel, tenminste hoe het zou moeten zijn:

  — Apple ontwikkelt en brengt een telefoon op de markt, genaamd de iPhone.
  — Apple ontwikkelt en brengt een sdk op de markt die het mogelijk maakt zelf programma’s te creëren voor de iPhone
  –Apple ontwikkelt en brengt een ontwikkelomgeving op de markt die op basis van de sdk jou de gelegenheid geeft op een wat simpele manier apps te bouwen


  Volg je het nog?? Ja, ok nu verder

  Er zijn derden (Mono, Sun (Netbeans), Oracle (jDeveloper etc), Eclipse, Adobe (de cs suite) en misschien zelfs Microsoft Visual Studio) die een ontwikkelomgeving willen maken of aanpassen zodat je gebruik kunt maken van hun ontwikkelomgeving in samenwerking met de sdk van Apple om programma’s te maken voor de iPhone. Iedereen gelukkig, want als je Java beheerst kun je Java gebruiken, beheers je een andere taal dan kun je gebruik maken van die taal.
  De geachte derden hebben hun best gedaan dus het programma wat wordt opgeleverd is doorgecompileerd naar dezelfde code alsof het zou zijn geschreven in een door Apple geschreven taal.
  Dus doordat het geschreven op de SDK van Apple zie je in de interface geen of nauwelijks verschillen.

  Oh, Apple wil innoveren en veranderd alles in de SDK en in het OS, ja dan zal je als derden dus je ontwikkelomgeving moeten aanpassen om aansluiten te kunnen vinden op het nieuwe OS.

  Die vergelijking met sony/nintendo slaat nergens op.