Anth
Anth Nieuws 29 april 2010

Steve Jobs vertelt over Flash

De grote man achter Apple heeft gesproken. In een stuk op de website van Apple licht Steve Jobs de standpunten over Adobe Flash toe. In deze ‘open brief’ legt Steve Jobs uit waarom ze Flash niet toelaten op de iPhone, iPod en iPad. De brief is opgebouwd in verschillende argumenten die we hieronder kort bespreken.

  • Flash is niet open Apple wordt vaak verweten dat het bedrijf erg gesloten is. Maar Steve geeft aan dat ook Flash geen open systeem is. “Alles wordt in feite bepaald door Adobe, terwijl alternatieven als HTML5 compleet open zijn”
  • Het complete internet Adobe beweert dat gebruikers van de iPhone, iPod en iPad niet gebruik kunnen maken van het ‘hele internet’. Dit komt doordat ze geen toegang hebben tot Flash-content. Maar Steve ziet dit anders. “Er zijn genoeg alternatieven voor bijvoorbeeld Flash-video’s. Youtube heeft op onze apparaten een eigen applicatie waar video’s in bekeken kunnen worden. Youtube op de iPad is wellicht de beste ervaring van Youtube tot nu toe!”
  • Prestaties van het systeem en veiligheid Apple stelt dat de prestaties van Flash op mobiele apparaten veel te wensen overlaat. “We hebben Adobe gevraagd om ons te laten zien dat Flash soepel kan werken op bijvoorbeeld mobiele telefoons. Tot nu toe hebben we het nog niet gezien”
  • Batterijduur “Om video te kunnen spelen op mobiele apparaten moet het worden gedecodeerd. Flash maakt hierbij gebruik van software, terwijl video veel beter kan worden omgezet in de hardware.” Jobs stelt dat een iPhone 10 uur lang video kan spelen als dit bestand met behulp van hardware wordt omgezet. Als er gebruik wordt gemaakt van software om de video om te zetten is diezelfde iPhone na 5 uur al leeg.
  • Touch Steve Jobs stelt dat Flash niet goed overweg kan met aanraakschermen. “Flash is gemaakt in het tijdperk van computers en muizen. Het maakt gebruik van roll-overs, iets waar aanraakschermen slecht mee om kunnen gaan.
  • Als belangrijkste reden noemt Steve Jobs dat Apple geen extra schakel tussen ontwikkelaar en het platform wil creëren. “Het is niet het doel van Adobe om ontwikkelaars de beste iPhone-app te laten creëren, ze willen ontwikkelaars een manier geven om applicaties makkelijk om te vormen voor meerdere platformen. Hierdoor ontstaan standaard applicaties, terwijl wij het uiterste uit de applicatiebouwers willen halen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steve Jobs vertelt over Flash
Sluiten