Het verhaal achter de iPad wallpaper

33 reacties

De producten van Apple zijn standaard voorzien van de mooiste wallpapers. Maar weinig mensen weten echter door wie die foto’s gemaakt worden en waar ze vandaan komen. Op 27 januari schotelde Apple ons een nieuwe wallpaper voor, die van de iPad.
De foto die gebruikt is voor de achtergrond van de iPad heet ‘Pyramid Lake (at night)’ en is gemaakt door fotograaf  Richard Misrach. Deze schoot het prachtplaatje zes jaar geleden in Nevada. De foto die ’s nachts gemaakt is toont ons een meer bij nacht.
In de lucht boven het meer zijn meerdere lichtstrepen van sterren te zien. Deze strepen ontstaan als een foto wordt gemaakt met een lange sluitertijd. Doordat de aarde draait worden de sterren dan een streep op foto.
Het verschijnen van zijn foto op de iPad kwam ook voor Richard als donderslag bij heldere hemel. De fotograaf, die in galerijen over de hele wereld werk heeft hangen, werd enige maanden voor lancering van de iPad benaderd door Apple. Het bedrijf wilde tien foto’s van  Richard Misrach bekijken voor verschillende doeleinden. De foto’s werden uiteindelijk door Apple afgekeurd.
Daarna bleef het lang stil rond de interesse vanuit Apple. Half januari nam het bedrijf uit Cupertino echter weer contact op met Richard. Ze besloten de foto ‘Pyramid Lake (at night)’ toch in licentie nemen, maar maakten niet bekend waarvoor ze de foto wilden gebruiken. In de overeenkomst met Apple staat dat de foto vijf jaar exclusief door Apple gebruikt mag worden voor verschillende doeleinden. Ook krijgt Richard geen erkenning voor het gebruik van zijn foto. Deze  laatste voorwaarde is ook van toepassing op andere wallpapers van Apple, zoals die met een foto van de beroemde schilder Vincent van Gogh. Er is door Apple met geen woord gerept over eventueel gebruik van de foto voor de iPad. Ook het contract was nog helemaal niet opgesteld ten tijde van de presentatie van de iPad.
Het was dus ook een totale verrassing toen een van zijn managers Richard Misrach belde met de mededeling dat zijn foto op het apparaat van Apple wordt gebruikt.
Het is volgens de fotograaf de eerste keer dat hij toestemming geeft voor het in licentie nemen van foto’s van hem door een bedrijf.
‘In de 40 jaar dat ik fotograaf ben is dit de eerste keer dat een foto van mij in licentie genomen mag worden’ licht de fotograaf toe. ‘Ik ben namelijk een fan van Apple en de voorwaarden zijn goed’.
Een leuk toeval is het feit dat Richard Misrach de betreffende foto jarenlang zelf als bureaublad heeft gebruikt.
‘Ze weten dus waar ze het over hebben’ sluit Richard af.
Bron

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Doney

  Het is ook wel een prachtplaatje!

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Volgens mij heet’ie Misrach… Verder Topstukkie!

 • Profielfoto
  bartje

  Leuk verhaal!

 • Profielfoto
  aardbeiensiroop

  Interesant!

 • Profielfoto
  Mick

  Voor wie ‘m ook wil als achtergrond:

  http://iapple.spacequadrat.de/iPadAGV.png

 • Profielfoto
  Anth

  Volgens mij heet\’ie Misrach… Verder Topstukkie!

  Dank!

 • Profielfoto
  Edwin377

  Een mooie plaat en leuk zo’n achtergrondartikel. Alleen zijn het geen vallende sterren; het zijn de lichtsporen die sterren trekken doordat de sluiter heel lang open heeft gestaan en de aarde draait.

 • Profielfoto
  Ouistiti

  Mick, kan het zijn dat de afbeelding die jij doorstuurde bestaat uit allemaal spiegelingen van elkaar? Kijk goed naar die rotsen… Een klein kind ziet het ook.

 • Profielfoto
  brandrob

  Een mooie plaat en leuk zo\’n achtergrondartikel. Alleen zijn het geen vallende sterren; het zijn de lichtsporen die sterren trekken doordat de sluiter heel lang open heeft gestaan en de aarde draait.

  Dat staat er toch ook, in het artikel?

 • Profielfoto
  Anth

  Een mooie plaat en leuk zo\\\’n achtergrondartikel. Alleen zijn het geen vallende sterren; het zijn de lichtsporen die sterren trekken doordat de sluiter heel lang open heeft gestaan en de aarde draait.

  Dat staat er toch ook, in het artikel?

  Dit heb ik, met dank aan Edwin, zojuist gewijzigd. Zijn uitspraak is dus niet ongefundeerd.:)

 • Profielfoto
  Maikelw

  Cool om te weten.

  Ik dacht voorheen altijd dat Apple die foto’s zelf nam of kocht bij een Stockphoto website.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Mag ik even zuur doen en eerlijk zeggen dat ik het een saaie en grauwe foto vind?

  Niets vergeleken met de andere wallpapers van Apple.

 • Profielfoto
  Ouistiti

  Altijd leuk geschreven, maar telkens vrij veel foutjes te bespeuren…

 • Profielfoto
  Luidspreker

  ’s nachts

 • Profielfoto
  spacefreek

  zijn meerdere lichtstrepen van sterren te zijn

  Die zijn lekker een beetje te zijn..

 • Profielfoto
  brandrob

  Een mooie plaat en leuk zo\\\\\\\’n achtergrondartikel. Alleen zijn het geen vallende sterren; het zijn de lichtsporen die sterren trekken doordat de sluiter heel lang open heeft gestaan en de aarde draait.

  Dat staat er toch ook, in het artikel?

  Dit heb ik, met dank aan Edwin, zojuist gewijzigd. Zijn uitspraak is dus niet ongefundeerd.:)

  Oh, oké, dat wist ik niet. Sorry!

 • Profielfoto
  Predator

  Dr staan idd wat foutjes in het artikel:
  s’nachts?

 • Profielfoto
  Appletosh

  Ik vind het plaatje helemaal niet zo mooi, maar dat neemt niet de functionaliteit weg als geslaagde wallpaper:lol:

 • Profielfoto
  Mick

  @Ouistiti

  Je hebt absoluut gelijk. Hij is zo geshopt als het maar kan. Neemt niet weg dat ik ‘m toch wel aardig vind als bureaublad:grin:

 • Profielfoto
  binaries4me

  Het is een strakke foto maar vindt het wel erg saai. Het is ook heel grauw wordt er niet vrolijk van. Maar mooi is die wel.

 • Profielfoto
  bartje

  Misschien ergens bij zetten dat het artikel eens is aangepast.

 • Profielfoto
  RobinH

  Mag ik even zuur doen en eerlijk zeggen dat ik het een saaie en grauwe foto vind?

  Dat mag. En ik ben het met je eens. Als je goed kijkt zie je dat de afbeelding hier en daar nog een keer terug komt. (kijk naar die bergen, het loopt omlaag en precies op dezelfde manier loopt het weer omhoog.)
  Ik gebruik hem dus niet als wallpaper.

 • Profielfoto
  Guidoooh

  Leuk informatief stukje!

 • Profielfoto
  Rockerruben

  Ho even voor de mensen met commentaar met die spiegeling. Is het niet zo dat de originele foto, op de Ipad niet zo is? *kijkt naar foto van deze artikel*. Ik denk dat alleen degene die de wallpaper online heeft gezet, bewerkt heeft naar breedbeeld. Kans dat ik het misschien fout heb, maar vanwege de (originele?) foto van de artikel.

 • Profielfoto
  Bor

  De foto die ’s nachts gemaakt is toont ons een meer bij nacht.

  Lolled!

 • Profielfoto
  63743 Master

  Mooi verhaal:D

 • Profielfoto
  Jor1

  Het slechte aan deze foto (het is een fantastische foto) maar die strepen lijken in het echt alsof er kleine krasjes op je iPad zitten. Dit zorgt in de winkel ook voor verwarring.

  Ik schrok er de eerste keer erg van toen ik ‘m aanzette… Ik heb vervolgens ook meteen een rustigere bground gekozen.

 • Profielfoto
  MacHanker.

  Vind het eigenlijk de minste wallpaper van Apple.

 • Profielfoto
  Gebruikersnaam

  Eigenlijk… vind ik het ook niet zo’n spectaculaire foto, mooi maar zeker geen WOW… Maar gelukkig is dat vast makkelijk te veranderen:-) Wel leuk om het verhaal er achter te weten.

  Bovendien moet ik nog wel wennen aan het wat kale scherm, de programma-icons staan wat mij betreft wat verloren op het scherm. Bij de iPhone is dit veel compacter en naar mijn idee mooier… Misschien was 5 icons naast elkaar beter geweest…

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik dacht eigenlijk toen ik de achtergrond als eerste zag: Wat een saai plaatje. Normaal springt alles bij Apple eruit, maar nu vond ik het erg grauw en terughoudend. Wellicht is het gedaan om meer aandacht voor de apps te krijgen en dat de volgende iPad helemaal spannend wordt?

 • Profielfoto
  saewer

  De voorwaarden zijn goed

  Hij kreeg gewoon een bak met geld waar je U tegen zegt en geen Nee

 • Profielfoto
  ctxppc
 • Profielfoto
  Hooked72

  “Deze laatste voorwaarde is ook van toepassing op andere wallpapers van Apple, zoals die met een foto van de beroemde schilder Vincent van Gogh.

  Heb nog een foto van Vincent van Gogh gezien. Bedoel je misschien de Picasso foto van Think Different campagne?