iPhone OS 4 beschikbaarheid, multicore geruchten

21 reacties

Het vanavond gepresenteerde iPhone OS 4 is vanaf deze zomer beschikbaar als gratis download op je iPhone en iPod touch, mits je niet een apparaat van de eerste generatie hebt. Alleen op de iPhone 3G, iPhone 3GS, iPod touch van de 2e generatie (uit 2008) of 3e generatie (2009) is de update te installeren.

De multitask-functionaliteit werkt echter alleen op de iPhone 3GS en iPod touch 3e generatie. In het najaar komt ook iPhone OS 4 beschikbaar op de iPad.

Op de developer-site van Apple is inmiddels een betaversie van iPhone OS 4 (alleen voor leden van het iPhone Development Program) en de bijbehorende software development kit (SDK) te downloaden.

Momenteel hebben enkele ontwikkelaars in de iPhone OS 4 SDK al aanwijzingen gevonden voor flits-support voor de camera en van Apples efficiënte multicore API genaamd Grand Central Dispatch, wat erop kan duiden dat de nieuwe iPhone, die hoogstwaarschijnlijk deze zomer uitkomt, een flitser en een multicore processor heeft. Deze iPhone gaat wellicht de iPhone HD of iPhone 4G heten.

Eerder vanavond plaatsten wij in verschillende artikelen een overzicht van de nieuwe functies in iPhone OS 4:

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Roy Ahuis

  Nog 12 gig aan muziek te gaan en dan is mijn 3gs helemaal 4.0 beta:D heel spannend allemaal, ben echt benieuwd! Jailbreak reden is ook weg nu er een goede multitask mogelijkheid inzit. Sterker nog, ik denk dat de oplossingen die Apple heeft gekozen beter gaan uitpakken dan simpel multitasken alleen. Skype die kan inbreken met een telefoontje, de goede state preserve, dat moet toch allemaal bijdragen aan een nog betere gebruikerservaring lijkt me!

 • Profielfoto
  snipper

  Multicore… en dan nog vol blijven houden dat Flash niet kan wordt NOG ongeloofwaardiger natuurlijk.

 • Profielfoto
  spacefreek

  @snipper, al ben ik toch benieuwd hoe flash om zou gaan met een pinch (zoom) beweging in Safari..

  Leuk om te lezen dat de nieuwe iPhone waarschijnlijk flits + multicore krijgt

 • Profielfoto
  breun

  Ik heb zelf geen iPod touch, maar waren eerdere OS-updates voor de iPod touch niet updates waarvoor betaald moest worden? Volgens mij zijn de updates alleen gratis voor apparaten die op abonnementsbasis betaald worden (iPhone).

 • Profielfoto
  SvS

  Ja, hij is fijn. iPod Touch 1e gen. is nog lang niet zo oud en hij kan al geen OS4 meer draaien. Ik ben opgehouden met lezen toen ik dat las…:(

 • Profielfoto
  scherrenburg

  Zou ook wel de Beta 4.0 willen testen.
  Iemand die hem kan delen voor de 3Gs?

  [email protected]

 • Profielfoto
  Hansfree

  Deze iPhone gaat wellicht de iPhone HD of iPhone 4G heten.

  Gaat er 4G op de nieuwe iPhone zitten dan??

 • Profielfoto
  Tynian

  @scherrenburg De beta laat zich alleen installeren als op je computer een iPhone dev account geregistreerd staat -> dit wordt tijdens de installatie online gecheckt.

  Geen kans op uitproberen dus als je geen iPhone developer account hebt.

 • Profielfoto
  Roy Ahuis

  Die 4.0 beta is nu al zo stabiel dat je hem wel als vast OS kan draaien, dat belooft veel goeds.

  Om de beta al geinstalled te krijgen is er het volgende stappenplan:

  —- installatie instructies voor niet devvers —-
  0) maak een backup van je iPhone door ‘m te syncen in iTunes
  1) download de 3.2 SDK van http://developer.apple.com/iphone + XCode (das een flinke download)
  2) gebruik de ‘organiser’ (XCODE > window > organiser) om je device als ‘development device’ aan te merken
  3) download “ergens” de 4.0 developer preview (zoekt en gij zult vinden)
  4) zorg dat een developer je device ID heeft aangemeld bij Apple
  5) restore firmware versie 4.0 via de XCode Organiser
  6) herstel je instellingen van je iPhone software 3.2 via iTunes>>syncen maar!

  Met dank aan Laurentz op gathering.tweakers.net.

 • Profielfoto
  Roy Ahuis

  @Tynian: een developer kan 100 iphones registreren. Een dev lief aankijken wil nog wel eens helpen, gisteren zijn er in ieder geval 100en UDID’s geregistreerd via het tweakers-forum.

 • Profielfoto
  iNanc

  En ja hoor, mijn dev account is een paar dagen geleden afgelopen :'(

  Wilt iemand mijn iPhone op zijn lijst zetten ?

 • Profielfoto
  leovanh

  jabbadabbadooo! ik word er wel helemaal:lol: blij van!

 • Profielfoto
  mjvanes

  welke dev wil mij op de lijst zetten en helpen? >> [email protected]

 • Profielfoto
  Roy Ahuis

  Op dit moment doet skype nog niet zoveel met die 7 mogelijkheden tot multitasken enzo. Ik hoop dat ze hier snel mee komen. Tot nog toe de volgende ervaringen:

  1. Multitasken werkt goed. De feel dat het een extra dock is werkt fijn en snel. Programma’s maken nog geen gebruik van de nieuwe api-dingetjes waardoor skype bijvoorbeeld toch weer moet aanmelden als je even wegswitcht naar een ander programma.
  2. Hierop voortbordurende: een sms typen, even switchen naar een ander programma, en dan weer naar de sms, werkt prima. De apple progs zelf zijn dus wel voorzien van die savestate verbetering want ik meen mij te herinneren dat sms dan kwijt was als je wegswitchte.
  3. Mapjes: werkt prima, maar het icoontje dat eruit voortkomt is inderdaad aarslelijk. Het zou tof zijn geweest als er gewoon een icoon of 30 voor verschillende situaties gekozen kon worden. In mijn jb-3.1.2 had ik een programma waarin dat wel kon, dat zou hier ook mooier zijn.
  4. Wallpaper veranderen: haha, als je dat al als nieuwe feature gaat aankondigen… Het werkt verder prima maar het wou ook al prima met winterboard dus om nou te zeggen dat het spectaculair is… nee.
  5. eBooks is nog afwezig, wellicht alleen in Nederland.
  6. Game Center is nog in Sandbox mode en doet niet zoveel verder

  Overall wel een goede indruk, het voelt ook allemaal goed, snel en stabiel. Wel blijf ik het lam vinden dat er geen gebruik wordt gemaakt van het lockscreen om je agenda op te tonen, en hoop ik dat third parties snel gebruik gaan maken van de nieuwe mogelijkheden.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik vind het een beetje vreemd dat ze iPod touch 1ste generatie uitsluiten. Die is in wezen niet heel anders dan de 2de generatie op speakers, geluidsknoppen en wat andere dingen na. Hij is niet minder snel of iets. Ze willen natuurlijk gewoon dat je een nieuwe iPod koopt maar toch;).

 • Profielfoto
  WiBo1953

  quote
  Skype die kan inbreken met een telefoontje, de goede state preserve, dat moet toch allemaal bijdragen aan een nog betere gebruikerservaring lijkt me!
  unquote

  ben ik nou gek?
  ook de app’s zelf zullen toch de nieuwe api’s moeten aanroepen, OS4.0 zelf geeft opties niet de oplossing die komt via de app programmer

 • Profielfoto
  Roy Ahuis

  @WiBo1953: je bent niet gek. Apple maakt api’s welke door programmeurs kunnen worden aangeroepen, daarom zeg ik ook ‘en hoop ik dat third parties snel gebruik gaan maken van de nieuwe mogelijkheden.’ en ‘Programma’s maken nog geen gebruik van de nieuwe api-dingetjes waardoor skype bijvoorbeeld toch weer moet aanmelden als je even wegswitcht naar een ander programma.’.

 • Profielfoto
  Chillie

  @SvS: ik begrijp je helemaal maar ik ben wat dat betreft nog meer in de aap gelogeerd!
  Ik heb nog geen jaar geleden een iPod Touch 2G gekocht. Kort daar na kwam de 3G uit. So be it ik lag er niet wakker van. Maar om nu al dit apparaat uit te sluiten van nieuwe functionaliteit vind ik wel wat ver gaan.

  Daar in tegen garandeerd Apple hierdoor wel altijd een optimale gebruikservaring met de producten en hun software. Al gaan de maatregelen soms iet wat ver voor de reeds bestaande gebruikers.

 • Profielfoto
  Mustang

  Ik heb een iPod touch 1g, dit betekent dus ook dat ik geen security updates meer ontvang?!

 • Profielfoto
  Evil Otto

  mooi, ook gratis voor mn iPod touch.

 • Profielfoto
  ewd

  Yess, sinds gisteren 4.0 draaien op mijn iPhone 3GS.

  Alles draait als een zonnentje, alleen echofon pro crashed.. daar kan ik mee leven.

  Mooi aanwinst dus