Nieuw in iPhone OS 4: Folders, Mail, iBooks, Game Center en functies voor bedrijven

35 reacties

Steve heeft in totaal 7 nieuwe features besproken in iPhone OS 4. Naast multitasking en iAds, die hier zo dadelijk hun eigen artikelen krijgen, zijn er nog veel interessante zaken aan bod gekomen. Eén ding staat vast: Jailbreaken zal nu voor veel minder mensen nodig zijn; Apple heeft goed gekeken wat er in jailbreakscene zoal gebeurd is.

Folders

Vanaf nu wordt het een stuk eenvoudiger om de applicaties die je in de App Store hebt gekocht, te rangschikken op je homescreens door de feature Folders. Door een app op een andere app te slepen, wordt er automatisch een map aangemaakt. Deze map krijgt automatisch een naam aan de hand van de categorie van de apps. De naam kun je ook handmatig wijzigen. Een map kun je ook in de dock zetten. Doordat je in totaal 12 apps in een map kunt plaatsen, kun je nu in totaal 2160 apps op je iPhone zetten, tegenover de 180 in iPhone OS 3.

Mail

Er staat tevens een nieuwe versie van Mail voor je klaar in iPhone OS 4.0. In deze versie kun je mail uit de inboxen van al je e-mailaccounts tegelijk bekijken in de zogenaamde unified inbox. Daarnaast kun je ook nog de inboxen afzonderlijk bekijken en snel hiertussen wisselen. Tevens is het nu mogelijk om meerdere Exchange-accounts in te stellen en je mailtjes net zoals in de Gmail web-interface weer te geven per onderwerp (thread). Ten slotte kun je nu attachments openen in de daarvoor bestemde apps, in plaats van in Mail zelf.

iBooks

Ook iBooks, het programma op de iPad om elektronische boeken te lezen, komt in OS 4 ook beschikbaar voor de iPhone. Je hoeft boeken (uiteraard) maar éénmaal te kopen om ze op al je apparaten (iPhone, iPad) te lezen. Er is een boek van Winnie the Pooh voorgeïnstalleerd.

Functies voor bedrijven

Net als bij de lancering van iPhone OS 3 zijn er ook nu weer veel functies toegevoegd voor bedrijven. Naast betere data-encriptie en nieuwe management-functies vanaf een centrale computer, is het nu ook mogelijk draadloos apps te distribueren binnen je bedrijf, meerdere exchange accounts toe te voegen (nu ook via Exchange Server 2010) en in te loggen op een SSL VPN netwerk.

Game Center

Zoals altijd vergelijkt Apple ook vandaag weer de aantallen apps met die van de concurrentie. Met 50 000 beschikbare games loopt het iPhone OS ver voor op de Nintendo DS (4321 games) en PSP (2477 apps). Om gaming nog aantrekkelijker te maken, komt Apple met een Game Center: een directe concurrent van XBox Live van Microsoft. Ontwikkelaars van games kunnen in hun game met Game Center toegang geven tot een sociaal netwerk waarop gamers vrienden kunnen uitnodigen om te gamen, hun prestaties kunnen bijhouden en leaderboards kunnen bekijken.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  vishaakje

  En eindelijk toegang voor developers in de agenda! SyncML synchronisaties en toegang voor handige apps in je agenda! *yey*:smile:

 • Profielfoto
  Luidspreker

  Hier staat niks over het wel of niet mogelijk zijn van multitasking op de 3G. Is er nog hoop?

 • Profielfoto
  RobinH

  Jeuj! Folders en Multitasking vind ik het mooiste!:D Alleen jammer dat Multitasking weer niet op de 3G werkt. Achja het contract eindigt toch begin augustus.:) En misschien krijgen we dan wat concurrentie van andere telefoonbedrijven.

 • Profielfoto
  NTG

  Ik vind dat Game-Centre wel geniaal! Ik had niet gedacht dat Apple gaming zo serieus zou gaan nemen!

 • Profielfoto
  Zwartepiet

  Ben benieuwd of je de iBooks zo duidelijk kan lezen op je iPhone/iPod touch, lijkt me sterk dat daar ook nog tijdschriften voor komen?

 • Profielfoto
  queenfan

  IS dit wel beschikbaar op de 3G????

 • Profielfoto
  Rowdy

  Jammer, doch niet al te verrassend, dat de iPhone 3G belangrijke functies zoals multi-tasking niet zal ondersteunen. Het zou leuk zijn geweest als Apple ook maar wat gezegd zou hebben over een aankondiging van een nieuwe iPhone in de nabije toekomst. Ik weiger namelijk over te stappen naar een 3GS als de concurrentie deze op hardware-niveau al voorbij is gegaan.

  Bovendien is het ook vreemd dat de kersverse iPad, die van enkele van de toevoegingen in OS4 erg zou kunnen profiteren, de update pas in de herfst krijgt.

  Maar ja, anderzijds een waardige opvolger van iPhone OS 3.0!

 • Profielfoto
  marivanwijk

  Ik lees niks meer over tethering?? Al nieuws???

 • Profielfoto
  Gilles

  Is het ook iemand opgevallen dat de standaard calculator app een nieuw icoontje heeft gekregen?:razz:

 • Profielfoto
  MuJordi

  Een hele gelikte os 4!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Yes! Multitasking!! Love it!

  Maar hoe gaat dat multitasking? Staat niks over in het artikel.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  En nu?

  MacBook Pro’s!

 • Profielfoto
  i.am.will

  allemaal leuk en wel maar wanneer komt de nieuwe iphone?

 • Profielfoto
  TakeTheBox

  Goede update! Ik koop we gewoon de iPhone 3GS wit. Ik ga niet wachten op de 4G.

 • Profielfoto
  BigAL

  Het leukste is nog wel dat iedereen zo blij kan zijn over multi-tasking. Alsof er iets nieuws in mobieltjes land is geïntroduceerd…. Voor degenen die niet anders weten dan dat er andere telefoons bestaan dan de iPhone…. multitasking is gemeengoed in smartphone land!
  Een uitspraak van het Zwitsers gerechtshof over de naam iPhone: Apple heeft geen alleenrecht op de naam iPhone…. omdat het niet onderscheidend genoeg is… LOL.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Vanaf wanneer is die update te downloaden?:) Ik heb het event niet kunnen volgen (zit op lage-internetverbinding)

 • Profielfoto
  Apple-Luke

  wanneer komt de keynote online

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Ja wat leuk! Iemand die een developer is en iPhone 4.0 voor me kan regelen kan me een pmsturen!

 • Profielfoto
  queenfan

  @ Niiiiiickk, ergens in de zomer, ik gok op juni.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Bedankt (:

 • Profielfoto
  Ed Mokum

  Wanneer komt OS4 beschikbaar? Ik krijg de melding dat m’n iPhone software 3.1.3. de nieuwste versie is.

 • Profielfoto
  Chiel1990

  ik had eigenlijk gehoopt op een radio-app. net zoals op de iPod nano zit.
  dat zou ideaal zijn, voor de iPod Touch en de iPad zonder (3g).

 • Profielfoto
  ---

  multitasking is alleen voor de 3Gs en de nieuwste iPod Touch!
  Dat is toch wel minder!
  Gelukkig loopt mijn abbo toch af deze zomer.

 • Profielfoto
  flodo

  Jammer dat het hele gebeuren opgelezen werd van Gizmodo.

 • Profielfoto
  Mustang

  Ik zie nergens dat de update ook op de iPod Touch 1G te installeren valt, alle andere modellen staan vermeld, zou het volgens Apple al te oud zijn?:)

 • Profielfoto
  qarias

  Hm, weet iemand of de push notificaties vanuit snow Leopard nu ook ondersteund gaan worden? Wel meerdere Exchange accounts las ik, lijkt me echt een gemis als dit nog steeds niet voor elkaar hebben. Iemand?

 • Profielfoto
  wezsie

  Betekend dat Game Center nou het einde van bijvoorbeeld OpenFeint?

 • Profielfoto
  JelleSE

  @Ed. OS4 komt in de zomer.

  Is er nou ook wat veranderd aan de lay-out en het uiterlijk van het os? Ik vind dat nl wel wat gedateerd raken en niet bepaald mooi. Denk dat ik dan toch maar toehap op de HTC Legend. Zowel uiterlijk als in OS vele malen mooier… Alhoewel dat toch wel tegen mn Apple geloof in gaat:razz:

 • Profielfoto
  KingChaos

  @JelleSE

  Met de achtergrondjes kun je al behoorlijk wat aanpassen qua uiterlijk. Echt heel veel kan er niet eens veranderen omdat het zo minimalistisch is. Maar ik snap je punt. Ik raak er ook beetje op uitgekeken.

  Maar het OS is wel bijna perfect, ik denk niet dat er systemen zijn die zo logisch werken als de iPhone OS. Maargoed, we zien wel als OS4 uitkomt.

  Voordeel van de iPhone is de Appstore! Ik blijf me vermaken met al die games enzo:P (Amateur Surgeon hahaha)

  Fuck wel irritant trouwens dat het laatste berichtje niet bovenaan op de eerste pagina staat zeg. Ik blijf klikken en scrollen :S

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Ik ben zeeeeer enthousiast over dit nieuws!:D

 • Profielfoto
  fokke.dekker

  Heeft iemand al enig idee, hoe je de achtergrond van je springboard kan veranderen, ik kan dit nergens vinden, of kan de 3g dit ook al niet. Heeft iemand daarnaast ook een idee hoe je een keyboard er aan kan pairen?

 • Profielfoto
  snipper

  VPN, daar zullen niet alleen bedrijven blij mee zijn:)

 • Profielfoto
  queenfan

  Hoe kan ik mijn homescreenwallpaper aanpassen op mijn 3G (geen 3GS) heb 4.0 beta.

 • Profielfoto
  hapipiko

  over iBooks:

  Hier hoor ik niemand over het DRM dat op de iBooks zit en wel in iPad en iPhone te lezen valt, maar niet op een andere reader.
  En omgekeerd: al mijn ePub boeken die ik bij Bol heb gekocht, kan ik die ook lezen op iPad en iPhone?

  Ik heb gehoord dat Apple een ‘eigen standaard’ DRM op het open ePub format heeft, dus zo open is het ePub format van Apple nou ook weer niet.