‘Mac OS X oorzaak van Flash crashes’

35 reacties

Als reactie op de open brief van Steve Jobs, waarin hij uiteenzet waarom Flash geen goed idee is voor de iPhone en iPad, hield Adobe’s CEO Shantanu Narayen een interview met de Wall Street Journal.

De topman van het bedrijf weerlegde de beschuldigingen van Apple dat Flash verantwoordelijk is voor vastlopers op de Mac. Volgens Narayen hebben de crashes te maken met het besturingssysteem Mac OS X. Ook bagatelliseerde hij de beschuldiging dat zijn techniek de batterij van mobiele apparaten zou leegzuigen.

Steve Jobs vond echter ook bijval uit onverwachte hoek. Dean Hachamovitch van Microsoft schrijft op zijn blog dat HTML5 de toekomst heeft op internet.

Internet Explorer 9 zal H.264 video afspelen als onderdeel van HTML5. Hachamovitch erkent dat Flash last heeft van kwaaltjes die de prestaties negatief beïnvloeden.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  Bor

  Woorden als “rookgordijn” en “pertinent onwaar” zonder duidelijke argumenten te noemen, itt Jobs.

  Ik wil niet fanboyish overkomen, maar het stuk van Apple was een stuk beter onderbouwd.

 • Profielfoto
  Gfive

  De wereld op zijn kop….:-)
  Adobe moet beter leren programmeren voor osx.
  (of apple moet zijn OS aanpassen aan de standaarden van adobe?)

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Mmm wel gek eigenlijk.
  Voor het kijken van dat filmpje was mijn batterij voor 5 uur goed.
  Tijdens het kijken dropte dit naar 2 uur uur.
  En nu is hij goed voor 4 uur.

  Dat filmpje is toch echt Flash…

 • Profielfoto
  Neptunus

  Als Mac OS X de schuldige is, zullen wel meerdere ontwikkelaars grote problemen hebben met crashes en dergelijke. Is dit het geval?

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik had trouwens geen andere reactie verwacht.
  Hij zou echt never zeggen dat Steve Jobs helemaal gelijk heeft en dat Flash troep is.
  Daar zijn de belangen veel te groot voor.

 • Profielfoto
  maclover111

  Html 5 heeft de toekomst !!!!
  :lol:

 • Profielfoto
  macnick

  HTML5 is the future!:-)

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Zwak verhaal van Adobe. Flash is CPU intensief, zeker gezien wat het biedt.

  De besproken crashes heb ik trouwens in de afgelopen 5 jaren op Mac OS X nog nooit, maar dan ook nooit meegemaakt, wel performance hits.

  Flash heeft imho zijn beste tijd wel gehad, Adobe kan dat natuurlijk niet ‘en public’ toegeven zonder het eigen voetstuk weg te slaan.

 • Profielfoto
  1984

  Ik heb sterk de indruk dat het aan het JavaScript ligt, enfin nog even en je kunt Adobe vergeten op een Mac,Ja ..onder Windows ,en daar ben ik niet zo blij mee .

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik heb het idee dat HTML5 ook mooier is… filmpjes zijn altijd loepzuiver.

 • Profielfoto
  BigAL

  Ik denk dat Adobe gelijk heeft.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Dn ben ik benieuwd naar je argumentatie:P

 • Profielfoto
  michelvdb

  Adobe lijdt toch niet aan het Quark-syndroom? Die dachten ook dat ze incontournable waren.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik heb het idee dat HTML5 ook mooier is… filmpjes zijn altijd loepzuiver.

  Nogal logisch… die worden binnen het OS door QuickTime afgespeeld, en niet via een omweg door Flash.

 • Profielfoto
  Gfive

  @STEVEJ0BS
  Is ook zo. De compressie is anders….

 • Profielfoto
  Gfive

  @michelvdb
  ja het Quark-syndroom:-)

 • Profielfoto
  EWH

  Tja, ik heb geen problemen met Flash, nooit gehad. En op zich zal HTML5 zeker de toekomst worden, mijn grote ergernis in deze hele discussie is dat Apple-fanaten HTML5 gebruiken als een soort van mantra tegen alles wat anti-Apple lijkt te zijn.
  Ik zie dat als volgt dan voor me in een soort van gesprekje:

  Persoon X: ”Mja, op zich heeft Adobe…”

  Apple-fan: ”Nee nee, niets daarvan, HTML5”

  Persoon X: ”Ja, maar als je kijkt naar…”

  Apple-fan: ”Nee, dat kan niet, HTML5 nl. he”

  Persoon X: ”Wat ik wil alleen wil zeggen…”

  Apple-fan: ”Neeeee, HTML5!!”

  :sealed:

 • Profielfoto
  THX-1138

  @EWH: Apple-fanboys hebben nu eenmaal oogkleppen op voor alles wat niet door Apple-gemaakt wordt. Bij alles wat Steve Jobs zegt kruipen ze steevast in z’n reet.

 • Profielfoto
  pitch

  html 6 is de toekomst !:smile:

 • Profielfoto
  W0utR

  HTML 6? HTML 7 & CCS 5 ja !

  En van Microsoft had ik echt niks anders verwacht, ze kunnen moeilijk gaan zeggen dat hun Silverlight de toekomst word, want dan maken ze hun compleet belachelijk.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @1984: ik hoob niet dat we Adobe kunnen vergeten op de Mac (denk aan CS4/CS5, etc.)… Maar wat betreft Flash kunnen we veeleer kort zijn, vrees ik… Dat heeft écht z’n langste tijd wel gehad, imho…

 • Profielfoto
  Lapdog

  MS heeft ook al aangegeven dat ze verder willen met HTML5 en niet met Flash in IE9.
  Volgens dit artikel Blog MS

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @THX-1138: wel een beetje zwart/wit hoor, wat je zegt. Net of elke Apple fan zo ontspoord is. En waar trek je de grens? Je zit zelf ook op een Apple georiënteerd forum, dus interesse voor Apple of zijn producten zal bij jou hoger liggen dan de doorsnee gebruiker. Maakt dat jou dan ook een fanboy?

  Ik denk gewoon dat Apple liefhebbers (klinkt wat liever:grin: ) achter “hun club” staan, hetzelfde effect wat je vaak bij auto- en voetballiefhebbers ziet. De extreme fanaten heb je altijd wel in dergelijke groepen, schat ik :sarcastic:

 • Profielfoto
  iSponge

  Beetje jammer dat Shantanu totaal niet onderbouwd wat’ie zegt. Steve onderbouwd iig nog waarom het aan Flash ligt en niet aan zijn eigen systeem. Dat flash je accu leeg zuigt klopt ook wel.. na een flash filmpje is m’n accu meestal 5%+ gedaald (MacBook).

 • Profielfoto
  deenel1987

  HTML5 is allemaal schoon en wel hoe het hier voorgesteld is.
  Maar het is zeker geen rozengeur en maneschijn!

  Als ik op youtube filmpjes kijk in HTML5 dan is de kans groot dat mijn boxen een vreselijk geluid maken en er geen geluid meer werkt => reboot als gevolg!
  Daarbij haalt hij de hele lay-out overhoop. nl. in de rechterkolom met filmpjes staan de titels nog maar in de linker kant komen de afbeeldingen te staan.
  Soms speelt hij zelf geen filmpje af.

  Als ik op een site als deredactie.be (in de videozone) ben dan crashed zowel safari als chrome regelmatig op flash.

  Besluit;

  Flash is gigantisch zwaar om te draaien en zuigt mijn batterij gigantisch snel leeg maar is over het algemeen nog net iets stabieler.

  HTML5 zal zeker de toekomst worden maar we zijn nog ver van huis!

 • Profielfoto
  1984

  @1984: ik hoob niet dat we Adobe kunnen vergeten op de Mac (denk aan CS4/CS5, etc.)… Maar wat betreft Flash kunnen we veeleer kort zijn, vrees ik… Dat heeft écht z\’n langste tijd wel gehad, imho…

  Het slachtoffer van de ruzie tussen Apple en Adobe zouden wel eens de Mac gebruikers kunnen zijn die de Adobe producten voor hun werk gebruiken. Adobe zou de aandacht wel eens kunnen verleggen naar het Windows platform, waarbij ontwikkeling van nieuwe versie van hun Creative Suite voor de Mac op een laag pitje kan komen te staan. En dit alles in de strijd om de dominantie van het mobiele platform, waarop een hoop content geconsumeerd wordt die gemaakt wordt met Adobe software … op Windows.

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Adobe wil gewoon zijn producten verdedigen. Als het slecht draait op Mac OS X, dan heeft het te maken met de ontwikkelaar van Flash.

  Apple kan hier niets aan doen, want Flash is niet open-source en kan dus alleen veranderd worden door Adobe zelf.

 • Profielfoto
  1984

  Apple kan hier niets aan doen, want Flash is niet open-source en kan dus alleen veranderd worden door Adobe zelf.

  Wat je tussen de regels door kunt lezen, is dat Apple de controle over de toepassingen op de iPhone niet uit handen wil geven. Op dit ogenblik beslist Apple over welke software in de App Store mag en is Apple ook degene die geld verdient met de verkochte toepassingen.Als Flash toch toegelaten wordt, verliest het die monopoliepositie, omdat er dan ook toepassingen op de telefoon kunnen die niet via de App Store komen.Maar..Adobe neemt afscheid van Apple

 • Profielfoto
  Bob Ross

  ik geloof best dat apple ook een vinger in de trage pap heeft, zelfs een pagina met GIF bestandjes kan niet eens fatsoenlijk worden weergegeven..

 • Profielfoto
  Bianco

  Adobe had hun vizier al naar windows verlegd. De markt daar is immers groter. Alleen is het noodzaak voor Adobe om op het Apple platform te blijven ontwikkelen, omdat heel veel bedrijven waar Adobe deze pakketten voor maakt, nu eenmaal Apple-based bedrijven zijn. De Thuisgebruiker gaat echt geen 2900 euro uitgeven voor een programma om fotootjes mee te bewerken, en zo heel veel thuisgebruikers maken geen logo’s en boeken of magazines, of überhaupt huisstijlen, of professionele websites.

  Natuurlijk zijn er ook bedrijven die overstappen op Windows, maar die komen er dan vaak na een tijdje achter dat ze beter hadden kunnen investeren in een Apple, gewoon, omdat, en dit is heel belangrijk deze zinsnede, “de gemiddelde gebruiker”, nu eenmaal productiever is op een Apple.

  Adobe heeft dus een grote afzetmarkt in de Apple community. En die laten ze echt niet links liggen, met het risico dat Quark, of één of andere nieuwe speler, het verworven marktaandeel van bijvoorbeeld Indesign weer afsnoept. Ze zullen moeten blijven innoveren, om de klanten tevreden te houden. Het Content-Aware delete bijvoorbeeld, wordt al een tijdje toegepast in Gimp, en dus nu ook in Photoshop. Adobe kijkt heus wel naar wat er leeft onder gebruikers.
  Ze hebben wel een paar miskleunen begaan t.o.v. de Apple Community. Bij Acrobat Pro 8 werd onder Windows bijvoorbeeld (Livecycle) Designer meegeleverd, en tot op heden is er geen Apple versie van. Bij het bouwen van complexe interactieve formulieren ben ik dus genoodzaakt om over te schakelen naar Windows, en twee licenties van Acrobat aan te schaffen. Dit vind ik niet een hele nette oplossing van Adobe.

  Ook Photoshop CS3 welke niet in 64-Bits draaide onder OsX en wel onder Windows, was een miskleun van jewelste. Adobe wist natuurlijk allang dat dat stond te gebeuren. Ze wilden alleen duidelijk maken aan Apple dat ze ook zo de stekker eruit konden trekken.

  Ik denk zelf dat de topmensen van beide bedrijven gewoon nog bij elkaar op de koffie komen.

  Ze hebben elkaar tenslotte (nog) wel nodig.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Laten we eerst even iets recht zetten he? Men spreekt steeds over het vastlopen van ‘de Mac’, en dat is dus pertinent niet waar! Het is de BROWSER die kan crashen bij het starten van flash content. En dat gebeurt pas na klikken op de button. (Als je ‘flashblocker’ hebt geïnstalleerd gebeurt er niets!) Ik heb in ieder geval nog nooit een KP of volledig hangen van de Mac meegemaakt als gevolg van de flash plug-in.
  Maar zelfs dan nog: als een ontwikkelaar de schuld bij het OS gaat leggen is hij verkeerd bezig. Elke software ontwikkelaar (dus ook die van Shareware of Freeware) behoord te programmeren volgens bepaalde regels. En die regels zijn vastgelegd in de SDK en API documentatie van het systeem of programma waarvoor het product is bedoelt mee samen te werken. Anders kun je ook wel zeggen dat als een driver van een printer het niet doet dat dan de schuld daarvan bij Apple ligt en niet bij de maker van de driver. Je geeft toch ook niet de fabrikant van een auto de schuld als je in de mist op je voorganger rijdt omdat jij te snel reed?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot
 • Profielfoto
  EWH

  De focus van Adobe naar Windows was al redelijk aan het licht, kijk naar het gedoe rond CS4 en Cocoa en meer van die Apple-gerelateerde zaken. Dit heeft alles nog eens versterkt. Het zou mij niets verbazen als Adobe inderdaad de focus verlegt. Zie het als de Messenger van MS die voor Apple ook nu pas na jaren een beetje in de buurt komt van de Windows-versie. Tenminste, dat is wat ik een beetje ‘voorspel’:nerd:

 • Profielfoto
  mr.greenish

  STEVEJ0BS > ehh.. dat heeft niets met html 5 te maken. Je kijkt dan naar een mooi voorbeeld video en is dan een hogere bitrate gekozen…

 • Profielfoto
  Pieterr