Mediabedrijven één voor één over op HTML5

9 reacties

Een veelgehoord puntje van kritiek op de iPhone en de iPad is het ontbreken van Flash. Volgens Steve Jobs is de techniek ‘buggy’ en vergt het te veel rekenkracht. Geen Flash dus op de touchscreen-apparaatjes van Apple.

Jammer, want veel video’s op het web zijn daardoor niet te bekijken. Maar zoals YouTube alle filmpjes overzette naar H.264 zodat deze alsnog te bekijken waren op de iPhone, lijken steeds meer mediabedrijven naar de pijpen van Steve Jobs te dansen door non-Flash versies van hun websites aan te bieden.

Brightcover, dat diensten levert voor streaming video op het web, heeft aangekondigd dat de videoplayer die haar klanten gebruiken HTML5 zal ondersteunen. Hierdoor worden de filmpjes toonbaar op de iPad. Onder die klanten bevinden zich niet de minste: The New York Times en Time Inc. staan vermeld als partijen die al ‘ja’ hebben gezegd.

De videoplayer van Brightcover herkent met welk apparaat de video wordt bekeken om te bepalen of de video in Flash of HTML5 getoond wordt.

Een daar blijft het niet bij. Gisteren maakte TED, het platform voor interessante sprekers van over de hele wereld, bekend filmpjes voortaan geschikt te maken voor de iPad. Ook de tv-netwerken CBS, NPR en de Wall Street Journal zijn betrapt op HTML5. Wie volgen?

Update: Apple heeft overzicht gemaakt van alle sites die video in HTML5 op de iPad tonen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  spacefreek

  Als een afgeschreven technologie hierdoor versneld de deur gewezen wordt is dat natuurlijk alleen maar een goede zaak.. Wat je met macht al zoal kan bereiken..

 • Profielfoto
  Macteach

  Tja, maar Flash is meer dan video natuurlijk. Veel websites gebruiken Flash voor animaties en zelfs menukeuzen ed. Dat alles moet opnieuw – in HTML 5. Ahw…

 • Profielfoto
  Rvdb

  Erg kortzichting, mensen die denken dat flash op het web alleen voor video gebruikt word en daardoor compleet vervangen kan worden. Ik zie flash zeker nog niet verdwijnen. html5 is en blijft een opmaak taal, geen tool om compleet interactieve applicaties in te maken.

 • Profielfoto
  snipper

  Precies. En wat ik in deze – steeds terugkomende discussie – altijd mis is zijn ‘details’ als:

  • Niet alles wat in Flash kan, kan ook in HTML5
  • Als het al kan, moet je als Flash developer ook maar ‘even’ omscholen en leren hoe het dan in HTML5 kan. Vergis je niet: Veel Flashers hebben pas na jaren vallen en opstaan hun huidige niveau bereikt.
  • Als het met Flash lukt om een iPhone op de knieën te krijgen, lukt het ook met HTML5, zelfs als die techniek een stuk efficiënter is.
  • IE6 is al 8 jaar oud en nog steeds gebruiken mensen het. Dit geeft een indicatie van hoe lang het nog zal duren voor je als grote site veilig op HTML5 over kan schakelen.

  [*]Flash is een harde standaard. Als het hier en nu werkt, werkt het volgend jaar / daar ook nog. HTML wordt door elke browser / platform / versie van de browser weer net een beetje anders geïmplementeerd. Oftewel, wat hier en nu werkt, werkt niet altijd bij je buurman of volgend jaar nog op de volgende browserversie.

  Kortom ik zie het grote voordeel van HTML5 niet.

 • Profielfoto
  snipper

  Hmm.. die text editor is nog niet perfect. En hoe corrigeer ik ‘m nu?:oops:

 • Profielfoto
  snipper

  Dusch… die emoticons gaan ook nog niet helemaal soepel hehe

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Ik ben wel voor. Ik vind HTML 5 echt geniaal! Maar goed, er moet nog het één en ander verbeterd worden, zoals de punten die snipper aangeeft.;)

 • Profielfoto
  Heijtink

  Is de bovenbalk van deze site met css gedaan of met iets anders?

 • Profielfoto
  63743 Master

  Persoonlijk ben ik vóór HTML5, omdat Flash bij mij echt m’n hele computer vertraagd!