iPad: De ontdekkingen van het eerste weekend

27 reacties

Direct na de aankondiging van de iPad in januari verscheen er een stortvloed aan artikelen over het apparaat en zijn mogelijkheden op het Internet. Allemaal gebaseerd op wat Steve Jobs tijdens zijn keynote had gepresenteerd, en op de informatie die Apple op zijn website had geplaatst. We moesten het er twee maanden mee doen. De onrembare drang van Apple-liefhebbers -zoals ikzelf- om méér details te weten te komen groeide met de dag. We zouden moeten wachten tot afgelopen donderdag, toen het embargo werd opgeheven dat aan Amerika’s grootste high-profile journalisten was opgelegd. Zij bleken al een tijdje over de apparaten te beschikken, en de eerste échte details druppelde binnen. Na de lancering van afgelopen zaterdag is de stortvloed aan informatie tot eruptie gekomen.

Sommige mensen zullen zich afvragen wat er nog toegevoegd kon worden aan de kennis die wel al over de iPad hadden. Maar de ware liefhebber weet dat de finesse in de details zit. Kleine zaken die bij elkaar de Apple-beleving zo buitengewoon maken. (Voorbeeldje: Mijn beide ouders staan als individuele contactpersonen in mijn iPhone. Bij beiden staat hetzelfde vaste telefoonnummer. Wanneer ik vanaf dat nummer wordt gebeld, geeft het toestel “Tiny of Gerda Kennis” weer, in plaats van “Tiny Kennis of Gerda Kennis”. Het zijn zaken waar ik -tot groot onbegrip van mijn omgeving- nog steeds lichtelijk euforisch van kan raken.)

Wat volgt is een overzicht van zaken die me opvielen bij het lezen van de vele, vele artikelen en reviews over de iPad die de afgelopen dagen zijn verschenen. Het zijn zaken die niet bekend waren voordat de eerste hands-on ervaringen gerapporteerd werden. Ze varieren sterk in importantie, en worden opgesomd in volstrekt willekeurige volgorde. Hou er bij het lezen rekening mee dat ikzelf nog geen iPad in levende lijve heb mogen aanschouwen.

Bestandstypen koppelen aan applicaties
De versie van het iPhone OS op de iPad maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om op systeemniveau bestandstypen te registreren waar hun applicatie mee overweg kan. Vervolgens kunnen applicaties de mogelijkheid bieden om een bepaald bestand met een door de gebruiker gekozen programma te openen. Een goed voorbeeld hiervan is Mail. Een attachment bij een bericht kan op de gebruikelijke manier worden bekeken, maar de gebruiker kan ook kiezen voor een “Open in…”-optie. Een Word-document kan op die manier naar tekstverwerker Pages worden gestuurd, om aldaar te worden bewerkt of opgeslagen. Op deze manier is het dus ook mogelijk om een bestand vanaf de desktop naar een bepaalde applicatie op de iPad te sturen: mail het gewoon naar jezelf en open het in het betreffende programma.

Bestanden synchroniseren via iTunes
Ook nieuw is de mogelijkheid om bestanden van en naar een bepaalde iPad-applicatie te sturen via iTunes. Wanneer de iPad is aangesloten en wordt weergegeven in iTunes, kan de gebruiker een tabblad openen met een overzicht van alle geïnstalleerde applicaties. Wanneer een applicatie wordt geselecteerd worden de bestanden getoond die met het programma zijn geassocieerd. Je kunt deze bestanden vervolgens naar je computer slepen, of bestanden van je  computer in de applicatie plaatsen. Een tweede snelle manier om gegevens in en uit een programma te krijgen zonder dat de ontwikkelaar zelf voor synchronisatie-opties in zijn programma hoeft te zorgen.

Niet automatisch podcasts downloaden
De iPod-applicatie op de iPad houdt het midden tussen iTunes op de desktop, en de iPod-applicatie op de iPhone. De navigatiekolom aan de linkerkant en het overzicht van albumhoesjes aan de rechterkant geven het geheel een erg iTunes-achtig uiterlijk. Misschien komt het door de verwachtingen die daardoor worden gewekt, of misschien gewoon omdat het een persoonlijke iPhone-frustratie van me is, maar ik was erg teleurgesteld om te lezen dat de iPad nog steeds niet automatisch podcasts kan downloaden. Een en ander dient nog steeds te gebeuren op de complexe, handmatige wijze via de iTunes Store.

Afspeellijsten maken in iPod
Het is met de iPod-applicatie daarentegen wel mogelijk om afspeellijsten “on the go” te maken. Ook Genius afspeellijsten kan het apparaat genereren, en -in tegenstelling tot de iPhone- kunnen er ook automatisch Genius Mixes worden gemaakt, gebaseerd op muziek uit je collectie die volgens de iPad binnen een bepaalde stroming valt en lekker bij elkaar past.

Geen mappen maken en slimme mappen gebruiken in Mail
Het is met het Mail-programma op de iPad, net als op de iPhone, niet mogelijk om mappen aan te maken. Je zult het moeten doen met de mappen die reeds aanwezig waren op je mailserver. Eventueel zou je naar de webinterface van je betreffende maildienst kunnen gaan (zoals GMail), om nieuwe mappen aan te maken. Jammerder nog is het wellicht dat Mail niet om kan gaan met slimme mappen, ook niet wanneer deze op de desktop zijn aangemaakt. Het automatisch groeperen van je mails op basis van bepaalde criteria (zoals afzender) is dus niet mogelijk.

Find my iPad
De functie “Find my iPhone” die reeds beschikbaar was voor de iPhone en iPod touch komt, misschien niet verrassend, ook naar de iPad. Met een MobileMe-account kun je op deze manier je iPad lokaliseren vanaf elke computer met een Internet-aansluiting. Op een kaart is zichtbaar waar het apparaat zich ongeveer bevindt. Vervolgens kan er een bericht naar het toestel worden gestuurd, kan het worden gelockt of worden gewist. Aangezien de WiFi-only versie van de iPad niet over GPS-electronica beschikt (en uiteraard niet altijd verbinding heeft met het Internet), zal deze functie betrouwbaarder werken op de WiFi+3G versie van de iPad, vanwege de permanente Internet-verbinding en de aanwezige GPS-functionaliteit.

Bookmarksbar in Safari
De iPad-versie van Safari heeft de bookmarksbar geërfd van zijn desktop-broer. De regel met bookmarks, eventueel met mapjes waarin bookmarks weer kunnen worden onderverdeeld, verschijnt onder de adresregel wanneer deze wordt aangetikt. Het is dan dus niet meer nodig om naar je overzicht van bookmarks te gaan om een website te selecteren. Overigens bevindt zich in de Instellingen een optie om de bookmarksbar altijd zichtbaar te houden op het scherm, ook wanneer de adresregel niet is aangetikt. Helaas is er geen regel met tabbladen. Om tussen openstaande pagina’s te schakelen is er een functie die lijkt op het switchen tussen pagina’s in Safari op de iPhone, maar in dit geval worden de maximaal 9 openstaande pagina’s tegelijk op het scherm vertoond, in een overzicht dat lijkt op Exposé.

Terrein-weergave in Kaarten
De Kaarten-applicatie op de iPad biedt naast de traditionele, sattelliet en gemenge weergave nu ook de mogelijkheid voor terrein-weergave. Hiermee kunnen hoogteverschillen in het landschap worden aangegeven. Een mooie toevoeging. Als het Apple Kaarten-team en de jongens van Google Maps volgende keer weer om de tafel gaan zitten, zouden ze dan gaan praten over de nieuwe 3D-weergave in Streetview die Google onlangs aankondigde?

Toetscombinaties op het externe toetsenbord
Zoals bekend is het mogelijk om met de iPad een extern toetsenbord te gebruiken, hetzij verbonden via de Dock-conncetor (Apple’s speciale iPad keyboard-dock), hetzij draadloos via Bluetooth. Niet alleen gaat het typen van lange stukken tekst op een fysiek toetsenbord sneller dan via het virtuele toetsenbord, Apple heeft er tevens voor gezorgd dat de productiviteit nog verder kan worden opgeschroefd door het ondersteunen van de bekendste toetscombinaties. Zo kan er met de Shift- en pijltjestoetsen een stuk tekst worden geselecteerd, en kan deze vervolgens middels Command+C en Command+V worden gekopiëerd. Met de van de Mac-bekende toetscombinatie’s als Option+e en Option+u is het mogelijk om een accentteken te plaatsen, en vervolgens de gewenste letter aan te slaan. Als een extern toetsenbord wordt gebruikt wordt het virtuele toetsenbord niet weergegeven, maar met de Eject-knop op het toetsenbord kan het on-screen toetsenbord alsnog worden opgeroepen. Naar verluidt werken toetscombinaties als Command+B en Command+I (nog) niet in iWork om de formattering van de letters aan te passen.

Cosmetisch: Doorzichtige bladzijden en variërende omcirkelingen
Een plezierige ervaring zit hem in de details. En daar zitten de applicaties op de iPad vol mee. Zo is bij het omslaan van een boek in iBooks heel licht de bedrukking van de voorzijde te zien op de achterzijde van een bladzijde. Precies zo als deze werd weergegeven, dus in het correcte lettertype en met de correcte lettergrootte. En in de Notities-app wordt de getoonde notitie omcirkeld in het lijstje aan de linkerkant. Dat cirkeltje wordt telkens opnieuw getekend, en verschilt per keer (net zoals bij een met de hand gemaakte omcirkeling).

Diavoorstelling herkent gezichten
De Foto’s-applicatie op de iPad kan werken met de gebeurtenissen, plaatsen en gezichten die waren gekoppeld aan de foto in iPhoto. Foto’s zijn op die manieren dus ook te bekijken op de iPad (een functie die dus niet beschikbaar is voor gebruikers die iPad met een Windows-PC hebben gekoppeld). Mooi is dat ook de diavoorstelling gebruik kan maken van de gezichtsherkenning. Bij het tonen van de voorstelling zoomt de iPad en en uit op de gezichten, en dus niet op een willekeurige plaats op de foto.

Filmpjes uit iPhoto worden gesynchroniseerd, Motion-JPEG
De iPhone kan alleen filmpjes synchroniseren uit de iTunes-bibliotheek, of die in een daarvoor aangemerkte map staan. De iPad kan ook filmpjes kopiëren die in iPhoto zijn opgeslagen. Dat zijn vaak filmpjes die met de digitale fotocamera (of iPhone) zijn gemaakt. Deze functie wordt mogelijk gemaakt doordat de iPad in tegenstelling tot de iPhone ook het vaak op fotocamera’s gebruikte Motion-JPEG in AVI-bestanden ondersteund. Merk op dat deze AVI-ondersteuning niet inhoudt dat de iPad met alle typen AVI-bestanden overweg kan, net zoals niet elk type QuickTime-bestand wordt ondersteund.

TV-uitgang ondersteuning
Zoals bekend is het mogelijk om, middels de juiste adapterkabels, de iPad aan te sluiten op een extern beeldscherm. Composiet, component en VGA-signalering worden daarbij ondersteund. Via de VGA-uitgang is de resolutie maar liefst 1024×768, dezelfde als die van het beeldscherm van de iPad. Voor de component uitgang geeft Apple aan dat hier een HD-signaal kan worden geleverd. Vermoedelijk gaat het dan om een 1280×720 resolutie. Merk op dat de (analoge) component-ingang en (analoge) VGA-ingang niet meer zo gebruikelijk is op moderne monitoren, zoals Apple’s Cinema Displays. Daarmee kan de iPad dus niet verbonden worden. Op videobeamers is een VGA-ingang meestal wel voorhanden. De video-uitgang toont niet hetzelfde beeld als dat op het iPad-touchscreen: een applicatie zal de video-uitgang explictiet moeten ondersteunen. Van de ingebouwde apps doen alleen Foto’s, Video’s en YouTube dat. De iPad-versie van Keynote kan er ook mee overweg, en zal dan op het iPad-scherm de elementen tonen waarmee de presentatie kan worden bediend.

Integratie met Wikipedia en woordenboek
Op de iPad is het in verschillende applicaties mogelijk om een defintie van een geselecteerd begrip op te zoeken in een woordenboek. Naast de gebruikelijke kopiëer en plak-opties staat dan ook een functie om een defintie op te vragen. Deze zal dan worden getoond in een opspringend balonnetje, mooi opgemaakt als was het een gedrukt woordenboek. Het is dus niet nodig om naar een andere applicatie of website te springen. Verder beschikt de iBooks applicatie over integratie met Wikipedia. Bij het zoeken naar woorden in de tekst kan er tevens gekozen worden voor een link naar het betreffende Wikipedia-artikel, en kan er een Google-zoekopdracht op de term worden uitgevoerd. Deze worden beiden wel gewoon in Safari geopend.

Convergentie tussen de diverse Stores
Op de iPad staan standaard de iTunes Store (voor muziek, podcasts en in bepaalde regio’s films en TV-programma’s) en App Store (voor iPhone en iPad applicaties). Wanneer de iBooks applicatie is geinstalleerd is ook de iBookstore voor boeken beschikbaar. Al deze winkels hebben een identiek uiterlijk, en zorgen dus voor een erg consistente winkel-ervaring. Opvallend is dat ook de applicatie van Marvel, waarin stripboeken kunnen worden gekocht en bekeken, over een identieke interface beschikt. Het is niet duidelijk of Apple hier een hand in heeft gehad (het web sluit zich als we bedenken dat Marvel eind vorig jaar door Disney is overgenomen), of Marvel de Store-interface eigenhandig heeft gekopiëerd, of dat Apple de interface-elementen aanbiedt aan ontwikkelaars zodat die zelf een winkel met een soortgelijke interface kunnen maken.

Opladen van iPad via USB
De iPad wordt geleverd met een adapter die 10 Watt levert. De adapter levert meer stroom dan die van de iPhone, en dat blijkt ook nodig. Wanneer de iPad via USB met een computer wordt verbonden, krijgt het apparaat veel minder stroom. Afhankelijk van de hoeveelheid stroom die de computer levert geschiedt het opladen zowel bij het aanstaan van het apparaat als wanneer deze uitstaat, of alleen wanneer de iPad is uitgeschakeld. Volgens Apple beschikken alleen de meest recente Macs over een dergelijke “high power” USB-poort. Het laden zal via de computer hoe dan ook stukken langzamer verlopen dan met de bijgeleverde adapter. De lange batterijtijd die de iPad kan leveren is trouwens te danken aan de 25 Watt-uur accu, waarbij de 4,5 Watt-uur accu in de iPhone maar schril afsteekt.

ePub-boeken synchroniseren via iTunes
Met de onlangs verschenen versie 9.1 van iTunes is het mogelijk om boeken te beheren in het ePub-formaat. Dit formaat gebruikt Apple zelf ook in de iBookstore, voorzien van het eigen FairPlay kopiëerbeveiligingssysteem. Boeken zonder deze vorm van DRM kunnen echter direct in iTunes worden geplaatst, vanwaar ze kunnen worden gesynchroniseerd naar iBooks op de iPad. Gebruikers kunnen hun boeken dus ook van andere partijen betrekken om ze vervolgens in iBooks te lezen. Veel commerciële partijen bieden hun ePub-boeken alleen aan met een DRM systeem, waardoor deze niet met iBooks kunnen worden gebruikt. Bedenk echter dat het eenieder vrij staat om een boeken-applicatie te maken voor de iPad, waarmee dit soort beveiligde bestanden wel zijn te lezen. Amazon maakte bijvoorbeeld een iPad-versie van de Kindle-app beschikbaar.

Bescheiden 256 MB werkgeheugen
Volgens artikelen waarin de iPad-componenten aan een grondig onderzoek werden onderworpen, beschikt de iPad over 256 MB aan RAM-geheugen. Precies evenveel als de iPhone 3GS (en de laatste generatie iPod touch), en het dubbele van de oorspronkelijke iPhone en de iPhone 3G. Hoewel wij Apple-gebruikers weten dat de gebruikerservaring lang niet altijd gerelateerd is aan de technische capaciteiten van een apparaat, was ik hierover toch wel ietwat teleurgesteld. Deze 256 MB gaan vanaf nu dus de onderkant vormen waarmee app-ontwikkelaars altijd rekening zullen moeten houden, zelfs wanneer volgende versies van de iPad over meer geheugen zouden beschikken (vergelijkbaar met de 128 MB voor de iPhone). Zeker met het oog op toekomstige “Dashboard”-achtige multitasking capaciteiten, wordt de ruimte voor overhead op deze manier wel erg klein. Maar goed, de huidige applicaties laten in elk geval zien dat het met deze 256 MB mogelijk is om prachtige en responsieve applicaties en games te ontwikkelen.

App maakt van iPad extern beeldscherm
Sommigen vroegen zich af of de iPad te gebruiken zou zijn als extern beeldschermpje bij de Mac. De iPad beschikt echter niet over een video-ingang. Om dit probleem op te lossen werd door een externe ontwikkelaar het programma iDisplay ontwikkeld. Middels een stukje software dat op de Mac geinstalleerd moet worden, en het draaien van de betreffende app op de iPad, is het mogelijk om het bureaublad van je desktop computer te “verlengen” naar dat van de iPad. Omdat er gebruik wordt gemaakt van het draadloze netwerk is de performance van de app wel toereikend voor eenvoudige applicaties, maar is deze niet snel genoeg voor complexe grafische applicaties of games.

Meer dan 3.000 iPad-apps
Op het moment van schrijven, amper 3 dagen sinds de lancering van de iPad, zijn er al ruim 3.000 applicaties beschikbaar die speciaal voor de iPad zijn geoptimaliseerd. Een overzichtje is te vinden op de site van AppShopper.

Tot zover het eerste overzicht van zaken die mij opvielen in de eerste paar dagen. Het grootste gedeelte ervan plaatste ik eerder op Twitter, en ik zal dat de komende dagen blijven doen. Want vast staat dat er nog een hoop nieuwe zaken ontdekt zullen worden. En dan kunnen we ons vanaf aanstaande donderdag weer focussen op de nieuwe features in versie 4.0 van het iPhone en iPad OS, die op die dag zal worden gepresenteerd in Cupertino.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Vinhelper

  Een goed en volledig verhaal!
  Hier worden we ten minste iets wijzer van, i.p.v. alle losse flodders die elders rondcirculeren.
  :thumbsup:

 • Profielfoto
  Bor

  Superleuk 8D

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Leuk artikel!

 • Profielfoto
  meganiilsii

  Kan je ook Digital Booklets en iTunes LP’s bekijken in de iPod app ?
  Dit vraag ik me al een hele tijd af:)

 • Profielfoto
  dddfnfjefefle

  Mooi stukje!

 • Profielfoto
  iFabian

  Leuk artikel!:smile:

 • Profielfoto
  reven

  Well done!
  :thumbsup:

 • Profielfoto
  cailin coilleach

  De genoemde app van Marvel Comics is in elk geval deels gebaseerd op de “Comics” app van Comixology. Het programmeerwerk voor die app is afkomstig van Ars Technica forum lid MetaSyntactic. Echt een pracht-tool is het en ik kijk ook zeer uit naar zijn “Comics” versie voor iPad!

 • Profielfoto
  W0uTeRr

  Overzichtelijk en leuk stukje, goed werk!:lol:

 • Profielfoto
  Robbievz

  Goed geschreven!

  Maar wat dachten jullie van spellingscontrole?

  Of was dat al bekend?

  http://www.youtube.com/watch?v=MsN3gpARkoU&playnext_from=TL&videos=-hA-gngVCGc

 • Profielfoto
  mariozelf

  Helemaal mee eens: Leuk stukje!

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Leuk geschreven, zeker dat stuk over idisplay, heeft mijn aandacht wel !

 • Profielfoto
  knekkie

  Wauw

  wat een hoop info… en zo droog verteld…
  geen plaatjes geen video helemaal niks.
  Dan struin ik toch liver de apple.com site af

  ik vind de nieuwe look eigenlijk ook maar niks.

  bah

 • Profielfoto
  Bor

  ik vind de nieuwe look eigenlijk ook maar niks.

  bah

  Zullen we dat soort gezeur gewoon op de bestemde plaats houden?

 • Profielfoto
  Delars

  Mooi artikel, hou van details

 • Profielfoto
  spacefreek

  But! Will it blend?

 • Profielfoto
  spacefreek
 • Profielfoto
  djneo

  nu wil ik nog 1 ding weten, wat is het knopje in het verne*kte vierkantje.

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  Weer een erg goed en diepgravend artikel, Jorg.

  nu wil ik nog 1 ding weten, wat is het knopje in het verne*kte vierkantje.

  Maakt van je iPad een fotoframe.

 • Profielfoto
  onemorevaral

  Goed artikel, alleen heb je blijkbaar zelf je spellingscontrole niet aanstaan, cirkel is met een k…

 • Profielfoto
  iAlwin

  Leuk die 3.000 iPad Apps, maar als je kijkt naar de prijzen voel je je echt genaaid. Veel spellen gaan gewoon x 2, is het de Goldrush of gaan we straks echt meer betalen voor die spelletjes op de iPad…

 • Profielfoto
  Mr. Jones

  @djneo
  Daar start je de diavoorstelling van je foto’s mee. Zo kun je de iPad gebruiken als fotolijst.

 • Profielfoto
  Melle

  Mooi artikeltje inderdaad,

  maar die spelling…:-)

  georven… die is echt wel mooi.

  Voor alle duidelijkheid.
  Verleden tijd van erven = erfde, geërfd enzovoort.

  ;-)

 • Profielfoto
  binaries4me

  Ik vond het een heerlijk stuk om te lezen. Dit onderscheid OMT van de rest.
  hulde:grin:

 • Profielfoto
  Quad

  Goed artikel!

  Dank.

 • Profielfoto
  ricocarlier

  Leest heerlijk zo in het zonnetje!

 • Profielfoto
  djneo

  nu wil ik nog 1 ding weten, wat is het knopje in het verne*kte vierkantje.

  Maakt van je iPad een fotoframe.

  Thanks, ik had een plaatje maar die deed het niet.