Adobe gaat ontwikkelaars hulp bij HTML5 bieden

Door: Anth - 26 reacties

Adobe heeft de afgelopen weken rake klappen gehad van grote bedrijven als Microsoft en Apple. Beide bedrijven gaven aan de voorkeur te geven aan HTML 5. Toch gaat Adobe niet bij de pakken neer zitten, ze hebben op een conferentie in San Francisco namelijk aangekondigd ‘the best tools in the world for HTML 5’ aan te bieden. Tijdens de Web 2.0 expo werd Kevin Lynch van Adobe geïnterviewd over de strijd die aan de gang is tussen Flash en HTML 5. De presentator vroeg Lynch hoe Adobe gaat reageren op HTML 5. Hierop antwoordde Kevin Lynch:

Ik zou het niet ‘reageren op HTML 5′ willen noemen. Het is geen strijd tussen HTML 5 en Flash, het gaat erom dat er keuze is op internet. We gaan geweldige programma’s bieden voor de ontwikkeling van HTML 5, de beste ter wereld.

Adobe blijft dus niet koppig enkel gebruik maken van Flash maar wil ontwikkelaars ook de mogelijkheid bieden om te kiezen voor andere opties zoals HTML 5.
Bron

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Dit is heel goed nieuws voor iedereen die internet gebruikt:D
  Erg goed dat ze hun fout inzien en tot inkeren komen.

  Wel jammer dat eerst iedereen rondom hen zwart gemaakt moet worden terwijl diegenen wel een beetje gelijk hadden.

  Ik denk dat Adobe heel wat imagoschade heeft opgelopen door op het verkeerde paard in te zetten.

 • Profielfoto
  So Klear

  Leuk bedacht, Adobe. Maar volgens mij hebben jullie gewoon weg niet zoveel keus…

 • Profielfoto
  The JM

  Ze moeten wel, inderdaad.

 • Profielfoto
  Pixelpusher

  Mijn inziens een goede move. Laten we Flash achter ons laten en gewoon alle energie in HTML5 steken.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ben benieuwd of de mensen die kritiek hebben op Flash nog steeds het label ‘fanboy’ krijgen. Flash is achterhaald, dat is wel duidelijk nu.

  Als Apple nog even positief van zich laat horen dan kan Apple/Adobe nog wel eens een hele goede samenwerking worden!
  Als ik Apple zou zijn, dan zou ik aanbieden om Adobe te helpen waar mogelijk om zo goed mogelijk software voor de Mac te maken.

 • Profielfoto
  Anillusion

  Grote vraag is alleen wel of dit nog over een paar maanden als update op het vorige week uitgekomen Creative Suite 5 uit gaat komen, of dat we anderhalf jaar moeten wachten en het pas in CS6 zullen zien.

 • Profielfoto
  Chantal C.

  Flash is soooooooo jaren 90!

 • Profielfoto
  MichMich

  Dan vraag ik me wel af wat voorn tools ze gaan maken. Voor het ontwikkelen in html5 gebruik ik uitsluitend een goeie teksteditor (coda). Het enige wat ik me kan verzinnen zijn mooie libraries die gebruik kunnen worden (zoals jQuery) met daarin bijvoorbeeld videoplayers e.d.

  Ideeën iemand? Waar zitten jullie op te wachten?

 • Profielfoto
  Andre Mesker

  Zolang ik nog niet alle mogelijkheden van Flash teruggezien heb in html-5 ben ik niet overtuigt. Zoals al eerder gezegt is; de fout van energie/bandbreedte slurpende Flash-sites en applicaties ligt niet alleen bij Flash maar bij degene die de site/applicatie maakt. Er zijn duizenden Flash-toepassingen waar niks mee aan de hand is. Ik vind het makkelijk om te roepen dat Flash zowiezo niks is.
  Laatst keek ik nog op
  Speedtest
  en toen vroeg ik me af hoe je dat gaat maken in html-5 en wat er aan te merken is op een site die op deze manier Flash toepast.
  En zo zijn er wel meer flash-sites die er prima uitzien, creatief gezien alles uit de kast halen, snel laden, geen energie vreten en gebruikersvriendelijk zijn.
  Dat Adobe gaat meedenken is logisch, dat hoort bij hun werk. Dat Apple besloten heeft een fatwa uit te spreken over Flash vind ik dom. Ik had liever zelf de keus gehad om het te gebruiken of niet.

 • Profielfoto
  yinjan

  If you can’t beat them, join ‘em

 • Profielfoto
  W0utR

  Wel grappig om te zien dat het internet vooruit moet en we dus allemaal HTML5 moeten gebruiken, maar toch blijft meer dan de helft hier hun websites maken in iWeb, daarmee ga je echt niet helpen hoor!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @Andre: Apple heeft geen “Fatwa uitgesproken”. Jij laat het klinken alsof Apple Flash heeft geboycot om Adobe eens lekker in de wielen te rijden, maar er zit wel degelijk een grondige analyse achter waarna Apple pas de conclusie heeft getrokken dat men ervoor kiest om Flash niet toe te passen op bepaalde toestellen. Apple wil de gebruikservaring van de iPhone en iPad goed houden en straks geen gezeik krijgen als mensen (net als in de begindagen van de iPhone) ongefundeerd Apple de schuld geven van korte batterijduur. De technologie achter Flash is achterhaald, punt. Dat Apple (zoals gebruikelijk) nu voorop loopt om dit te verkondigen kun je hun niet kwalijk nemen, dat is hun bedrijfsfilosofie. Ze deden dit al eerder met Firewire, de floppy disc, de parallelle poort, etc.

 • Profielfoto
  KingChaos

  +1 voor Apple
  +1 voor Adobe

 • Profielfoto
  Jeordy

  Prima, de arrogantie wordt er bij Adobe letterlijk uitgeslagen. Na jarenlang niet te innoveren, worden ze nu min of meer verplicht. Ik kan dit alleen maar toejuichen en hopen dat ze Dreamweaver nu niet verder verkrachten dan wat ze al gedaan hebben. (Gestopt met gebruik na de overname van Macromedia)

 • Profielfoto
  Andre Mesker

  @Cenobyte: ik kan me heel goed voorstellen dat Apple niet zo te spreken is over Flash maar dat komt dan vooral door te tekortkomingen van hun eigen producten. Ik gebruik al 8 jaar een laptop met een slappe batterij maar als ik het internet op ga merk ik maar heel af en toe iets van batterij-slurperij door een zware (Flash)applicatie. Flash is niet achterhaald, iets is pas achterhaald als het ingehaalt is door iets anders. Maar tot nu toe heb ik nog geen alternatief gezien die alles kan wat Flash kan maar dan beter. Tot dat er nog niet is vind ik die boe-roeperij richting Flash nogal overdreven. Apple loopt misschien voorop maar voorop lopen te brullen dat iets niet meer kan zonder met een volwaardig alternatief aan te komen zetten is erg makkelijk.
  Ik heb al genoeg reacties gelezen van mensen die balen dat ze bepaalde sites niet meer kunnen bekijken omdat hun iPad geen Flash ondersteunt. Het was slimmer en gebruikersvriendekijker van Apple geweest als je Flash aan en uit kon zetten op je iPhone of iPad of browser.

 • Profielfoto
  JohnH

  Adobe heeft het licht gezien.

 • Profielfoto
  bartje

  win-win

 • Profielfoto
  anoukane

  In reclamebureau’s moet je nog steeds rekening houden met IE6 (wordt nog steeds door bijna 10% van alle mensen die internetten gebruikt).

  Ondersteunt IE6 HTML5?

 • Profielfoto
  Ree

  als reclamebureau zou je eigenlijk IE6 moeten negeren. Ik weet dat je dat niet altijd kunt maken, maar we houden het (we = de webindustrie) het zelf in de hand. Als we massaal geen IE6 meer ondersteunen of misschien zelfs actief gaan ontmoedigen (banners als ‘upgrade nu’, of ‘zorg nou eens dat je een echte browser installeert’)
  Vergeet niet dat IE6 inmiddels 10 jaar oud is.

  zowieso is het aandeel IE6 wederom gezakt; http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
  nog maar 7,9 %.

 • Profielfoto
  Ree

  [OT] Hmmm, ben blijkbaar moeier dan ik dacht, vergeef me de taalfouten aub:) [/OT]

 • Profielfoto
  Sanne

  Je kunt hele leuke dingen doen met flash, en ik heb echt veel mooie websites gezien die in Flash gemaakt zijn.

  Maar met de komst van HTML5 vervaagt de grens een beetje tussen Flash en HTML. Aangezien Adobe eigenlijk niet veel heeft geïnnoveerd de laatste 2 jaar lopen ze nu een beetje achter. Ondertussen heeft html een vrij grote makeover gekregen denk ik. Door deze ‘update’ van html zijn ze al bijna een stap voor Flash uit gegaan. Hierdoor wordt Flash nu gezien als iets ouds en traags.

  Adobe is gewoon lui geweest en heeft enorm geprofiteerd van hun concurrentiepositie.. toen. Nu moeten ze de consequenties ook inzien en verdergaan met HTML5, want om dan nu weer verder te gaan met Flash is ook een beetje hopeloos.

  Goede stap van Adobe dus.:)

 • Profielfoto
  Delars

  het lijkt er op dat Adobe toch een beetje toegeeft aan Apple

 • Profielfoto
  anoukane

  zowieso is het aandeel IE6 wederom gezakt; http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
  nog maar 7,9 %.

  Die stats gaan over de website van w3schools zelf geloof ik en daar komen alleen de “nerds” en niet oma en opa.

  Ik ben voor school eens met een groep de straat op gegaan en mensen op straat de vraag gesteld, “wat is een browser?”. Meer dan de helft weet het niet, laat staan dat ze bewust zijn om te upgraden van IE6 naar een normale browser.

  Maar goed, ik erger me ook dood als ik voor IE6 moet front end’n, maar ik ben er ook niet goed in..

  Gelukkig komt er een tijd dat IE6 te negeren valt. Misschien nu al inderdaad..

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  het lijkt er op dat Adobe toch een beetje toegeeft aan Apple

  Meer lezen: http://www.onemorething.nl/2010/05/adobe-gaat-ontwikkelaars-hulp-bij-html5-bieden/#comments#ixzz0nCUUTcVq

  [/quote1

  Complete nonsens. Adobe heeft NOOIT de oorlog verklaard aan HTML5!
  Ik vind Adobe een betrouwbaar bedrijf, levert al decennia lang uitstekende producten. Laat je niet wegdragen door de plotselinge vijandigheid van Apple jegens het Flash platform.

  (Macromedia-) Flash was revolutionair toen het op de markt kwam, en IEDEREEN omarmde het, inclusief Apple en Microsoft. Inmiddels proberen ze Adobe uit de markt te drukken met eigen (concurrerende) alternatieven.

  Het is harde markt werking.

  Maar om nu, achteraf te roepen, dat Adobe hypocriet is omdat het de html5 standaarden omarmt, dan weet je niets over het bedrijf, hun geschiedenis en de revolutionaire producten (waaronder Photoshop en Dreamweaver) waarmij ze zich al jaren op de markt onderscheiden van de (zielige) rest.

 • Profielfoto
  Macman

  Eindelijk, eindelijk! :lol:Flash is niet veel veranderd sinds het werd afgeleid van Macromedia Director. Ik hoop dat adobe net zo’n gebruikersvriendelijk programma voor HTML 5 gaat maken als bivoorbeeld InDesign. Dreamweaver heeft voor mij altijd een iets te steile leercurve gehad.
  Als Adobe het goed aanpakt kopmen ze er beter uit.