Politie neemt computers Jason Chen in beslag

26 reacties

Jason Chen, schrijver van het artikel over het prototype iPhone, is onaangenaam verrast. Hij heeft namelijk bezoek gekregen van de politie die zijn computers in beslag kwam nemen. Het California’s Rapid Enforcement Allied Computer Team had een huiszoekingsbevel gekregen van de rechter. Op het moment van de huiszoeking was Chen niet thuis, de politie brak hierop de voordeur open. Nadat Jason Chen met zijn vrouw terug kwam van een etentje ontdekten ze dat de garagedeur open stond. Al snel kwamen agenten naar buiten die hem mededeelden dat ze al enkele uren bezig waren met de huiszoeking. Het bevel werd overhandigd aan Chen. In dit bevel stond dat alle apparatuur en andere eigendommen die van belang kunnen zijn bij het onderzoek naar de verloren iPhone in beslag moesten worden genomen. Ook wisten ze hem te melden dat hij niet gearresteerd werd en dat hij een vergoeding zou krijgen voor de opengebroken voordeur. Uiteindelijk zijn meerdere computers en servers in beslag genomen door de politie.
Gawker, het moederbedrijf van Gizmodo, stelt dat het huiszoekingsbevel ongeldig is. Jason Chen is namelijk een journalist en de Californische wet verbiedt huiszoekingen bij en inbeslagname van eigendommen van journalisten. Het volledige huiszoekingsbevel en het verhaal van Jason Chen is hier te lezen.

Zijn er nog steeds mensen die denken dat dit een (uit de hand gelopen) PR-stunt is?

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  SebastienK

  Tuurlijk is het een stunt, de politie krijgt voor de medewerking natuurlijk een batch iPads:grin:

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Tja, betalen voor iets wat van een ander is, is een zuiver gevalletje van heling, dus het was te verwachten dat Chen de politie aan de deur zou krijgen. Nu gewoon niet zeiken, Chen, en op de blaren zitten.:wink:

 • Profielfoto
  Maikelw

  Moet je maar geen gestolen zooi kopen.

  Ze WISTEN dat hij van Apple was en zodoende dat hij gejat was, want op een andere manier kon en kan je er nog niet aan komen.

  Eigen schuld dikke bult zeg ik dan maar.

 • Profielfoto
  Predator

  Al is het heling of wat dan ook. Lijkt me geen reden om alle computerapparatuur in beslag te nemen?

 • Profielfoto
  spacefreek

  In Amerika is dat kennelijk wel een goede reden.. Trieste zaak dat het nu ook iemand privé begint te raken. Als het toch nog een publiciteitsstunt blijkt te zijn is ‘ie goed uit de hand gelopen..

 • Profielfoto
  maluku-nick

  Het blijven naaiers daar ;$

 • Profielfoto
  Bernadictus

  @Cenobyte, @Maikelw

  Voor het geval je de clue mist, Chen is een journalist – en dus bij wet beschermd tegen dit soort invallen, maar voor het gemakt zijn ze dat maar even vergeten.

  Als Apple hier waarlijk achter zit – dit hele process in werking heeft gezet – dan betreur ik dat ten zeerste.

 • Profielfoto
  Zakske

  Een huiszoeking bij een journalist is illegaal, zoals eerder door het Gerechtshof van Californië al is aangegeven. Bovendien wisten ze niet zeker dat het een prototype van Apple was, er was enkel een sterk vermoeden.

 • Profielfoto
  Vodka

  Het is natuurlijk nog maar de vraag of een blogger van een technologie website onder de noemer ‘journalist’ valt, maar dat terzijde.

  Het is trouwens nogal schimmig dat Chen $ 5000,- betaalt voor een “gevonden” prototype van de 4e generatie iphone. Heling? Diefstal? Bedrijfsspionage? Genoeg reden voor een onderzoek lijkt me.

 • Profielfoto
  Zakske

  Het is natuurlijk nog maar de vraag of een blogger van een technologie website onder de noemer \’journalist\’ valt, maar dat terzijde.

  Onzin… Apple weet héél goed dat een “blogger” onder de noemer “journalist” valt. “O’Grady v. Superior Court” is namelijk een zaak die Apple in 2006 verloor van een aantal bloggers.:wink:

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Haha
  Sukkel

 • Profielfoto
  BigAL

  Tja, Apple is wel echt zware Loser aan het worden zo. Dat krijg je gewoon, van gekkigheid weet men niet meer wat met al die winsten te doen, behalve dan de juridische afdeling volledig op te tuigen voor dit soort ronduit geschifte acties.
  Eerst een mooie brief schrijven of hij het aub wil teruggeven en daarna dit.
  Ik vrees dat dit mijn laatste MacBook is geweest.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Aan de ene kant vind ik dat Apple gelijk heeft, het gaat om een bedrijfsgeheim waarmee ze een boel geld willen verdienen, maar het is dan natuurlijk wel uitermate knullig dat ze deze iPhone in een cafe laten rondslingeren. Eigen schuld, dikke bult, lijkt me.

  Zielig dat ze zover gaan om huiszoeking te laten doen bij een journalist.

  Apple is wel een slechte verliezer en komt door dit soort acties uitermate onsympathiek over. En volgens mij breekt dat Apple nog wel eens een keer op.

  Apple probeert in hun reclamespotjes in te spelen op een jong, eigenwijs, vrijgevochten gevoel. Maar uiteindelijk zijn ze net als “pc” uit hun ads, in driedelig pak, schermend met licenties en rechtzaken. Wellicht durft niemand Steve tegen te spreken?

  Jan

 • Profielfoto
  bitsflew

  @Bernadictus @Zakske

  Een huiszoeking is niet illegaal als de ‘journalist’ zelf verdacht wordt van een misdrijf!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Is het niet zo dat elke PR stunt zo’n beetje uit hetzelfde hoekje komt waar o.a. Jason Chen zit?

  Pics or it didn’t happen!;)

 • Profielfoto
  bitsflew

  @janbergstra

  Apple is wel een slechte verliezer en komt door dit soort acties uitermate onsympathiek over

  Uit de stukken op gizmodo.com blijkt duidelijk dat Apple niet de initiator is van dit onderzoek, kan ook niet want ze hebben geen aangifte gedaan!

  De politie heeft echter naar aanleiding van de gebeurtenissen zelf een onderzoek gestart met als gevolg deze huiszoeking.

 • Profielfoto
  strigoi

  Volgens mij zitten aliens er achter..:nerd:

  Het is een dubieuze situatie waarbij we nu het verhaal enkel van één kant te lezen krijgen, victim or villain? Terug naar echt Apple nieuws?

 • Profielfoto
  hokkie

  Politie leent zich hiervoor? Wat een blamage :thumbsdown:

 • Profielfoto
  Vodka

  Niet de Politie, maar Rapid Enforcement Allied Computer Team (REACT) heeft de inval georganiseerd.

 • Profielfoto
  Vodka

  Onzin… Apple weet héél goed dat een “blogger” onder de noemer “journalist” valt. “O\’Grady v. Superior Court” is namelijk een zaak die Apple in 2006 verloor van een aantal bloggers.:wink:

  Apple kan dat wel weten, maar het is nog altijd zo dat het OM en de rechters bepalen of er wel of geen inval wordt gedaan.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Zou mooi zijn als je als journalist boven de wet staat…

 • Profielfoto
  1984

  Apple aangeklaagd en van Apple-software iTunes 9 is dan weer bekend dat het sommige iPods laat crashen. Het bedrijf is hiervan op de hoogte, maar weigert al maanden alle commentaar.
  tijd voor een inval bij Apple

 • Profielfoto
  JTD

  HOAX

  :sealed:

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  @1984: Beide gevallen die jij noemt zijn nog niet bevestigd….Als Apple moet gaan reageren op elke aantijging die op het internet verschijnt, komt er nooit meer een nieuwe iPhone uit…En Apple reageert overigens meestal wel; met updates.

 • Profielfoto
  Chillie

  Guys, Chen zit in het complot en de politie agenten waren verklede marketing mensen van Apple.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Laat één ding duidelijk zijn: Apple heeft wel degelijk aangifte gedaan hoor. Sommige zijn geneigd te denken van niet, maar dat is ‘wishfull thinking’. Zonder een aangifte kan een rechter geen huiszoekingsbevel uitvaardigen en kan de politie niets doen. Hier staat o.a. een verslag van Chen over wat hij aantrof bij terugkeer naar zijn huis. Ik vind overigens wel dat een dergelijke inval zéér overtrokken is. Het lijkt nu net alsof Chen al maanden werd afgeluisterd omdat hij verdacht werd van een ernstig misdrijf. Ik denk ook dat de huiszoeking nooit had mogen plaats vinden op grond van de persvrijheid. Het kwaad was al geschiedt op het moment dat de iPhone werd achtergelaten, dus een voordeur forceren, computers en servers in beslag nemen staat in het geheel niet in verhouding tot wat Chen heeft gedaan. Maar ja…dat is Amerika he?