Apple maakt financiële resultaten tweede kwartaal bekend

19 reacties

Vandaag maakt Apple de financiële cijfers van het tweede kwartaal bekend. Dit tweede financiële kwartaal liep gelijk met het eerste kwartaal van 2010 op de kalender. In deze periode zijn geen noemenswaardige nieuwe producten gelanceerd, de iPad is immers pas 3 april uitgekomen. Toch was dit een succesvol kwartaal voor Apple, volgens analisten heeft Apple  12.03 miljard dollar omgezet. Het bedrijf zelf verwachtte eerder dat de omzet zo’n 11 miljard dollar zou bedragen. Ook de aandelen van Apple zijn de laatste maanden flink in waarde gestegen.

In verband met de bekendmaking van de cijfers staat Apple de pers te woord om  2 pm PDT, 23 uur Nederlandse tijd. De ‘webcast’ van deze persconferentie is dan hier te beluisteren. Ook One More Thing houdt de bekendmaking in de gaten,  achteraf kun je hier de highlights van de presentatie teruglezen.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ben benieuwd…

  Zal niet heel erg verassend zijn.

  Ben erg geïnteresseerd naar de manier waarop Apple omgaat met deze ruime kaspositie. Ik heb altijd geleerd dat als je veel geld in kas hebt dat je het dan vooral niet op de bank moet laten staan.

  Aandelen terugkopen zou erg duur zijn op het moment…

  Bedrijfjes opkopen.. maar welke?

  Teveel geld in R&D zorgt ervoor dat mensen werkelijk met geld gaan strooien en te makkelijk worden in plaats van creatief nadenken (kijk naar Microsoft, totaal geen creativiteit en 10x groter R&D-budget als het niet meer is).

 • Profielfoto
  spacefreek

  ’t zal wel weer een steady stijging zijn, zijn eigenlijk niet anders meer gewend..

 • Profielfoto
  Rano

  3 nieuwe producten?

  Ik hoop op:

  – iPhone HD
  – Nieuwe Mac Pro
  – iLife ’10

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  ik heb dat omzet gedoe nooit gesnapt.

  Wat wordt omgezet in wat? Is dat winst? Hoe moet ik dat zien?

 • Profielfoto
  Rano

  @Cloudsurfer:

  Stel, jij hebt Koekjes BV opgericht. Jij koopt 10 pakken koekjes voor 1euro per stuk. En deze pakjes verkoop je voor 1,50 euro aan klanten.

  Dan is jouw omzet 15 euro. Maar je hebt zelf ook 10 euro voor de koekjes betaalt, dus die haal je er af en dat is je winst: 5 euro.

 • Profielfoto
  Hanhart

  Koekjes BV.:lol:

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Omzet = afzet x prijs
  Winst = omzet – kostprijs
  Marge = omzet – winst

 • Profielfoto
  Euroscale

  Ik heb wel trek in koekjes… Waar kan ik deze kopen :yum:

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Bij mij. Voor 1,50;)

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Apple maakt tegenwoordig zelf chips. Safari is dol op cookies.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Okee, maar dus omzet is een theoretisch getal. Je hebt die 15 euro nooit, want je hebt al 10 euro uitgegeven aan de pakjes koekjes. Je staat dan dus -10 op je bankrekening, en elke keer als iemand een pakje koopt loopt dat op tot er 5 euro op je rekening staat.

  Waarom bestaat omzet dan? Winst is toch van groter belang?

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Omzet is in feite hoeveel geld je uit de hele markt wegkaapt. Als je veel geld wegkaapt, dan elimineer je de concurrent. Je omzet bepaalt je marktaandeel. Als je alle omzet van concurrenten bij elkaar optelt heb je de marktgrootte. Omzet / marktgrootte = marktaandeel.
  Marktaandeel is weer van belang om goedkoop in te kopen (quantity discount maar ook heb je veel macht als grote afnemer). Daarnaast trekt een marktleider beter personeel aan.

  Winst is uiteindelijk wat je wil bereiken en nodig voor de continuïteit maar absoluut niet noodzakelijk op korte termijn. Zolang je blijft presteren en geldschieters kunt vinden kun je makkelijk draaien zonder winst. Het gaat erom dat je marktaandeel verwerft en dat je een plek verwerft in de markt. Pas dan ga je veel winst maken.

  Het is dus eerst agressief marktaandeel veroveren (de langste financiële adem en beste marketing wint) en zodra je dat marktaandeel hebt kun je ervan profiteren. Dat noemen ze een cash cow.

  Apple was ooit een bedrijf met miljarden dollars aan schuld. Elk jaar kwam daar miljarden schuld bij door een wildgroei aan producten. Ze werden niet verkocht maar het bedrijf betaalde wel alle werknemers die met dat product bezig waren.
  Toen Steve Jobs kwam heeft hij in feite 2 producten in leven gehouden. De mac en de laptop. Die kwamen in consumentenvorm en pro-vorm.
  De uitgaven werden dus drastisch verlaagd, het merk werd opnieuw geposioneerd (het feit dat Apple een kleine speler is werd omgezet in ‘Thinking Different’). De merkwaarde zal vast een faillissement hebben vertraagd.

  Neem bijv. CocaCola. Al zouden alle fabriken platbranden, CocaCola zal altijd blijven bestaan.

 • Profielfoto
  leaf

  Bij welke bedrijf kan je eigenlijk aandelen kopen van Apple? Ik namelijk niet zo bedenkt met deze wereld, ik kom niet verder dan Alex:oops:

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Binck Bank:)
  Je moet wel veel geld hebben wil je leuke winst kunnen maken. Je kunt overwegen om turbo’s te kopen. Dan hoef je niet zoveel geld te investeren en maak je leuke winsten (of verlies).

 • Profielfoto
  Chillie

  Kan iemand mij even uitleggen hoe dit nou zit.. want we hebben toch net kwartaal 1 gehad, in plaats van kwartaal 2 zoals in het artikel staat?

  iPad is juist in kwartaal 2 uitgekomen..?
  Jan – Maart: kwartaal 1
  Apr – Juni: kwartaal 2
  Juli – Sept: kwartaal 3
  Okt – Dec: kwartaal 4

  Of mis ik iets?

 • Profielfoto
  Anth

  Het financiële jaar begint bij Apple(en veel andere bedrijven) in oktober. Het eerste kwartaal van een financieel jaar is bij Apple ook het meest succesvol, dan is het immers ‘The Holiday Season’.

 • Profielfoto
  Chillie

  “Kies” je daar voor om je financiele jaar op die datum te laten beginnen of “is dat nou eenmaal zo” ? En is dat alleen bij Amerikaanse bedrijven?
  Voor mijn bedrijf heb ik zojuist voor kwartaal 1 btw aangifte gedaan..

 • Profielfoto
  Simon

  je kunt dat zelf kiezen (althans in België).

 • Profielfoto
  Doede

  Veel studentenverenigingen hebben ook een “gebroken” boekjaar: van september t/m augustus (of beide een maandje later). Het is maar net wat praktisch of gebruikelijk is.