Nieuw in iPhone OS 4: iAd

Door: Statenweg - 24 reacties

Voor ontwikkelaars van goedkope en gratis applicaties op de iPhone zijn advertenties een belangrijke bron van inkomsten. De kwaliteit van de huidige ads laat echter te wensen over, vindt Apple. Zo slagen ze er niet in om dezelfde emotie over te brengen als reclame op televisie. Met iAd, dat onderdeel gaat uitmaken van iPhone OS 4, stapt het bedrijf in de markt voor mobile advertising om daar verbetering in aan te brengen.

Volgens Steve Jobs liggen er enorme kansen in deze markt. Per dag besteden gebruikers van de iPhone, iPod touch en iPad gemiddeld 30 minuten aan apps. Als elke drie minuten een andere advertentie wordt getoond, betekent dat 10 ad impressions per dag per apparaat met een totaal van 1 miljard bij 100.000.000 verkochte apparaten.

De advertenties van iAd zitten vol met interactieve rich media elementen als embedded video, spelletjes om een product te promoten en de mogelijkheid om aankopen te doen in de App Store. Neem de advertentie voor Toy Story 3. Tik je op de reclamebanner, dan kun je video’s bekijken, wallpapers downloaden, een spelletje spelen en op een kaart opzoeken waar in de omgeving de film getoond wordt.

Momenteel leiden advertenties binnen iPhone-applicaties je in veel gevallen naar de website van de adverteerder, waardoor je de app verlaat. Dit is erg vervelend en weerhoudt veel gebruikers ervan om op een advertentie in te gaan. De advertenties van iAd zijn geïntegreerd in iPhone OS 4 en openen zonder de app te sluiten. Ben je klaar met de advertentie, dan klik je ‘m weg en kun je verder met waar je mee bezig was.

Voor ontwikkelaars is het vrij eenvoudig om de advertenties in hun apps te plaatsen. Apple verkoopt en host de advertenties, zolang deze in HTML5 gebouwd zijn. De opbrengsten uit de advertenties worden gedeeld: 60% gaat naar de ontwikkelaar, 40% is voor Apple.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Atjous

  Ik voel de titel voor een nieuw boek opkomen, geloof ik: What Would Apple Do?

 • Profielfoto
  spacefreek

  Tja, ads hou je toch in gratis programma’s, als ze er dan zo uitzien is ieder geval beter dan het huidige:)

 • Profielfoto
  Luidspreker

  Is 40% voor apple niet exorbitant hoog?

 • Profielfoto
  koenvisser

  en alweer gaat apple next level!

 • Profielfoto
  Bonte

  Ik denk dat het ook handig is om advertenties te kunnen tonen aan een bepaalde gebruikersgroep, bv jou iPad apps enkel adverteren aan iPad gebruikers.

 • Profielfoto
  Volkan1984

  Ik zag al een voorproefje tijdens de Keynote daarnet. Wat hebben ze dat toch weer smooth gedaan he.. Het lijkt niet eens meer op een ad!

 • Profielfoto
  wezsie

  40% voor Apple!
  Daar gaat Apple heel veel geld mee verdienen:money:

 • Profielfoto
  apple_fan

  ik wil een adblocker op mijn ipod.

 • Profielfoto
  joostwijnglas

  40% voor Apple is veel, maar vergeet niet dat Apple ook het verkopen van advertentieruimte op zich neemt.

 • Profielfoto

  We worden de hele dag al dood gegooid met reclames. Leuk voor de ontwikkelaars maar bijzonder irritant voor de klanten… Vind het maar een slechte ontwikkeling.

 • Profielfoto
  iNsane

  Ik ben normaal gesproken niet zo paranoïde, maar het integreren van advertenties in het OS zelf lijkt mij maar een enge ontwikkeling. Apple krijgt hierdoor grote belangen bij het vergaren van informatie over jouw surf-gedrag en interesses en heeft hierbij altijd de overhand.

  Over de getoonde overige features ben ik alleen maar enthousiast!

 • Profielfoto
  Bor

  We worden de hele dag al dood gegooid met reclames. Leuk voor de ontwikkelaars maar bijzonder irritant voor de klanten… Vind het maar een slechte ontwikkeling.

  De advertenties die er nu zijn zien er niet uit, werken slecht en sluiten de app af. Dan heb ik liever dat Apple het netjes oplost…

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Kijk, en dit is voor mij nu daadwerkelijk de allereerste reden om de iPhone links te laten liggen.

  Jailbreak > adblock > fuck off pls.

 • Profielfoto
  bartligthart

  Zo vreemd vind ik dit idee niet hoor. Developers moeten ook geld verdienen. En als ik een leuke ad zie die relevant voor mij is vind ik dat helemaal niet zo erg.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Het gebeurd nu toch ook al? Wat is het probleem?

 • Profielfoto
  snipper

  40% is veel. Apple wordt een beetje hebberig. De hamvraag is natuurlijk of er nu ook (nog) meer advertenties in Apps gaan komen. Zeer waarschijnlijk wel en die zullen niet allemaal zo mooi ontworpen zijn als die van Apple.

  Enerzijds begrijp ik Apple wel: grof geld verdienen! En anders gaat een ander er toch mee lopen. Anderzijds wordt het nogal een monocultuur. Hardware van Apple met een OS van Apple met alleen door Apple goedgekeurde apps en nu dus ook nog met advertenties die gedistribueerd worden door Apple volgens een model wat Apple van zijn gebruikers bijhoud…

 • Profielfoto
  Otto67

  Een bijzonder trieste ontwikkeling!
  Baal er van als een stekker en ik begrijp eigenlijk niet dat het geen massaal protesten oproept…
  Biedt dan op zijn minst de keuze om er meer voor te betalen maar dan zonder advertentiemeuk.

 • Profielfoto
  Rano

  Ik snap niet dat mensen hier negatief tegenover staan. Alleen de zon gaat voor niets op. Als je gewoon een betaalde app hebt, zul je geen reclame tegen komen. Maar er zijn zat ontwikkelaars die hun app gratis online gooien en inkomsten (DIE NODIG ZIJN!) via advertenties genereren. Alleen op dit moment zijn die advertenties kut. Je wordt uit je app gehaald. Dus klikt niemand op die ad.

  Ik zou graag klikken op een ad als deze relevant voor de app en gebruiker is. Geef mij maar nieuwe info over de nieuwe Volvo S60 op deze manier. Als ik toch niet uit mijn app gehaald word.

  Gebruiker blij: relevante ads, mooie ads en je wordt niet uit je app gehaald.
  Ontwikkelaar blij: ad makkelijk in een gratis app implementeren, hoeft zich geen zorgen te maken over adverteerders, 60% voor hen.
  Apple blij: 40% van de inkomsten gaat naar Apple.

  Win-Win-Win situatie!

 • Profielfoto
  Rano

  40% is veel. Apple wordt een beetje hebberig.

  Ze werven en hosten de advertenties. Dat gaat echt veel tijd/geld kosten. Een stuk meer dan het approven/hosten van applicaties. Dus 40/60 is ten opzichte van de 30/70 echt niet zo verkeerd.

 • Profielfoto
  Lin0ventura

  Dat apple wat wil verdienen op de reclame’s vind ik prima, maar stoor me eigenlijk nu al jaren alleen al aan het ‘apple software’ knopje in het apple menu.
  En het word nu ook steeds moeilijker om reclame te weren op me iPhone.
  Ik wil en moet geen reclame, eigenlijk betekend het dan dat er veel app’s gaan wegvallen omdat ze reclame dragen.

  Het word aanzien hoe erg developers iAd gaan gebruiken, toch weer duurdere ‘iAd free’ app’s omdat het iAd goede inkomsten brengt…?
  En er zullen geen willekeurige app’s getoond worden, worden vast gebruikers voorkeuren gebruikt om passende reclame’s te tonen.

  Pff.

 • Profielfoto
  tinux

  Zo slim gedaan weer, fop de gebruikers door een iAd te nemen die niet teveel opvalt of irritant is.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Alsof Apple hier iets nieuws doet. Google doet dit al jaren, en met veel succes! Prima idee, goed gejat!
  Je krijgt nu gewoon de keuze: Gratis App? prima, dan krijg je wat reclame… Wil je dat niet, dan betaal je toch een paar centen?

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Sullivan: die keuze héb je al… Alleen nu dan op een veel betere manier dan voorheen…

 • Profielfoto
  mymac

  Maar zien hoe het zich in de praktijk gaat ontwikkelen, als een reclame niet storend is en niet te schreeuwerig kan het best nuttig zijn, mits het relevant is voor de gebruiker. Zo hoef ik geen reclames voor singles in mijn omgeving te zien bijvoorbeeld, dat stoort enkel:grin: