Apple rekent $1 miljoen voor adverteren via iAd

5 reacties

Tijdens de presentatie van iPhone OS 4 eerder deze maand, kondigde Apple het advertentieplatform iAd aan. De interactieve advertenties bevatten video’s, spelletjes, kaarten en meer, waardoor ze de gebruikers beter aanspreken. iAd moet een bron van inkomsten worden voor makers van gratis apps. 60% van de opbrengst gaat naar de ontwikkelaar, de rest houdt Apple in.

Volgens de Wall Street Journal gaat Apple voor een reclamecampagne via iAd minimaal 1 miljoen dollar in rekening brengen. Als ‘launch partner’ betaal je maar liefst $10 miljoen. Hiermee wil Apple een drempel opwerpen om grote bedrijven en reclamebureau’s te trekken in plaats van de kleintjes. Eerder bleek al dat Apple reclamebureau’s langsging om iAd te ‘pitchen’.

De 85 miljoen iPhone’s, iPod’s en iPads waarop de advertenties getoond zullen worden bieden een groot bereik voor adverteerders. Elke keer dat een advertentie banner getoond wordt, brengt Apple 1 cent in rekening bij de adverteerder. Als de gebruiker de interactieve advertentie openklapt kost dat $2,-.

Apple zal de advertenties in de aanloopperiode zelf in elkaar zetten (naar inzicht van het reclamebureau) om de kwaliteit ervan te garanderen. Later zullen reclamebureau’s de advertenties zelf kunnen maken met behulp van een developer kit.

De advertenties kunnen worden afgestemd op voorkeuren van groepen gebruikers. Deze interesses worden bepaald aan de hand van de aankopen in iTunes. Zo kan een adverteerder bijvoorbeeld kiezen voor een groep van gebruikers die ooit een app hebben gedownload uit de categorie ‘financieel’. Adverteerders hebben echter nooit toegang tot persoonlijke details van individuele personen.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  BigAL

  Tja, sommige bedrijven willen graag genomen worden.

 • Profielfoto
  Lexis

  Nee, dat is goed nieuws. Geen bullshit reclame van “Koop deze ringtone NU”.
  Maar aantrekkelijke ads van interessante merken (behalve startups).

 • Profielfoto
  spacefreek

  Heerlijk, voortaan als een bepaald bedrijf me niet aanstaat klik ik er mooi even op, ik blijf lekker in de app, en ’t bedrijf mag 2 dollar lappen, goede zaak!

 • Profielfoto
  Kobes

  @spacefreek: dat gaat ze ontzettend de kop kosten. Pfff, er zullen heel wat bedrijven ten onder gaan als je dat gaat doen. Apple zal je smeken te stoppen.

  Klinkt als slimme stappen. Hoge prijs, maar wel service bieden in de aanloop om fatsoenlijk aanbod te hebben. Ook de categorieen koppeling is wel slim. Nu maar hopen dat na het klikken er ook mensen zijn die iets kopen, anders gaat het natuurlijk niks opleveren. Maar dat zijn er vast genoeg.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Zou je het aanklikken van zo’n iAd kunnen scripten, zodat het een keer of 100.000 vanzelf gaat??