Adobe ziet geen toekomst in Flash-apps op iPhone

23 reacties

Adobe heeft bekend gemaakt niet meer te investeren in de software die het mogelijk maakt Flash-applicaties om te zetten naar applicaties voor de iPhone. Dit heeft Mike Chamber van Adobe gisteren bekend gemaakt. Het nieuwe softwarepakket Creative Suite 5 van Adobe bevat nog wel de mogelijkheid om applicaties om te zetten, maar deze functie zal niet meer verder worden ontwikkeld. De beslissing is een reactie op de gewijzigde voorwaarden die Apple aan developers stelt.
Toch noemt Mike Chambers de poging Flash naar de iPhone te krijgen niet vruchteloos. Door de ervaring die ze hebben opgedaan weten ze nu dat de iPhone Flash technisch goed aan kan en dat ontwikkelaars goede applicaties voor het toestel kunnen ontwikkelen. Ze willen de opgedane kennis gebruiken om hun technologieën naar andere besturingssystemen te  brengen. Hierbij zijn ze in het bijzonder geïnteresseerd in Android, een groeiende concurrent van het iPhone OS.

Tenslotte waarschuwt Mike Chambers ontwikkelaars dat met CS5 gebouwde en reeds toegelaten iPhone applicaties alsnog door Apple verwijderd kunnen worden. Er staan inmiddels al meer dan 100 van deze applicaties in de App Store.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  sannie

  Dat scheelt….apple zag die toekomst ook niet:-)

 • Profielfoto

  Inderdaad en zoals Apple een sneer naar Adobe maakt krijgen ze het nu terug door aan te geven dat Flash makkelijk moet kunnen draaien op een iPhone en ze de opgedane kennis gaan gebruiken voor andere systemen;)

  Grappig hoe dit soort bedrijven elkaar probeert uit te spelen.

 • Profielfoto
  eiskoud

  Blijft jammer, zeker als Adobe aangeeft dat flash op de iPhone WEL goed liep..

 • Profielfoto

  Natuurlijk zeggen ze dit… Zou raar zijn als ze dat niet doen anders bevestigen ze de bevindingen van Apple.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ze zijn wel voor 1 gat te vangen zeg..

 • Profielfoto
  Rnowed

  Toch jammer dat de bedrijven die kwaliteitssoftware leveren niet samen door die deur kunnen.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik heb echt een fan van Apple, maar als ik één ding echt haat dan is het dit. Ik ben gewoon niet vrij om te installeren om mijn telefoon en iPad wat ik wil.

  LUISTER IS NAAR DE KLANT APPLE!

 • Profielfoto
  JBStudio

  Ik heb echt een fan van Apple, maar als ik één ding echt haat dan is het dit. Ik ben gewoon niet vrij om te installeren om mijn telefoon en iPad wat ik wil.

  En daarom draait alles nog normaal. Ja het is streng, ja het zijn soms kromme beslissingen, ja het is….. maar juist door de eigenwijsheid zijn ze zoals ze zijn. Iedereen wil iets anders met z’n apparaat, niemand zal echt helemaal tevreden zijn….

  en ja ik ben een apple fan-boy;-)

 • Profielfoto
  Martens

  @spacefreek Omdat ze na een paar jaar vruchteloos proberen Flash naar iPhone te brengen de handdoek in de ring gooien? Buiten dat is het ook gewoon te duur om ontwikkelteams in leven te houden waarvan de producten vervolgens doodleuk de prullenbak in kunnen.
  Het is de laatste tijd moeilijk om nog achter de leverancier van je favoriete hard- en software te staan trouwens (of er een warm gevoel bij te krijgen).
  Apple (dat voor mij het fijnste OS heeft en natuurlijk de beste smartphone ter wereld) neemt beslissingen waar ik me echt niet in kan vinden. Het ontwikkelbeleid slaat bijvoorbeeld nergens meer op, het lijkt wel of dat wordt gemaakt door een boos jongetje met z’n armpjes stijf over elkaar.
  Google (ik maak veel gebruik van Docs en Chrome) is een beetje doorgeslagen in alles open en vrij maken.
  Adobe (Photoshop en BrowserLab) is gewoon technisch niet zo sterk op het Mac-platform. Veel crashes, traag, echt jammer.

 • Profielfoto
  The - DDD

  @Maikelw: En daar heb je het dus net mis.

  Apple levert goede spullen en prettig werkende software. Maar ze hebben wel erg graag de controle over wat er op hun hardware draait.

  En dat ze nu al de iPhone 2G end of life verklaren en de 3G al half dood verklaren siert ze nou niet bepaald als je het mij vraagt.

 • Profielfoto
  bonjorno

  BULLCRAP !!!

 • Profielfoto
  prullenbak

  @The – DDD

  Het is volledig off topic natuurlijk, maar wat je laatste zin aangaat:
  Welke fabrikant levert nog grote softwareupdates van telefoons van 2 (iphone 3G) of 3 (iphone) jaar oud?
  Ik vind t zelfs nog netjes dat de 3G uberhaupt een update krijgt.
  (@strigoi hieronder: idd:) )

  Ik denk dat de beslissing van Apple over flash in de appstore een hele goede is. Ze willen simpelweg dat de apps gemaakt worden in de SDK, waar je als ontwikelaar gestimuleerd wordt om goede interface elementen te gebruiken (interface builder) en goed naar je geheugenbeheer te kijken. Dit garandeert goed werkende apps, die een uniforme gebruikersbeleving bieden over het hele OS heen. In Flash heb je zoveel vrijheden, dat er ongelofelijk veel crappy, lelijke flut-apps uit gaan komen. En wie klaagt er dan? Juist: De gebruiker.

  De eerste flash developer, die een lijst met elementen zo soepel laat scrollen en werken als de lijsten in de apps op mijn iphone, inclusief hoe de letters zich bovenin t scherm gedragen (elkaar wegduwen en dat de items er onderdoor gaan e.d….) Die mag verder klagen. Succes met actionscripten…

  Leuk detail: de flash player van adobe draait ook nog lang niet op andere smartphones, en flash-lite was 4 jaar geleden al een flop.

  Uiteindelijk lijkt t heel erg op t browser verhaal. Ooo wat was apple slecht he, dat ze Opera niet zouden toelaten in de AppStore. En Opera maar huilen met hun aftel-klok. En Apple liet Opera Mini toe, en wat een klachtenregen in de appstore. Want het WERKT NIET. Omdat het net een android app is…En dat krijg je ook als allerlei flash-developers generieke apps gaan maken over meerdere platformen. Het past niet in de ervaring die je gewend bent van je iPhone, en dat wil je als gebruiker niet. En dus wil apple t niet. Simpel.

  edit/offtopic: Yeah! Een edit mogelijkheid in reacties! Lekker bezig OMT!:)

 • Profielfoto
  strigoi

  @Maikelw: En daar heb je het dus net mis.

  Apple levert goede spullen en prettig werkende software. Maar ze hebben wel erg graag de controle over wat er op hun hardware draait.

  En dat ze nu al de iPhone 2G end of life verklaren en de 3G al half dood verklaren siert ze nou niet bepaald als je het mij vraagt.

  Hoezo is het raar dat de 2G en 3G al passé zijn? Een telefoon is een wegwerpproduct waarbij vanuit wordt gegaan dat je om de 2 jaar een nieuwe neemt. De 3G gebruikers die zo’n toestel 2 jaar geleden hebben gehaald kunnen vanaf komende zomer gewoon over naar de 4G en als je toch nog laatst een 3G hebt gekocht dan weet je dat je een 2 jaar oud toestel koopt dunkt me? Bovendien is de 2G nooit hier in Nederland legaal verkocht. Welkom in de wereld van mobiele technologie.

 • Profielfoto
  EWH

  Gejuich alom uiteraard van alle Apple-fans… Leve Apple en ‘hun’ HTML5… Ik ben zo blij met Apple, het is zo’n heerlijk eigenwijs bedrijf en doet lekker hun eigen ding enzo. Goh, wat zijn we er blij mee… (So called) Creative minds, united here!

  Maar oh wee als Microsoft of Adobe hetzelfde doen… Dan wordt ´t gelijk krampachtig de grond ingeboord alszijnde ‘beperkend’

 • Profielfoto
  Maikelw

  @Maikelw: En daar heb je het dus net mis.

  Apple levert goede spullen en prettig werkende software. Maar ze hebben wel erg graag de controle over wat er op hun hardware draait.

  En dat ze nu al de iPhone 2G end of life verklaren en de 3G al half dood verklaren siert ze nou niet bepaald als je het mij vraagt.

  Daar zit jij dus fout. Het is mijn hardware. Niet die van Apple.

  Als ik iets koop dan hoor ik daar mee te kunnen doen wat ik wil zonder dat tussenkomst van een andere partij.

  Ik heb het betaald, het is mijn eigendom, niet die van Apple.

  Als ik software op dat ding wil installeren waarvan Apple eigenlijk niet wilt dat die op mijn iPhone/iPad geinstalleerd word, dan heeft Apple pech. Zij hebben er niets meer over te zeggen.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @Maikelw: Dan koop je toch lekker een Dell die Windows draait en ga je op ’t http://www.onemorecrappyoperatingsystem.nl forum posten? Ik snap ’t probleem niet zo. Apple heeft pech? Jij hebt pech. Jouw OS draait minder soepel. Als het een betere user-experience geeft door het open te gooien zou Apple dat wel doen. Maar het blijkt dat dat niet zo is, anders zou jij hier niet posten.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Bedankt Adobe! Nee echt, serieus.
  Ik hoef die troep niet op mijn iPhone.

  Ik vind het erg fijn dat Apple mij ‘beschermd’ tegen deze rotzooi. Scheelt weer een hoop ergernis.

 • Profielfoto
  KingChaos

  Nou echt.

 • Profielfoto
  Yip

  @The – DDD

  Het is volledig off topic natuurlijk, maar wat je laatste zin aangaat:
  Welke fabrikant levert nog grote softwareupdates van telefoons van 2 (iphone 3G) of 3 (iphone) jaar oud?
  Ik vind t zelfs nog netjes dat de 3G uberhaupt een update krijgt.
  (@strigoi hieronder: idd:) )

  Ik denk dat de beslissing van Apple over flash in de appstore een hele goede is. Ze willen simpelweg dat de apps gemaakt worden in de SDK, waar je als ontwikelaar gestimuleerd wordt om goede interface elementen te gebruiken (interface builder) en goed naar je geheugenbeheer te kijken. Dit garandeert goed werkende apps, die een uniforme gebruikersbeleving bieden over het hele OS heen. In Flash heb je zoveel vrijheden, dat er ongelofelijk veel crappy, lelijke flut-apps uit gaan komen. En wie klaagt er dan? Juist: De gebruiker.

  De eerste flash developer, die een lijst met elementen zo soepel laat scrollen en werken als de lijsten in de apps op mijn iphone, inclusief hoe de letters zich bovenin t scherm gedragen (elkaar wegduwen en dat de items er onderdoor gaan e.d….) Die mag verder klagen. Succes met actionscripten…

  Leuk detail: de flash player van adobe draait ook nog lang niet op andere smartphones, en flash-lite was 4 jaar geleden al een flop.

  Uiteindelijk lijkt t heel erg op t browser verhaal. Ooo wat was apple slecht he, dat ze Opera niet zouden toelaten in de AppStore. En Opera maar huilen met hun aftel-klok. En Apple liet Opera Mini toe, en wat een klachtenregen in de appstore. Want het WERKT NIET. Omdat het net een android app is…En dat krijg je ook als allerlei flash-developers generieke apps gaan maken over meerdere platformen. Het past niet in de ervaring die je gewend bent van je iPhone, en dat wil je als gebruiker niet. En dus wil apple t niet. Simpel.

  edit/offtopic: Yeah! Een edit mogelijkheid in reacties! Lekker bezig OMT!:)

  Helemaal mee eens.
  Als ik op andermans HTC toestel een programmaatje probeer te gebruiken, werkt het altijd vaag, onduidelijk, niet logisch, elke app verschilt van elkaar.
  Het fijne van Apple is dat het ervoor zorgt dat alles goed en logisch zal werken.

 • Profielfoto
  EWH

  Fijn he SteveJ0bs, dat Apple jou ‘beschermd’… OMG, hoe triest wil je ’t hebben… Alsof Apple een liefdadigheids-instelling is die ons aller wezens ‘beschermd’ tegen het o zo kwade Adobe:thumbsdown:

  O wacht, nee HTML5 heeft de toekomst uiteraard. Dat is net als het kopen van een auto maar dan zonder wielen, want, zo zegt de verkoper jou, over een aantal jaar zweven we over de grond. Dus waarom nu nog wielen eronder doen…?:confused:

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Inderdaad fijn!
  Ik wil gewoon geen troep op mijn iPhone en ben blij dat Apple kwaliteit hoog in het vaandel heeft.
  Als Apple niet zo streng zou zijn dan zou elke gek een applicatie kunnen maken die hij in de App Store dropt en een hele wildgroei aan onnozele applicaties tot gevolg.

 • Profielfoto
  EWH

  Too late, de wildgroei aan onnozele applicaties is al gebeurd…:cool:

 • Profielfoto
  sally

  Apple heeft al ruim 100 apps, gemaakt met de Flash-voor-iPhone-compiler van Adobe goed gekeurd in de winkel, en er zelfs wat van in de “etalage” gezet.
  Het zou wel leuk zijn als die mensen hier die er vanuit gaan dat het alleen maar troep kan zijn, ze in gebruik hebben.