Adobe slaat terug met open brief

Door: Anth - 73 reacties

Enige weken geleden kwam Steve Jobs met een open brief waarin hij vertelde waarom Apple Flash niet toelaat op de iPhone,iPod touch en iPad. Even leek Adobe dit te accepteren maar vandaag zijn de rollen omgedraaid. De oprichters van Adobe, Chuck Geschke en John Warnock, hebben namelijk een open brief gepubliceerd waarin  ze hun mening geven over het internet het belang van vrije keuze. De brief is met de toepasselijke titel ‘Our thoughts on open markets’ een zeer duidelijke verwijzing naar de eerdere brief van Jobs (‘Thoughts on flash’). In de open brief bespreken Chuck en John van Adobe wat zij vinden van de vrijheid op internet. Ze waarschuwen dat open markten belangrijk zijn voor eerlijke concurrentie en de best mogelijke technologie. Ook benadrukken ze dat Apple de toekomst van het internet wel eens zou kunnen ondermijnen door bepaalde spelers van de markt uit te sluiten.

We believe that consumers should be able to freely access their favorite content and applications, regardless of what computer they have, what browser they like, or what device suits their needs. No company – no matter how big or how creative – should dictate what you can create, how you create it, or what you can experience on the web.

When markets are open, anyone with a great idea has a chance to drive innovation and find new customers. Adobe’s business philosophy is based on a premise that, in an open market, the best products will win in the end – and the best way to compete is to create the best technology and innovate faster than your competitors.

We believe that Apple, by taking the opposite approach, has taken a step that could undermine this next chapter of the web – the chapter in which mobile devices outnumber computers, any individual can be a publisher, and content is accessed anywhere and at any time.

De brief is hier te lezen.
Maar Adobe laat het niet bij deze open brief. Engadget laat namelijk weten dat Adobe een paginagrote advertentie in de Washington Post heeft geplaatst. En ook op internet laat Adobe zich gelden. Op verschillende websites zijn advertenties verschenen over de strijd die Adobe voert met Apple. Enkele van deze advertenties zijn hieronder te zien.

Reacties

73 reacties
 • Profielfoto
  cvandijk

  Steve Jobs heeft gelijk, waarom gaat Adobe dan maar door met die Flash-toestand:evil:

 • Profielfoto
  Infinitatus

  Adobe voelt zich duidelijk in het nauw gedreven.

 • Profielfoto
  martijnsch

  En ook op internet laat Adobe zich gelden.

  Flash advertenties zeker? Mooi zo, dan zie ik ze mooi niet.

 • Profielfoto
  Bianco

  na 15 jaar zou je toch wel mogen verwachten dat Flash zo’n beetje uitontwikkelt is……de meeste programma’s hebben in die tijd of meer mogelijkheden gekregen, of zijn efficiënter met de processorkracht omgegaan, maar Flash blijft maar van de processor vreten. Het is verworden tot een log gevaarte.

  En als je de brief van Adobe eens van het onderwerp Flash afhaalt, en deze vervolgens loslaat op bijvoorbeeld Hackers, Crackers, Scriptkiddies en allerlei “Illegale” zaken op het Internet, vraag ik me af, of hetzelfde Adobe nog zo blij is met hun eigen brief.

 • Profielfoto
  Chorro

  cvandijk, inderdaad… Maar ook: Waarom duurt het zo verschrikkelijk lang voordat Adobe reactie geeft? Moeite met bedenken van goeie redenen? Kan me wel voorstellen.

 • Profielfoto
  juulie

  Hoe kan ik me account van OMT verwijderen? Reacties hier zijn niet te geloven…..

 • Profielfoto
  Muurtegel

  Als een flash applicatie goed in elkaar zit, is er niks aan de hand. Dat er applicaties zijn die vreselijk slecht in elkaar steken en daardoor alles verpesten wil niet zeggen dat flash nou zo vreselijk is.

  Ik heb er zelf in ieder geval nooit last van gehad..

  edit: Ik heb overigens prachtige 3D applicaties gezien die gemaakt zijn in flash en erg soepel draaien op android smartphones. De iPad zou die ook zonder moeite aan moeten kunnen..

  Terwijl ik sommige javascript websites niet soepel kan openen met mijn iPhone..

 • Profielfoto
  MrFix

  Ik vind dat de reacties hier wel erg standaard pro apple zijn. Adobe heeft een platform gecreëerd waar duizenden ontwikkelaars hun applicaties in maken. Deze applicaties waren in het begin erg groot en langzaam, maar na 15 jaar ontwikkelen valt dat reuze mee.

  Apple moet niet zo zeuren, ze zijn alleen maar bang dat ze er niets mee verdienen omdat er zo applicaties gemaakt kunnen worden die niet in de appstore beschikbaar komen.

  Adobe heeft zich in het ontstaan van Apple haar softwarepakket goed aangepast aan het OS van Apple, daardoor werd een mac aantrekkelijk voor grafici. Nou vind ik dat Apple wel eens kan aanpassen aan Adobe.

 • Profielfoto
  Stripe

  Ik ben het eens met Adobe. Apple is op deze manier bezig om uiteindelijk mensen/programma’s uit te sluiten.

 • Profielfoto
  patrickheiloo

  Ik ben het net als Stripe eens met Adobe. Ze maken het mogelijk om met de creative suite dingen te maken met de iPhone en vervolgens verbied Apple dit om te gebruiken. Sowieso vind ik sommige dingen van Apple raar en kinderachtig, kijk nu naar al die patenten en rechten rotzooi. Makkelijk geld verdienen zo.

 • Profielfoto
  Waba

  Los van het feit dat Flash een inferieur product is vind ik het vreemd hoe sommigen hier reageren.

  “No company – no matter how big or how creative – should dictate what you can create, how you create it, or what you can experience on the web.”

  Zolang Apple bepaald wat er in de App Store komt en er geen andere manier is om apps (legaal) op de iPhone / iPod Touch te zetten koop ik niets meer waar iPhone OS op draaid.

 • Profielfoto
  KingChaos

  Ik vind dat ze allebei eigenlijk wel gelijk hebben.

  Apple staat voor kwaliteit en wil dan ook alleen kwaliteit toelaten op hun producten. Het IS hun product dus hun mogen het ook bepalen, als dat jou niet bevalt moet je het product niet kopen. Niemand verplicht je dat.

  Ik ben er opzich wel blij mee dat mijn batterij niet meteen leeggezogen word en me iPhone trager word als ik een Flashfile tegenkom (face it, meeste mensen hebben gewoon de ballen verstand van Flash coderen dus het grootste deel IS ook gewoon traag) en dat er niet allemaal boob troep (meer) in de appstore staat.
  Zeker wel dat Apple het vooral doet omdat ze natuurlijk miljoenen/miljarden gaan mislopen als we toegang krijgen tot (gratis) Flash spelletjes enzo.

  Flash heeft gelijk dat niks de creativiteit in de weg moet staan. Apple is nu meer de vader die het kindje bij de hand neemt… “leuk dat je dat wilt, maar je moet het wel zo en zo doen”…

  Maar de “schuld” heeft niemand. Als je iPhone OS draait lever je gewoon wat van die vrijheid in. Daar kies je zelf voor.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @juulie

  me account?

 • Profielfoto
  iberno

  Moet zeggen dat Adobe hier well een puntje scoort….. Of punt zelfs, zo had ik t nog niet bekeken

 • Profielfoto
  bitsflew

  Apple heeft groot gelijk.

  Door toe te laten dat ontwikkelaars Flash gebruiken om applicaties te schrijven verdwijnt het onderscheid tussen de iPhone en de rest van de markt.

  De enige keuzevrijheid die daarmee in het geding komt is die van de ontwikkelaar. En dat is in dit geval een goede zaak.

  De echte winnaar is de iPhone gebruiker want die krijgt specifiek voor de iPhone geoptimaliseerde applicaties en geen eenheidsworst die snel geport kan worden naar andere mobiele platformen.

 • Profielfoto
  BigAL

  @Kingchaos: kiezen voor iPhone is geen keuze maar een ultimatum. Het is een “you’re with us or you’re against us”. Om in de historische woorden van G.W. Bush te spreken.
  Een echte keuze is namelijk dat Apple je de keus geeft om bijvoorbeeld Flash aan of uit te zetten in je iPhone.

 • Profielfoto
  Sanne

  Eerst is het: “HTML5 is de toekomst, laat flash maar dood gaan. Ik ben het helemaal eens met koning Steve Jobs”.

  Nu is het: “Ik ben het eens met Adobe, Apple moet zijn gebruikers geen beperkingen opleggen”.

  Lekker tegenstrijdig dit : ‘ )

 • Profielfoto
  Macteach

  >Hoe kan ik me account van OMT verwijderen?

  Door eerst het gebruik van ‘me’ en ‘mijn’ te leren misschien?:evil:

 • Profielfoto
  Yip

  Adobe’s business philosophy is based on a premise that, in an open market, the best products will win in the end – and the best way to compete is to create the best technology and innovate faster than your competitors.

  Precies, en wat heeft Apple zojuist gedaan? Inderdaad. Ze hebben voor de beste technologie gekozen en ze hebben weer een innovatief product op de markt gezet.
  (Ja, innovatief ja. de iPod Touch/iPhone steken nog steeds heel ver met kop en schouder boven alle andere mobiele apparaten uit, dus de iPad is zeker innovatief.)

  No company – no matter how big or how creative – should dictate what you can create, how you create it, or what you can experience on the web.

  Mooi gezegd, maar niet echt toepasbaar op het Flash van Adobe. Apple hoeft helemaal geen 15 jaar oude zooi op hun apparaten te zetten om mensen die vrijheid te geven. Apple heeft een andere weg ingeslagen die het hoe en wat ‘creeren’ naar een nieuw niveau brengt.

  We believe that Apple, by taking the opposite approach, has taken a step that could undermine this next chapter of the web – the chapter in which mobile devices outnumber computers, any individual can be a publisher, and content is accessed anywhere and at any time.

  Verwacht Adobe serieus dat hun producten nog zo groot worden/blijven dat het de leidende software gaat leveren voor de toekomstige generaties mobiele apparaten? Ik ben er heilg van overtuigd dat vervangers zoals HTML5 en wie weet wat voor technologieen er nog zullen komen, Flash juist eerder de boot mist i.p.v. Apple.

 • Profielfoto
  JMO

  Ben ik niet helemaal mee eens met Adobe zegt. ”Wie beheert het wereldwijde web? Adobes antwoord daarop is helder: niemand en tegelijkertijd iedereen, maar niet één enkel bedrijf”. Ik ben ermee eens dat het internet zo ontiegelijk groot is dat het moeilijk gaat worden alles in het oog te houden, maar als ik een paar bedrijven die wel een hele grote rol spelen op het internet dan is dat Google, Microsoft(met bing)… uhm… Yahoo(Alleen vs)… Facebook, hyves en ga zo maar door. En daar komt Apple nu bij. En opeens Adobe kwaad, omdat kwaad omdat apple ”de vrijheid beperkt”. Dat is niet helemaal waar. Het is waar dat Apple regels heeft over wat er op hun platform komt, maar het is niet waar datdat de vrijheid beprekt. Apple is nog steeds niet de grootste op het internet. Alle telefoon makers bij elkaar opgeteld is het nog steeds een kleintje. Beter zelfs: Google haalt Apple in qua gebruik van mobiel internet(terwijl er niet of nauwlijks flash is op android telefoons is). Dus Apple is niet het enige bedrijf dat alles bepaalt. Misschien op hun eigen platform, maar zeker niet op het internet.

  Waar Adobe nu gebruik van maakt is dat in de media, naar mijn meing, heel veel wordt gefocused op Apple omdat het de eerste bedrijf was dat het voor het eerst goed deed. Daarom kijkt nu iedereen eerst naar Apple voordat ze een conclusie kunnen trekken op een review van een smartphone. Met andere woorden(en dit komt van een bijna afgestudeerde marketing student): Adobe speelt een heeel erg laf spelletje. Ze proberen de waarheid om te draaien om hun eigen waarheid te laten winnen.
  (Alweer, het moet gezegd worden dat Apple regels maakt voor eigen platform en daar kan niet iedereen het mee eens ), maar het is zeker niet waar dat Apple zo totale dominantie heeft over alles en dus ook het internet. Dat het is simpelweg niet waar. Alleen hun eigen platform. Dat is alles. En datdat nou juist nu zo groot is moet eerder een stille hint zijn van consument naar adobe, dan een afstraffing van de vrijheid van meningsuiting.

  En wat is mijn mening dan over geen flash op het iphone platform? Laten we wel wezen: Adobe zegt dat er ongeveer 85.000 flash websites. Apple zegt dat er ongeveer 200.000 apps zijn. Dat mag misschien vele malen meer zijn dan flash, het maakt niet deel uit van het internet. Het maakt er gebruik van, maar maar apps maken geen deel uit van het internet. Apps zijn namelijk leuke, kleine, handige programmatjes die je koopt en dan op je iphone installeert en niet op het INTERNET! Dat is bij flash eigenlijk wel zo en daar hebben hadden ze de overmacht in. Alleen nu met de komst van app stores van Apple, Google, Microsoft en ga zo maar door is dat nu een gevaar voor hun. Ten tweede: in de App store kun je (enigsinds) makkelijk een leuk programmatje vinden, dat installeren en dan ervan zeker zijn dat het doet. En dan keer 200.000. Bij flash websites zie ik dat nog niet. En dan maakt het niet of er flash op de telefoon kan/computer kan of niet. en dat dan keer 85.000. En wat het leuke er hieraan is: Dat komt niet zozeer door adobe zelf, maar vanwege het soms onveilige internet. :)
  Dan is het voor mij, als consument, een simpele no brainer om voor Apple.

  Allemaal blablabla. In het kort: Volkomen b*ulsh*t wat Adobe nu doet

  Mvg JMO

  PS: Ik voor alle aankomende reacties hieronder: Nee, ik ben zeker geen Applefanboy. Ik geef gewoon simpelweg mijn mening hierover.

 • Profielfoto
  Hessel89

  ”Ook benadrukken ze dat Apple de toekomst van het internet wel eens zou kunnen ondermijnen door bepaalde spelers van de markt uit te sluiten.”

  wat een onzin. alsof Apple html 5 heeft ontwikkeld. Apple support het omdat meer mogelijkheden biedt én omdat Adobe het vertikt om hun software voor mac te optimaliseren. Wie ‘sluit er nou bepaalde spelers van de markt uit’?

 • Profielfoto
  knekkie

  Het zijn niet de dingen die met flash gemaakt zijn die slecht zijn. De tool om die dingen te maken is slecht en de output vraagt te veel van de computers waarop het draaien moet. Apple kiest daarom voor alternatieve mogelijkheden.

  het ligt dus niet aan de ontwikkelaars die werken met de flash software maar aan adobe die die software niet optimaliseren wil zodat flash op de mac wel soepel draait. Als Adobe kan bewijzen dat het prima draait en dat de argumenten onzin zijn dan slaat apple een plee figuur.

  als ik adobe was zou ik zorgen dat ik zo’n bewijs kan leveren en dan pas klagen. Of ik zou eieren voor mijn geld kiezen en in HTML5 ondersteuning gaan investeren. Want reken maar dat daar genoeg bedrijven in zitten die met tools op de markt gaan komen.

  als Adobe niet weer de boot wil missen moeten ze gaan opschieten

 • Profielfoto
  topaj

  Je kan javascript uitschakelen op je iPhone onder safari instellingen,
  maar WAAROM kan je niet gewoon een Flash toggle maken.

  Laat Adobe het werk maar doen, en laat apple het toelaten.

 • Profielfoto
  Matthijn

  Heb zelf een blogpost geschreven over deze brief en wat ik er over dacht, voor de geintresseerden: http://zpaz.tweakblogs.net/blog/4175/adobe-really.html

 • Profielfoto
  Vodka

  WAAROM kan je niet gewoon een Flash toggle maken.

  Omdat Apple niet wil dat Flash een dominante positie gaat krijgen op de markt voor mobiel internet. Als ze een flash toggle maken, dan zet iedereen die aan en dat hebben ontwikkelaars geen reden meer om niet in flash te ontwikkelen.
  Apple wil gewoon van flash af, net zoals ze destijds van de floppy af wilden. Daar was destijds ook veel gezeik over, Apple heeft wel gelijk gekregen. We zullen zien wie nu aan het langste eind trekt. Persoonlijk zie ik flash graag op de iPhone, simpelweg omdat er (nog) te veel sites zijn die het gebruiken.

 • Profielfoto
  sally

  http://blogs.adobe.com/jnack/2010/05/absolute_power_vs_the_pirate_flag.html

  John Nack trekt het wat breder. Met Lightroom als voorbeeld.

 • Profielfoto
  Vorenus

  Apple heeft gewoon financieel belang bij HTML5 (samen met Microsoft). H.264 is een patent van beide (en anderen) waarbij je tot 2015 gratis gebruik mag van maken onder bepaalde voorwaarden.

  Een ander zaak is dat Flash (player) een bedreiging is voor de appstore van Apple. Waarom betalen voor app’s als je gratis kan spelen via Flash?

  Bovenstaande zijn dus voorbeelden waarvoor Flash gebruikt kan worden ipv alleen maar reclame zoals sommigen denken. Flash wordt ook gebruikt voor animaties (Happy tree friends).

  Het debacle dat de voorbije weken heeft geraasd ging niet over het bovenstaande maar over het verbod van Apple om een conversie te maken van programmeertaal dat niet in de SDK staat. Dat was wat
  Adobe Flash Professional zou doen. In Flash ontwerpen ( ActionScript 3) en omzetten naar Objective-C.
  Dus geen Flash op de Iphone maar gewoon een toepassing van Flash. Helaas hebben de meeste mensen dit niet begrepen en zitten ze te zeiken over zaken die er niets mee te maken hebben.

 • Profielfoto
  PretPedKadet

  WAAROM kan je niet gewoon een Flash toggle maken.

  Omdat Apple niet wil dat Flash een dominante positie gaat krijgen op de markt voor mobiel internet. Als ze een flash toggle maken, dan zet iedereen die aan en dat hebben ontwikkelaars geen reden meer om niet in flash te ontwikkelen.
  Apple wil gewoon van flash af, net zoals ze destijds van de floppy af wilden. Daar was destijds ook veel gezeik over, Apple heeft wel gelijk gekregen. We zullen zien wie nu aan het langste eind trekt. Persoonlijk zie ik flash graag op de iPhone, simpelweg omdat er (nog) te veel sites zijn die het gebruiken.

  Precies, Apple wil gewoon van Flash af en zij sluiten dus spelers uit. Dit is totaal anders dan met de floppy.
  Ik vind dat je als eindgebruiker zelf moet kunnen bepalen wat je op je eigen telefoon kan zetten. Pappa hoeft dat niet voor mij te bepalen.

 • Profielfoto
  BigAL

  Het gaat natuurlijk nergens over dat Steve zijn pijlen op Adobe gericht heeft. Waarom zoveel heisa voor iets dat blijkbaar obsoleet is volgens steve? Het is gewoon een financiele bedreiging. NA al die jaren is flash nog steeds up and running. Blijkt vooralsnog een blijvertje te zijn. Dat is een bedreiging voor de richting die Apple op wil en de positie die zij willen innemen op de mobiele markt. Flash moet dood om de volgende stap in de dominantie te kunnen maken. Zo simpel is het.
  Al het andere, alle zogenaamde argumenten, het is allemaal window dressing.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Hoe kan ik me account van OMT verwijderen? Reacties hier zijn niet te geloven…..

  Ik kan je reactie goed begrijpen, ik lees die fanboy reacties nog maar met een halve oog, sommige zijn soms lachwekkend zielig. Ik denk dat Adobe meer gelijk hebt dan Apple, daarbij is Apple een beetje de verkeerde kant aan het varen, een kant die MS al een aantal jaren terug bewandelt heeft. Ik hoop dat Adobe ook zijn software voor Linux gaat compileren, dan gaat bij ons alles over naar Ubuntu :thumbsup:

 • Profielfoto
  1984

  ik wil mij niet zo zeer richten tegen “Anth/Anthony Bokslag” maar wel tegen diegenen die het mogelijk maken, dat deze person de gelegenheid krijgt om keer op keer onjuistheden te plaatsen .en dat alleen omdat hij en fan is van de iPad.
  Persoonlijk werk ik al jaren met Apple omdat Adobe er probleemloos op draait, en afhankelijk ben van Adobe CS, de vraag is wel, hoe lang nog , ik begin nu wel te begrijpen waarom Adobe CS eerder probleemloos draait onder Windows dan onder MacOsX

 • Profielfoto
  1984

  dubbelpost

 • Profielfoto
  LEXY

  Als de beide ‘A’s nou eens de handen ineen zouden slaan en samen hun energie zouden steken in een goede werking van Flash op zowel iPhone OS en Mac OS, ipv het kinderachtige geruzie in het openbaar!!!

 • Profielfoto
  snipper

  Waarom is Steve nu het om de iPhone gaat ineens bezorgd om de performance van de hardware en moet ik beschermd worden tegen mijn eventuele keuze voor sexueel getinte applicaties? Als ik een heftig 3D spel wil spelen op een Mac mini maakt hij zich daar toch ook geen zorgen over?

  Het gaat niet alleen om Flash, het gaat om steeds meer vrijheden die ingeperkt worden. Want alle programmeurs denken nu: Wat is het volgende wat ze gaan dwarsbomen? Apple geeft de concurrentie hiermee een voordeel, die zullen vroeg of laat met goede Flash ondersteuning komen. En pornoApps;)

  Er zijn nu (te) veel programmeurs voor de iPhone en als dank ontpopt Apple zich als dictator. Verkeerde ontwikkeling als je het mij vraagt.

  En als Flash zo slecht is, waarom is Silverlight dan geflopt?

 • Profielfoto
  LEXY

  Ben trouwens benieuwd hoe de tegenstanders van Flash op de iPhone zouden reageren als Apple het ook op de Macs zou gaan weren?!
  Het niet toestaan van Flash op iPhone OS lijkt op censuur, wat Apple ook al doet met zijn toelatingsbeleid in de App store.

 • Profielfoto
  Yip

  Waarom is Steve nu het om de iPhone gaat ineens bezorgd om de performance van de hardware en moet ik beschermd worden tegen mijn eventuele keuze voor sexueel getinte applicaties? Als ik een heftig 3D spel wil spelen op een Mac mini maakt hij zich daar toch ook geen zorgen over?

  Waar baseer je die uitspraak nou weer op…?
  Dat is nooit ergens gezegd, daar kan ik ook slecht tegen hoor. Mensen die zogenaamd geen fanboy willen lijken te zijn en vervolgens onwaarheden zeggen….

  Hoe kan ik me account van OMT verwijderen? Reacties hier zijn niet te geloven…..

  Ik kan je reactie goed begrijpen, ik lees die fanboy reacties nog maar met een halve oog, sommige zijn soms lachwekkend zielig. Ik denk dat Adobe meer gelijk hebt dan Apple, daarbij is Apple een beetje de verkeerde kant aan het varen, een kant die MS al een aantal jaren terug bewandelt heeft. Ik hoop dat Adobe ook zijn software voor Linux gaat compileren, dan gaat bij ons alles over naar Ubuntu :thumbsup:

  ??
  Dezelfde weg die MS bewandelt heeft? zo’n rare uitspraak schud je ook maar uit je mouw. Echt nergens op gebaseerd + eenvoudig niet waar.

 • Profielfoto
  juulie

  Hoe kan ik me account van OMT verwijderen? Reacties hier zijn niet te geloven…..

  Ik kan je reactie goed begrijpen, ik lees die fanboy reacties nog maar met een halve oog, sommige zijn soms lachwekkend zielig. Ik denk dat Adobe meer gelijk hebt dan Apple, daarbij is Apple een beetje de verkeerde kant aan het varen, een kant die MS al een aantal jaren terug bewandelt heeft. Ik hoop dat Adobe ook zijn software voor Linux gaat compileren, dan gaat bij ons alles over naar Ubuntu :thumbsup:

  Exact, en dan zo lekker flauw blijven doen. Mensen zijn geheel blind en weten niet waar ze het over hebben…

 • Profielfoto
  Yip

  @juulie: over wie heb je het nou? is het sarcasme?

 • Profielfoto
  Bianco

  Niemand, maar dan ook niemand hoor ik over de slechte performance van Flash. Een eenvoudige flashsite vraagt gewoon 50% processorkracht, langdurig, en zonder dat er iets gerenderd of berekend of zo moet worden. Een leuk voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld http://www.guavestudios.com/

  Draait een klein filmpje, met een beetje geluid, maar vraagt toch bij het laden van het filmpje 105% processorkracht.

  Of het allemaal slim is van beide kemphanen valt te betwijfelen, omdat de consument er waarschijnlijk niet beter van wordt, maar feit is dat beiden de handen ineen zouden moeten slaan om of flash naar een hoger lees: beter plan te brengen.

  Adobe heeft een punt. Apple heeft een punt.
  Adobe heeft alleen in het verleden een aantal steken laten vallen richting de Apple-community, met bijvoorbeeld Photoshop en 64 bit. Is nu wel weer rechtgetrokken met CS5, maar ik mis op m’n Apple nog steeds Livecycle Designer, welke in de vorm van Designer gratis bij de windowsversie van Acrobat Prof 8 werd meegeleverd. Als ik schaalbare digitale invulbare formulieren wil maken, ben ik verplicht dit op een windows bak te doen, of onder VmWare met een extra licentie van Acrobat. Is ook niet heel netjes van Adobe, en eigenlijk precies hetzelfde als Apple met Flash op de iPhone en iPad doet.

 • Profielfoto
  Yip

  Adobe moet gewoon iets totaal nieuws maken willen ze nog kans maken op een marktaandeel.
  Flash is gewoon kak.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  En er is NIEMAND hier die niet verder kijkt? Zet Flash eens opzij (als in Flashplayer en websites gemaakt in Flash). Waarom mag ik geen applicatie maken voor de iPhone/iPad met de tools die IK wil gebruiken als ontwikkelaar? Want DAT is nl wat Apple mij oplegt. Vergelijk het met een drukker die tegen mij zegt: Je PDF is wel een certified PDF en verder goed maar je hebt hem met InDesign gemaakt en dat vinden wij niet goed. Dat is het hele eiereneten. Adobe weet ook wel dat de Flashplayer voor OS X zuigt. Flashplayer 10.1 is wat dat betreft al veeeeeel beter. Kom nou eens onder je Steve Jobs steen uit. Ga eens klagen bij Apple dat de eigen pro applicaties in de FinalCut reeks nog steeds NIET 64 bit native zijn.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Adobe heeft alleen in het verleden een aantal steken laten vallen richting de Apple-community, met bijvoorbeeld Photoshop en 64 bit. Is nu wel weer rechtgetrokken met CS5, maar ik mis op m\’n Apple nog steeds Livecycle Designer, welke in de vorm van Designer gratis bij de windowsversie van Acrobat Prof 8 werd meegeleverd. Als ik schaalbare digitale invulbare formulieren wil maken, ben ik verplicht dit op een windows bak te doen, of onder VmWare met een extra licentie van Acrobat. Is ook niet heel netjes van Adobe, en eigenlijk precies hetzelfde als Apple met Flash op de iPhone en iPad doet.

  Ken uw klassiekers, PS CS4 was niet 64 bit op de Mac omdat Apple het roer omgooide voor wat betreft de manier waarop de applicaties geschreven moesten worden. Niet zeuren over CS5 heeft het rechtgetrokken terwijl de FinalCut applicaties van Apple zelf ook nog geen eens 64 bit zijn. Weet je waarom je op Mac OS X die LiveCycle Designer niet krijgt? Omdat Apple de API’s niet wil vrijgegeven die ervoor nodig zijn. Flashplayer op OS X zuigt. De nw beta 10.1 is al heel veel beter maar ja wie moet je nu een schop verkopen? De ontwerper die niet nadenkt dat niet iedereen dezelfde content kan zien? Hoeveel Windows mensen gebruiken actief QuickTime?

  @Yip Apple wil persé H.260 gebruiken met HTML5. In hoeverre is dat “vrijheid”? Dat zou bv het einde betekenen van Firefox, waarom? Omdat H.260 geen open licentie is/heeft.

  Ik zeg het nog een keer: Kijk naar het introductie filmpje van de Apple Macintosh uit 1984 en vraag je dan af wie er nu Big Brother geworden is.

  This is to the crazy ones…..

 • Profielfoto
  Vorenus

  Flash is gewoon kak.

  Flash is geen kak want op windows werkt het zeer goed.

  De ruzie tussen Apple en Adobe ging in feite ook niet over Flash-applicaties maar over Adobe Flash Professional en de verandering van het SDK van de iPhone. (Flash is meer dan reclame en video)

  Typisch blinde Applefanaatreactie om gewoon te zeggen dat het kak. En Adobe moet niets nieuw maken. HTML5 is nog geen standaard. Zowel IE als Opera blijven Flash steunen.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  *Brakke forumsoftware* Triple post… TROEP!

 • Profielfoto
  Remon

  Ik snapte Apple maar Adobe met deze reactie ook!
  Adobe moet flash verbeteren en Apple moet niet
  mogen bepalen wat wel en niet kan en of mag.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  @Yip Apple wil persé H.260 gebruiken met HTML5. In hoeverre is dat “vrijheid”? Dat zou bv het einde betekenen van Firefox, waarom? Omdat H.260 geen open licentie is/heeft.

  Als het aan Apple ligt, dan is die vrijheid er niet, in mijn optiek is Jobs een übber communist.

  Ik zeg het nog een keer: Kijk naar het introductie filmpje van de Apple Macintosh uit 1984 en vraag je dan af wie er nu Big Brother geworden is.

  ?? Dezelfde weg die MS bewandelt heeft? zo\’n rare uitspraak schud je ook maar uit je mouw. Echt nergens op gebaseerd + eenvoudig niet waar.

  Raar verhaal? Het 1984 verhaal waarover MouseMighty hierboven schrijft, nu zijn ze zelf die dictator aan het worden. Wordt tijd dat die Jobs zijn functie overdraagt, hij raakt steeds meer het spoor bijster.

 • Profielfoto
  najdo

  Komaan jongens…
  Allemaal grote praatjes van mensen die niet eens developer zijn…
  Hier gelooft iedereen zo hard in HTML5, maar HTML5 kan geen enkele flash-applicatie van mij vervangen… Daarvoor is HTML5 gewoon veel te zwak.

  Dat de toekomst voor video HTML5 is, daar kan ik inkomen maar daar houdt het ook wel mee op.

  De enige deftige actie die hier zou moeten gebeuren is dat Apple en Adobe eens rond de tafel zitten en gewoon een paar deftige tweaks uitbrengen voor flash zodat het wel deftig en smooth runt op een Ixxx.

 • Profielfoto
  dotdotcommadot

  De discussie lijkt steeds maar te gaan over Apple vs Flash, maar eigenlijk gaat het over Apple vs. browser-plugins.
  Hoe zit het met Java (ook een vrij belangrijke plugin lijkt me), of hoe zit het met Unity3D (waarschijnlijk geen kat hier die het kent, maar het is wel een zotte plugin voor games etc) of met Silverlight (microsoft zit adobe wel mee te bashen, maar hun éigen plugin wordt zelfs niet ondersteund op de iPhone!).

  Apple maakt gebruik van het feit dat veel mensen niet exact weten wat Flash juist inhoudt, en velen trappen er met hun 2 voeten in.
  Veel mensen denken precies dat online banners gaan verdwijnen eens Flash weg is.
  HTML5 banners worden nog leuker, want die kan je niet afzetten door 1 of andere plugin te disablen hoor.

 • Profielfoto
  Volkie

  Waar zijn trouwens nu de Federal Trade Commission en de Europese Commissie. Het gedrag wat Apple vertoont met o.a. de iPhone is precies waar Microsoft voor veroordeelt is met Internet Explorer.

 • Profielfoto
  koenvisser

  @volkie: Hoezo? Apple heeft toch geen 95% van de markt…? Ze zijn gewoon nog een kleine speler hoor.

  Ik begrijp Apple heel goed dat ze geen flash willen. En dat html5 grotendeels alleen video kan vervangen maakt mij niet uit.. Al die overgehypte websites met duizenden bewegende dingen, VRESELIJK!

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Dat is wat anders, leg daar de schuld bij de ontwerper van die rare sites. Het gaat niet alleen om de Flashplayer, begrijp dat nou een keer. Apple verbiedt mij als ontwerper de tools van mijn keuze te gebruiken. Als ik een iPhone/iPad app wil maken moet ik dus een programmeertaal leren. erg productief dus..not. Adobe geeft mij de creatieve vrijheid om vanuit Illustrator een app te creeëren. Met software dus die ik al jaren onder de knie heb. Of mijn app inhoudelijk geschikt is voor de App Store, dat is aan Apple! Maar niet de manier waarop ik mijn content maak (de regels van de GUI etc wel volgend uiteraard).

 • Profielfoto
  sally

  Voor al die “vreselijke bewegende dingen” gaat Apple fijn (nog een) eigen technologie ontwikkelen omdat html 5 weliswaar de toekomst is maar geen Flash vervanger. Mark my words.
  Het is sowieso een treurig misverstand te denken dat dit gaat om het verwijderen van irritante reclame en traag ladende richmedia-sites. Daar komen we nooit meer van af, want daar ligt geld dat Apple graag wil verdienen.
  En men zal nog met weemoed terug denken aan Flash. Dat kon je tenminste uitzetten.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @MouseMighty

  Met software dus die ik al jaren onder de knie heb.

  Als Mac developer heb diverse malen moeten een andere programmeertaal (Pascal -> C++ -> Objective-C), tools (MPW->Metrowerks->XCode) en frameworks (MacApp -> Powerplant -> Cocoa) moeten leren.
  Ik heb dat nooit als probleem ervaren maar eerder als een uitdaging.
  Misschien moet je een ander vakgebied kiezen want er is bijna niets zo veranderlijk als de ICT industrie.

  Als ik een iPhone/iPad app wil maken moet ik dus een programmeertaal leren

  Duh!

  Maar niet de manier waarop ik mijn content maak (de regels van de GUI etc wel volgend uiteraard).

  Ik heb al heel wat crossplatform oplossingen de revue zien passeren (Bedrock, Java, Real basic, MacApp 3.0, OpenStep, Qt) maar geen één levert de look en feel van een native applicatie.

  CrossPlatform apps zijn altijd een compromis die geen gebruik maken van alle door het platform geboden mogelijkheden.

  Daarnaast is er ook een praktisch probleem, die Flash->iPhone translator levert hopeloos bloated en inefficiënte code op.

 • Profielfoto
  hapipiko

  Ik verbaas mij hooglijk over de sektarische toon die sommigen hier in hun postings laten horen.
  Alsof iedereen zich hier persoonlijk voelt aangevallen, zodra er een kritisch geluid komt dat niet strookt met het Evangelie van Jobs.

  Ik dacht dat Apple vrijheid, bijzondere vormgeving, innovatie en creativiteit betekende, dit geldt bij het gebruik van Apple producten voor mij zeker, maar wat ik hier op dit forum tegenkom is erg dogmatisch en intolerant.
  Ik snap dat mensen enthousiast zijn over iets, maar zodra er ‘ anderen’ een andere mening hebben komt de ware aard boven.
  Ik vind het triestig, vooral omdat dit haaks staat op alles dat Apple vertegenwoordigd.

 • Profielfoto
  bitsflew

  Ik ben het net als Stripe eens met Adobe. Ze maken het mogelijk om met de creative suite dingen te maken met de iPhone en vervolgens verbied Apple dit om te gebruiken.

  Adobe had het kunnen weten!
  Apple heeft altijd gezegd dat geïnterpreteerde code niet wordt toegestaan, door macro’s te schrijven voor elke Flash pcode en die vervolgens tot een binary samen te voegen los je dat niet op. Sterker het grote nadeel van die aanpak is codebloat.

  Sowieso vind ik sommige dingen van Apple raar en kinderachtig, kijk nu naar al die patenten en rechten rotzooi. Makkelijk geld verdienen zo.

  Ik ben niet eens met het App-store toelatingsbeleid daar waar het gaat om de inhoudelijke content. Ze maken er een soort Disneyworld van.

  kijk nu naar al die patenten en rechten rotzooi. Makkelijk geld verdienen zo.

  Die patenten ellende kost alleen maar geld, feit is dat Apple wel de laatste is die iets in licentie zal uitgeven dus hoezo makkelijk geld verdienen?

 • Profielfoto
  Sanne

  Ik verbaas mij hooglijk over de sektarische toon die sommigen hier in hun postings laten horen.
  Alsof iedereen zich hier persoonlijk voelt aangevallen, zodra er een kritisch geluid komt dat niet strookt met het Evangelie van Jobs.

  Ik dacht dat Apple vrijheid, bijzondere vormgeving, innovatie en creativiteit betekende, dit geldt bij het gebruik van Apple producten voor mij zeker, maar wat ik hier op dit forum tegenkom is erg dogmatisch en intolerant.
  Ik snap dat mensen enthousiast zijn over iets, maar zodra er \’ anderen\’ een andere mening hebben komt de ware aard boven.
  Ik vind het triestig, vooral omdat dit haaks staat op alles dat Apple vertegenwoordigd.

  Helemaal mee eens!

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @bitsflew Ik wil helemaal geen ander vakgbied! Ik ben graficus en ik wil dus zelf graag weten/zien hoe mijn publicaties er op een ander platform uitzien en zich gedragen. Ik wil dit: http://www.youtube.com/watch?v=G_oBpaMuCvc&feature=player_embedded Klaar! Als Mac developper moet je ook je kennis bijhouden, dat moet ik als grafisch ontwerper ook. Ik moet ook met nw features en (on)mogelijkheden rekening houden en en leren. Of denk je dat iedereen die zo van het grafisch lyceum afkomt ook een epub publicatie kan maken? Stel: ik maak een app die simpelweg een rss feed binnenhaalt en die weergeeft. Wat is dan verschil in een .ipa die vanuit Flash komt en een .ipa die compiled is met een SDK en C++? Wie ziet dat verschil? Wie merkt het verschil?

 • Profielfoto
  EWH

  [sarcastic mode] Kom jongens bashen dat Adobe, kom op, bashen die handel!! Waarom? Ja, geen idee, maar ze zijn tegen Apple dus… bashen jongens!! [/sarcastic mode]

  *zucht* Hoe lang gaat dit nog duren voordat mensen de werkelijke reden gaan begrijpen en zich erbij neerleggen: Apple zal nooit Flash toestaan mensen, dat is economisch hun doodsteek nl. :money: Wil je complete web-ervaring, neem geen Apple-product. Wil je beperkte ervaring ervan, kies voor Apple. Simpeler kan het niet nu:cool:

 • Profielfoto
  EWH

  Ik verbaas mij hooglijk over de sektarische toon die sommigen hier in hun postings laten horen.
  Alsof iedereen zich hier persoonlijk voelt aangevallen, zodra er een kritisch geluid komt dat niet strookt met het Evangelie van Jobs.

  Ik dacht dat Apple vrijheid, bijzondere vormgeving, innovatie en creativiteit betekende, dit geldt bij het gebruik van Apple producten voor mij zeker, maar wat ik hier op dit forum tegenkom is erg dogmatisch en intolerant.
  Ik snap dat mensen enthousiast zijn over iets, maar zodra er \\\’ anderen\\\’ een andere mening hebben komt de ware aard boven.
  Ik vind het triestig, vooral omdat dit haaks staat op alles dat Apple vertegenwoordigd.

  Precies!

 • Profielfoto
  snipper

  Waarom is Steve nu het om de iPhone gaat ineens bezorgd om de performance van de hardware en moet ik beschermd worden tegen mijn eventuele keuze voor sexueel getinte applicaties? Als ik een heftig 3D spel wil spelen op een Mac mini maakt hij zich daar toch ook geen zorgen over?

  Waar baseer je die uitspraak nou weer op…?
  Dat is nooit ergens gezegd, daar kan ik ook slecht tegen hoor. Mensen die zogenaamd geen fanboy willen lijken te zijn en vervolgens onwaarheden zeggen….

  Heb je de brief van Jobs eigenlijk wel gelezen? Of zijn eerdere uitspraken? Hij beweert bij elke gelegenheid dat Flash te veel processorkracht vraagt, te veel ‘resources’ gebruikt, te veel stroom gebruikt etc. Dat beïnvloed volgens hem de ‘user experience’ nadelig, lijkt alsof het aan de iPhone ligt en dat wil hij niet.

  Maar bij bijvoorbeeld de Mac Mini gebeurt precies hetzelfde bij bepaalde software en daar neemt hij ook geen maatregelen. Dat zou iedereen ook – terecht – heel vreemd vinden.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @MouseMighty

  Ik wil dit: http://www.youtube.com/watch?v=G_oBpaMuCvc&feature=player_embedded Klaar!

  Technisch kan dat ook met HTML5, grote probleem is het ontbreken van de tools.

  Als Mac developper moet je ook je kennis bijhouden, dat moet ik als grafisch ontwerper ook. Ik moet ook met nw features en (on)mogelijkheden rekening houden en en leren. Of denk je dat iedereen die zo van het grafisch lyceum afkomt ook een epub publicatie kan maken?

  In dat opzicht zijn we het dus met elkaar eens.

  Stel: ik maak een app die simpelweg een rss feed binnenhaalt en die weergeeft. Wat is dan verschil in een .ipa die vanuit Flash komt en een .ipa die compiled is met een SDK en C++?

  1. De binary (.ipa) is een factor 5-8 groter en dat is op een mobiel apparaat met beperkt werkgeheugen zonder virtual memory een groot probleem.

  2. De code is inefficiënt want er zijn meer instructies per tijdseenheid nodig om hetzelfde realiseren.

  3. Door die inefficiënte code is het onmogelijk om het maximale uit de hardware te halen.

  Die drie punten alleen al maken het onmogelijk om de look&feel van een native applicatie te krijgen.

  4. Je kunt als developer geen gebruik maken van platform specifieke features / API’s omdat deze niet portable zijn.

  Wie ziet dat verschil? Wie merkt het verschil?

  De gebruiker en die zal de schuld geven aan Apple.

 • Profielfoto
  bitsflew
 • Profielfoto
  Volkie

  @volkie: Hoezo? Apple heeft toch geen 95% van de markt…? Ze zijn gewoon nog een kleine speler hoor.

  Kleine speler op de mobiele telefoon markt??? Mmwaaaa

 • Profielfoto
  BigAL

  Iedereen die nu nog durft te beweren, dat het Steve om ons te doen is, om de esthetiek van de webervaring oid, zit in een zeer stevig reality distortion field. It’s about the economy stupid… Apple’s economy.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @volkie: Hoezo? Apple heeft toch geen 95% van de markt…? Ze zijn gewoon nog een kleine speler hoor.

  Kleine speler op de mobiele telefoon markt??? Mmwaaaa

  Kwa verkochte gsm toestellen is Apple een relatief kleine speler, echter de iPhone en iPod Touch genereren bijna 50-60% van alle mobiele webtraffic en daar wringt ‘m nou net de schoen.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Apple wil gewoon niks met Flash te maken hebben. Of dat nou een economische reden* heeft of een technologische, als zij het niet op hun product willen, moeten ze dat zelf weten.
  Aan de consument dan de keus of je hun product wilt kopen. En aan ontwikkelaars de keus of ze voor de Apple producten willen ontwikkelen.

  * Laten we eerlijk wezen; natuurlijk gaat ’t allemaal om geld. Bij Apple, bij Adobe, bij iedereen

 • Profielfoto
  Chantal C.
 • Profielfoto
  MouseMighty

  Op 3 december 2009 was de Adobe Usergroup XL meeting in de Meervaart in Amsterdam, daar werd een demo gedaan over het maken van een iPhone app via Flash. Dus ver,ver, voordat CS5 daadwerkelijk uit kwam op 26 april j.l. Pas maanden daarna heeft Apple de 3.3.1 sectie toegevoegd in de SDK. Komt bij mij over als “pesterij”. Oh er heeft iemand een andere (makkelijkere) manier gevonden om apps te maken. Maar da’s van Adobe, die maken een brakke Flashplayer (want de Flash applicatie draait prima op de Mac) en daar willen we niets mee te maken hebben. Nananana, dan heeft Adobe geen nw feature die heel veel mensen willen hebben.

  “3.3.1 — Applications may only use Documented APIs in the manner prescribed by Apple and must not use or call any private APIs. Applications must be originally written in Objective-C, C, C++, or JavaScript as executed by the iPhone OS WebKit engine, and only code written in C, C++, and Objective-C may compile and directly link against the Documented APIs (e.g., Applications that link to Documented APIs through an intermediary translation or compatibility layer or tool are prohibited).” Kortom, our way or the highway. open standards, open source my ass….

 • Profielfoto
  Beninho

  Wat voor mij belangrijk is, dat ik als consument de keuze heb om plug-ins te installeren en te gebruiken.

  Een mooie middenweg is dat apple standaard geen flash ondersteuning geeft, maar als je zelf een flash plug-in wil installeren je daar de mogelijkheid toe hebt.
  Als er dan iets niet goed werkt, weet je dat het aan de keuze voor die plug-in ligt.
  —-
  Helaas is het geen democratisch systeem, wij als gebruiker hebben er weinig op in te brengen. We kopen de producten van apple toch wel, omdat ze gewoon een prima gebruikerservaring bieden. Bovendien zijn de alternatieven vaak iets minder goed. Daarom kunnen we er niet veel aan veranderen door massaal naar een concurrent over te stappen.

  Wel jammer.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR
 • Profielfoto
  creativeman

  Dit allemaal valt me vies tegen van Apple, HTML 5 word een mooie oplossing dat zeker.

  Maar ze denken alleen maar commercieel, zodat ze veel geld verdienen aan de apps die gemaakt worden.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Dus? Installeer je de Flash plugin en werkt het toch? oh nee niet helemaal als je Safari gebruikt aangezien Apple daar in heeft zitten purren zodat je browser er gelijk uitklapt…:slant: Ziet er nl bijna hetzelfde uit als vroeger het missende QT plugin logo..:evil:

 • Profielfoto
  McJohn

  Apple is geen heer en meester op Internet niveau. Terwijl zijzelf regels opstellen voor ontwikkelaars van apps in hun appstore zijn ze zelf te lui om zich aan te passen. I love Apple, maar Apple is een verwaand betweterig kind.