Apple nog altijd populair bij tieners

17 reacties

Dat producten met een appeltje erop een enorme aantrekkingskracht hebben op jongeren werd al eerder duidelijk, cijfers van een recent onderzoek onder Amerikaanse tieners bevestigen dit beeld. Het onderzoek werd gedaan door investeringsmaatschappij Piper Jaffray& Co en onderzocht de koopgewoontes van jongeren met betrekking tot consumentenelektronica.
Het onderzoek werd gehouden onder 6000 Amerikaanse jongeren, 261 daarvan vulde een specifiek onderzoek over Apple in.
Uit dit onderzoek blijkt dat 14% van de ondervraagde jongeren al een iPhone bezit, een forse stijging ten opzichte van 8% vorig jaar. Ook werd de jongeren die geen iPhone hadden gevraagd of ze plan waren in de komende zes maanden de overstap naar Apple te maken. De uitkomsten van deze vraag waren overweldigend. Maar liefst 31% van de ondervraagden zonder iPhone vertelden van plan te zijn er binnen zes maanden een aan te schaffen.

Op de markt van draagbare muziekspelers is Apple al helemaal heer en meester. 87% van de ondervraagde jongeren bezit een mp3-speler. 92% van deze muziekspelers zijn iPods. Apple’s ‘grootste’ concurrenten in deze bedrijfstak zijn Microsoft, Sony en Sandisk. Deze fabrikanten hebben elk ongeveer 3% van de markt in handen.

Tenslotte werd gevraagd naar het downloadgedrag van de jongeren. Van de 82% die muziek download doet slechts 43% dit op legale wijze. Maar ook aan deze uitkomst is een positieve draai te geven : Als jongeren legaal muziek downloaden, doet 92% dit via Apple’s iTunes Store!

Wellicht zijn de uitkomsten voor ons wat minder interessant, omdat enkel Amerikaanse jongeren zijn ondervraagd. Maar liggen de percentages in Nederland hoger of lager, wat denken jullie?

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  brandrob

  Tsja, zelf ben ik 15, en ik moet toegeven dat ik producten ook sneller koop als er een appeltje op staat:razz:

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik denk dat het marktaandeel iets lager ligt qua spelers. Sommige jongeren kopen vaak nog cheap of Creative of zoiets. Wij downloaden wel meer illegaal denk ik.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  6000 doorsnee jongeren? Gevonden op internet?
  Ik neem aan dat je voor dit soort onderzoeken de straat op gaat voor een realistische doorsnede van de doelgroep. Fanatieke gebruikers van internet die zich via een vergezochte website aanmelden bij een onderzoek zijn nou niet echt bepaald de dwarsdoorsnede van de Amerikaanse jeugd.. Of zou het onderzoek zo niet werken?

 • Profielfoto
  Anth

  6000 doorsnee jongeren? Gevonden op internet?

  Hoe de respondenten zijn geselecteerd vertelt het artikel niet, wel dat het Highschool students zijn. Wellicht op de scholen zelf willekeurige studenten gekozen?

 • Profielfoto
  klonic

  Ik denk dat de resultaten in Nederland lager zijn. Minder jongeren downloaden hier legaal muziek, minder jongeren hebben een iPod t.o.v. andere muziekspelers. Microsoft opereert niet in NL, Sandisk is voor MP3 spelers niet zon grote speler geloof ik en Creative is juist weer wel een grote speler.

  Daarnaast is de tekst niet echt duidelijk, wat is een Amerikaanse jongere? De Nederlandse staat definieert een jongere als een mens jonger dan 27 jaar. Maar dat onderzoek heeft niets met Nederland te maken.

  Ik zelf zie het voordeel van een iPod niet in, Het is een te prijzig apparaatje en er zijn betere alternatieven. Maar zelfs dan, waarom zou ik met een mp3-speler rondlopen als ik ook gewoon de muziek van mn telefoon kan halen. Wel wil ik een iPhone nadat HTC sinds een paar maanden helemaal m’n strot uit komt.

 • Profielfoto
  Apple-Luke

  al mijn elektronica is voortaan iets met een apple logo;)

 • Profielfoto
  paulhek

  Ik neem aan dat je voor dit soort onderzoeken de straat op gaat voor een realistische doorsnede van de doelgroep. Fanatieke gebruikers van internet die zich via een vergezochte website aanmelden bij een onderzoek zijn nou niet echt bepaald de dwarsdoorsnede van de Amerikaanse jeugd.. Of zou het onderzoek zo niet werken?

  Meer lezen: http://www.onemorething.nl/2010/04/apple-hoog-op-verlanglijstje-tieners/#ixzz0kyPX5XM2

  De straat op gaan voor een dergelijk onderzoek zou veel te kostbaar zijn. Dat gebeurt ook hier nog maar zelden. Het meeste onderzoek gaat allemaal online met eventueel een schriftelijke aanvulling voor niet-internetters. Representativiteit wordt gewaardborgd door een zorgvuldige steekproef en weging.

 • Profielfoto
  spacefreek

  ’t maakt in principe niet heel veel uit wie de ondervraagden zijn geweest zolang globaal naar de uitkomsten kijkt, en de trend is dus stijgende, dus goed nieuws voor Apple..

 • Profielfoto
  Gastonw

  Onderzoek kan wel kloppen. Zelf heb ik ook een iPhone, en ik download ook veel illegaal, maar Apps koop ik wel altijd. (Waarom noemen we het illegaal als het mag in Nederland? Kun je het niet beter illegitiem noemen?)

 • Profielfoto
  CPnieuws

  Appels hebben een speciale aantrekkingskracht.:P
  Ik ben 13, trouwens.

 • Profielfoto
  iMirk

  ik was niet voor niet bij OMT iPC live:razz:

  ik ben 15 trouwens

  (ik ben ook op iCreate live)

 • Profielfoto
  Psmiles

  zie art. in Volkskrant van vandaag: de blackberry schijnt het erg goed te zoen in A’dam Zuid…

 • Profielfoto
  MacSamuel

  Ik zie in mijn klas (4e klas gymnasium) dat er een soort nieuwe trend aan het opkomen is. Eerst wilde iedereen iPhones, nu Blackberrys. Voor de rest blijven Macs de populairste computers, iedereen wil ze hebben. In mijn klas van 27 leerlingen heeft 1 iemand geen iPod en hebben 10 mensen een Mac, dat zijn mooie aantallen. de iPhone is helaas door de BB’s niet zo populair, 3 mensen hebben er een.

 • Profielfoto
  jelteliekens

  Kheb sinds mn 13 een iPod 5G en kheb sindsdien alty een zwak voor apple gehad. Ik heb mijn iPhone 3G een jaar en sinds kerstmis mijn eerste MacBook. Spijtig dat ik hem niet eerder kon kopen met mijn zakgeld.. Op het moment ben ik 17 jaar.

 • Profielfoto
  Lukemac3000

  Er stond gisteren een behoorlijk stemmingmakend stukje in de Volkskrant(die sowieso anti Apple is) dat jongeren alleen nog voor een Blackberry gaan, omdat je daar zo goed mee kunt Pingen, wat trouwens net zo goed op de iPhone kan maar dat terzijde en dat de iPhone echt iets is voor ‘oude’ mensen. Heel goed ‘onderzocht’ door 3 kids aan het woord te laten.

 • Profielfoto
  yesn95

  klopt helemaal apple is namelijk gewoon beter, mooier en sneller
  ik ben 14 trouwens
  heb een iPod touch

 • Profielfoto
  bosrijk

  amerikanen zijn angsthazen en wij zijn zunig, dus hier zal wel meer gewoon (gratis) gedownload worden.