Verkoop digitale muzieknummers groeit niet

21 reacties

In 2003 startte Apple met de verkoop van individuele muzieknummers via de iTunes Music Store. iTunes werd een hit en is momenteel de grootste muziekverkoper in de VS. Begin dit jaar werd het 10 miljardste liedje verkocht.

In het eerste kwartaal van dit jaar is de verkoop van digitale muzieknummers via het internet in de VS echter voor het eerst in zeven jaar tijd vrijwel gelijk gebleven.

In februari liet Warner Music tijdens de presentatie van de jaarcijfers al doorschemeren dat de verdiensten uit digitale downloads afnamen.

Hoewel het moeilijk is een duidelijke oorzaak hiervoor aan te wijzen, denkt de industrie zelf dat het instellen van variabele prijzen een van de boosdoeners is. Populaire nummers kosten daardoor niet langer 99 cent, maar €1,29.

De daling van traditionele albumsales lijkt daarentegen af te remmen. In de eerste drie maanden van dit jaar werden 82 miljoen albums verkocht tegen 89 miljoen in dezelfde periode vorig jaar, ofwel 7,9% minder. Tussen 2009 en 2008 betrof de daling nog 13,5%.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  binaries4me

  Die €1,29 is ook net te veel het voelt
  net niet lekker, raar maar waar.
  Ik snap ook niet dat ze niet meer willen verkopen voor minder maar juist minder voor meer. Dit is toch niet wat je wil als artiest.

 • Profielfoto
  Swamp Pi

  Ik koop zelf ook niet meer door die €1,29
  Ben er van overtuigd dat meer mensen zo redeneren.

 • Profielfoto
  PfBee

  Mooi dat de muziekindustrie de rekening gepresenteerd krijgt voor hun hebberigheid. Maar ik weet ook wel hoe ze hier op gaan reageren, namelijk door nog harder in te gaan tegen piraterij omdat zij in deze cijfers een bevestiging van hun gelijk zullen zien.

 • Profielfoto
  reven

  zzz economy misschien?

 • Profielfoto
  THX-1138

  @PfBee Over een paar jaar kan je het woord “muziekindustrie” vervangen door het woord “Apple”…

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik doe er in ieder geval niet aan mee, al die achtelijke prijzen..

 • Profielfoto
  1984

  @THX-1138 Dat is al veel eerder gebeurd :Apple Corps Ltd has launched an injunction against Apple Computers, claiming that Apple’s iTunes online music store is a breach of copyright.http://drownedinsound.com/news/7988

 • Profielfoto
  iJos

  Ik vind het heel irritant dat iTunes-aankopen met een creditcard betaald moeten worden. Of met een omweg met een tegoedkaart o.i.d. Toen ik er nog een had was een aankoop maar 1 klik.. iDeal, Paypal zijn toch goede alternatieven?
  Dat de verkoop niet doorstijgt (…) ligt vlgs mij ook aan het verliezen van de creditruimte van US-klanten? Ik lees daar weinig over.

 • Profielfoto
  koenvisser

  iJos, met ideal is click to buy niet mogelijk, met paypal volgens mij ook niet.
  En hoezo is een itunes card een omweg? Ik gebruik ze al jaren, erg fijne dingen omdat er altijd wel ergens een kortingsactie voor loopt. (25-33% korting)

 • Profielfoto
  tuxzone

  Apple zou de store eens bruikbaar moeten maken…

  Zit nu erg slecht in elkaar als je klassieke muziek wil aanschaffen. Probeer er met de iTunes store maar eens achter te komen wie precies de uitvoerenden zijn, wanneer de opnamen gemaakt is. Zelfs de volledige titels van de ‘songs’ zijn niet te achterhalen. Heel vreemd (overigens kent interface van de iPod / iPhone ook deze problemen: langere titels zijn niet volledig leesbaar!).

  Verder zou ik bij aanschaf ook graag heb boekje krijgen (dan weet ik achteraf tenminste wat ik aangeschaft heb).

  Tot slot ben ik niet echt een audiofiel maar toch zou ik graag wat meer betalen voor lossless muziek (& mag ik zonder fratsen FLAC afspelen in iTunes?)

  René – overweegt suggesties te doen bij Apple maar is waarschijnlijk zinloos –

 • Profielfoto
  maconly

  Meer dan meer is niet mogelijk en er is toch ook helemaal niets aan om zo’n mp3 aan te schaffen, ik koop liever een cd.

  Internet is leuk maar het verziekt ook een hoop.

 • Profielfoto
  Afroman

  Prijs ligt ook te hoog. 10 euro voor een album? Enkel voor de nummers en geen boekje en ook geen disk?(ja ik weet dat het hele idee is dat er geen disk is maar het gaat om het idee). Daarvoor heb je een echte CD met boekjes etc etc.

  Prijzen moeten inderdaad lager, puur omdat de platenmaatschappijen hier gigantisch op verdienen.

  Ik zeg niet dat elke band zo is. NIN heeft al meerdere albums online geflikkerd omdat ze vonden dat hun platenmaatschappij te duur was. En ze vragen al hun fans ook om hun bootlegs op te sturen, zodat zij een gratis blu-ray versie van maken. Het zegt ook een hoop over de band.

 • Profielfoto
  Maarten Otto

  Als er hele groepen potentiële klanten werkloos zijn dan zou dat zo maar eens gevolgen kunnen hebben op de “luxe” uitgaven.

 • Profielfoto
  EclipX

  ik download al jaren via het internet, ook zoals itunes dus, maar dan gratis..
  zelfs, met de juiste zoektermen in google kan je ook downloaden +megaupload:heart:

 • Profielfoto
  dinck

  Ik heb het al eens vaker betoogd. Digitale muziek is in verhouding tot de fysieke CD veel te duur. Meerkosten die komen kijken bij een echte CD (de grondstoffen en vervaardiging van schijfje, verpakking en boekje, alle kosten en winstcomponenten in de distributie- en verkoopkanalen) vervallen. En dat voor een product dat kwalitatief minder is. Het kan wel zo zijn dat de geluidskwaliteit van MP3’s voor een heleboel kopers geen punt is, maar dat neemt niet weg dat het echt slechter is (de 192kbps is maar ietsje beter)!

  Het is niet alleen de muziekindustrie die hier van hebberigheid beschuldigd kan worden, wat te denken van Apple? Apple heeft in zijn eentje tegen minimale kosten de rol van verkoop- en distributiekanaal overgenomen. Hoeveel songs zijn er al via de iTunes Store verkocht? En wat is hierin het winstaandeel van Apple? Reken maar even na wat daar wordt verdiend…

  Nu is dat wel gewoon free enterprise en Apple is gewoon een winstgeörieënteerd bedrijf, dus de markt en de mate van succes bepaalt het gelijk. Maar kom dan niet aan met hebberigheid van de muziekindustrie als je het te duur vindt! (Tenzij je Apple natuurlijk als belangrijkste factor in de muziekindustrie ziet…)

  Afgezien daarvan is het natuurlijk niet meer dan logisch dat de economische crisis Apple linksom of rechtsom raakt. Een hele nuchtere constatering van Maarten Otto!

  @ tuxzone
  Groor gelijk met je kritiek op iTunes met betrekking tot klassieke muziek. Ik ben maar gestopt met het digitaliseren van mijn klassieke muziek, ten eerste omdat beter-dan-CD-kwalitiet niet mogelijk is, ten tweede omdat het een pain in the ass is om verschillende uitvoeringen van een (meerdelig) werk te beheren.

 • Profielfoto
  Erik Joling

  De daling van traditionele albumsales lijkt daarentegen af te remmen.

  En worden hier dan CD’s mee bedoeld? Zelf koop ik het liefst CD’s, met boekje en alle informatie. Liefst bij de artiest zelf. Via zijn website, of nog mooier: na een concert met handtekening! Dan weet je tenminste zeker waar het geld terechtkomt.

 • Profielfoto
  Bonte

  Het is voor het eerst in 7 jaar dat de prijs gestegen is, voor mij was dit ook het moment om minder te kopen. Apps daarentegen … :slant:

 • Profielfoto

  Apple zou de store eens bruikbaar moeten maken…

  Zit nu erg slecht in elkaar als je klassieke muziek wil aanschaffen. Probeer er met de iTunes store maar eens achter te komen wie precies de uitvoerenden zijn, wanneer de opnamen gemaakt is. Zelfs de volledige titels van de ’songs’ zijn niet te achterhalen. Heel vreemd (overigens kent interface van de iPod / iPhone ook deze problemen: langere titels zijn niet volledig leesbaar!).

  Verder zou ik bij aanschaf ook graag heb boekje krijgen (dan weet ik achteraf tenminste wat ik aangeschaft heb).

  Tot slot ben ik niet echt een audiofiel maar toch zou ik graag wat meer betalen voor lossless muziek (& mag ik zonder fratsen FLAC afspelen in iTunes?)

  René – overweegt suggesties te doen bij Apple maar is waarschijnlijk zinloos –

  Meer lezen: http://www.onemorething.nl/2010/04/verkoop-digitale-muzieknummers-groeit-niet/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+OneMoreThingNieuws+%28One+More+Thing+-+nieuws%29&utm_content=Google+Feedfetcher#login#ixzz0kjv1Yvju

  Ik ben het hier helemaal mee eens (daarbij vind ik ook dat als je voor muziek betaald je de volledige kwaliteit moet krijgen, dus op zijn minst FLAC). Mijn persoonlijke interesse voor de klassieke muziek is er pas sinds enkele maanden, maar hoewel ik eerst dacht dat er geen tot weinig verschil zat tussen full wave en AAC 128 kbs, en ik moet zeggen dat ik dat bij rock en alternative achtige platen ook niet zo erg hoor, bij klassiek – met name bij stille opnamen – maakt het een enorm verschil.

  Dus Apple: Lossless in the iTunes Store!!

 • Profielfoto
  THX-1138

  neem OpenFTD of NZBindex.nl om dingen op te zoeken die je wil downloaden.
  Neem een abo op een payserver (bv eweka.nl) omdat ook daadwerkelijk te doen.
  Pak Sabnzbd als tool omdat te realiseren.
  Dan nog een paar nabewerktooltjes als XLD of Media Rage en je hebt je keurig netjes getagde muziekbestandjes(lossy of lossless. wat je wil) , films of wat dan ook.

 • Profielfoto
  BigAL

  Wat wel leuk is, is die Shell actie… na het tanken kun je voor 3,5 euri een voucher kopen voor het downloaden van een heel album. Niet bij iTunes, maar de muziek is er niet minder om.

 • Profielfoto
  bassmac

  Ik koop ook niets van 1,29. Is gewoon boven de “gevoelsgrens”.

  Misschien omdat het in Amerika grote hufters zijn, die downloaders strenger lijken te straffen als moordenaars, dat ze vinden dat ze zoveel geld moeten (moeten!) krijgen….

  Platenmaatschappijen zeuren wel, maar hun bazen zijn vaker sjacheraars en snel-geld jongens als intelligente managers, lees je over de onze ook vaak… (producer van mijn band vroeger had een villa en een jaguar, ik een fiets)

  Diegenen die last hebben van online stores en downoads zijn de echte cd-winkels.Die zijn failliet en zo. Wie koopt er nu een cd van 17,95?

  Ook daarvan krijgen de artiesten bijna niets. Die maak je blijer met naar concerten gaan en daar kopen.
  i
  De kwaliteit van de downloads is niet superhoog, voor gewone muziek kan ik daar vaak wel mee leven, maar voor klassieke muziek is het zinloos. Je hoort het veel te goed. OK, met een mp3 oordopje hoor je nergens verschil tussen, maar op een beetje audio-installatie dus heel goed.

  wel wat gemopper hier, maar ik koop regelmatig echte, en download muziek , maar haal ook net zo goed onbetaalde downloads ertussendoor.
  Betalen gewoon voor wie ik het de moeite waard vind.
  (Net als voor straatmuzikanten, ha ha)