Nieuw in iPhone OS 4: Multitasking

29 reacties

Vandaag presenteerde Apple zijn iPhone OS 4. Het nieuwe besturingssysteem staat bol van de toevoegingen en verbeteringen.
Ten eerste liet Steve Jobs weten dat iPhone OS 4 deze zomer te downloaden is, developers krijgen vandaag al toegang tot het gloednieuwe OS.
Steve begon met een langverwachte feature : multitasking.

Hij benadrukte dat ze niet de eerste telefoonontwikkelaar zijn die dit mogelijk maken op hun toestellen, ‘but we’re gonna be the best’. Hij verwees hierbij naar het aanvankelijk ontbreken van de  kopieer en plak-functie op de iPhone.
De multitask-functie op de iPhone is zo ontworpen dat je telefoon niet enorm vertraagt.
Maar hoe zorgt Apple ervoor dat de multitaskfunctie niet ten koste gaat van de snelheid en batterijduur van je iPhone?

Als voorbeeld opent Steve Jobs de mailapplicatie. Een e-mail kan bijvoorbeeld een link bevatten, die in Safari wordt geopend. Wil je dan weer terug naar bijvoorbeeld naar je mailapplicatie, druk je tweemaal op de homebutton. Door deze knop twee keer achter elkaar in te drukken verschijnt een nieuw dock, waarin je actieve applicaties worden weergegeven.
Er staan vier icoontjes in het ‘actief-dock’, maar het dock is scrollbaar. Over een maximum  aan actieve applicaties is niks gezegd.
Bij het verlaten van een applicatie wordt de ‘staat van de applicatie’ bewaard, waardoor het makkelijk wordt later gelijk weer door te werken in deze apps.

Om de snelheid en batterijduur van de iPhone hoog te houden ontwikkelde Apple zeven API’s.

Api’s

Background audio – Je luistert in een Third Party App muziek en besluit deze te willen kopen. Vanaf nu kan je de iTunes-applicatie starten terwijl de muziek in de andere applicatie gewoon door blijft spelen
Voice over IP – Je zit op Skype op je iPhone en besluit een spelletje te willen spelen. Voorheen sloot Skype zich op dat moment af en kon je niet meer gebeld worden. Met iPhone OS 4 kan je tijdens het spelen van een spelletje nog gewoon gebeld worden.
Background location – Tijdens het navigeren is het mogelijk om een andere applicatie te starten. Je navigatieprogramma zal gewoon doorgaan met het bijhouden van je huidige locatie en het berekenen van de snelste route.
Push notifications
Local notifications –
Voor het versturen en ontvangen van push-nofications zijn nu nog de servers van Apple nodig. Met iPhone OS 4 is dit verleden tijd.
Task completion – Sommige applicaties hebben even tijd nodig om een taak te volbrengen. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van een tweet in Twittelator en het uploaden van foto’s in Flickr. Met Task completion gaat het volbrengen van deze taken door op de achtergrond.
Fast app switching – Van deze service gaan de meeste apps gebruik maken. Met deze service onthoudt de applicatie waar je mee bezig was, zodat je na het herstarten weer razendsnel verder kan werken.

Overigens zullen niet alle iPhonebezitters gebruik kunnen maken van multitasking. Enkel de iPhone 3Gs zal gebruik kunnen maken van multitasking. Voor de 3G zal OS 4 geen multitasking met zich meebrengen. Dit laatste is opvallend, aangezien de iPhone 3G nog gewoon te koop is.
De komende tijd zullen er nog veel meer details over de multitasking-feature bekend worden, tegen die tijd zal het natuurlijk ook op OMT verschijnen.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  TakeTheBox

  Een echte pluspunt! ECHT HEEL LEUK! Wel heb ik een 3G dus moet ik eerst een 3GS aanschaffen (26 mei 2010! ^^)

 • Profielfoto
  appleharm

  Als je van Windows Mobile gebruikers hoort dat het multitasken op windows mobile ook zeker niet altijd soepel loopt, mag je blij zijn dat Apple nu pas komt met multitasking. En in dit geval hebben ze er goed over nagedacht naar mijn idee. (Zoals ik eigenlijk van Apple gewend ben)

 • Profielfoto
  Atjous

  :lol:
  Doet me een beetje denken aan de tijd van system 6.0.3, en toen 6.0.7:
  Multifinder. Wie kent dat nog?

 • Profielfoto
  Larzz95

  Waarom geen support iPod touch 2G? Deze is in zeer veel opzichten toch gelijk aan de iPod touch 3G, die multitasking wel ondersteund…

 • Profielfoto
  spacefreek

  @Larzz95 De iPod 3G is alleen de 32 en 64 GB modellen, die een betere processor hebben dan de 8GB

 • Profielfoto
  Patrock

  Toch een grote reden om deze zomer een nieuwe iPhone (HD?) te kopen in ruil voor mijn 3G, anders had ik die nog wel een tijdje gehouden.

 • Profielfoto
  wezsie

  Dan moet ik toch maar is een nieuwe iPhone kopen. Hopen dat ik in de zomer genoeg geld heb voor een iPhone HD/4G…

 • Profielfoto
  psacla

  mijn 2G begint oud te worden. Hij wordt niet eens genoemd.:lol:
  laat de 4G maar komen

 • Profielfoto
  wout-l

  UCID’s doorgeven op OMT en je kan hem waarschijnlijk morgen al draaien

 • Profielfoto
  God

  Goed stukje, Anth, lekker vlot geschreven. Nu hoef ik tenminste geen praatje van een Apple verkoper aan te horen, wat vol “amazing”, “revolutionary” en “fantastic new product” zit..

 • Profielfoto
  svdv22

  Geen 3G:(

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Ben happy dat ik heb gewacht met de aanschaf van een iPhone tot do 3GS verscheen. Nu hopen dat de tijd ‘vlieg’ en we massaal OS 4.0 kunnen gaan installeren!

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Eindelijk, hoewel een maker als Skype zich de ogen uit de kop moet schamen niet met push notifications gekomen te zijn. Voor mij reden om de club aan de kant te zetten.

  Well done Apple!

 • Profielfoto
  Jan van der Meulen

  Toen John Sculley nog Apple’s CEO was werden de Toenmalige Apples volledig dichtgespijkerd aangeleverd. Met veel moeite kon een moeilijk verkrijgbare tool worden verkregen, waarmee je Apple apparaten kon openen, bekijken, aanpassen en dat laatste tegen de wil van John & Co.

  Steve is niet veel beter.

  Hij sluit steeds meer hardware (iMac,iPhone,Ipad) af voor kijkgeile users en wil maar 1 ding: koop mijn gehypte hardware, gebruik iTunes en abonneer je op een dure provider.

  How smart?
  Erg! (Financieel gezien)
  Slecht (Technologisch gezien)

  John & Steve hebben er voor gezorgd dat Apple-gebruikers -the good and the bad- onder curatele werden gesteld, dit in tegenstelling tot de concrurentie – Windows – waar ALLES werd geaccepteerd en NIETS werd verboden. De gevolgen zijn al decennia duidelijk: wat op een Dell werkt hoeft niet perse op een Acer, een Sony, of een HP te werken (of andersom), maar wat op een Mac werkt, werkt.

  Da’s dus een goed business model.

  Ook al wordt de gebruiker (meestal dom) er niet in gekend.
  En wordt een en ander dictatoriaal opgelegd.
  Door eerst John & daarna door Steve.
  Niks mis mee, als je dat ok vindt.
  Alles mis mee als je een kritische geest hebt
  en creatief wilt zijn, maar van Steve dit niet mag zijn.

  Wat te doen?
  We hebben de App store
  We hebben hardware, waarop alleen goedgekeurde apps draaien.

  Waarom niet meer vrijheid, maar MET een waarschuwing…

  Rokers sterven Jonger… naar analogie:
  Niet Mac-Apps users ervaren vaker een kernel error
  So What!
  Laat ze.
  Als ze zo nodig willen experimenteren
  met niet-goedgekeurde apps,
  laat ze hun gang gaan

  In the end, common sense will prevail.

  Dus, Steve, doe niet zo star,
  en maak een simpel onderscheid
  tussen OK apps en Niet-OK apps
  en laat de gebruikers de keuze.
  (En Steve, als jij het niet doet doen de Jailbreakers het wel voor je)

  Scheelt bovendien een hoop boetes opgelegd door Neelie.

  Groets
  Jan

 • Profielfoto
  theiof

  Wat ik nergens lees of zie in de keynote is hoe je een app daadwerkelijk sluit. Soms ben je gewoon klaar met de app en wil je niet aan de 15 apps toevoegen aan de multitasking UI. Dat wordt scrollen scrollen scrollen..

  Folders voor multitasking is ook niet alles :S

  Dus hoe kill je een app, zodat deze helemaal gesloten is.

 • Profielfoto
  theiof

  @Lauwrence: ik denk dat exact deze keynote Skype heeft weerhouden een app te maken met push notificaties en niet te vergeten nog steeds niet te kunnen bellen over 3G wat al sinds januari door Apple wordt toegelaten.

  Dat ze dan pas in de zomer weer op gelijke hoogte komen als de rest vd apps kan je goed of slecht vinden..gebruikers hebben 6mnd de tijd gehad weg te lopen (zoals ik) maar wellicht hadden ze de tijd niet ingecalculeerd.

  PS zie trouwens ook nergens staan of je nu drie keer op de homeknop moet drukken voor mn in-app iPodcontrols. Lockscreen is duidelijk, maar als je gewoon in je app of homescreen zit? Dan is twee keer nu de UI voor multitasking. Niet meer iPodcontrols.

 • Profielfoto
  prullenbak

  @mensen die meteen een 3GS willen

  Wacht ff tot na de zomer. Anders krijg je waarschijnlijk spijt!:P

 • Profielfoto
  Trat

  @TakeTheBox
  Je weet dat in juni de nieuwe iPhone komt, toch?

 • Profielfoto
  tinux

  Android…..

 • Profielfoto
  theiof

  @allen Heb gezien dat je de apps in de UI van multitasking kan vasthouden tot het ‘jigglen’ zoals ook bij het verplaatsen in je homescreen gaat en dan kan je op een minnetje klikken om de app daadwerkelijk te sluiten.

  Er wordt naast dat dus geen onderscheid gemaakt wanneer je een app wel of niet aan de je multitask wilt toevoegen. Kan me dus nog steeds voorstellen dat je UI straks VOLstaat met icoontje van apps waardoor je blijft scrollen en zoeken naar de juiste app waar je naar wilt switchen..

  Blijkbaar over de homebutton: de iPodcontrols zijn op dit moment gewoon weg..ze zijn er in het lockscreen, maar nergens anders..das de multitaskUI nu. Geen optie voor drie keer klikken oid. Hoop dat ze hier wel een oplossing voor vinden…vond het damn handig..en tuurlijk is het ‘snelle’ switchen naar de iPod handig…de popup was sneller!

  Good..so far on multitasking en mn eigen vragen beantwoorden;)

 • Profielfoto
  zwakstroom

  Multitasking betekent voor mij en veel anderen, meerdere dingen tegelijk doen.

  Dat is deze feature dus niet. Een app wordt gewoon bevroren en in de ijskast gezet, daarna kun je vervolgens de app snel weer uit de ijskast halen om hem te ontdooien.

  Er zijn maar een beperkt aantal functies die daadwerkelijk in de achtergrond uitgevoerd kunnen worden, maar 95% van alle apps kunnen dit helemaal niet.

  Deze feature is letterlijk “blij maken met een dooie mus”

 • Profielfoto
  csteelooper

  @zwakstroom: wat móeten de meeste iPhone apps o de achtergrond doen?
  Skype en SIP/VoIP apps moeten calls kunnen ontvangen en dat kunnen ze;
  Pandora & soortgenoten moeten muziek kunnen blijven spelen en dat is mogelijk; etc.
  Wat wil je nog meer? Dacht je dat je met twee apps tegelijk op je schermpje kon lopen pielen? Dat gaat sowieso nooit op een mobile device, dus dat kom je overal van een koude kermis thuis.
  Alle apps die íets op de achtergrond moeten kunnen doen, kunnen dat uiteindelijk. Geloof me. Maar ik zie geen reden waarom een video bijvoorbeeld (inclusief beeld) door moet spelen terwijl je de video niet ziet.
  Voor de audio gebruikt een developer Background Audio. En voor mij hoeft een game niet ‘door te draaien’ als ik de game niet kan bedienen als er een andere app op de voorgrond ligt – dan is Fast App Switching reuze handig.
  En zo kan ik wel een uur doorgaan (of jij mijn post een uur lang door lezen – maar dat wil je niet) met nog meer functies noemen die mij alleen al uit de keynote duidelijk werden… Dat zijn trouwens ook de enige die er voor mij op een mobiel apparaat toe zouden kunnen doen. Met Task Completion kom je bovendien ook een heel eind.

  Ik wil inderdaad liever niet dat er dadelijk 213 apps op volle kracht in de achtergrond draaien, of zelfs ook maar 12 – een app die bevroren kan worden als hij niet de focus heeft, mag van mij best bevroren worden… Natuurlijk, dit ligt bij een desktop anders. Maar dit is wel een iPhone/iP*d… En dáár zit ‘m het verschil.
  Nee, ik denk dat Apple hier best eens ‘the best’ zou kunnen worden. Ik heb met meerdere multitasking-fähige platforms gewerkt binnen het mobiele segment en uiteindelijk gingen ze op zeker moment allemaal driedubbel de mist in, met Symbian op kop.
  Dus ik kijk toch zeker best uit naar deze feature, en zie niet hoe jij het anders zou willen zien (sorry daarvoor, vergeef me)… Zeker niet als daarbij toch ook nog rekening moet worden gehouden met behoud van batterijduur en performance…

 • Profielfoto
  Ce

  Ik had gehoopt dat programma’s die hun informatie via de cloud syncen, zoals pocketinformant bij Google – mijn todo programma bij toodledo en nog een paar andere, dit op de achtergrond zouden kunnen gaan doen. Helaas lijkt Apple versie van Multitasken dit niet te kunnen. Ze noemen allerlei smoezen waarom ze het op deze wijze doen, o.a. batterijverbruik. Zelf heb ik ook een nexus die de hele dag zwaar aan het multitasken is en qua batterijverbruik net zo lang met batterijlading doet als mijn 3GS.

  Jammer Apple, gemiste kans.

 • Profielfoto
  PatrickHopman

  @ce en je wilt zeggen dat deze apps dat niet kunnen met deze multitask? think again…

 • Profielfoto
  Ce

  Volgens mij staat er geen API tussen voor achtergrond synchronisatie, als ik me vergis hoor ik het graag.

 • Profielfoto
  BigAL

  OS4 heeft echt geen multitasking… de definitie van multitasking door Apple wordt weer eens opgerekt. Een applicatie PAUZEREN is gewoon geen multitasking.
  Ben je iets aan het downloaden, ga je tekstverwerken, blijkt je bestand van 2 Mb nog steeds hetzelfde prgressiebalkje te hebben. Multitasking 2010 noemen ze dat.

 • Profielfoto
  zwakstroom

  @csteelooper: Dat is nu precies wat Apple wil, mensen zoals jij, die hier zo over denken.

  Nee een video is nu precies hetgene wat je niet op de achtergrond wil draaien, beetje rare opmerking.

  Weet je hoeveel duizenden apps er zijn, die regelmatig data ophalen van internet om zo de user up2date te houden, twitter, mail, beursinfo, sportinfo(kan ook nog wel een uur doorgaan). Waar de ontwikkelaars nu van die omslachtige onbetrouwbare push moeten draaien, zouden ze best dit willen vervangen voor een achtergrondproces, wat ook gewoon de logische oplossign is. Dit kan dus niet.

  Nogmaals dit is geen multitasking, maar voornamelijk Fast App Switching met een heel klein beetje ondersteuning voor background voip, audio en om de grote navigatie ontwikkelaars te verblijden background locations.

 • Profielfoto
  ctxppc
  spacefreek

  @Larzz95 De iPod 3G is alleen de 32 en 64 GB modellen, die een betere processor hebben dan de 8GB

  Eigenlijk is het dezelfde processor, maar dan sneller geklokt. De ARM-processor kan 1 GHz aan, maar wordt voor de iPhone 3GS en iPod touch 3G ondergeklokt aan ca. 600 Mhz. De eerdere modellen delen allemaal dezelfde snelheid van 400 MHz. De iPad gebruikt dus de volledige snelheid (merk op: de A4-chip bestaat uit dezelfde ARM-processor van de iPhone!).
  Daarnaast heeft de iPhone 3GS en de iPod touch 3G dubbel zoveel RAM: 256 MB. Helaas heeft de iPad dezelfde schaarse hoeveelheid RAM voor een groter scherm en sneller systeem. :angry:

  psacla

  mijn 2G begint oud te worden. Hij wordt niet eens genoemd.

  Dat vind ik erg ruw van Apple! De iPhone 2G heeft dezelfde processor, RAM én grafische processor aan exact dezelfde hoeveelheden als de iPhone 3G. Waarom volgen ze de Mac niet: 5 jaren ondersteuning! :angry:

 • Profielfoto
  AndyW.

  dat word een kadootje van de belasting, aangezien ik nog een behoorlijke som geld terug krijg! plus komt het nog goed uit dat mijn abonnement deze zomer (over 4 maanden) afloopt.

  kan ik gelijk overstappen!

  Echter vraag ik me af of ik dus het volgende:

  IPV 3gs 4gs kan nemen, of zal hij dan duurder zijn???