Werknemer Apple ontslagen vanwege tonen iPad 3G

21 reacties

We herinneren ons allemaal het verhaal nog van de verloren iPhone. Gray Powell werd in één klap wereldberoemd. Apple was duidelijk niet blij met het uitlekken van het prototype maar volgens de geruchten is de onfortuinlijke ontwikkelaar niet ontslagen. Toch komt niet iedereen in Cupertino er zo goed vanaf. De nacht voor de lancering van de Wi-Fi iPad maakte Steve Wozniak zijn opwachting bij een Apple store. Hij vermaakte de aanwezigen met zijn ‘Magic ring’ en discussieerde met mensen over de iPad. Ook werd er die nacht een foto gemaakt van Wozniak met een iPad 3G in zijn handen. Een marketingstunt dachten velen toen. Het blijkt echter dat het een ontwikkelaar was die Steve Wozniak de iPad toonde. Voor deze daad is de ontwikkelaar later ontslagen..

De ontwikkelaar had van zijn meerdere toestemming gekregen het apparaat na middernacht van het testterrein mee te nemen. Toestemming om de iPad 3G te tonen aan anderen had de ontwikkelaar echter niet. Deze fout heeft hem zijn baan gekost.
In een kort interview met Gizmodo zei Wozniak het volgende over het incident:

Ik wist niet dat het om een 3G-model ging. Ik heb het voorval later besproken met Steve Jobs die het “No big deal” vond. Ik had zijn ontslag waarschijnlijk kunnen voorkomen als ik hem had verteld dat hij apparaat niet kon tonen. “I hate to see people lose their jobs”

Het blijft echter de vraag waarom Gray Powell bij Apple mocht blijven en waarom de ontwikkelaar van de iPad de laan uitgestuurd werd..

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  blauwgestreept

  Omdat het bij de iPad om een final release ging, en bij deze iPhone niet?

 • Profielfoto
  Helmert

  …omdat het niet het prototype is van de nieuwe iPhone wat hij heeft laten zien!!

 • Profielfoto
  svan

  Je geeft het antwoord zelf: omdat in het geval iPad de werknemer geen toestemming had, en bewust de keuze maakte de iPad te tonen. Gray Powell is de iPhone verloren. Stom enzo, maar dat is een bedrijfsrisico.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  ..als waarschuwing voor de rest waarschijnlijk?

 • Profielfoto
  Delay

  Wat svan zegt..

 • Profielfoto
  Anth

  Je geeft het antwoord zelf: omdat in het geval iPad de werknemer geen toestemming had, en bewust de keuze maakte de iPad te tonen. Gray Powell is de iPhone verloren. Stom enzo, maar dat is een bedrijfsrisico.

  Ik begrijp het natuurlijk wel enigszins maar vind het opvallend dat er zo’n verschil in de sancties ligt. Het tonen van de iPad onthulde geen nieuwe feiten over het apparaat, dat was bij de (vermeende) nieuwe iPhone wel anders..

 • Profielfoto
  Tomac5

  Of de iPhone is opzettelijk verloren, zoals afgesproken met Steve Jobs.
  Ik geloof niet dat het gewoon pech is geweest. 2 maanden voor de release van het nieuwe toestel even zorgen dat het hele internet er over gaat praten. Dat is wat Apple wil, en het is meer dan geslaagd.
  TOP marketing!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Wat wel zou rijmen, maar een hoog conspiracy gehalte heeft, is het idee dat “Apple” bij wijze van proefballon de nieuwe iPhone met opzet is verloren. Gewoon om te kijken wat de reacties zijn op een nieuw afwijkend ontwerp. Daarbij is de buzz ook een flinke gratis promotie. Ik kan me niet voorstellen dat je zomaar een prototype dat in een kluis hoort te liggen mee neemt naar een kroeg in je broekzak en ook nog eens verliest. Als dit zo zou zijn dan wil dit zeggen dat Apple onzeker is over het nieuwe ontwerp (wat logisch is aangezien het nogal afwijkt van de andere Apple producten.)

  Hoe dan ook er klopt iets niet aan het gevonden iPhone verhaal.

  Edit: Wat Tomac5 dus ook zegt..

 • Profielfoto
  KingChaos

  Of… Apple had ze allebij willen ontslaan, maar de hele wereld kijkt naar Gray Powell. Niet lekker voor je imago als blijkt dat je als bedrijf werknemers ontslaat omdat ze iets kwijtraken.

  De iPad dude staat minder in de belangstelling en Apple wil naar zijn werknemers natuurlijk wel laten zien dat dit soort gedrag niet getolereerd wordt.

  Maar marketing zou ook kunnen. Ik hoor dat veel mensen positief zijn over het “nieuwe design”. Persoonlijk hoop ik op iets meer “Apple”. Dit product ziet er niet uit alsof hij NA de 3Gs komt… Mijn mening

 • Profielfoto
  Maikelw

  Inderdaad nogal apart als je bedenkt dat die Gary wel gewoon bij Apple mag blijven werken.

  Die is tenslotte wat verloren, en deze had notabene toestemming van zijn meerdere.

 • Profielfoto
  Helmert

  wat ik ij steeds afvraag is hoe het kan dat hij het prototype is verloren? ik bedoel als je de nieuwe iPhone in je zak hebt op “in the field te testen” dan brand die toch in je zak en raak je zoiets niet kwijt. Maar ja we zullen wel zien over een paar maanden!

 • Profielfoto
  JTD

  In de kroeg gebeuren rare dingen, Helmert.
  Wat je daar al niet kwijt kan raken…

 • Profielfoto
  JTD

  En Steve Jobs vond het ‘No Big Deal’, maar die gast moest wel ontslagen worden…alsof dat geen big deal is.

 • Profielfoto
  Vodka

  Ik wist niet dat het om een 3G-model ging

  Right Woz, die zwarte rand aan de achterkant van die iPad is je totaal niet opgevallen …

 • Profielfoto
  hapipiko

  Media aandacht genereren, daar heeft Apple een bijzonder patent op.
  Er wordt geen persberichten geschreven, maar berichten gelekt of geruchten verspreidt.
  Dat blijkt goed te werken.
  En dan na de verloren iPhone de getoonde iPad, …BINGO !

  Ik vind de marketing afdeling van Apple echt subliem, maar…ze maken zich hiermee wel kwetsbaar: Er zal een keer een erg vervelend bericht komen dat niet van de marketingafdeling komt maar van een grapjas of de concurent, en dan kan het nooit ontkracht worden.

  Maar vooralsnog: :thumbsup:

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Als dat zo doorgaat, heeft Apple straks geen ontwikkelaar meer over.
  Hopelijk blijven er nog wel computerontwikkelaars over.
  Misschien eens wat meer aandacht aan de computers besteden, dan aan allerlei speeltjes.

 • Profielfoto
  E.Rhijnsburger

  Omdat het niet de nieuwe iPhone is. Het is een zorgvuldig geregisseerde publiciteitsstunt van Apple. Hij is niet mooi (geen ronde zijkanten) ik denk dat de nieuwe veel mooier is!

 • Profielfoto
  Jordan_D

  Apple heeft het gewoon slim gespeeld met het lekken van de iPhone. HTC heeft rond dezelfde tijd een paar modellen gelanceerd maar alle PR berichten van HTC (waar Apple ook ruzie mee heeft) stonden allemaal een beetje als achteraf nieuwsf omdat er “op eens” een iPhone protoype gevonden was.

  Apple heeft hiermee ±6,5 million page views gekregen en dan nog niet de gratis media aandacht op TV zenders over de hele wereld waaronder programma’s die niks met technology te maken hebben.

  De iPhone 3G(S) heeft nog niet eens zoveel aandacht gehad op het moment dat hij uitkwam.

  Apple heeft volgens mij naast de beste besturing systemen ook een van de beste PR afdelingen op hun CV.

 • Profielfoto
  RobinH

  Gary is niet ontslagen omdat hij hem verloren is. Die andere wel, hij heeft dat apparaat ‘gewoon’ in het openbaar getoond.
  Die iPhone was gecamoufleerd en het kan iedereen gebeuren dat er een telefoon uit je broek valt o.i.d.

 • Profielfoto
  NTG

  Er speelt vast veel meer mee dan alleen dit, want zo gaat het in de “echte” wereld toch ook?

 • Profielfoto
  florisappelaar

  het verhaal is heel anders dan jullie hier beschrijven… lees maar is goed op andere sites